Ε, αυτό είναι εύκολο.
Αν δεν θάβονται ή κηδεύονται σωστά οι νεκροί, σύμφωνα με το τι θεωρεί σωστό κάθε πολιτισμός ή φιλοσοφία, η ψυχή χάνεται ή δεν αναπαύεται ή γίνεται φάντασμα.
Σε ουδεμία περίπτωση δεν πάει στην κόλαση αν δεν κηδευτεί σωστά το σώμα. Απλά κολλάει στον κόσμο μας και υποφέρει η ψυχή ή πάνε στράφι οι θετικές της ικανότητες.
Μια παράξενη εξαίρεση σε πολλά λεγόμενα του Χριστιανισμού είναι ο εξορκισμός. Κατά την θεωρία και μόνο, ένα πτώμα που δεν κηδεύεται σωστά, η ψυχή του το αφήνει κανονικά σε 3 μέρες και πάει όπου είναι να πάει. Το σώμα όμως είναι ευάλωτο σε κυρίευση από δαιμόνια και μπορεί να επιστρέψει στην ζωή σαν απέθαντος (ζόμπι ή βρικόλακας ή κάτι τέτοιο). Το δαιμονισμένο σώμα προκαλεί αρρώστιες και θανάτους στους ζωντανούς και τους ωθεί στην ακολασία με ψέματα. Αλλά δεν μπορεί να πλησιάσει ιερά μέρη και αντικείμενα, ούτε μπορεί να πει ψέματα αν δώσει όρκο. Υπάρχουνε πολλές ιστορίες στην λαϊκή παράδοση που αναφέρουνε ότι τα δαιμόνια δεν μπορούνε να βλάψουνε τους ζωντανούς αν δώσουνε τον λόγο τους σε κάτι το ιερό (γιατί ακόμα κι αυτά δεσμεύονται από τον λόγο του Θεού) και μπορούνε να ξορκιστούνε από έναν ιερέα που συνεχώς τα βγάζει λανθασμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Βίβλου.
Μια αρκετά ποιητική εικόνα που έχει χαθεί δυστυχώς σήμερα. Το Χόλιγουντ έχει περάσει την εικόνα ότι με ωμή δύναμη απλά τα αποκεφαλίζεις ή τα καρφώνεις στην καρδιά και πεθαίνουνε και ότι οι σταυροί και οι αγιασμοί και τα ιερά μέρη δεν κάνουνε τίποτα.
Edited by roriconfan, 25 October 2008 - 23:18.