Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
* * * * * 1 votes

Αγιον ορος: Εχετε παει? Θα πηγαινατε?

• Please log in to reply
142 replies to this topic

#121 Hanzo

Hanzo

Relief Pitcher

• Members
  • 943 posts

Posted 20 June 2008 - 15:03

ντροπιαστικο ποστ

Edited by Hanzo, 01 April 2013 - 02:59.

Posted Image

This is the sig I have prepared for myself and if you don't like it don't be rude about it.

#122 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

Wotalicious!

• Members
  • 959 posts

Posted 16 September 2008 - 13:05

Πολλα ακουγονται τελευταια για το Αγιο Ορος και συγκεκριμενα για την Μονη Βατοπαιδιου (αυτή είναι η σωστη ορθογραφια), και εφοσον εχω κανει thread για το Ορος νομιζω ότι πρεπει να πω τις σκεψεις μου για το συγκεκριμενο θεμα.

Posted Image

Το ότι υπαρχει προβλημα, είναι γεγονος. Επισης όμως είναι γεγονος ότι τα MME εχουν πει ουκ ολιγες ανακριβειες και “κακιες” πανω στο θεμα. Είναι επισης φανερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπες “δημοκρατικες” δυναμεις βρηκαν την ευκαιρια εξαιτιας των καμωματων του Εφραιμ να σταξουν δηλητηριο κατά της ορθοδοξιας γενικοτερα.

Εχοντας παει αρκετες φορες στο Ορος, εχοντας διαβασει μια πλουσια βιβλιογραφια για την παλια και μοντερνα ιστορια του Ορους, και εχοντας μεγαλο θαυμασμο για το πνευματικο και φυσικο καλος του Ορους, πρεπει να βαλω καποια πραγματα στη θεση τους. Θα το κανω περιληπτικα με την μορφη ερωτησεων και απαντησεων:

- Υπαρχει οντως σκανδαλο?

Ναι, και αυτό είναι αναμφιβολο. Το θεμα όμως είναι που ακριβως βρισκεται το σκανδαλο στην υποθεση. Το σκανδαλο για μένα εχει δυο οψεις. Μια οικονομικη και μια ηθικη. Η οικονομικη οψη εχει να κανει με το κατά ποσο είναι δεκτο να ανταλαξει το κρατος μη εκμεταλευσιμα κτηματα της μονης με πιο εμπορικα τεμαχια. Και φυσικα εχει να κανει με την εξωφρενικα χαμηλη κοστολογηση των εμπορικων αυτων οικοπεδων. Το ερωτημα είναι γιατι γινανε αυτές οι ευκολιες? Για να δωσει το κρατος οικονομικη δυναμη στη μονη, για προμηθειες και ξεπλυμα χρηματων, η και τα δυο? Αυτά πρεπει να τα απαντησει η δικαιοσυνη. Και να ειχε προθεση το κρατος να κανει μονο το πρωτο, τοτε ο τροπος με τον οποιο επελεξε να το κανει ηταν καταστροφικος, τοσο για το ηθικο κυρος της Μονης οσο και για το κυρος της κυβερνησης. Για μενα θα επρεπε στο θεμα των διεκδηκησεων να τηρηθουν ολες οι συνηθεις δικαστικες διαδικασιες. Και αυτό γεννα το επομενο συνθετο ερωτημα.

- Εχει δικαιωμα το Βατοπαιδι η κάθε άλλη Μονη να διεκδικει εκτασεις?

Αν πραγματικα οι συγκεκριμενες εκτασεις ανηκουν στην εν λογω Μονη, τοτε είναι το συνταγματικο τους δικαιωμα να τις διεκδικησουν. Πολλα εχουν ειπωθει για τα χρυσοβουλα και το αν είναι αληθινα η αν ισχυουν μετα τοσους αιωνες. Εχω δει χρυασοβουλα σε μοναστηρια με χρυσες σφραγιδες αυτοκρατορων και δεν ηταν ψευτικα. Το πραγματικο ερωτημα είναι κατά ποσο ισχυουν αυτά. Την τελικη απαντηση σε αυτό θα την δωσει το ευρωπαικο δικαστηριο στη Χαγη, αφου εκει φανταζομαι θα καταληξει η ιστορια.. Ας λαβουμε υποψην όμως ότι επειδη ενας τιτλος ιδιοκτησιας είναι παλιος, δεν σημαινει ότι είναι και ακυρος… Επισης καλο είναι να θυμομαστε ότι τα συγκεκριμενα μοναστηρια δεν σταματησαν να λειτουργουν ποτε. Υπαρχουν δηλαδη ως ιδρυματα, αδιακοπα εδώ και χιλια χρονια. Αυτό είναι πολύ ισχυρο χαρτι για προς οφελος τους. Στα ΜΜΕ λενε ότι οι Μονες παραδοθηκαν προδοτικα στους Τουρκους και για αυτό οι Τουρκοι τους επετρεψαν να υπαρχουν. Αυτό είναι καθαρη επιθεση προς την Ορθοδοξια. Τα πραγματα είναι αλλιως: Η θεσσαλονικη ειχε ηδη πεσει στα χερια των Τουρκων και η Κωνσταντινουπολη δεν μπορουσε να αντιδρασει στρατιωτικα αφου ειχε σχεδον ταμπουρωθει μεσα στα τειχη της. Το Αγιο Ορος από εκεινη την εποχη θεωρουνταν ηδη αυτονομο. Τα τελευταια χρονια πριν την αλωση της, η Κωνσταντινουπολη ειχε καταντησει σχεδον πολη κρατος. Οι Μοναχοι ειχαν δυο επιλογες λοιπον. Να αντισταθουν και να να σφαχτουν οι ιδιοι, να λεηλατηθουν οι θησαυροι, και να καουν τα μοναστηρια, η να συνθηκολογησουν κατι που θα τους εδινε καιρο να σωθουν και να διαπραγματευθουν τη διατηρηση του Ορους ως λικνου της Ορθοδοξιας. Survive in order to fight another day… Φυσικα διαλεξαν το δευτερο και καλα εκαναν κρινωντας από το εργο των μοναστηριων κατά την διαρκεια της Τουρκοκρατιας κατι που θα αναλυσω πιο παρακατω. Και φυσικα δεν ειχαν καποια ιδιαιτερα προνομια από τους Σουλτανους… Απλα τους επετρεπαν να υπαρχουν, και τους επεβαλλαν αβασταχτη φορολογια για αυτό το λογο. Και αυτή η φορολογια ηταν ο λογος που οι Σουλτανοι δεν κατασχεσαν την γη των μοναστηριων. Ηταν απλα πιο κερδοφορο για αυτους να την φορολογουν.. Καπως ετσι σκεφτονται και οι σημερινες κυβερνησεις… Φτανουμε λοιπον στην απελευθερωση και την δημιουργια του Ελληνικου κρατους. Τα μοναστηρια όμως αντι να ανασανουν, αναγκαστηκαν να υποστουν την αναγκαστικη απαλλοτριωση πολλων εκτασεων τους για να δωθει γη στους προσφυγες από την Μικρα Ασια. Επειδη όμως το κρατος δεν ειχε λεφτα να δωσει ως αποζημιωση στα μοναστηρια, εγινε η συμφωνια να πληρονωνται εφορου ζωης οι κληρικοι από το δημοσιο, ενώ παραλληλα δωθηκε το δικαιωμα στα μοναστηρια να διεκδηκισουν πισω απαλλωτριωμενη γη όταν οι συνθηκες θα το επετρεπαν. Καπως ετσι λοιπον φτασαμε στην κατασταση που εχουμε σημερα…

Επισης δεν πρεπει να μπερδευουμε την Μονη με τους Μοναχους που ζουνε σε αυτή. Η κάθε Μονη θεωρειται θρησκευτικο ιδρυμα και τα οικονομικα της κτηματα και κερδη ανηκουν στο ιδρυμα καθαυτο και όχι στους Μοναχους ατομικα. Οι Μοναχοι αλλωστε με την χειροτονηση τους απαρνιουνται την προσωπικη ιδιοκτησια και περιουσια. Ο Σανιδας ειπε να παγωθουν οι τραπεζικοι λογαριασμοι του Εφραιμ και του Αρσενιου. Αυτό που με κανει εντυπωση είναι ότι κανονικα δεν θα επρεπε να υπαρχουν προσωπικη λογαριασμοι, αλλα μονο αυτοι της Μονης. Δεν ξερω αν αυτό είναι επικοινωνιακο κολπο των ΜΜΕ, αλλα αν οντως υπαρχουν τετοιοι λογαριασμοι πρεπει να ερευνηθουν για το αν ο Εφραιμ και οι στενοι τους συνεργοι παραβιασαν τον μοναστικο τους ορκο και πλουτισαν οι ιδιοι οικονομικα.

- Γιατι να εχουν τα μοναστηρια περιουσια? Τι τα κανουν αυτά τα λεφτα?

Σημερα στην Ελλαδα υπαρχει μια πολύ λανθασμενη αντιληψη για το τι είναι μοναχισμος. Για πολλους Ελληνες τα μοναστηρια θεωρουνται ως απλα καταφυγια απελπισμενων θρησκων που ζουνε μια τεμπελικη ζωη. Ότι αυτή η αποψη είναι λανθασμενη το εχουμε αναλυσει και σε προηγουμενα post στο εν λογω thread. Με αφορμη όμως το φαινομενο του Βατοπαιδιου, ας το αναλυσω λιγο πιο διεξοδικα. Υπαρχουν πολλοι λογοι που ένα μοναστηρι χρειαζεται χρηματα. Πρωτα απολα είναι το θεμα της συντηρησης. Αυτά τα κτιρια είναι μοναδικα μνημεια της Βυζαντινης εποχης που τα εξοδα συντηρησης τους είναι τεραστια. Δειτε στη φωτογραφια το Βατοπαιδι. Μιλαμε για ένα τεραστιο κτιριακο συγκροτημα που αποτελειται από κτιρια από τον 11ο μεχρι τον 19ο αιωνα. Και πριν μιλησετε για ευρωπαικα κονδυλια, τα ετησια κονδυλια της Ε.Ε. για ολο το Ορος καλυπτουν μονο τα μισα εξοδα συντηρησης για μονο το Βατοπαιδι σε ετησια βαση… Κατάλαβαινετε λοιπον ότι χρειαζονται πολλα παραπανω λεφτα. Επισης είναι τα καθημερινα εξοδα.. Το Βατοπαιδι μονο χρειαζεται να σερβιρει εκατονταδες γευματα καθημερινα, για μοναχους, συντηρητες, και επισκεπτες. Αυτά ειναι λοιπον τα βασικα εξοδα. Το Ορος δεν εχει καμμια σχεση με την εκκλησια της Ελλαδος για να εχει προσβαση στα κονδυλια της. Επισης υπαρχουν και τα αλλα εξοδα που εχουν να κανουν με το ποσο εξωστρεφης είναι ένα συγκεκριμενο μοναστηρι. Τι επενδυσεις θρησκευτικου και κοινωνικου τυπου κανει.. Και το Βατοπαιδι είναι ισως το πιο ενεργητικο μοναστηρι του Ορους σε αυτό το θεμα. Θα αναφερω ορισμενα από τα εργα του Βατοπαιδιου επι εποχης Εφραιμ, κατι που κανενα ΜΜΕ δεν μπηκε στο κοπο να κανει. Καταρχην ο Εφραιμ και το Βατοπεδι εχουν ιδρυσει μετοχια και ορθοδοξες αποστολες σε Αμερικη, Αγγλια, Αφρικη, και Αυστραλια. Κάθε χρονο εκατονταδες αλοθρησκοι βαφτιζονται Ορθοδοξοι χριστιανοι. Ρεπουμπλικανοι από την Γιουτα γινονται ορθοδοξοι!! Ειχα γνωρισει αρκετους σε ένα ταξιδι στο Ορος. Και αυτό είναι καλο και για την ορθοδοξια και την Ελλαδα. Επισης το Βατοπαιδι εχει χρηματοδοτησει πολλες θεολογικες σχολες και κατηχητικα σχολεια ανα την Ελλαδα. Η επιστημονικη ερευνα και ψηφιακη καταγραφη αρχαιων περγαμηνων και βιβλιων που λαμβανει χωρα τωρα στο Βατοπαιδι, δεν εχει ομοια της στον κοσμο. Όλα αυτά χρειαζονται κονδυλια, για αυτό πολλα μοναστηρια πουλουν και αγοραζουν γη η την εκμεταλευονται εμπορικα. Όλα αυτά για έναν αθεο η έναν αριστεριστη φαινονται αδιαφορα η ισως και ενοχλητικα, αλλα για μας τους υπολοιπους είναι πολύ θετικα. Και αλλωστε εφοσον προκειται για λεφτα των μοναστηριων, είναι δικο τους δικαιωμα τι θα τα κανουν. Σε τελικη αναλυση τα μοναστηρια επιδιωκουν δυο πραγματα. Να μην σφετεριζονται καποιοι τα δικαιωματα τους και την γη τους, και δευτερον να εχουν την οικονομικη ανεση ετσι ώστε να είναι ανεξαρτητα και να μην βασιζονται στο ελεος και στις ορεξεις οποιαδηποτε κυβερνησης η αντιχριστιανικης ιδεολογιας. Βεβαια όμως, με την δυναμη και την οικονομικη ανεση ερχεται ο κυνδινος της διαφθορας, και αυτό πρεπει αν ερευνηθει αν ο Εφραιμ περασε τα ορια. Και όχι αυτό που βλεπουμε τωρα στα media οπου μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα…

Βασικα αυτό που θα ηθελα από τα μοναστηρια θα ηταν να δειξουν περισσοτερη διπλωματια και ανεχεια στις διεκδικησεις τους. Υπαρχει καχυποψια και από τις δυο πλευρες, και νομιζω ότι καλα θα κανουν καποιοι ηγουμενοι να σκεφτονται και το λαικο αισθημα και όχι μονο τα δικα τους δικαιωματα. Δεν πρεπει να παιζουν τα παιχνιδια των πολιτικων και των συμφεροντων στην δικια τους προσπαθεια για αναπτυξη, γιατι ετσι κατφερνουν να βλαψουν την ορθοδοξια. Από την πλευρα μας όμως δεν πρεπει να την κρινουμε ως ιδεα και θεσμο από τις πραξεις και τα λαθη καποιων αντιπροσωπων» της…
Posted Image

#123 hyuga

hyuga

hey hey ningen sucker

• Members
  • 307 posts

Posted 16 September 2008 - 13:26

no cause im a woman..but if i was a man i would visit it and then when i got old I would go and live there...Its so peaceful!

#124 Ianus

Ianus

Anime Fan

• Members
  • 166 posts

Posted 16 September 2008 - 21:11

Αν πήγαινα ποτέ στο Άγιο όρος θα ήταν για το υψόμετρο και για το τοπίο, το οποίο πραγματικά πρέπει να δει κανείς όπως κατάλαβα, υπάρχουν βέβαια ακόμη πάρα πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για να πάει κανείς εκεί, θα μου παιρνε όμως πολλή ώρα να τους γράψω όλους, -δείτε προηγούμενα posts σελ.1-9 κυρίως από ένα άτομο-.

#125 endless_inspiration

endless_inspiration

Anime Professional

• Members
  • 535 posts

Posted 16 September 2008 - 21:17

i am a woman too............:bleh:

Posted Image
''Ολοι κάποτε σκοντάφτουμε.
Το τι κάνει κανείς μετά είναι αυτό που του φτιάχνει ή του καταστρέφει τη ζωή.
Η αξία του ανθρώπου φαίνεται στο τι κάνει μετά την πτώση''
Liza Unger, 'black out'

#126 pointman-aka-thenewguy

pointman-aka-thenewguy

*Don't be like me*

• Banned
  • 62 posts

Posted 16 September 2008 - 23:10

....................

Edited by pointman-aka-thenewguy, 11 December 2008 - 00:20.

#127 Dante80

Dante80

(╯°□°)╯︵ ┻━┻

• Retired Staff
  • 5,518 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 18 September 2008 - 12:52

Όλα αυτά χρειαζονται κονδυλια, για αυτό πολλα μοναστηρια πουλουν και αγοραζουν γη η την εκμεταλευονται εμπορικα. Όλα αυτά για έναν αθεο η έναν αριστεριστη φαινονται αδιαφορα η ισως και ενοχλητικα, αλλα για μας τους υπολοιπους είναι πολύ θετικα.

Δεν χρειάζεται να είσαι άθεος, ούτε αριστεριστής (sic!) [btw, από τον τρόπο που γράφεις φαίνεται σαν το να είσαι άθεος ή αριστεριστής είναι κάτι κακό ή/και επιλήψιμο] για να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ της ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ, ΕΝΔΕΛΕΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗΣ προσπάθειας για πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω κυβερνητικών κηνσόρων με την ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ προσπάθεια των μοναστηριών για να διατηρήσουν αυτονομία και να καλύψουν τις αναφερόμενες ανάγκες τους. Τα έχεις μπλέξει λίγο man....

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.

#128 Namida

Namida

Nihao

• Members
  • 1,108 posts

Posted 18 September 2008 - 15:21

Για μένα, κάθε μοναστήρι θα έπρεπε να κατέχει ένα μικρό κομμάτι γης, ικανό να καλύψεις τις ανάγκες των μοναχών του, ύστερα από την καλλιέργεια του από τους ίδιους.
Για την συντήρηση των εικόνων κλπ, ήδη λαμβάνουν πολλά χρήματα από τους πιστούς που τα επισκέπτονται, δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να έχουν και εμπορικές δραστηριότητες.
Βγαίνω βέβαια εκτός θέματος, αλλά όταν είχα πάει στον Άγιο Νεκτάριο στην Αίγινα, πριν από πολλά χρόνια, ο ναός δεν είχε μέσα αγιογραφίες, και υπήρχε η ανάλογη ταμπέλα που ζητούσε ενίσχυση για το σκοπό αυτό. Όταν ξαναπήγα μετά από κάποια χρόνια, περίμενα να έχει τελειώσει η αγιογράφηση, αλλά τίποτα δεν είχε αλλάξει. Οπότε πίστεψα ότι σκοπό είναι να μαζεύουν λεφτά, και όχι να τα χρησημοποιούν για κάποιο σκοπό. (εκτός αν κάποιος μου αποδείξει ότι το ποσό που μαζεύτικε για την αγιογράφιση πήγε σε κάποιον άλλο φιλανθρωπικό σκοπό, και το έργο έμεινε πίσω)

#129 neste

neste

anbu_xousou _ANBU Squad

• Members
  • 88 posts

Posted 18 September 2008 - 19:07

ειχα παει μικρος αγιο ορος και πραγματικα ειταν πολυ ορεα αλλα περισοτερο μου αρεσαι που αυτη η αρθωπη καναναι δουλιες που σημερα εχουν χα8ει πχ(βγαζν μελι καλαιργουσαν μονι τους ακομα ψαρευαν) εμενα με ειχαν βαλει να βοη8αοω εναν μοναχο στο ψαρεμα να μαζευουμαι τα διχτια το πιο ορεο μου εχει μεινι στογαμε ολοι μαζι σε ενα μεγλαο τραπεζη σαν οικογενια

Edited by neste, 20 September 2008 - 12:58.

#130 Orion19

Orion19

Merciless, with love.

• Members
  • 1,095 posts

Posted 20 September 2008 - 01:18

Εγώ πρώτον είμαι γυναίκα και δεύτερον, πάλι δε θα πήγαινα. Φοβάμαι τα ύψη. Δε νομίζω οτι θα έφτανα εκει πάνω όταν φοβάμαι να ανέβω σε καρέκλα...:canthelp:

#131 Melkor

Melkor

逸楽生活

• Members
  • 2,051 posts

Posted 22 September 2008 - 12:31

λαμβανοντας υποψη τα τελευταια γεγονοτα, μαλλον πρεπει να την κανουμε ολοι ομαδικως και μαζικως προς το Αγιο Ορος. εχει λεφτα το καλογερεμα απο οτι φαινεται

1345977285497_zps066ae44a.jpg

#132 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

Wotalicious!

• Members
  • 959 posts

Posted 22 September 2008 - 13:25

btw, από τον τρόπο που γράφεις φαίνεται σαν το να είσαι άθεος ή αριστεριστής είναι κάτι κακό ή/και επιλήψιμο....

well... απλα θα πω οτι σεβομαι το δικαιωμα του καθενος να πιστευει οτι θελει. Προβλημα εχω οταν τα ορια ξεπερνιουνται και καποιοι γραφουν στα παλια τους τα παπουτσια τα πιστευω των αλλων προσπαθωντας να επιβαλουν στην κοινωνια τα δικα τους. Και διστυχως τελευταια καποιοι επιδεικνυουν ενα δογματισμο και φανατισμο που θα τη ζηλευε ο προεδρος του Ιραν. Τα συνθηματα τυπου "Γκρεμιστε και καψτε καθετι συντηριτικο" η "Δημευστε την περιουσια της εκκλησιας" δεν γινεται να με αφηνουν αδιαφορο και τα θεωρω απειλητικα ως προς τα δικαιωματα των ορθοδοξων χριστιανων. Το οτι τα καμωματα του Εφραιμ χρηιμοποιουνται ως δουρειος ιππος για την αποδυναμωση της εκκλησιας γενικοτερα, με ενοχλει αφανταστα.

για να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ της ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ, ΕΝΔΕΛΕΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗΣ προσπάθειας για πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω κυβερνητικών κηνσόρων με την ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ προσπάθεια των μοναστηριών για να διατηρήσουν αυτονομία και να καλύψουν τις αναφερόμενες ανάγκες τους.

Δεν νομιζω οτι διαφωνουμε σε κατι... Το σκανδαλο πρεπει να ξεσκεπαστει.. Καθε συστημα ειναι ευαλωτο σε abuse απο καποιον που εχει στο μυαλο του το προσωπικο κερδος. Δεν ξερω αν ο Εφραιμ εκανε οτι εκανε για προσωπικο κερδος, αλλα και απλα μονο να χρησιμοποιησε πολιτικα μεσα για να δυναμωσει γρηγορα και αμεσα τις δυνατοτητες της μονης του, παλι πρεπει να τιμωρηθει αφου επληξε το κυρος της ορθοδοξιας, με τις μεθοδους που χρησιμοποιησε.

Για μένα, κάθε μοναστήρι θα έπρεπε να κατέχει ένα μικρό κομμάτι γης, ικανό να καλύψεις τις ανάγκες των μοναχών του, ύστερα από την καλλιέργεια του από τους ίδιους.
Για την συντήρηση των εικόνων κλπ, ήδη λαμβάνουν πολλά χρήματα από τους πιστούς που τα επισκέπτονται, δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να έχουν και εμπορικές δραστηριότητες.

Πρωτον, ας θυμισω οτι το δικαιωμα της ιδιοκτησιας ειναι συνταγματικα κατοχυρωμενο για ολους. Δεν μπορεις να πεις σε κανεναν οτι απαγορευεται να βγαλει κερδος. Κατα ποσο μπορει ενα μοναστηρι να συντηρηθει με ελεημοσυνη νομιζω οτι το ανεπτυξα πληρως στο "σεντονι" που εγραψα στο προηγουμενο ποστ μου. Επισης να τονισω οτι στα μοναστηρια, τουλαχιστον του Ορους, δεν υπαρχει συστημα δωρεων. Αντιθετα, στο Ορος με ενα διαμονητηριο των 25 ευρω σου δινουν φαγητο και στεγη για τρεις νυχτες σε καποια απο τα ωραιοτερα κτιρια και μερη της Ελλαδος. Το μονο που ζητανε για ανταλαγμα ειναι να σεβαστεις τον τροπο ζωης τους. Πανε τρεις μερες στην Αραχωβα και πες μου ποσα θα σου φυγουν..

λαμβανοντας υποψη τα τελευταια γεγονοτα, μαλλον πρεπει να την κανουμε ολοι ομαδικως και μαζικως προς το Αγιο Ορος. εχει λεφτα το καλογερεμα απο οτι φαινεται

Μελκορ, τετοιες γενικευσεις ειναι επικυνδινες.. Επισης μην πεφτεις θυμα των ελληνικων ΜΜΕ που μας ταιζουν καθε βραδυ με αυτην την τιγκα στις ανακριβειες "ειδηση" (και χωρις να λενε τιποτα καινουργιο) και κοντευουν να μας την βγαλουν απο την μυτη. Με τιποτα δεν πρεπει να επιτρεψουμε να καταντησει το Ορος σαν τα αλλα ποδια της Χαλκιδικης. Γιατι κατι τετοιο θελουν καποιοι να γινει. Αν νομιζεις οτι το Ορος ειναι ενα σκοταδιστικο μερος γεματο με πλουσιους καλογερους, τοτε σε προκαλω να το επισκευτεις για να αποκτησεις μια πιο ολοκληρωμενη αποψη. Θα σου κοστισει μονο 25 ευρω και τρεις μερες.
Posted Image

#133 Melkor

Melkor

逸楽生活

• Members
  • 2,051 posts

Posted 22 September 2008 - 13:34

Mr Ayu-mania, δεν θελω να κανω γενικευσεις, και καταλαβαινεις ποια συγκεκριμενη Μονη ειχα στο νου μου, οταν εγραψα το παραπανω.
ουτε φυσικα θεωρω, οτι ολοι οι καλογεροι του Αγιου Ορους εινια πλουσιοι.

αδυνατω ομως να καταλαβω τι αναγκη εχουν οι καλογεροι να επικαλεστουν εν ετη 2008 τιτλους ιδιοκτησιας χιλιων χρονων, και μετα απο διαφορες ενεργεις και συμφωνιες, να καρπωθουν ενα σωρο λεφτα, οταν ο Κυριος ειπε, "ο εχων δυο χιτωνες, να δινει τον δευτερο". λιγοτερη υποκρισια δεν βλαπτει.
και σε παρακαλω, ουτε και εγω εχω τα ελληνικα ΜΜΕ σε εκτιμηση, αλλα ακομα και τα μισα απο αυτα που λενε να ειναι σωστα , μου φαινεται οτι το παραγ@μησαν στην Μονη Βατοπεδιου.

τελοσπαντων, αστειακι ηταν, ισως κακογουστο για μερικους, αλλα ας το αφησουμε εκει.

1345977285497_zps066ae44a.jpg

#134 IlPalazzo

IlPalazzo

Anime Fan

• Members
  • 147 posts

Posted 22 September 2008 - 14:08

Ας μου επιτραπεί να αλλάξω θέμα συζήτησης.

Ναι, στο Άγιο Όρος έχω πάει πολλές φορές και θέλω να ξαναπάω το συντομότερο. Θέλω μάλιστα κάαααποια φορά να ανέβω και τον Άθωνα με τα πόδια... ευσεβείς πόθοι... τέλος πάντων.

Για μένα, οι επισκέψεις μου είναι κατά 75% προσκύνημα παρά οτιδήποτε άλλο. Είναι μια καταπληκτική εμπειρία, που δε μοιάζει με ό,τι άλλο έχω δει.

Αν έχυνα ένα δάκρυ για κάθε λεπτομέρεια που χάνεται στη μετάφραση, ο Νώε θα έπρεπε να φτιάξει καινούρια κιβωτό.

唯今翻訳...

#135 Skiarxon

Skiarxon

Starcaller

• Members
  • 134 posts

Posted 23 September 2008 - 14:07

Mr Ayu θεωρεις δηλαδη απολυτως φυσιολογικο να υποθεσω η Μονη βατοπεδιου να εχει high lux πλακακια βρυσες και δεν ξερω κι εγω τι αλλο?Υπαρχει πουθενα στις διδαχες τις εκκλησιας?Δεν θα σχολιασω το wimax που αντι να το βαλουν σε καμια πολη το βαλανε στο Αγιο Ορος που οκ μπορει να θελανε οι ανθρωποι αλλα μην το ξεφτυλιζουμε κιολας.

Επισης αρκετο καιρο πριν το σκανδαλο ειχαν βγει αγγελιες σε διαφορες εφημεριδες για να πας να δουλεψεις στο Αγιο Ορος με διολου ευκαταφρονητη πληρωμη.
On the seventh day, God saw the world had already been outdated, so he did a god@heaven# emerge --sync && emerge --update world && exit."