Δεν έχω και τη καλύτερη σχέση με τα μαθηματικά, αλλά δε δέχομαι την παραπάνω λογική γιατί διαφωνώ στο ότι μπορεί να εφαρμοστεί εις άτοπον απαγωγή στο παραπάνω.
Εδώ αναφέρει ότι πρέπει να έχουμε καθαρή απόδειξη ότι το αντίθετο δεν ισχύει, εσύ μου δίνεις έλλειψη αποδείξεων ότι ισχύει το συγκεκριμένο. Δε ξέρω αν πιάνετε για το ίδιο στα μαθηματικά, εγώ δε το θεωρώ σωστό.
Για να σου δώσω ένα παράδειγμα για να δεις πως το σκέφτομαι, είναι σαν να μου δίνεις ένα διαγώνισμα , που δε μπορώ να λύσω και ας έχω ρίξει το διάβασμα της ζωής μου. Σε αυτή τη περίπτωση έχω 2 επιλογές.
Να αποδεχτώ ότι δεν μπορώ να λύσω, και να δεχτώ ότι κάποιος το έλυσε χρησιμοποιώντας άλλα μέσα, πχ φυσική (στη περίπτωση μας θεωρία της εξέλιξης), ή να εφεύρω δικούς μου τύπους (δηλαδή να ορίσω τον "θεο" όπως εσύ τον ορίζεις), να λύσω με αυτούς την άσκηση και να περιμένω να περάσω το μάθημα.
Η έλλειψη αποδείξεων ,όντως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απόδειξη. Απλά τα δεδομένα μέσα αυτή τη στιγμή δεν μας δίνουν κάτι καλύτερο. Εγώ αυτό που λέω ουσιαστικά είναι ότι από δύο πράγματα που κανένα τους δεν είναι αδιάσειστα τεκμηριωμένο ,δέχομαι αυτό με τις λιγότερες τρύπες. Αυτό στα μαθηματικά το κάνουμε. Πχ όλα τα σύγχρονα μαθηματικά είναι θεμελιωμένα στην συνολοθεωρία. Αντικειμενικά όμως η συνολοθεωρία έχει τρύπες (Banach -Tarski) ΑΛΛΑ την δεχόμαστε γιατί είναι το σύστημα που μπορεί να δώσει πολύ περισσότερες δυνατότητες από όλα τα υπόλοιπα. Κάπως έτσι πάω και με την αποδοχή του ότι υπάρχει Θεός.
anyway, πέρα από αυτά έστω ότι δέχομαι τη λογική σου, αυτό που ορίζεις ως θεό είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ορίζει κάθε θρησκεία ως θεό. Σου δίνουν μαζί με την πίστη σου και ένα πακέτο από δόγματα/υποχρεώσεις/whatever.
Εσύ πιστεύεις στα δόγματα του χριστιανισμού με βάση την απόδειξη που μου έδωσες πιο πάνω?
Δεν είπα ποτέ ότι συμφωνώ με τις θρησκείες, ή ότι αποδέχομαι κάποια από αυτές ως απόλυτη αλήθεια. Για το Χριστιανισμό μιας και λέμε πχ ,δεν δέχομαι την τριάδα, το βάφτισμα των μωρών, την νηστεία, τα μοντέρνα θαύματα, το ότι ο Θεός κυβερνάει τον κόσμο κλπ κλπ. Απλά είπα ότι πιστεύω στον Θεό, όχι ότι δέχομαι κάποια συγκεκριμένη θρησκεία.
Για να προσφέρω κι εγώ τη φωνή του αντιλόγου, οφείλω να πω ότι χρησιμοποιείς τις έννοιες του ατόπου και της μηδενικής πιθανότητας πολύ αυθαίρετα, και καταλήγεις σε βεβιασμένα συμπεράσματα.
Για το άτοπο όπως εξήγησα παραπάνω ίσως να μην έγινα πλήρως κατανοητός. Αλλά για την πιθανότητα γιατί το λες αυτό ρε συ; Από όσο ξέρω κανένας σοβαρός μαθηματικός δεν αμφισβητεί αυτό που έγραψα.
Ένα που έχεις δίκιο είναι ότι τα επιχειρήματά μου δεν είναι της μορφής «υπάρχει γι αυτό και γι αυτό και γι αυτό» αλλά «υπάρχει γιατί δεν ισχύει αυτό και αυτό και αυτο» το οποίο όπως ξανατόνισα δεν είναι απόδειξη ,αλλά ένδειξη (ισχυρή κατά τη γνώμη μου).