noname, περνάω στις απαντήσεις των ερωτημάτων σου.
-Αλλά σε τι χρησιμεύει πλέον η γνώση αυτών τον πραγμάτων στον σύγχρονο άνθρωπο ??
-Το εξήγησα στην παραπάνω δημοσίευση.
-τι έχει πρόσφερε η ανατολική φιλοσοφία και σε πια επίπεδα (πχ για την αρχαία ελληνική καταλογίζουμε δημοκρατία επιστημονικές αρχές κτλ )
-Τον κινεζικό και ινδικό πολιτισμό. Ο κάθε πολιτισμός έχει τα καλά του τα κακά του, δεν μπορώ να τα σχολιάσω όλα τώρα. Ο κινεζικός πολιτισμός έχει προσφέρει το χαρτί και την τυπογραφία. Σε επίπεδο φιλοσοφίας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και δεν επηρεάσει άμεσα τη δύση, όμως ορισμένες πτυχές του έχουν επηρεάσει ορισμένους τομείς. Π.χ. το σύστημα του DNA λένε ότι βασίζεται στο Ι-Τσινγκ. Επίσης το σύστημα ηθικής χωρίς θρησκεία έδοσε αφορμή στη δύση για απελευθέρωση από την καταπίεση που ασκούσε η εκκλησία και έδοσε βάσεις για κοσμική ηθική. Ο ινδικός πολιτισμός έχει προσφέρει την έννοια του μηδέν και έννοια της μη βίας καθώς επίσης και το σύστημα πρόνοιας εντός των ναών. Υπάρχουν και άλλα βέβαια.
-επίσης πώς εξελίχτηκε ?
- Σαφώς και επηρεάστηκε από τη δυτική φιλοσοφία όταν συναντήθηκαν.
-πέθανε με τον Κομφούκιο ?
- Όχι φυσικά. Η ανατολική φιλοσοφία είναι η φιλοσοφία της Κίνας και της Ινδίας. Κινεζική φιλοσοφία δεν είναι μόνο ο Κομφούκιος, υπάρχουν πολλοί άλλοι στοχαστές σε διάφορες εποχές. Το ότι δεν είναι γνωστοί στη δύση δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
-όταν μιλάμε για ανατολική φιλοσοφία και δυτική φιλοσοφία ως πια χρονολογία μπορούμε να κάνουμε αυτό τον διαχωρισμό ?
-Μέχρι και σήμερα νομίζω. Όσο υπάρχει βουδισμός, ινδουισμός, τζαϊνισμός, ταοισμός, κομφουκισμός.
-Πια είναι η θέση της Φιλοσοφίας σήμερα μπορούμε να την κατηγοριοποίησουμαι ???
-Το ερώτημα μου φαίνεται κάπως ασαφές. Πες λίγο πιο ξεκάθαρα τι θέλεις να ρωτήσεις.
-ο χωρισμός ανατολική δυτική δεν είναι πλέον παρωχημένος ?
-Όχι. Όπως σου είπα και πιο πριν η ανατολική φιλοσοφία παραμένει ζωντάνη καθώς όλα τα ρεύματα και οι θρησκείες που σου είπα συνεχίζουν να υπάρχουν.
-και όταν μιλάμε για έναν τέτοιο διαχωρισμό δεν μιλάμε για αυτόματα για φιλοσοφίες που ανατήχθηκαν ως μια συγκεκριμένη περίοδο ?
-Όχι, φιλοσοφική σκέψη συνεχίζει να παράγεται ακόμα και τώρα στην ανατολή. Η κάθε εποχή έχει τα δικά της φιλοσοφικά συστήματα και τις αλλαγές. Η φιλοσοφία δεν είναι προνόμιο των αρχαίων μόνο.
-Το γεγονός που κάτι στην αρχαιότητα ήταν Φιλοσοφία- Επιστήμη τώρα μοιάζει με παραμυθάκι δεν σας προβληματίζει για την διαχρονικότητα της Φιλοσοφίας και τι καταγράφει ??
-Παλιά ήταν Φιλοσοφία-Θρησκεία-Επιστήμη ένα σετ. Σήμερα έχουν χωριστεί για συντομία και ευκολία ως προς τη μελέτη, αν και στην ανατολή το σετ Φιλοσοφία-Θρησκεία φαίνεται πως συνεχίζει να υπάρχει. Το ότι πλέον οι φιλόσοφοι αφήσαν τα μαθηματικά και την αστρολογία σε εξιδικευμένους επιστήμονες δε σημαίνει ότι ο φιλοσοφικός στοχασμός έχει τελειώσει. Απλά πλέον σπανίζουν οι πανεπιστήμονες.
να με συγχωρεσετε που δεν ειχα διαβασει το θεμα αλλά σε ότι αφορά τη μη-διάδοση μονοθειστικών θρησκειών στην ανατολική Ασία, το Ισλάμ επεκτάθηκε μέχρι και στην Κίνα στους Ουιγούρους που ακομα και σημερα αποτελουν το μαυρο προβατο. Nα ναι καλα οι Μογγολοι.
Γενικα μεσω των Μογγολων πρωτα υπηρξε αυτη η επαφη και πολυ-πολιτισμικοτητα μεταξυ των θρησκειων παγκοσμιως (Βουδισμος, Χριστιανισμος, Ισλαμ κ.α.).
συμπτωματικα διαβασα πως η κόρη του Βυζαντινου αυτοκρατορα Μιχαηλ Παλαιολογου του 8ου, Ευφροσυνη, παντρευτηκε ελεω ανωτερας βιας τον Νογκαι Χαν, δισεγγονο του Τζενγκις Χαν και κυριαρχο της Χρυσης Ορδης. Και οταν εστειλε βοηθεια 4000 Μογγολους στο Μιχαηλ για να πολεμησει τον Ιωαννη Δουκα, ο Μιχαηλ πεθανε και ο γιος του Ανδρονικος τους χρησιμοποιησε για να πολεμησει τους Σερβους.
Τι Ελλας, Σερβια, συμμαχια. Τελικα οι Τουρκοι και οι Μογγολοι δεν ηταν και τοσο βαρβαροι. Παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θα'ναι. Βρε ουστ!
Η Μογγολία και το Ουιγούρ εντάσσονται στην κεντρική Ασία και έχω στην ανατολική Ασία.
Με τη Μογγολική θρησκεία δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο αρχαίος Ιαπωνικός σαμανισμός σχετίζεται με το Μογγολικό. Γενικά οι Μογγόλοι είναι το ίδιο μισητοί και στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη και δεν υπάρχει η απαραίτητοι προώθηση των Μογγολικών σπουδών.
roriconfan, σου την έφερα! Για τα τσάκρα ήξερα, απλά βαριόμουν να γράφω και άφησα εσένα να γράφεις.

Για τους ναούς όμως πράγματι δεν ξέρω! Τα φώτα σου!
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από odin: 29 Οκτώβριος 2008 - 16:29