Οτι επιδοτηση δινεται, ειναι αποκλειστικα για να καλυφθουν τα εξοδα συντηρησης των μοναστηριων. Προκειται για τεραστια κτιρια που ειναι χιλιων ετων και χρειαζονται υπερογκα ποσα για να συντηρηθουν. Προκειται για κτιρια που αποτελουν την πολιτιστικη μας κληρονομια.. Ειναι πολυ σημαντικα απο αρχιτεκτονικης, ξυλογλυπτικης, και ιστορικης αποψης. Αυτο δικαιολογει την επιδοτηση. Αν ειναι ετσι, να αφησουμε και την ακροπολη στην τυχη της επειδη κοστιζει... Τα λεφτα δεν πανε στους ιδιους τους μοναχους και με τον τροπο ζωης τους δεν ξοδευουν για προσωπικο τους οφελος.
Λοιπον, μετα απο παραπονα μερικων μερικων για την αποχη μου απο την ενεργο δραση στο φορουμ, καθισα διαβασα, και ειδα αυτο το αποσπασμα που αντιφασκει με το ολο θεμα. Το θεμα προς συζητησην, ειναι το αβατο (δεν εννοω το θεμα του τοπικ, αλλα αυτο που συζητιεται). Ειμαι κατηγορηματικα αντιθετη στο οτι επιδοτειται το Αγιον Ορος, δεδομενου οτι η εκκλησια εχει να συντηρισει τα μοναστηρια της και με το παραπανω..μη σας πω να χτισει αλλα τοσα...Εστω ομως οτι ειναι ετσι. Δεν ειναι αδικο να επιδοτειται η συντηρηση κτισματων, που οπως λες Ayu, ειναι η πολιτιστικη μας κληρονομια..την οποια ομως ο μισος και παραπανω πληθυσμος της ελλαδας, να μην μπορει να την δει?Προσωπικα αν μου δινοταν η δυνατοτητα, ισως να κανονιζα να παω..δεν ειμαι θρησκα, καθε αλλο θα ελεγα, αλλα οπως ειπες, ειναι ιστορικα μνημεια..τα οποια ομως επιδοτουνται σαν εθνικη κληρονομια, αφηνοντας ομως το μισο εθνος απ'εξω... Η ακροπολη επιδοτειται, και ειναι ανοιχτη σε οποιον θελει να την επισκεφτει...Ενα αλλο λιγο περιεργο σχολιο σου που διαβασα, το οποιο δε θυμαμαι σε ποια σελιδα ειναι, ηταν οτι λες, οτι το αβατο συντελει στο να μην γινει τουριστικο θερετρο αυτο το ποδαρι...θες να πεις δηλαδη, οτι οι γυναικες ευθυνονται για την τουριστικη αναπτυξη μιας τοποθεσιας?Γιατι αυτο θα ηταν τουλαχιστον εξωφρενικο...το αν θα γινοταν αρση του αβατου, δε θα ειχε καμια τουριστικη επιπτωση, γιατι πολυ απλα, οι γυναικες δε θα πηγαιναν στο Ορος για να κανουν clubbing, αλλα για να θαυμασουν τους "θησαυρους" που ανεφερες...αρχιτεκτονικη, ξυλογλυπτα, αγιογραφιες, φυση κτλ κτλ...Απο την αλλη, εστω οτι τα Μετεωρα, ηταν μονο με γυναικεια μοναστηρια...και εστω οτι υπηρχε αβατο σε ολη την ευρυτερη περιοχη..δε θα ηταν τουλαχιστον αδικο? Ειναι περιοχη της χωρας μας, οπως και να το κανουμε...δικαιολογιες για πειρασμους και τετοιες αηδιες δε δεχομαι..απλα εχουν κολλησει στο βυζαντιο απ'οπου ξεκινησανε, οπου θεωρουσαν την γυναικα, κατωτερη, ακαθαρτη κτλ κτλ...γιατι υπαρχουν και αλλα μοναστηρια στην ελλαδα, που απλα εχουν dressing code και μια χαρα θαυμαζουν τη εκκλησιαστικη λαογραφια, οι τουριστες και οι τουριστριες, χωρις να ενοχλουν τους μοναχους ή τις μοναχες...
Το γεγονος οτι καποιοι ανθρωποι επιλεγουν να μονασουν, δεν νομιζω οτι αφορα καποιον επισκεπτη που απλα ενδιαφερεται καλλιτεχνικα για μια τοποθεσια..οταν πας καπου, σεβεσαι το περιβαλλον ...ετσι γινεται και στα μουσεια..δεν ειπε κανενας εδω οτι αν δινοταν η ευκαιρια στις γυναικες να πανε και να θαυμασουν την τοποθεσια, θα εσκαγαν με μπικινι τριγωνακι, και παρεο....αυτα...