...και εσύ δεν μπορείς να αποδείξεις πως δεν με ακολουθάει παντού ένας κακός δαίμονας που μόνο βλέπω και νιώθω εγώ, όμως αν το πω παίζει να με βάλουν στο Δρομοκαΐτειο για να με επαναφέρουν στην πραγματικότητα.
If it gets you through your day, πίστευέ το, δε μ' ενοχλεί εμένα

(και σίγουρα δεν αξίζει να σε κλείσουν σε τρελάδικο για κάτι τέτοιο)... Αν όμως απ' την άλλη κάποιος χρησιμοποιήσει την "αίσθηση ενός κακού δαίμονα" σαν δικαιολογία για να αρχίσει να σκοτώνει κόσμο, ναι, αυτόν πρέπει να τον κλείσουν σε τρελάδικο. Μπορείς να πιστεύεις και να λες ό,τι θες, όταν όμως προχωράς σε πράξεις που βλάπτουν άλλους, that's when you're crossing the line.
That's what it means to be truly agnostic. Ανέφερες το παράδειγμα με το δαίμονα για να πάρεις ένα εύκολο "OK, έχεις δίκιο." από μένα; Ατύχησες.

Δεν πρόκειται να πω "ξέρω ότι ο Yojimbo δεν έχει κανέναν δαίμονα που τον ακολουθεί", θα πω "αμφιβάλλω ότι ο Yojimbo έχει κάποιο δαίμονα που τον ακολουθεί". Και ομολογουμένως, η πιθανότητα που θα του δώσω να ισχύει θα είναι πολύ μικρή, αλλά όχι μηδέν. Το "ξέρω" είναι πολύ βαριά λέξη για να τη χρησιμοποιούμε με τόση ευκολία. Τα περισσότερα από τα "ξέρω" μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από πράγματα που πιστεύουμε ότι τα έχουμε διερευνήσει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο και έχουμε μάθει τα πάντα γύρω απ' αυτά... μέχρι να διαψευστούμε, φυσικά.
Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα γι' αυτό από τους νόμους της Φυσικής. Δεν παρίνει παρά μόνο μερικούς αιώνες για να ξαναγραφτούν αυτοί οι νόμοι, κάθε φορά με μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας από πριν. Την εποχή λίγο μετά το Νεύτωνα, πίστευαν ότι they finally figured it all out. Μετά ήρθε ο Einstein με τη θεωρία της σχετικότητας και η ανθρωπότητα είπε ξανά "OK,
τούτη τη φορά, σίγουρα 'το έχουμε'". Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη θεωρία της σχετικότητας, πληθαίνουν οι φωνές στην επιστημονική κοινότητα που υποστηρίζουν ότι η θεωρία της σχετικότητας έχει "τρύπες" και λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Παράλληλα έχουμε και τη κβαντομηχανική θεωρία, η οποία δημιουργεί περισσότερες ερωτήσεις απ' όσες λύνει (φράση που χρησιμοποιείς κι εσύ παρακάτω για την υπόθεση ύπαρξης θεού — ναι, επίτηδες το έκανα

) Είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα... απ' όσα πράγματα ισχυριζόμαστε ότι ξέρουμε, πόσα στ' αλήθεια
ξέρουμε;
Γενικά, ας μην μπλέκουμε στη συζήτηση το πως επιλέγει η πολιτεία να "χειριστεί" τις περίεργες ιδέες του καθενός. Είναι τελείως άλλο καπέλο, και καθορίζεται από άλλους παράγοντες, οι οποίοι είναι και άσχετοι με το θέμα της συζήτησης. Και οι ιδέες του Γαλιλαίου κρίθηκαν "αιρετικές" από την εκκλησία της εποχής του και παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή του.
Ναι, σας βλέπω τι ετοιμάζεστε να γράψετε. Όχι, δεν βάζω τις ιδέες του Γαλιλαίου στο ίδιο επίπεδο με τις ιδέες κάποιου που αισθάνεται την παρουσία ενός κακού δαίμονα να τον ακολουθεί, I'm just making a point.Το θέμα είναι πως ξέρουμε πως υπάρχει σύμπαν, ενώ δεν ξέρουμε πως υπάρχει θεός, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε πως κάτι που δεν έχουμε καμία έστω ένδειξη πως υπάρχει είναι αληθές. Η ύπαρξη θεού ως μια οντότητα που αρχίζει π.χ. το big-bang δημιουργεί περισσότερες ερωτήσεις απ'οτι λύνει γιατί μετά θα πρέπει να εξηγηθεί η ύπαρξη του θεού. Το big-bang έχουμε ενδείξεις που του δίνουν μια βάση ως θεωρία, για την ύπαρξη θεού που αρχησε το σύμπαν τι ενδείξεις έχουμε;;
Φυσικά δεν έχουμε ακόμα προσδιορίσει τι μπορεί να θεωρηθεί θεός και τι όχι στα πλαίσια της συζήτησης, αλλά ok.
Επίσης, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι περισσότεροι που πιστεύουν στην ύπαρξη του θεού σκέφτονται πως επειδή οι ίδιοι δημιουργούν πράγματα πως πρέπει να υπάρχει και κάποιος δημιουργός για ο,τι βλέπουν γύρω τους, ενώ στο σύμπαν δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη.
Όπως ακριβώς δεν ξέρουμε ότι υπάρχει, έτσι ακριβώς δεν ξέρουμε ούτε ότι
δεν υπάρχει. Δεν βλέπω για ποιο λόγο με αντιμετωπίζεις όπως τους θεϊστές. Για μένα όλα υποθέσεις είναι.
Για τα ερωτήματα που προκαλεί η υπόθεση ύπαρξης θεού, βλέπε κβαντομηχανική πιο πάνω.
Γενικά, χωρίς να με καίει ιδιαίτερα το ζήτημα (ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει, το ξαναλέω), νομίζω ότι πολλοί επιστήμονες, και γενικά οπαδοί της ορθολογικής σκέψης, "βιάζονται" λιγάκι να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης θεού. Η κατανόησή μας για το πως λειτουργεί το σύμπαν βρίσκεται σε παιδικό στάδιο at best. We still have a lot of work to do.