Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φιλοσοφία
#196
Posted 28 October 2008 - 11:12

#197
Posted 28 October 2008 - 13:56
EDIT: Τώρα μόλις είδα το βίντεο σχετικά με το νέο θέμα. Δε νομίζω ότι έχει κάποια φιλοσοφική βάση ή κάτι σχετικό με φιλοσοφία. Πιο πολύ έχει να κάνει με συγκριτική μυθολογία/θρησκειολογία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς μπορεί να συζητηθεί με αφορμή αυτό το βίντεο εντός φιλοσοφικών πλαισίων.
Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.
#198
Posted 28 October 2008 - 18:22
#199
Posted 28 October 2008 - 18:43
Τώρα μόλις είδα το βίντεο σχετικά με το νέο θέμα. Δε νομίζω ότι έχει κάποια φιλοσοφική βάση ή κάτι σχετικό με φιλοσοφία. Πιο πολύ έχει να κάνει με συγκριτική μυθολογία/θρησκειολογία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς μπορεί να συζητηθεί με αφορμή αυτό το βίντεο εντός φιλοσοφικών πλαισίων.
δεν το έβαλα για να συζητήσουμε το βίντεο...απλά με αυτο έκανα έναν πρόλογο για τα όσα αφορούν τις θρησκείες...και η θρησκεία είναι συμπεριλαμβάνεται μέσα στην φιλοσοφία του καθενός...απλά το βίντεο ήταναφορμή για ένα θρησκευτικό θέμα...

#200
Posted 28 October 2008 - 18:50
Όσοι πιστεύουν στη θρησκεία λογικό και να πιστεύουν στην παρθενογέννεση. Επιστημονικά παρθενογέννεση δεν έχει τεκμηριωθεί οπότε με επιστημονικά κριτήρια δε γίνεται δεκτή. Φιλοσοφικά μπορεί να υπάρχει μπορεί και όχι. Δε νομίζω ότι είναι άξιο συζήτησης αυτό. Τώρα αν θέλεις αν αναφερθείς στο φιλοσοφικό υπόβαθρου του μύθου γενικά, τότε να το συζητήσουμε το πράγμα.
Η θρησκεία έχει διάφορες φιλοσοφικές προεκτάσεις. Τι ακριβώς θέλετε να συζητήσουμε;
-Το φιλοσοφικό υπόβαθρο των μύθων;
-Τη φιλοσοφία των διαφόρων θρησκειών;
-Το φιλοσοφικό υπόβαθρο που γεννά τις εκάστοτε θρησκείες;
-Ή κάτι άλλο; (Περιγράψτε λίγο πιο αναλυτικά)
Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.
#201
Posted 28 October 2008 - 19:23
1. δεν ξέραν πως να τα εξηγήσουν και φιάξανε μυθους γύρο απο τα "ανεξήγητα"-"μυστήρια".
2. τα είχαν εξηγήσει και τα έκαναν με μορφή μύθου κάτι σαν "παραμυθάκι" για να τα κάνουν γνωστά και διαχρονικα....

#202
Posted 28 October 2008 - 19:27
Δηλαδή ότι η κοινή καταγωγή όλων των ανθρώπων διαφαίνεται στις ομοιότητες των μύθων τους, που βασικά ήταν η ιστορία πριν παραποιηθεί.
Αλλά θα ήθελα να ακούσω και λίγα για την γεομαντία πριν πηδήξουμε εδώ.
#203
Posted 28 October 2008 - 19:32
Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.
#204
Posted 28 October 2008 - 19:35

#205
Posted 28 October 2008 - 19:56
#206
Posted 29 October 2008 - 08:57
#207
Posted 29 October 2008 - 13:39
Λοιπόν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα σα Φενγκ Σουέι είχε διαφορετικό στόχο από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Σήμερα ως φενγκ σουέι λέμε τη τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων σε ένα χώρο έτσι ώστε να έχουμε καλή ενέργεια. Στα αρχαία χρόνια το φενγκ σουέι είχε σκοπό την έρευση ανοικτής έκτασης (οικοπέδου) με καλή ενέργεια για τη δημιουργία πόλεων. Φενγκ Σουέι στα κινεζικά σημαίνει αέρας και νερό, και το όνομα αυτό δόθηκε από τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός οικοπέδου, δηλαδή τον αέρα (επηρεάζεται από τα δάση ή τα βουνά κτλ) και το νερό (ποτάμια, λίμνες κτλ).
Το φενγκ σουέι στα αρχαία χρόνια ήταν μια αρχαία μορφή επιστήμης και ασκούνταν μόνο από το κράτος. Για παράδειγμα το Αρχαίο Κυότο είχε γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φενγκ σουέι από υπαλλήλους ειδικούς σε αυτό (ονμιότζι). Στη μεσαιωνική Ιαπωνία όμως, με την πτώση της κεντρικής εξουσίας, το φενγκ σουέι εξαπλώθηκε και στα λαϊκά στρώματα ως τεχνική έρευσης καλού οικοπέδου για χτίσιμου σπιτιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι καλή περιοχή διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν είναι κοινό για όλους. Τώρα το πως έγινε σήμερα το φενγκ σουέι αυτό που ξέρουμε δεν το γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι στην Κίνα επί Μάο είχε απαγορευτεί, αλλά τελευταία επανήλθε.
Φιλοσοφία του φενγκ σουέι.
Η φιλοσοφία του φενγκ σουέι είναι κοινή είτε μιλάμε για το αρχαίο είτε για το σύγχρονο φενγκ σουέι. Κοινή βάση είναι ότι τα πάντα αποτελούνται από την ενέργεια που λέγεται Τσι. Αυτή η ενέργεια μπορεί να πάρει τις μορφές 5 βασικών στοιχείων. Νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο και γη. Αυτά τα 5 στοιχεία αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και αλληλοσχετίζονται. Η βασική δηλαδή σκέψη είναι να έχουμε ένα οικόπεδο ή ένα χώρο με που να εναρμονίζονται αυτά τα πέντε στοιχεία. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα οικόπεδο χωρίς νερό, θα υπάρχει λίγο Τσι νερό. Ή αν για παράδειγμα κάνουμε ένα σπίτι μόνο με ξύλινα έπιπλα θα έχουμε Τσι ξύλου περισσότερο από το κανονικό. Τώρα, γιατί όλο αυτό το βάσανο για να εναρμονίσουμε τα 5 αυτά στοχεία;
Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία, ο άνθρωπος σχετίζεται με το περιβάλλον και αλληλοεπιδρά με αυτό. Κατά την αρχαία κινεζική ιατρική, όλες οι ασθένεις προέρχονται από δυσαρμονία στο ανθρώπινο τσι. Το κάθε ζωτικό όργανο αντιστοιχεί σε κάποιο από τα 5 στοιχεία τσι. Έτσι αν για παράδειγμα έχουμε μια αρρώστια που συνδέεται με κάποιο όργανο, ίσως να έχουμε περισσότερο ή λιγότερο τσι του που αντιστοιχεί στο τσι του συγκεκριμένου οργάνου από όσο θα έπρεπε. Γιατρικό μπορεί να είναι φαγητό που μας δίνει σωστό τσι, μετακίνηση σε περιοχή με σωστό τσι, τοποθέτηση αντικειμένου με σωστό τσι κ.ο.κ.
Τώρα, η κάθε εποχή έχει το δικό της τσι, όπως επίσης ο κάθε χρόνος, η κάθε μέρα ακόμα και η κάθε ώρα. Όλα αυτά κάνουν ένα περίπλοκο σύστημα σχέσεων που λίγοι μόνο μπορούν να κατανοήσουν πλήρως. Αυτά.

ΥΓ: Για πιθανή σχέση με αρχαία Ελλάδα δεν έχω ιδέα. Όποιος γνωρίζει κάτι ας το γράψει. Κάτι είχε πάρει κάποτε το αυτί μου για τους ναούς, αλλά δεν ξέρω κάτι άλλο.
Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.
#208
Posted 29 October 2008 - 13:47
Λογικά, αν υπάρχει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα, θα έχει σχέση με τα 4 στοιχεία της φύσης (γη, αέρας, φωτιά, νερό) ή με την πεμπτουσία / αιθέρα.
#209
Posted 29 October 2008 - 14:00
#210
Posted 29 October 2008 - 14:07
Τι να σου πω, ούτε εγώ βρίσκω κανένα νόημα στο ποδόσφαιρο αλλά το παρακολουθεί ο μισός αναπτυγμένος κόσμος.
Πιστεύω ότι όποιος ανίδαιος με την φιλοσοφία διαβάσει ότι γράφουμε, θα πάρει μια βασική εικόνα και ίσως δελεαστεί να διαβάσει και μόνος του κάτι παραπάνω.
Αν τώρα εσύ ακόμα δεν βρίσκεις νόημα, μπορείς πάντα να πας σε κανένα θρεντ περί Πόκεμον και να ανοίξεις εκεί πιο σπουδαία συζήτηση αντί να παραπονιέσαι σαν τόσους άλλους που ένα οφ τόπικ δε σε εκφράζει αλλά παρόλα αυτά ασχολείσαι μαζί του.