δηλαδή πριν ποιές εννοούσες όλες εκτός από τις δυό οικογένειες τις δικές μας? ο τρόπος που απαντάω είναι ανάλογως τον επιχειρημάτων σου εξάλου......ο σεβασμός είναι αμοιβαίο πράγμα.
Για τους Τούρκους έχεις επιχειρήματα όπως αυτό ότι φοράνε μαντίλα και άρα είναι κακό για την κοινωνία μας? Δεν λέω ότι όλοι οι Τούρκοι είναι καλοί αλλά μην λέμε ότι είναι και όλοι κακοί, ένα ταξιδάκι στην Τουρκία πιστεύω θα σου έκανε καλό για να δείς και μερικά πράγματα από κοντά.
@ΑΤΑΝΑSHIOSU
Δεν αντιλέγω ότι η ιστορία διαστρεβλώθηκε και διαστρεβλώνετε στα χέρια ορισμένων όμως δεν νομίζω ότι μπορούμε να βασιστούμε στην ιστορία.
Η ιστορία πάντα γράφεται από μιά οπτική ματιά και άρα είναι και σχετική ακόμα και αν μερικά πράγματα βγάζουν μάτια. Τα λάθη της ιστορίας όχι μόνο επαναλαμβάνονται πολλές φορές αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα διαπράτουν οι ίδιοι που αποκαλούνταν κάποτε θύματα και αμυνόμενοι.
Το ότι αντιλαμβάνεσαι ότι πολλοί την βγάζουν καθαρή και απλά κατηγορούν αυτόν που θέλουν να κατηγορήσουν (βλέπε χίτλερ) δείχνει ότι τελικά η ιστορία γράφετε μόνο από τους νικητές και όχι από τους ηττημένους (αν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε έτσι) θα έπρεπε να σε προβληματίσει ως προς την ιστορία που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και σε αυτό έχεις δίκιο. Όμως το βασικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος διαβάζοντας ιστορία είναι ανάλογο της παιδείας που έχει κατά κύριο λόγο, γι'αυτό και ο κάθε ένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά πολλές φορές όπως θα έχεις παρατηρήσει....
Γι αυτό και πιστεύω ότι πάνω απ'όλα είναι η παιδεία, πολλά μάλιστα που μαθαίναμε στο σχολείο(στην εποχή μου δεν ξέρω τώρα) και ήταν τελείως ψευδή του στυλ, στο Κοράνι έγραφε ότι πρέπει να σφάζονται οι αλλόθρησκοι ήταν εύκολο να παρεξηγηθούν από άτομα χωρίς κρίση και που στην τελική υπήρχαν απλά για να φανατίζουν ορισμένους.
¨Οσο για την περίφημη φράση μαθαίνοντας τα λάθη του παρελθόντος για να μην τα ξανακάνεις αυτό προσωπικα μου ακούγεται φράση καφενείου . Δηλαδή αν είναι να συγκρίνουμε τα χρόνια του Περικλή και του Κολοκοτρώνη για να πάρουμε σωστές αποφάσεις σήμερα καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί. Δεν είναι άλλωστε λάθη αλλά είναι η γενικότερη φιλοσοφία που περνάει στα παιδιά ότι πάνω απ'όλα είναι το χρήμα και το συμφέρον μας, με αυτή την λογική περνάνε οι ιστορίες που διαστρεβλώνονται, με την λογική ότι είμαστε το καλό και οι άλλοι είναι το κακό. Με την λογική θα γίνω πολιτικός για να ταίζω ψέματα τον κοσμάκη και να έχω την εξουσία για πάρτι μου.Αυτό είναι το πρόβλημα τα λάθη δεν είναι λάθη οταν γίνονται εσκεμμένα και για να τα αντιμετωπίσεις χρειάζεται σωστή κρίση και παιδεία.
Στην τελική έχουμε ξεφύγει λίγο από το θέμα πάντωςμάλλον χρειαζόμαστε άλλο thread...
Κατ'αρχήν, για το θέμα της στράτευσης δεν έχω προς το παρόν άποψη, καθώς δε με αφορά -έίμαι γυναίκα-, αλλά τείνω να την υποστηρίζω με μερικές ενστάσεις. Το ξεκαθαρίζω λοιπόν εξ'αρχής.
Αφού δε σε πείθει η μέχρι τώρα προταθείσα επιχειρηματολογία -ούτε και μένα ως ένα βαθμό- , για το θέμα της ιστορίας, ας αακούσεις και την δική μου, που όυτε καφενείου όπως λες είναι, ούτε ανυπόστατη -και αυτό το γνωριζω-. Να διευκρινίσω επίσης ότι με τους Τούρκους κανένα προσωπικό δεν έχω, μια χαρά άνθρωποι είναι. Ούτε είμαι εθνικιστρια και πορωμένη. Πρόβλημα με την εξωτερική τους -αλλά και την εσωτερική τους όταν αυτή θίγει εμένα ως Ελληνίδα- έχω.
Το επιχείρημα ότι πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας για να μην υποπέσουμε στα ίδια λάθη, όσο ντεμοντέ κι αν σου φαίνεται, είναι απόλυτα σωστό. Το πρώτο λάθος που κάνεις καταρχήν, είναι ακριβώς αυτή η απαξίωση και η μη γνώση του παρελθόντος, η οποία σε καθιστά αυτόματα σε μειονεκτική θέση απέναντι σε κάποιον που το ξέρει, και γίνεται επικύνδινη όταν έχεις να αντιμετωπίσεις διαστρεβλωμένες διατυπώσεις της ιστορίας από τρίτους -βλέπε για παράδειγμα, τα Σκόπια ή την Τουρκία- οι οποίοι λειτουργούν για τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία πιθανότατα και να κατακτήσουν -όπως και γίνεται-, εις βάρος δικό σου ως Έλληνα πολίτη. Οι ίδιοι εννοείται, ξέρουν πολύ καλά την ιστορία τους -ή αυτό που αποφάσισαν ότι είναι ιστορία τους πιο συγκεκριμένα. Αν δε βασιστείς στην ιστορία και στα γεγονότα -ακόμα και σημερινά-, δεν έχεις περιθώριο δράσης, πόσο μάλλον αντίδρασης. Τράβα πες στον Σκοπιανό ότι δεν είναι Μακεδόνας μόνο και μόνο επειδή έτσι σου έμαθαν στο σχολείο. Αν θεωρείς ότι με μια τέτοια απλοική προσεγγισξ μπορείς να πείσεις κάποιον που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια κοινωνία που του διδάσκει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πρόγονος -όχι απόγονος όπως λανθασμένα έθεσες- του, απατάσαι. Κι ας έχεις δίκιο, καθώς ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι πραγματικά γελοίος αν σκεφτείς ότι πρόκειται για μια φυλή που κατέβηκε στα Βαλκάνια τον 9ο μ.Χ. αιώνα και διεκδικεί ιστορία και πρόσωπα που κατά πολύ προηγήθησαν. Και πίστεψέ με, οι μεγάλοι εκεί το ξέρουν πολύ καλά αυτό, και τα κίνητρά τους κάθε άλλο παρά μια ονομασία και μια ιστορία είναι. Αυτά είναι η βιτρίνα που μπάινει για να φανατιστεί ο λαός τους και να αποσπάσει τη δική μας προσοχή απ' το να διαπιστώσουμε τα πραγματικά.
Τώρα όσον αφορα την εξάλειψη των απίστων με τον Ιερό Πόλεμο, σε διαβεβαιώ πως καμία παρεξήγηση στον ορισμό δεν υπάρχει. Το Κοράνι τους λέει ξεκάθαρα να τους αφανίσουν. Στην περίπτωση των Χριστιανών και των Εβραίων δε, μιας και αναγνωρίζουν την Παλαιά Διαθήκη, αυτό που ορίζει είναι ο "ειρηνικός" προσυλητισμός τους, και στη περίπτωση που αρνηθούν, ο αφανισμός τους. Η μόνη παραξήγηση που μπορέις να αναγνωρίσεις είναι η έννοια του αμυντικού πολέμου -διότι για τέτοιον πρόκειται θεωρητικά-. Καθώς όμως για τους μουσουλμάνους κάθε άπιστος που δεν δέχεται να αλλαξοπιστήσει ουσιαστικά κάνει επίθεση κατά του Ισλάμ, η έννοια της άμυνας μικρή αξία έχει.
Αν σε καμια 10καριά χρόνια έχουμε μόνο την Πελοπόννησο και το Ιόνιο -και άν-, τέτοιου είδους στάσεις, αδιαφορίας και ωχαδερφισμού είναι που θα έχουν οδηγήσει εκεί.
Υ.Σ.: Όπως βλέπεις, η απαντησή μου δεν είναι ούτε flame, ούτε ανυποστήρικτη, και με κανένα τρόπο δε θέλω να αντιμετωπιστεί ως τέτοια.
Μια μικρή σημείωση προς τον ATHANASIOSU:
Όσο και να συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό μαζί σου, μη λες καλύτερα να μας καταλαμβαναν οι Τούρκοι, ειδικά για άτομο που δείχνεις να είσαι διαβασμένος και πονηρεμένος, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απαράδεκτο. Κατά τη γνώμη μου, απλά πονηρέψου κι άλλο (το μυστικό λέγεται οικονομική και πολιτική γεωγραφία).
Κι επειδή μέχρι τώρα έχω βγει μάλλον εκτός θέματος, ας εξηγήσω και λεπτομερώς την άποψή μου για το στρατό, μη κατηγορηθώ και για spamming...
Χωρίς να είμαι κατά της στράτευσης, θεωρώ πως με το χαρακτήρα που έχει πάρει σήμερα είναι κάτι παραπάνω από περιττή και αποπροσανατολισμένη. Δηλαδή, θεωρώ πως ως θεσμός είναι κάτι το θετικό στη βάση του, αλλά καταστάσεις τύπου αγγαρείες-καψώνια-βύσματα κλπ τον έχουν εκφυλίσει. Αν δεν υπάρξει κάποια ριζική αλλαγή στη δομή του, ίσως θα ταν καλύτερο να καταργηθεί παντελώς, γιατί στο σκοπό τον οποίο θεωρητικά υπηρετεί αποτυγχάνει παταγωδώς (ποιανού το εθνικό φρόνημα ξύπνησε μετά από καθάρισμα βουνών πατάτας?).
Αυτά και συγγνώμη για το τεράστιο ποστ.
Edited by Kirenahana, 09 June 2009 - 23:16.