Η μεγαλύτερη διαφορά Ιαπωνίας - Ελλάδας είναι στην παιδεία των ανθρώπων.
Στην Ιαπωνία οι πολίτες κατά κανόνα σέβονται το κράτος και το κράτος του πολίτες.
Το κράτος θα σου πει "Έχουμε μια πανδημία, σε παρακαλώ, να ακολουθείς τα μέτρα. Αλλά ακόμα και αν δεν τα ακολουθείς, θα σεβαστούμε την επιλογή σου."
Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες κατά 99% να εμπιστευθούν το κράτος και να κάνουν το σωστό.
Στην Ελλάδα το κράτος θα σου πει. "Έχουμε μια πανδημία, να κάνεις αυτό που θα σου εγώ. Μη φέρεις καμία αντίρρηση και αν δεν υπακούσεις θα σου κάνω τον βίο αβίωτο."
Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να ΜΗΝ εμπιστεθούν το κράτος και να μην κάνουν το σωστό. Ή ίσως να το κάνουν λόγο του φόβου των ποινών.
Μου θυμίζει πιεστικούς γονείς που λένε "Φάε ρε κωλόπαιδο το φαΐ σου για να μη σε σπάσω στο ξύλο." Αντικειμενικά το να ταΐσεις το παιδί σου είναι σωστό, αλλά μετράει και η εμπιστοσύνη που σου δείχνει. Ακόμα και αν τελικά το παιδί φάει, παραμένει η αρνητικότητα, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η κακή ατμόσφαιρα. Θα ρωτήσει μετά ο γονέας. "Γιατί το παιδί μου είναι αντιδραστικό; Γιατί δεν τρώει;" Μήπως, λέω μήπως γιατί το πιέζεις; Σεβάσου τον άλλον για να σε σεβαστεί.
Όσο πιο πολύ αναγκάζεις τον άλλο να κάνει κάτι, τόσο πιο πολύ θα αντιδράσει. Η διχόνοια, οι ψυχολογικές πιέσεις, οι διακρίσεις είναι και αυτό ένα πρόβλημα που πρέπει να επισημανθεί.
Αυτά που είπα, τα λέω διότι στην Ιαπωνία ούτε αρνητικότητα υπάρχει, ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης υπάρχει, ούτε κακή ατμόσφαιρα.
Αντικειμενικά είναι δύσκολο να διορθωθούν όλα τα προβλήματα παιδείας άμεσα, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε όσα μπορούμε.
Πάντως, για την extreme περίπτωση που ανέφερες, απλά θα αναφέρω ότι, για τα Ιαπωνικά δεδομένα τουλάχιστον, τα SMS, τα λοκντάουν, τα πρόστιμα, οι υποχρεωτικότητες, οι διακρίσεις, το να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, είναι εξίσου extreme μέτρα. Όσο ακραία μου φαίνεται η περίπτωση που ανέφερες, άλλο τόσο και ίσως περισσότερο ακραία φαίνεται σε εμένα (και στους Ιάπωνες φίλους που συζητώ), τα extreme μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα, όχι από έναν, ας πούμε μυστήριο, αλλά από την Ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος πάντων, ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση. Υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία σε όλους.