Και πατώ το Submit Reply χωρίς να πάρω χαμπάρι ότι ο Η/Υ είχε ήδη ημι-κρασάρει και πάει χαμένο όλο το post… Άντε άλλη μια φορά γράψιμο πολύ περιληπτικά και λιτά αυτή την φορά. Και καθόλου smilies γιατί δεν με παίρνει ο χρόνος. Οπότε μπορεί να φανεί λίγο “ξινό” χωρίς να σκοπεύω κάτι τέτοιο.
Απ'την αλλη ομως, οταν βλεπω ενα ανιμε μου αρεσει να το υπεραναλυω και να το συζηταω μεχρι τελευταιας ρανιδας - πως βλεπετε τωρα τους Zoro/Iristella καπως ετσι ημουν καποτε. Απο ενα σημειο και επειτα ομως αρχισε να επηρεαζεται η μνημη μου απο τις πολλες καταστασεις και χαρακτηρες που επρεπε να θυμαμαι, τωρα πια βλεπω ενα ανιμε και ξεχναω σε λιγη ωρα το τι εχω δει. Και εχω την εντυπωση οτι αυτο μου εχει χαλασει τη μνημη στην πραγματικη ζωη αφου κανα χρονο αφου ξεκινησα να βλεπω αρχισα να ξεχναω υπερβολικα.
Εγώ δεν καιγόμουν ποτέ να αναλύσω εκτενέστατα ένα anime και όπως ξέρεις ούτε καν έχω χρόνο καλά καλά να δω άλλες σειρές πέρα από 3 βασικές. Ο λόγος που δεν αναλύω; Γιατί πολύ απλά δεν βρίσκω λόγο να το κάνω. Προτιμώ να αποκομίζω ότι αποκομίζω για τον εαυτό μου και όχι κάτι παραπάνω. Άλλωστε δεν θα ήθελα να αρχίσω να μιλάω φιλοσοφικά για ένα anime σε ένα forum.Και πέρα από αυτό τον μόνο που μένει είναι να πεις αν σου άρεσε ή όχι και αυτό δεν είναι δα και ουσιώδεις συζήτηση πάνω του ενός post. Όσο αφορά την μνήμη σου δεν ξέρω για τι τομείς ακριβώς μιλάς, αλλά εγώ έχω παρατηρήσει ότι μάλλον όσα ξεχνάμε ανήκουν σε κατηγορίες που «εξαντλούμε». Δηλαδή ρώτα εμένα π.χ. κάτι για ένα από τα δεκάδες RPGs που έβγαλα και το πιθανότερο να μην θυμάμαι να σου πω λεπτομέριες. Αν με ρωτούσες για ένα μάθημα ακριβώς μόλις έβγαινα από την αίθουσα εξετάσεων θα σου έλεγα συνήθως ότι το ξέχασα ήδη και ας έγραφα 10/10. Δηλαδή με άλλα λόγια πιστεύω ότι και εσύ πρέπει να ξεχνάς σε τομέα όπου «δεσπόζεις».
Ενα αλλο λαθος που εκανα ηταν που νομιζα οτι θα μαθαινα διαφορετικους χαρακτηρες/προσωπικοτητες και αντιληψεις μεσω των ανιμε. Τελικα ομως ειναι τοσο ανυπαρκτες στην πραγματικη ζωη οι περισσοτερες που μαλλον χειροτερεψαν την αντιληψη μου περι του πως σκεφτονται οι αλλοι ανθρωποι παρα τη βελτιωσαν
Πάλι δεν με καταλάβατε. Δεν λέω ότι θα μάθει κανείς τον κόσμο ή τους χαρακτήρες που υπάρχουν, γιατί πολύ απλά σε σχεδόν κανένα anime o κόσμος και οι χαρακτήρες δεν είναι το ίδιο με τα δικά μας, άρα φαντασία. Αυτό που εννοώ είναι ο -δικός σου- χαρακτήρας, προσωπικότητα και αντιλήψεις. Γιατί όσο φανταστικοί και να είναι δεν παύουν να αντιπροσωπεύουν πολλοί ιδανικά που θα –έπρεπε- να ακολουθούμε. Όταν βλέπεις κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να σκεφτείς τι κάνεις εσύ και να αναρωτηθείς αν ίσως κάνεις κάτι λάθος. Αυτό εννοώ.
Και δυστυχως εχω γνωρισει ατομα που εχουν επηρεαστει τοσο απο τα πολλα ανιμε που εχουν καταντησει σε μεγαλο βαθμο αντικοινωνικοι.
Άλλο ασχολείσαι εκτενές και άλλο επηρεάζεσαι.
Γενικα τα ανιμε ειναι καλο να τα αρχισει κανεις, αρκει να μην επηρεαστει απο αυτα και να μην τα βαζει πανω απο εξοδους/χομπι κτλ.
Διαφωνώ απόλυτα. Θα έπρεπε να επηρεάζεται –θετικά- στα σημεία που ανέφερα και έκανες μερικός quote. Και ευτυχώς δηλαδή που έτσι γίνεται. Όσο για το άλλο μπορώ και εγώ κάλλιστα να πω “ αρκει να μην επηρεαστει απο τις εξόδους/χόμπι και να μην τα βαζει πανω απο τα μαθήματα/σχολή κτλ.”. Αντιλήψεις. Η αντίληψη του ενός δεν είναι απαραίτητα η σωστή αντίληψη και για τον άλλο. Ο καθένας επιλέγει και κάνει ότι θέλει.
Δεν μιλούσα για κορεσμό αλλά για νοοτροπία. Αυτά που βλέπει ο μέσος θεατής είναι τα κλισέ, διότι συμπίπτουν με τα άνιμε που δημιουργήθηκαν για τη μεγάλη μερίδα του κόσμου.
Και γι’αυτό ο κόσμος έχει αγαπημένα και μη. Και τα αγαπημένα τα προτιμά γιατί πολύ απλά δεν είναι κλισέ όπως τα υπόλοιπα που πάνε μετά να τα αντιγράψουν και τα οποία είναι μετά όντως αυτά που έγιναν για την μεγάλη μερίδα του κόσμου επειδή απλά πέτυχαν τα πρώτα που έδειξαν τον δρόμο.
Από κει και πέρα εξακολουθώ να διαφωνώ ότι τα άνιμε εξιτάρουν τη σκέψη μας, ακόμα και στους τομείς που αναφέρεσαι. (αναφέρομαι στην πλειοψηφία των άνιμε και όχι στα μικρά διάσπαρτα διαμαντάκια)
Η φαντασία γενικά με τα οπτικοακουστικά μέσα περιορίζεται αντί να αναπτύσσεται. Τα έχεις όλα έτοιμα μπροστά σου και δεν μένει περιθώριο αμφιβολίας ή έρευνας για τη μορφή των πραγμάτων.
Αν ήταν έτσι τότε δεν θα έμενες με το στόμα ανοιχτό κάθε φορά που έβλεπες κάτι που δεν περίμενες ούτε στην τρελή σου φαντασία να δεις. Και δεν περίμενες κάτι τέτοιο γιατί πολύ απλά με την στενομυαλιά που ανατρεφόμαστε και την σαβούρα που προβάλουν στην τηλεόραση πως στο καλό να αποκτήσεις μεγαλύτερη φαντασία και ενδιαφέροντα αν δεν ξεκολλήσεις από το καθιερωμένο. Και τα anime & manga είναι ακριβώς ένας από αυτούς τους τρόπους. Φυσικά το αν θα σκεφτείς τι βλέπεις εν ώρα προβολής ενός anime ή αν θα μείνεις παθητικός δέκτης, εξαρτάται από τον καθένα. Εγώ πάντως ξέρω ότι ούτε την τωρινή μου φαντασία δεν θα είχα, ούτε θα ασχολούμουν και με άλλους τομείς που εκρέουν από αυτά αν δεν είχα ασχοληθεί με anime/manga & videogames. Και δεν είναι επίσης μόνο να βλέπεις,είναι και να ασχοληθείς και με την ίδια την αγορά και ότι περιέχει. Σε αυτό το θέμα με κάλυψαν όσα είπαν οι somnium, 1oneiromono & Kon_Okami.
Οι αντιλήψεις που πρεσβεύουν τα άνιμε τις περισσότερες φορές εφαρμόζονται ή υφίστανται μόνο σε ουτοπικές κοινωνίες.
Οι χαρακτήρες όπως ήδη ανέφερε ο adventurer είναι κυρίως ψεύτικοι.(δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο χρήζει ανάλυσης)
Τα άνιμε ίσα-ίσα μας παραμυθιάζουν. Ο άνθρωπος αρχίζει να έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από τη ζωή του, την οπόια θεωρεί βαρετή. Και όσο πιο βαρετή τη θεωρεί, τόσο περισσότερο βλέπει άνιμε για να δραπετεύει απ' τη βαρεμάρα. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται επ άπειρον.
Είπαμε είναι ψεύτικοι και οι αντιλήψεις όπως λες “ουτοπικές”. Σημασία όμως δεν έχουν οι χαρακτήρες και ο κόσμος τους αλλά τι πρεσβεύουν και τι μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτό. Οτιδήποτε ουτοπικό είναι ουτοπικό επειδή απλά είναι και σωστό και ο λόγος που γίνετε ουτοπικό είναι επειδή η σαπίλα του μέσου ανθρώπου δεν τον επιτρέπει να το αφομοιώσει και να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο. Γι’ αυτό ζούμε στον κόσμο που ζούμε. Ευτυχώς που υπάρχουν και λίγα άτομα που αφομοιώνουν αυτά τα “ουτοπικά” χαρακτηριστικά και ακόμα δεν έχουμε πιάσει πλήρη πάτο δηλαδή. Ποτέ η πλειοψηφία δεν είχε δίκαιο όπως και να το κάνουμε και σίγουρα δεν γεμίσαμε αγίους! Τι προσδοκίες να σου δημιουργήσει ένα anime δηλαδή εφόσον δεν έχει καμιά σχέση με τον κόσμο σου εκεί που διαδραματίζεται; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σε κάνει πιο σωστό άνθρωπο, πιο δημιουργικό και πιο ανοιχτόμυαλο.
Από εδώ και πέρα ότι και να λένε δεν θα αλλάξει κανείς γνώμη. Ο καθένας έχει τις αντιλήψεις του πάνω στο θέμα και δεν θα αλλάξει, επειδή πολύ απλά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες εμπειρίες και τρόπο ζωής και σίγουρα όχι τον ίδιο χαρακτήρα. Νομίζω είναι περιττό να το σχολιάζουμε περεταίρω και να επιστρέψουμε στο αρχικό θέμα που νομίζω ότι κάπου χάθηκε εδώ και πολλά post.