Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Φιλοσοφία


  • Please log in to reply
365 replies to this topic

#196 Seirios

Seirios

    Έκτακτος νεαρός...

  • Members
  • 776 posts

Posted 28 October 2008 - 11:12

ναι σαν ιδέα το πρώτεινα...αλλά εν πάση περιπτώση...
Posted Image
Spoiler:

#197 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 312 posts
  • Location札幌

Posted 28 October 2008 - 13:56

Έχω κάποια πραγματάκια να γράψω για το φενγκ σουέι. Περιμένετε λίγο να τελειώσω τα σεντόνια που γράφω στον Ayu για τη στράτευση στην Ελλάδα και θα συνεχίσω. Μόλις τελειώσουμε με το φενγκ σουέι θα πάμε και στο άλλο θέμα.

EDIT: Τώρα μόλις είδα το βίντεο σχετικά με το νέο θέμα. Δε νομίζω ότι έχει κάποια φιλοσοφική βάση ή κάτι σχετικό με φιλοσοφία. Πιο πολύ έχει να κάνει με συγκριτική μυθολογία/θρησκειολογία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς μπορεί να συζητηθεί με αφορμή αυτό το βίντεο εντός φιλοσοφικών πλαισίων.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#198 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1,786 posts

Posted 28 October 2008 - 18:22

Είπαμε, το monomyth. Το ότι δεν υπάρχει παρθενογέννηση.

#199 Seirios

Seirios

    Έκτακτος νεαρός...

  • Members
  • 776 posts

Posted 28 October 2008 - 18:43

Τώρα μόλις είδα το βίντεο σχετικά με το νέο θέμα. Δε νομίζω ότι έχει κάποια φιλοσοφική βάση ή κάτι σχετικό με φιλοσοφία. Πιο πολύ έχει να κάνει με συγκριτική μυθολογία/θρησκειολογία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς μπορεί να συζητηθεί με αφορμή αυτό το βίντεο εντός φιλοσοφικών πλαισίων.


δεν το έβαλα για να συζητήσουμε το βίντεο...απλά με αυτο έκανα έναν πρόλογο για τα όσα αφορούν τις θρησκείες...και η θρησκεία είναι συμπεριλαμβάνεται μέσα στην φιλοσοφία του καθενός...απλά το βίντεο ήταναφορμή για ένα θρησκευτικό θέμα...
Posted Image
Spoiler:

#200 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 312 posts
  • Location札幌

Posted 28 October 2008 - 18:50

Για την παρθενογέννεση:
Όσοι πιστεύουν στη θρησκεία λογικό και να πιστεύουν στην παρθενογέννεση. Επιστημονικά παρθενογέννεση δεν έχει τεκμηριωθεί οπότε με επιστημονικά κριτήρια δε γίνεται δεκτή. Φιλοσοφικά μπορεί να υπάρχει μπορεί και όχι. Δε νομίζω ότι είναι άξιο συζήτησης αυτό. Τώρα αν θέλεις αν αναφερθείς στο φιλοσοφικό υπόβαθρου του μύθου γενικά, τότε να το συζητήσουμε το πράγμα.

Η θρησκεία έχει διάφορες φιλοσοφικές προεκτάσεις. Τι ακριβώς θέλετε να συζητήσουμε;

-Το φιλοσοφικό υπόβαθρο των μύθων;
-Τη φιλοσοφία των διαφόρων θρησκειών;
-Το φιλοσοφικό υπόβαθρο που γεννά τις εκάστοτε θρησκείες;
-Ή κάτι άλλο; (Περιγράψτε λίγο πιο αναλυτικά)

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#201 Seirios

Seirios

    Έκτακτος νεαρός...

  • Members
  • 776 posts

Posted 28 October 2008 - 19:23

εγώ αναφέρομαι στο φιλοσοφικό υπόβαθρο των μύθων και τον θρησκειών.βάση του βίντεο το υπόβαθρο σε όλες αυτές τις θρησκείες και κατ'επέκταση και στις μυθολογίες αναφέρεται και στην πραγματικότηα εξηγει φισικά φαινόμενα.σε αυτό υπάρχουν 2 εκδοχες.
1. δεν ξέραν πως να τα εξηγήσουν και φιάξανε μυθους γύρο απο τα "ανεξήγητα"-"μυστήρια".

2. τα είχαν εξηγήσει και τα έκαναν με μορφή μύθου κάτι σαν "παραμυθάκι" για να τα κάνουν γνωστά και διαχρονικα....
Posted Image
Spoiler:

#202 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1,786 posts

Posted 28 October 2008 - 19:27

Κι εγώ ήθελα να το γυρίσουμε στο ότι όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές ομοιότητες στους μύθους τους, όπως αυτό του κατακλυσμού.
Δηλαδή ότι η κοινή καταγωγή όλων των ανθρώπων διαφαίνεται στις ομοιότητες των μύθων τους, που βασικά ήταν η ιστορία πριν παραποιηθεί.
Αλλά θα ήθελα να ακούσω και λίγα για την γεομαντία πριν πηδήξουμε εδώ.

#203 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 312 posts
  • Location札幌

Posted 28 October 2008 - 19:32

Ωραία. Θα μιλήσουμε για το φιλοσοφικό υπόβαθρο των μύθων, μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για το φενγκ σουέι. Περιμένετε λίγο μόνο να ξαναδώ τις πηγές μου για να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Λίγο υπομονή!!

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#204 Seirios

Seirios

    Έκτακτος νεαρός...

  • Members
  • 776 posts

Posted 28 October 2008 - 19:35

δυστυχώς το μόνο που ξέρω για το φενγκ σουέι. είναι ότι έχει να κάνει με θετική και αρνητική ενέργεια..... αλλα πραγματικά θα ήθελα να ακούσω λεπτομέριες....
Posted Image
Spoiler:

#205 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1,786 posts

Posted 28 October 2008 - 19:56

Κι εγώ. Θα ήθελα επίσης να μάθω αν υπάρχει σχέση με την γεομαντία στην αρχαία Ελλάδα, καθώς υποτίθεται ότι όλοι οι ναοί χτήζονταν πάνω σε ενεργειακά ποτάμια.

#206 Sponis

Sponis

    Despair-Ridden Heart...

  • Retired Staff
  • 2,291 posts

Posted 29 October 2008 - 08:57

ωραία ο καθένας ξεκινάει ένα δικό του θέμα και λέει τα δικά του... καινούριος τρόπος επικοινωνίας...

#207 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 312 posts
  • Location札幌

Posted 29 October 2008 - 13:39

Ύστερα από αρκετή αναμονή, επιτέλους να γράψω για το Φενγκ Σουέι και όχι Φενγκ Σούι που λένε οι άσχετοι.

Λοιπόν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα σα Φενγκ Σουέι είχε διαφορετικό στόχο από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Σήμερα ως φενγκ σουέι λέμε τη τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων σε ένα χώρο έτσι ώστε να έχουμε καλή ενέργεια. Στα αρχαία χρόνια το φενγκ σουέι είχε σκοπό την έρευση ανοικτής έκτασης (οικοπέδου) με καλή ενέργεια για τη δημιουργία πόλεων. Φενγκ Σουέι στα κινεζικά σημαίνει αέρας και νερό, και το όνομα αυτό δόθηκε από τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός οικοπέδου, δηλαδή τον αέρα (επηρεάζεται από τα δάση ή τα βουνά κτλ) και το νερό (ποτάμια, λίμνες κτλ).
Το φενγκ σουέι στα αρχαία χρόνια ήταν μια αρχαία μορφή επιστήμης και ασκούνταν μόνο από το κράτος. Για παράδειγμα το Αρχαίο Κυότο είχε γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φενγκ σουέι από υπαλλήλους ειδικούς σε αυτό (ονμιότζι). Στη μεσαιωνική Ιαπωνία όμως, με την πτώση της κεντρικής εξουσίας, το φενγκ σουέι εξαπλώθηκε και στα λαϊκά στρώματα ως τεχνική έρευσης καλού οικοπέδου για χτίσιμου σπιτιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι καλή περιοχή διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν είναι κοινό για όλους. Τώρα το πως έγινε σήμερα το φενγκ σουέι αυτό που ξέρουμε δεν το γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι στην Κίνα επί Μάο είχε απαγορευτεί, αλλά τελευταία επανήλθε.

Φιλοσοφία του φενγκ σουέι.
Η φιλοσοφία του φενγκ σουέι είναι κοινή είτε μιλάμε για το αρχαίο είτε για το σύγχρονο φενγκ σουέι. Κοινή βάση είναι ότι τα πάντα αποτελούνται από την ενέργεια που λέγεται Τσι. Αυτή η ενέργεια μπορεί να πάρει τις μορφές 5 βασικών στοιχείων. Νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο και γη. Αυτά τα 5 στοιχεία αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και αλληλοσχετίζονται. Η βασική δηλαδή σκέψη είναι να έχουμε ένα οικόπεδο ή ένα χώρο με που να εναρμονίζονται αυτά τα πέντε στοιχεία. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα οικόπεδο χωρίς νερό, θα υπάρχει λίγο Τσι νερό. Ή αν για παράδειγμα κάνουμε ένα σπίτι μόνο με ξύλινα έπιπλα θα έχουμε Τσι ξύλου περισσότερο από το κανονικό. Τώρα, γιατί όλο αυτό το βάσανο για να εναρμονίσουμε τα 5 αυτά στοχεία;

Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία, ο άνθρωπος σχετίζεται με το περιβάλλον και αλληλοεπιδρά με αυτό. Κατά την αρχαία κινεζική ιατρική, όλες οι ασθένεις προέρχονται από δυσαρμονία στο ανθρώπινο τσι. Το κάθε ζωτικό όργανο αντιστοιχεί σε κάποιο από τα 5 στοιχεία τσι. Έτσι αν για παράδειγμα έχουμε μια αρρώστια που συνδέεται με κάποιο όργανο, ίσως να έχουμε περισσότερο ή λιγότερο τσι του που αντιστοιχεί στο τσι του συγκεκριμένου οργάνου από όσο θα έπρεπε. Γιατρικό μπορεί να είναι φαγητό που μας δίνει σωστό τσι, μετακίνηση σε περιοχή με σωστό τσι, τοποθέτηση αντικειμένου με σωστό τσι κ.ο.κ.

Τώρα, η κάθε εποχή έχει το δικό της τσι, όπως επίσης ο κάθε χρόνος, η κάθε μέρα ακόμα και η κάθε ώρα. Όλα αυτά κάνουν ένα περίπλοκο σύστημα σχέσεων που λίγοι μόνο μπορούν να κατανοήσουν πλήρως. Αυτά.:deadga6:

ΥΓ: Για πιθανή σχέση με αρχαία Ελλάδα δεν έχω ιδέα. Όποιος γνωρίζει κάτι ας το γράψει. Κάτι είχε πάρει κάποτε το αυτί μου για τους ναούς, αλλά δεν ξέρω κάτι άλλο.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#208 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1,786 posts

Posted 29 October 2008 - 13:47

Μάλιστα, αυτό ψιλιαζόμουνα κι εγώ ότι είναι όλη αυτή η φασαρία. Εκεί έχουνε τον βελονισμό και τα τσάκρα για υγεία από μέσα και την γεομαντία για υγεία από το περιβάλλον.
Λογικά, αν υπάρχει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα, θα έχει σχέση με τα 4 στοιχεία της φύσης (γη, αέρας, φωτιά, νερό) ή με την πεμπτουσία / αιθέρα.

#209 noname

noname

    Fade away

  • Members
  • 479 posts

Posted 29 October 2008 - 14:00

Διαβάζοντας τα post για την ανατολική φιλοσοφία … δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πώς η μόνη χρησιμότητα όλων αυτών είναι πλέον απλά υλικό για ταινίες, βιβλία κτλ φαντασίας … λοιπόν δεν έχει προσφέρει τπτ ουσιαστικό ? ή εσείς δεν εστιάζεται σε κάτι χρήσιμο ?
Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.
Posted Image

#210 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1,786 posts

Posted 29 October 2008 - 14:07

Εννοείς ότι το θρέντ αναλώνεται σε αναφορές σε ανιμέ και δεν προσφέρει τίποτα σαν κατανόηση φιλοσοφίας καθευτό;

Τι να σου πω, ούτε εγώ βρίσκω κανένα νόημα στο ποδόσφαιρο αλλά το παρακολουθεί ο μισός αναπτυγμένος κόσμος.

Πιστεύω ότι όποιος ανίδαιος με την φιλοσοφία διαβάσει ότι γράφουμε, θα πάρει μια βασική εικόνα και ίσως δελεαστεί να διαβάσει και μόνος του κάτι παραπάνω.

Αν τώρα εσύ ακόμα δεν βρίσκεις νόημα, μπορείς πάντα να πας σε κανένα θρεντ περί Πόκεμον και να ανοίξεις εκεί πιο σπουδαία συζήτηση αντί να παραπονιέσαι σαν τόσους άλλους που ένα οφ τόπικ δε σε εκφράζει αλλά παρόλα αυτά ασχολείσαι μαζί του.