Καταρχάς, είναι ξεκάθαρα copium / κλάμα να ζητάς να ξαναγίνει ένα άνιμε από την αρχή επειδή δεν σου άρεσε. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως, αν ένα προϊόν δεν σου άρεσει, έχεις κάθε δικαίωμα να διαφωνήσεις και να πεις γιατί δεν σου άρεσε, όπως λχ με το τέλος του ΑοΤ, που και εγώ το βρίσκω τελείως κακό. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα στο κοινό να παρενοχλεί έναν δημιουργό ή ένα στούντιο που είχαν διαφορετική προσέγγιση στο ίδιο έργο που λατρεύεις και εσύ.
Δεν το βλεπω ετσι. Απο την στιγμη οπου περιμενα ευλαβικα συνεχεια του Berserk απο το 2001, και αντι να δουμε καποια ανταξια συνεχεια στα προτυπα των ταινιων, πηραμε αυτο το πραγμα του 2016. Μακαρι να υπηρχε απο τοτε καποιο αντιστοιχο κινημα, ισως ειχε αλλαξει απο τοτε η κατασταση.
Υπαρχει πολυ μεγαλη διαφορα της παρενοχλησης, πχ να ριχνεις καταρες, και να εκφρασεις την αντιθεση του. Θυμησου πως οι συγκεκριμενοι καλλιτεχνες, ειναι και επαγγελματιες, με απωτερο σκοπο τα εσοδα, το κερδος, την εισπραξη. Αν θεωρητικα λοιπον "αλοιωσουν" το εργο τους, και αγνοησουν το κοινο, υπαρχει σοβαρη περιπτωση να αποτυχουν. Εδω παραθετω το κλασικο παραδειγμα με τα κωμικ. Καποτε σειρες με πωλησεις 50.000 (πενηντα χιλιαδες) τευχη το μηνα, κοβοντουσαν. Τωρα με 5000 (πεντε χιλιαδες) τευχη θεωρουνται επιτυχια. Γιατι καποιες εταιρειες κανουν του κεφαλιου τους, ο κοσμος δεν αγοραζει, και αυτοι παρακαλανε για πωλησεις.
Πιάνεις διαφορετικά θέματα και τα μπλέκεις. Άλλο το ο κόσμος να δείχνει τη δυσαρέσκειά του με το να μην επιλέγει τα προϊόντα μιας εταιρίας, ειδικά όταν αυτή η εταιρία δείχνει μια κακή εικόνα, θέλοντας κάτι διαφορετικό και είναι άλλο το να ζητάς παράλογα πράγματα ή και να προβαίνεις σε εγκλήματα επειδή υπάρχει μια διχοτόμηση απόψεων. Άλλο το να παρενοχλήσω την MAPPA ή τον Isayama ή την παραγωγή του Chainsaw Man και να τους κάνω τη ζωή κόλαση επειδή δεν μου άρεσε ο τρόπος που χειρίστηκαν κάτι και άλλο να μποϊκοτάρω την Disney επειδή ακολουθούν απαράδεκτες πρακτικές. Ακόμα και την MAPPA να μποϊκόταρα, είναι μια προσωπική επιλογή που δεν εμπλέκει κάνεναν άλλον. Άλλο να μοιράζομαι μια άποψη διαδικτυακά γιατί θέλω κάτι καλύτερο για την τέχνη και να έχω μια φωνή και άλλο το να είμαι κακόβουλος και να απαιτώ επεμβάσεις στην τέχνη κάποιου άλλου. Ποιος είμαι εγώ που θα επιβληθώ κιόλας?
Διαφωνω πληρως με την οποιαδηποτε μορφη παρενοχλησης, απειλης και αντιστοιχου κυμματος πραξεις. Ειμαι ξεκαθαρος σε αυτο.
Εχουν διαφορα τα παραπανω με το να εκδηλωσεις την δυσαρεσκια σου για το ας πουμε, πως διαχειριστηκαν στο chainsaw man. Τυχαιο παραδειγμα, αν αλλαξαν την καλλιτεχνικη και σκηνοθετικη γραμμη, απο αυτη του μανγκα, σε παρομοια γραμμη με το hello kitty.. Ε ναι, θα υπαρξουν αντιδρασεις. Γιατι η τεχνη ειναι τεχνη και την σεβομαστε, το κοινο ειναι και κοινο. Οπως ειπαμε, πολυ καλα κανει ο καθε επαγγελματιας καλλιτεχνης να κυκλοφορει και να διαδιδει το εργο του, και αντιστοιχως πολυ καλα κανει και το κοινο να δειχνει την αγαπη η και την δυσαρεσκεια του. Αν δεχομασταν οτιδηποτε με την προφαση να μην προσβαλουμε η να μην θιξουμε καποιον... Δεν θα πηγαινε καλα αυτο.
Εν ολίγοις, αν κάτι που αγαπάς φάει μια μαλακία, είναι πολύ κρίμα για σένα, αλλά αυτό έγινε και δεν παίρνεται πίσω. Αποδέχεσαι την πραγματικότητα της κατάστασης, εκφράζεις τη διαφωνία σου, επιλέγεις αν θα ξανασχοληθείς ποτέ με τον εν λόγω δημιουργό / στούντιο / εταιρία και προχωράς με τη ζωή σου. Δεν γίνεσαι ένα μίζερο pathetic πλάσμα που παρενοχλεί ανθρώπους και απαιτεί επεμβάσεις επειδή εσένα δεν σ' άρεσε. Είναι απλά τραγικό που έχουν γίνει όσαν έγιναν ενάντια στον Isayama, όπως είναι τραγική και η ιδέα να απαιτήσουν ένα νέο anime adaptation του Chainsaw Man (πόσο naive σκέψη δηλαδή, αλήθεια). Δύο παραδείγματα είναι αυτά, σαφώς, αλλά είναι ένα θέμα που υπάρχει στη βιομηχανία γενικότερα.
Οχι απαραιτητα. Για το Berserk του 2016 πχ ειπαν τα ιδια τα studio πως κανανε βλακεια, και στο Baki του 2019, οπου αντιστοιχως ειχε κακο animation και κακο σχεδιο, το επανακυκλοφορησαν επειτα με παρα πολλες βελτιωσεις.
Γιατι;
Γιατι βγηκε το κοινο και εκδηλωσε την δυσαρεσκεια του, οι παραγωγοι ακουσαν και τιμησαν τις απαιτησεις και ολοι ειμαστε τωρα χαρουμενοι. Αλλιως θα μπορουσαμε να ειμαστε Yes-Men, και στο ονομα της τεχνης να δεχομασταν οτι και να κυκλοφορουσαν.
Αλλα ευτυχως δεν εγινε ετσι.
Για τα αφελη μυαλα που ανεφερες παντως, να σε ενημερωσω για παραδειγμα του Berserk που λατρευω, υπαρχουν συζητησεις για νεα, τριτη σειρα, με νεα επανεκινηση μετα το 2016 για τους λογους που εγραψα παραπανω. Και επισης θα κυκλοφορησει σε λιγο νεο ανεπισημη σειρα απο την Studio Eclypse στο youtube.
Και ολα αυτα επειδη καποιοι περιεργοι αφελεις οπως εγω, κοσμια αντιδρασαμε σε αυτο οπου δυστηχως πηραμε σχεδον 8 χρονια πριν.
Επίσης, ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει απάθεια. Υπάρχει κοινό που καταναλώνει πχ τις ταινίες της Disney και δεν λέει κάτι, επειδή δεν αποζητούν κάτι παραπάνω. Είναι τόσο απλό για αυτούς. Οι υπόλοιποι που διαφωνούν εκφράζουν τις απόψεις τους, ήρεμα ή με ένταση. Απλά δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια.
Η Disney γεωμετρικα χανει χρηματα απο τις κινηματογραφικες της ταινιες. Οι τελευταιες πατωσαν/πατωνουν. Ειναι επαγγελματικη κερδοσκοπικη εταιρεια, και επισης εκτος πλανου. Υπαρχουν υπερβολικα πολλα αρθρα περι αυτου, οπως και το παρακατω.
Αρα λοιπον, η λογικη "δεν μας νοιαζει τι λενε κανουμε οτι νομιζουμε", δεν ειναι ουτε καλη ουτε βιωσιμη ιδεα, απο την στιγμη οπου προσπαθουν να εχουν εσοδα.
Σε περιτπωση που δεν εγινε αντιληπτο παραπανω, δεν ξερω καν τι γινεται με το chainsaw man. Διαβασα λιγο το μανγκα, δεν μου αρεσε και δεν ειδα ουτε την τηλεοπτικη σειρα. Εχω δει ομως διαφορες αλλες σειρες, και το Berserk του 2016, οπου αλλαξαν σε τρομερο βαθμο την καλλιτεχνικη γραμμη και αισθητικη γραμμη, οπου με δυσαρεσκησαν. Η τεχνη ειναι τεχνη, αλλα και πολλες φορες, οι αλλαγες δεν γινονται τοσο ευκολα αποδεκτες.
Αν ο κοσμος στελνει απειλες και καταρες στους δημιουργους, προφανως ειναι αναξιοι καποιας θετικης αναφορας και ειμαι πληρως κατα τους. Αν ομως ειναι κοσμιοι, παρα πολυ καλα κανουν και αυτοι και ο καθενας που αντιδρουν.
Edited by Getta Robo, 16 November 2023 - 17:38.