Μετάβαση στο περιεχόμενο


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Σύνδεση 

Εγγραφή
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Φωτογραφία
- - - - -

Φιλοσοφία


  • Please log in to reply
365 replies to this topic

#211 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 312 Δημοσιεύσεις:
  • Location札幌

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 14:16

noname, η κατανόηση ενός πολιτισμού δεν είναι άχρηστο. Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν στο Φενγκ Σουέι και είναι καλό να ξέρουμε τις αντιλήψεις των άλλων ανθρώπων ακόμα και αν δεν τις αποδεχόμαστε εμείς. Κάποιοι κάνουν βελονισμό που βασίζεται στην ίδια φιλοσοφική βάση. Οι ανθρωπιστικές σπουδές συχνά έχουν και πρακτικό σκέλος. Επίσης βελτιώνουν τις σχέσεις των ανθρώπων και δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις για διάλογο, επικοινωνία και συνεπώς ειρήνη. Αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους δεν υπάρχει επιστήμη. Η ζωή του ανθρώπου δεν είναι μόνο τα λεφτά. Επίσης για πολλούς είναι ένα διανοητικό παιχνίδι. Πέρα από τη χρησιμότητα του θέματος, έχει και διασκεδαστικό χαρακτήρα.

Αν νομίζεις ότι αυτό το θέμα είναι άχρηστο, απλά μην μπαίνεις στον κόπο να το διαβάσεις. Σε κάποιους αρέσει σε άλλους όχι.

Στην τελική μπορείς να κάνεις πρόταση για θέμα: "Η χρησιμότητα της φιλοσοφίας" :hehehe:

roriconfan, για τα τσάκρα είχα ακούσει μια δυο φορές, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει... αν ξέρεις κάτι πες το.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#212 noname

noname

    Fade away

  • Members
  • 479 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 14:41

Θα προσπαθήσω να αγνοήσω της προσβολές και να γίνω πιο συγκεκριμένος τότε !!
Διαβάζω για το Φενγκ Σουέι το γιν-γιανγκ και αρχαία ταφικά έθιμα όλες αυτές είναι ευχάριστες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για εμένα
Αλλά σε τι χρησιμεύει πλέον η γνώση αυτών τον πραγμάτων στον σύγχρονο άνθρωπο ?? τι έχει πρόσφερε η ανατολική φιλοσοφία και σε πια επίπεδα (πχ για την αρχαία ελληνική καταλογίζουμε δημοκρατία επιστημονικές αρχές κτλ ) … επίσης πώς εξελίχτηκε ? πέθανε με τον Κομφούκιο ? όταν μιλάμε για ανατολική φιλοσοφία και δυτική φιλοσοφία ως πια χρονολογία μπορούμε να κάνουμε αυτό τον διαχωρισμό ? Πια είναι η θέση της Φιλοσοφίας σήμερα μπορούμε να την κατηγοριοποίησουμαι ??? ο χωρισμός ανατολική δυτική δεν είναι πλέον παρωχημένος ? και όταν μιλάμε για έναν τέτοιο διαχωρισμό δεν μιλάμε για αυτόματα για φιλοσοφίες που ανατήχθηκαν ως μια συγκεκριμένη περίοδο ?

Το γεγονός που κάτι στην αρχαιότητα ήταν Φιλοσοφία- Επιστήμη τώρα μοιάζει με παραμυθάκι δεν σας προβληματίζει για την διαχρονικότητα της Φιλοσοφίας και τι καταγράφει ??

EDIT Now Ive seen ATANASHIOSU post ...
Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#213 Sponis

Sponis

    Despair-Ridden Heart...

  • Retired Staff
  • 2.291 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 14:51

Πιστεύω ότι όποιος ανίδαιος με την φιλοσοφία διαβάσει ότι γράφουμε, θα πάρει μια βασική εικόνα και ίσως δελεαστεί να διαβάσει και μόνος του κάτι παραπάνω.



τα θες και τα γράφεις ή είναι διδαχές της απόλυτης μπουρδολογίας που σε διακατέχει;

γιατί διαβάζω ΟΛΑ τα ποστ και όχι μόνο άκρη δε βγάζω αλλά κοντεύω να ξεχάσω και αυτά που ξέρω... με την ορθογραφία πρώτα απ' όλα...

#214 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3.279 Δημοσιεύσεις:
  • LocationΘεσσαλονίκη

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 14:55

Με μανιχαϊσμό δεν έχω ασχοληθεί οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη. Το μόνο που ξέρω είναι ότι κηρύττει στην ύπαρξη απόλυτου καλού και απόλυτου κακού. Επίσης νομίζω ότι φανατισμός μπορεί να υπάρξει σε όλες τις θρησκείες, δεν είναι χαρακτηριστικό του Μανιχαϊσμού μόνο.

Βασική αρχή της Δυτικής σκέψης είναι ότι κάτι είναι διαφορετικό από κάτι άλλο. Αντίθετα στην ανατολική Ασία κυρίως, το κάθετι δε νοείται αυτόνομα αλλά σε σχέση με άλλα πράγματα και νοείται απλά ως μια διαφορετική έκφραση του ίδιου (του τσι δηλαδή)

Για αυτό δεν είναι παράξενο πως οι μονοθεϊστικές θρησκείες δεν είχαν απήχηση στην ανατολική Ασία. Κήρυττα απόλυτο θεό, και αρνούνταν όλες τις υπόλοιπες θεότητες.


να με συγχωρεσετε που δεν ειχα διαβασει το θεμα αλλά σε ότι αφορά τη μη-διάδοση μονοθειστικών θρησκειών στην ανατολική Ασία, το Ισλάμ επεκτάθηκε μέχρι και στην Κίνα στους Ουιγούρους που ακομα και σημερα αποτελουν το μαυρο προβατο. Nα ναι καλα οι Μογγολοι.

Γενικα μεσω των Μογγολων πρωτα υπηρξε αυτη η επαφη και πολυ-πολιτισμικοτητα μεταξυ των θρησκειων παγκοσμιως (Βουδισμος, Χριστιανισμος, Ισλαμ κ.α.).

συμπτωματικα διαβασα πως η κόρη του Βυζαντινου αυτοκρατορα Μιχαηλ Παλαιολογου του 8ου, Ευφροσυνη, παντρευτηκε ελεω ανωτερας βιας τον Νογκαι Χαν, δισεγγονο του Τζενγκις Χαν και κυριαρχο της Χρυσης Ορδης. Και οταν εστειλε βοηθεια 4000 Μογγολους στο Μιχαηλ για να πολεμησει τον Ιωαννη Δουκα, ο Μιχαηλ πεθανε και ο γιος του Ανδρονικος τους χρησιμοποιησε για να πολεμησει τους Σερβους.

Τι Ελλας, Σερβια, συμμαχια. Τελικα οι Τουρκοι και οι Μογγολοι δεν ηταν και τοσο βαρβαροι. Παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θα'ναι. Βρε ουστ!

#215 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1.786 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 15:02

noname, η κατανόηση ενός πολιτισμού δεν είναι άχρηστο. Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν στο Φενγκ Σουέι και είναι καλό να ξέρουμε τις αντιλήψεις των άλλων ανθρώπων ακόμα και αν δεν τις αποδεχόμαστε εμείς. Κάποιοι κάνουν βελονισμό που βασίζεται στην ίδια φιλοσοφική βάση. Οι ανθρωπιστικές σπουδές συχνά έχουν και πρακτικό σκέλος. Επίσης βελτιώνουν τις σχέσεις των ανθρώπων και δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις για διάλογο, επικοινωνία και συνεπώς ειρήνη. Αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους δεν υπάρχει επιστήμη. Η ζωή του ανθρώπου δεν είναι μόνο τα λεφτά. Επίσης για πολλούς είναι ένα διανοητικό παιχνίδι. Πέρα από τη χρησιμότητα του θέματος, έχει και διασκεδαστικό χαρακτήρα.


Τι ωραία που τα λέει ο άτιμος! Σε πάω δικέ μου!

roriconfan, για τα τσάκρα είχα ακούσει μια δυο φορές, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει... αν ξέρεις κάτι πες το.


Χαχα! Να που ακόμα κι εγώ μπορώ να μάθω κάτι στον τρανό ATANASHIOSU.

Πέρα από αυτό που βλέπουμε στο Ναρούτο, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, τα τσάκρα είναι 7 ζωτικά σημεία του σώματος, και πιο συγκεκριμένα, 7 ζωτικά όργανα. Ξεκινώντας από το πιο χαμηλό, με σειρά αυτά είναι: σπλάχνα, γεννετικά όργανα, στομάχι, καρδιά, αμυγδαλές, μυαλό και ... το φωτοστέφανο.

Κάθε ένα είναι υπεύθυνο για διαφορετικές λειτουργίες του σώματος, που με την σειρά τους οδηγούνε σε διαφορετικές ανάγκες, πόθους και σωματικές λειτουργείες του σώματος.

Η φιλοσοφία των τσάκρα είναι να διοχετεύεις σωστά το τσι σου μέσα από αυτά για να έχεις έλεγχο πάνω στο σώμα σου και έτσι να είσαι ελεύθερος από τις σωματικές λειτουργίες που σου επιβάλλει. Οι πιο γνωστοί μέθοδοι στον δυτικό κόσμο για να το κάνεις αυτό είναι το ινδικό γιόγκα και το κινέζικο κάτα.

Οι φακίρηδες και οι γκουρού που μαστορεύουνε κάποια τσάκρα για παράδειγμα, μπορούνε να "διατάζουνε" το σώμα τους να αντέχει μήνες χωρίς φαγητό, να αντέχει τον πόνο ή να θεραπεύεται γρηγορότερα. Ή σε ακραίες περιπτώσεις που χωράνε αμφιβολία, να αιωρούνται στον αέρα ή να απαλλύνουν τον πόνο πληγωμένων ανθρώπων.

Η σωστή "μαστοριά" των τσάκρα κανονικά ξεκινά με την σειρά που τα παράθεσα, δηλαδή από τα σπλάχνα και σταδιακά ανεβαίνει ψηλότερα. Γιατί όσο χαμηλότερα είναι ένα τσάκρα, τόσο πιο πολύ σε κρατάει δέσμιο των σωματικών σου αναγκών. Οπότε, όσοι ασχολούνται, αρχίζουνε με το να ελέγχουνε τα σωθικά τους για

να έχουνε ανοσία στο κρύο (να μη τους πιάνει τσίρλα κάτω από καταρράκτη),

μετά να έχουνε έλεγχο πάνω στις ερωτικές τους επιθυμίες (να μη κυνηγάνε όποια δεσποσύνη τους κουνιέται πολύ),

να ελεγχουνε την αίσθηση της πείνας (να μη σπάει η αυτοσυγκέντρωση όταν μοιρίζονται κοψίδια),

να ελεγχουνε τις καύσεις που κάνει το σώμα τους (να χτυπάει λιγότερο η καρδιά και να φτάνουνε σε κατάσταση εκούσιου κώματος ΧΩΡΙΣ να τους παίρνει ο ύπνος),

να ελέγχουνε τις ορμόνες που βοηθάνε στην σωματική ωριμότητα και διάπλαση (πολλές από τις οποίες βρίσκονται στις αμυγδαλές),

να αντιλαμβάνονται καλύτερα τον κόσμο με την σκέψη τους (γνωστό και ως τρίτο μάτι)

και τελικά να φτάσουνε σε μια κατάσταση καθαρής συνείδησης, πλήρως απαλλαγμένη από την παραμικρή σωματική ανάγκη και κάθε υλικό περιορισμό και να φτάσουνε σε καταστάσεις γνωστές ως Νιρβάνα ή επιφώτηση ή αγιοσύνη.

Καλή φάση αλλά απαιτεί δεκαετίες προσπαθειών και αποχής από αρκετές πολυτέλειες.

Αλλά σε τι χρησιμεύει πλέον η γνώση αυτών τον πραγμάτων στον σύγχρονο άνθρωπο ?? τι έχει πρόσφερε η ανατολική φιλοσοφία και σε πια επίπεδα (πχ για την αρχαία ελληνική καταλογίζουμε δημοκρατία επιστημονικές αρχές κτλ )



Στην ανατολική φιλοσοφία μπορώ να καταλογίσω της ρίζες της οικολογίας, γιατί ανέκαθεν σέβονταν την φύση και δεν την πηδούσανε με την προϋπόθεση ότι είναι ατελής και ασήμαντη. Επίσης της καταλογίζω ένα μεγάλο βαθμό ανέχειας και αποδεκτικότητας άλλων φιλοσοφιών και ιδεών, που στον δυτικό κόσμο ήταν απλά «ή θα παραδεκτείς ότι έχουμε δίκιο ή θα πας στην πυρά»

επίσης πώς εξελίχτηκε ? πέθανε με τον Κομφούκιο ?



Τόσες εκατοντάδες σχολές φιλοσοφίας έχουνε εκεί, κάτι θα εξελίχθηκε, δε μπορεί. Και δεν πέθανε με τον Κομφούκιο γιατί διαβάζονται και σπουδάζονται όλα αυτά από εκατομμύρια κόσμο, πολλοί μάλιστα για να μάθουνε κόλπα και μεθόδους για καλύτερη επίδοση στην δουλειά τους και στην οικογένεια τους.

όταν μιλάμε για ανατολική φιλοσοφία και δυτική φιλοσοφία ως πια χρονολογία μπορούμε να κάνουμε αυτό τον διαχωρισμό ? Πια είναι η θέση της Φιλοσοφίας σήμερα μπορούμε να την κατηγοριοποίησουμαι ??? ο χωρισμός ανατολική δυτική δεν είναι πλέον παρωχημένος ?



Πότε ενωθήκανε και δεν το κατάλαβα; Άντε, η τηλεόραση να άμβλυνε την έλλειψη κατανόησης. Αλλά δεν ενωθήκανε ποτέ.

Το γεγονός που κάτι στην αρχαιότητα ήταν Φιλοσοφία- Επιστήμη τώρα μοιάζει με παραμυθάκι δεν σας προβληματίζει για την διαχρονικότητα της Φιλοσοφίας και τι καταγράφει ??



Όχι. Και η ιστορία του Χριστού είναι ιστορικό μυθιστόρημα αλλά εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από roriconfan: 29 Οκτώβριος 2008 - 15:23


#216 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 312 Δημοσιεύσεις:
  • Location札幌

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 15:09

noname, περνάω στις απαντήσεις των ερωτημάτων σου.

-Αλλά σε τι χρησιμεύει πλέον η γνώση αυτών τον πραγμάτων στον σύγχρονο άνθρωπο ??
-Το εξήγησα στην παραπάνω δημοσίευση.

-τι έχει πρόσφερε η ανατολική φιλοσοφία και σε πια επίπεδα (πχ για την αρχαία ελληνική καταλογίζουμε δημοκρατία επιστημονικές αρχές κτλ )
-Τον κινεζικό και ινδικό πολιτισμό. Ο κάθε πολιτισμός έχει τα καλά του τα κακά του, δεν μπορώ να τα σχολιάσω όλα τώρα. Ο κινεζικός πολιτισμός έχει προσφέρει το χαρτί και την τυπογραφία. Σε επίπεδο φιλοσοφίας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και δεν επηρεάσει άμεσα τη δύση, όμως ορισμένες πτυχές του έχουν επηρεάσει ορισμένους τομείς. Π.χ. το σύστημα του DNA λένε ότι βασίζεται στο Ι-Τσινγκ. Επίσης το σύστημα ηθικής χωρίς θρησκεία έδοσε αφορμή στη δύση για απελευθέρωση από την καταπίεση που ασκούσε η εκκλησία και έδοσε βάσεις για κοσμική ηθική. Ο ινδικός πολιτισμός έχει προσφέρει την έννοια του μηδέν και έννοια της μη βίας καθώς επίσης και το σύστημα πρόνοιας εντός των ναών. Υπάρχουν και άλλα βέβαια.

-επίσης πώς εξελίχτηκε ?
- Σαφώς και επηρεάστηκε από τη δυτική φιλοσοφία όταν συναντήθηκαν.

-πέθανε με τον Κομφούκιο ?
- Όχι φυσικά. Η ανατολική φιλοσοφία είναι η φιλοσοφία της Κίνας και της Ινδίας. Κινεζική φιλοσοφία δεν είναι μόνο ο Κομφούκιος, υπάρχουν πολλοί άλλοι στοχαστές σε διάφορες εποχές. Το ότι δεν είναι γνωστοί στη δύση δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

-όταν μιλάμε για ανατολική φιλοσοφία και δυτική φιλοσοφία ως πια χρονολογία μπορούμε να κάνουμε αυτό τον διαχωρισμό ?
-Μέχρι και σήμερα νομίζω. Όσο υπάρχει βουδισμός, ινδουισμός, τζαϊνισμός, ταοισμός, κομφουκισμός.

-Πια είναι η θέση της Φιλοσοφίας σήμερα μπορούμε να την κατηγοριοποίησουμαι ???
-Το ερώτημα μου φαίνεται κάπως ασαφές. Πες λίγο πιο ξεκάθαρα τι θέλεις να ρωτήσεις.

-ο χωρισμός ανατολική δυτική δεν είναι πλέον παρωχημένος ?
-Όχι. Όπως σου είπα και πιο πριν η ανατολική φιλοσοφία παραμένει ζωντάνη καθώς όλα τα ρεύματα και οι θρησκείες που σου είπα συνεχίζουν να υπάρχουν.

-και όταν μιλάμε για έναν τέτοιο διαχωρισμό δεν μιλάμε για αυτόματα για φιλοσοφίες που ανατήχθηκαν ως μια συγκεκριμένη περίοδο ?
-Όχι, φιλοσοφική σκέψη συνεχίζει να παράγεται ακόμα και τώρα στην ανατολή. Η κάθε εποχή έχει τα δικά της φιλοσοφικά συστήματα και τις αλλαγές. Η φιλοσοφία δεν είναι προνόμιο των αρχαίων μόνο.

-Το γεγονός που κάτι στην αρχαιότητα ήταν Φιλοσοφία- Επιστήμη τώρα μοιάζει με παραμυθάκι δεν σας προβληματίζει για την διαχρονικότητα της Φιλοσοφίας και τι καταγράφει ??
-Παλιά ήταν Φιλοσοφία-Θρησκεία-Επιστήμη ένα σετ. Σήμερα έχουν χωριστεί για συντομία και ευκολία ως προς τη μελέτη, αν και στην ανατολή το σετ Φιλοσοφία-Θρησκεία φαίνεται πως συνεχίζει να υπάρχει. Το ότι πλέον οι φιλόσοφοι αφήσαν τα μαθηματικά και την αστρολογία σε εξιδικευμένους επιστήμονες δε σημαίνει ότι ο φιλοσοφικός στοχασμός έχει τελειώσει. Απλά πλέον σπανίζουν οι πανεπιστήμονες.

να με συγχωρεσετε που δεν ειχα διαβασει το θεμα αλλά σε ότι αφορά τη μη-διάδοση μονοθειστικών θρησκειών στην ανατολική Ασία, το Ισλάμ επεκτάθηκε μέχρι και στην Κίνα στους Ουιγούρους που ακομα και σημερα αποτελουν το μαυρο προβατο. Nα ναι καλα οι Μογγολοι.

Γενικα μεσω των Μογγολων πρωτα υπηρξε αυτη η επαφη και πολυ-πολιτισμικοτητα μεταξυ των θρησκειων παγκοσμιως (Βουδισμος, Χριστιανισμος, Ισλαμ κ.α.).

συμπτωματικα διαβασα πως η κόρη του Βυζαντινου αυτοκρατορα Μιχαηλ Παλαιολογου του 8ου, Ευφροσυνη, παντρευτηκε ελεω ανωτερας βιας τον Νογκαι Χαν, δισεγγονο του Τζενγκις Χαν και κυριαρχο της Χρυσης Ορδης. Και οταν εστειλε βοηθεια 4000 Μογγολους στο Μιχαηλ για να πολεμησει τον Ιωαννη Δουκα, ο Μιχαηλ πεθανε και ο γιος του Ανδρονικος τους χρησιμοποιησε για να πολεμησει τους Σερβους.

Τι Ελλας, Σερβια, συμμαχια. Τελικα οι Τουρκοι και οι Μογγολοι δεν ηταν και τοσο βαρβαροι. Παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θα'ναι. Βρε ουστ!


Η Μογγολία και το Ουιγούρ εντάσσονται στην κεντρική Ασία και έχω στην ανατολική Ασία.
Με τη Μογγολική θρησκεία δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο αρχαίος Ιαπωνικός σαμανισμός σχετίζεται με το Μογγολικό. Γενικά οι Μογγόλοι είναι το ίδιο μισητοί και στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη και δεν υπάρχει η απαραίτητοι προώθηση των Μογγολικών σπουδών.

roriconfan, σου την έφερα! Για τα τσάκρα ήξερα, απλά βαριόμουν να γράφω και άφησα εσένα να γράφεις.:hehehe:
Για τους ναούς όμως πράγματι δεν ξέρω! Τα φώτα σου!

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από odin: 29 Οκτώβριος 2008 - 16:29

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#217 noname

noname

    Fade away

  • Members
  • 479 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 15:26

-Πια είναι η θέση της Φιλοσοφίας σήμερα μπορούμε να την κατηγοριοποίησουμαι ???
-Το ερώτημα μου φαίνεται κάπως ασαφές. Πες λίγο πιο ξεκάθαρα τι θέλεις να ρωτήσεις.


Βασικά το σκεπτικό της ερώτησης (πριν δώσεις της παραπάνω διευκρινίσεις ) ήταν πώς ο ανατολική-δυτική Φιλοσοφία διαχωρισμός είναι ένας γεωγραφικός διαχωρισμός, σήμερα που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί σκεφτόμουν πως ένας τέτοιος διαχωρισμός δεν έχει και πολύ νόημα οπότε πώς θα την χωρίζαμε αν την χωρίζουμε την φιλοσοφία σε ρεύματα πχ ? υπό αυτό το πλαίσιο είχε σημασία η ερώτηση

Αλλά έχεις ίδη απαντήσει πιο πάνω πλέον
Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#218 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 312 Δημοσιεύσεις:
  • Location札幌

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 15:34

Ο διαχωρισμός ανατολικής-δυτικής φιλοσοφίας βασίζεται στον ιστορικό χώρο που αναπτύχθηκαν οι δύο φιλοσοφίες. Φυσικά σήμερα υπάρχουν π.χ. βουδιστές στοχαστές στην Αμερική ή Δυτικοί φιλόσοφοι στην Ιαπωνία. Τα γεωγραφικά κριτήρια πλέον δεν υπάρχουν. Ο χωρισμός αυτός πλέον γίνεται για να δηλώσει το τόπο που αναπτύχθηκα οι εν λόγω φιλοσοφίες, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται μόνο επικουρικά, ανεξαρτήτως τόπου. Ο ίδιος ο όρος βέβαια είναι επικουρικός.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#219 lightshadow

lightshadow

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 36 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 17:46

.........................

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από lightshadow: 09 Δεκέμβριος 2008 - 01:01


#220 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1.786 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 18:26

Προς τι τόση φασαρία για το πως θα τις χωρίζουμε; Ένα όνομα είναι.
Και σταματήστε να λέτε ότι υπάρχει εκμηδενισμός των αποστάσεων.
Στο χωριό μου ζήτημα να ξέρουνε 5 ποιός ήταν ο Κομφούκιος, πόσο μάλλον να ξέρουνε στην Κίνα ποιός ήταν ο Κωλοκοτρώνης.

#221 noname

noname

    Fade away

  • Members
  • 479 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 18:41

φιλε noname αναφερθηκες στον εκμηδενισμο των αποστασεων και πως εξαιτιας αυτου του γεγωνοτος διαχωρισμοι μεταξυ δυτικης και ανατολικης φιλοσοφιας δεν πρεπει να υπαρχει.συμφωνω μαζι σου σε αυτο αλλα..
αυτο απο μονο του δεν ειναι αρκετο,εφοσον υπαρχει ακομα πνευματικος διαχωρισμος μεταξυ των εθνων.οσο υπαρχει αυτος ο διαχωρισμος,τιποτα και κανενας δεν προκειτε να αλλαξει ποτε.π.χ. ο ινδιανικος πολιτισμος(απο οσο γνωριζω τουλαχιστων)εχει σαν κεντρο την φυση σε αντιθεση με τον δικο μας που σαν κεντρο των ανθρωπο.βαση της λογικης σου(εκμηδενισμος αποστασεων) αυτο θα επρεπε να εχει αλλαξει εδω και καιρο.εχεις δει κατι τετοιο να συμβαινει?εγω παντως οχι.
οσο δεν αλλαζει ο ανθρωπος(πνευματικα) τιποτε αλλο δεν εχει σημασια


Χμ ναι αλλά θα πρέπει με τις αλληλεπιδράσεις πλέων να έχουν αναπτηχθεί κάποιες κοινές συνιστώσες μεταξύ των Φιλοσοφιών και να μπορούν να διακριθούν κάποιες γενικές κατευθύνσεις… πχ η μη βία του ινδικού πολιτισμού με το αγαπάτε αλλήλους του χριστιανισμού δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση right ?

Roriconfan ένας φίλος μου άκουσε πριν λίγο καιρό μια συζήτηση κατά την οποία ένας πληροφορούσε έναν άλλον για το ότι η γη είναι στρόγγυλη και ο άλλος δεν τον πίστευε …. ο κόσμος προχωράει μπροστά και κάποιοι μένουν πίσω μάλλον και το χωρίο σου το ίδιο XD
Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#222 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1.786 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 18:51

Μα αυτό ακριβώς δεν καταλαβαίνω. Που την είδατε την συγχώνευση από την στιγμή που το 90% της ανθρωπότητας δεν έχει ιδέα από αυτά που αναφέρουμε εδώ και το άλλο 9% τα ξέρει αχνά και συχνά λανθασμένα;

Ξέρετε πόσοι φιλοχουντικοί υπάρχουνε ακόμα στην Ελλάδα; Ξέρετε τι λένε σχεδόν όλοι τους γιατί προτιμούνε την χούντα; Γιατί λέει τους χαρίζει τα δάνεια. Λογικό έτσι; Άλλοι γιατί τους αρέσει η ιδέα να αφήνουνε όλη την ευθύνη σε ένα μάτσο στρατόκαβλους με πολλά τανκς.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για πολλούς φιλοβασιλικούς, αναρχικούς και λοιπούς μη-δημοκρατικούς, που αμφιβάλλω ποτέ τους να ανοίξανε βιβλίο ή να φιλοσοφίσανε ποτέ και περιμένουνε κάποιον άλλο να τους δώσει μασημένη τροφή και χρυσωμένο χάπι.

Ρωτούσες noname τι χρειάζεται η φιλοσοφία σήμερα. Ένα πράγμα θα σου πω. Σε χούντες και απολυταρχίες, η φιλοσοφία καταδιώκεται για κάποιο λόγο...

#223 noname

noname

    Fade away

  • Members
  • 479 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 19:01

Είπα εγώ για συγχώνευση ? για κοινές συνιστώσες μιλάω.
Και Btw αυτό το 1% που υπολόγισες είναι αυτό που τραβάει τα πράγματα προς τα εμπρός οι λοιποί απλά ακολουθούν σε διαφορετικούς βαθμούς δυστυχώς ή ευτυχώς τα κοινωνικά στρώματα είναι σε μια top down δομή οργανωμένα

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως κατέληξες στους φιλοχουντικούς …

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από noname: 29 Οκτώβριος 2008 - 19:33

Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#224 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1.786 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 19:21

Φιλοσοφία = ελεύθερο πνεύμα, ανοικτό μυαλό, ήρεμη συνείδηση, φαντασία, διαλεκτικότητα.

Απολυταρχία, προπαγάνδα, εθνικισμός, πατριωτισμός = not φιλοσοφία.

Προτιμώ την πρώτη αράδα από την δεύτερη.

#225 lightshadow

lightshadow

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 36 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 29 Οκτώβριος 2008 - 19:27

.................................

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από lightshadow: 09 Δεκέμβριος 2008 - 00:48