Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
- - - - -

Πίστη VS Απόδειξη

• This topic is locked This topic is locked
283 replies to this topic

#106 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 30 January 2012 - 14:33

Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιό είναι το θέμα του thread

• Αν υπάρχει Θεός?
  • Αν υπάρχει σε ποιά μορφή?
  • Αν η πίστη σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε εγκληματικές συμπεριφορές?
  • Αν μπορεί να συνυπάρξει η επιστήμη με τη θρησκεία?
  • Αν ο Warchief κάνει καλά που ζητάει διευκρινήσεις για ένα θέμα που τέθηκε?
  • Όλα τα παραπάνω?

xbJ3b2w.jpeg

#107 Trivia Spitting Monster

Trivia Spitting Monster

Moe Baby Jorōgumo

• Members
  • 369 posts
  • LocationThessaloniki

Posted 30 January 2012 - 14:34

@Kamui: Συμφωνώ με τη λογική σου κι εγώ. Ακόμα κι αν δεν δηλώνω άθεη ή δεν είμαι θρησκευόμενη.

Edit:
Τι μου θύμησες... Μια ηλίθια Φυσικό, που μας έκανε και Βιολογία, κι αντί να μιλάει για το DNA, μας έλεγε για τις εκτρώσεις...

Χμ... Είμαι λίγο πιο σκεπτικίστρια με την όλη "αναδιατύπωση". Έτσι δεν χάνονται κομμάτια της "πραγματικής" πίστης και αντικαθιστούνται με άλλα, που μπορεί να μπήκαν μόνο και μόνο ως αποφάσεις διεφθαρμένων οργάνων;
Και ναι, καλό είναι να ξεχωρίζουμε την πίστη από αυτούς που την προωθούν.

Edited by Trivia Spitting Monster, 30 January 2012 - 14:42.

Posted Image

We must be nothing less than fabulous.

^MyAnimeList^

#108 Kain

Kain

♠️

• Members
  • 219 posts

Posted 30 January 2012 - 14:41

Η εξέλιξη των ειδών, από όσο ξέρω τουλάχιστον, δεν είναι τίποτε παραπάνω από την κληρονομικότητα εφαρμοσμένη σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν λοιπόν μπορεί ένα παιδί να "έχει τα μάτια του πατέρα του" ή να "έχει πάρει το χαμόγελο της μητέρας του" ή "το σαγόνι του κουμπάρου", ό,τι κι αν αυτό υποδεικνύει, τότε συγχαρητήρια, μόλις αποδεχτήκατε την εξέλιξη. Αν, πάλι, δεν αποδεχόσαστε την εξέλιξη, τότε αν είσαστε λευκός και είναι και η γυναίκα σας λευκή, εάν το παιδί σας βγει ασιατάκι ή αφρικανάκι, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να την κατηγορήσετε για τίποτα. Αν δεν ισχύει η εξέλιξη τότε αυτομάτως δεν ισχύει και η κληρονομικότητα, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα λευκό ζευγάρι να μην μπορεί να παράγει παιδί άλλης φυλής. :tensai:

Από εκεί και πέρα, όμως, έχω πάψει πια να διαφωνώ με δημιουργηστές, καθώς μετά τον πρώτο χρόνο σταματά να είναι ενδιαφέρον ή αστείο. Πλέον προτιμώ να δίνω πληροφορίες, και αν δεν πείθουν τον άλλον δεν επιμένω. Άλλωστε, δεν είναι οτι επιλέγουμε τι πιστεύουμε. Ο κάθε ένας πιστεύει ό,τι τον πείθει περισσότερο, και το τι θα τον πείσει δεν είναι στο χέρι του. Οπότε πλέον ακολουθώ μια πολύ καλή φράση που είπε ο αγαπημένος μου συγγραφέας:

"If somebody thinks they're a hedgehog, presumably you just give 'em a mirror and a few pictures of hedgehogs and tell them to sort it out for themselves."
Douglas Adams

Ειρήνη υμίν. :ureshii:

sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png

#109 Kalamaris

Kalamaris

I'm glad I met you.

• Members
  • 699 posts

Posted 30 January 2012 - 14:44

Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιό είναι το θέμα του thread

• Αν υπάρχει Θεός?
  • Αν υπάρχει σε ποιά μορφή?
  • Αν η πίστη σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε εγκληματικές συμπεριφορές?
  • Αν μπορεί να συνυπάρξει η επιστήμη με τη θρησκεία?
  • Αν ο Warchief κάνει καλά που ζητάει διευκρινήσεις για ένα θέμα που τέθηκε?
  • Όλα τα παραπάνω?

Το 2.Το 3 και το 4 ειναι αναγκαιο κακο να συμπεφιλυφθουν σε μια τετοια συζητηση αν και συμφωνω πως δεν εχουν αμεση σχεση με το θεμα που συζητηται.Τωρα το 5 ειναι τρομακτικη διαστρεβλωση των οσων συνεβησαν προ ολιγου αλλα καλυτερα να το αφησουμε.

Νομιζω καλυτερα απο ολους μιλησε ο kamui παρ'ολο που εγω δεν πιστευω στην υπαρξη ενος ανωτερου οντος(οποιασδηποτε μορφης) που δημιουργησε το συμπαν και οτι αυτο περιεχει...

Edited by Kalamaris, 30 January 2012 - 14:52.

sc5bab.jpg

#110 OdyMonaxos

OdyMonaxos

It's nothing personal

• Members
  • 623 posts

Posted 30 January 2012 - 14:52

@ Kain

Όοοοοχι δα. Η εξέλιξη έχει να κάνει με την διατήρηση δε βάθος χρόνου ορισμένων χαρακτηριστικών σε έναν πληθυσμό, την εξαφάνιση άλλων, και την διαφοροποίηση πληθυσμών και ειδών που προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο.

Γι αυτό και η μανούρα με τους πιθήκους.

#111 Kaidou

Kaidou

Anime Master

• Members
  • 1,924 posts
  • LocationΑθηνα

Posted 30 January 2012 - 14:52

Big bang και μια εξαιρετικη δοση τυχης δημιουργησαν εμας και τον πλανητη μας...:smokingg:

image.jpg

#112 Tristessa

Tristessa

putting the fun in funeral

• Moderators
  • 989 posts
  • LocationAtelier BOZ

Posted 30 January 2012 - 15:00

Re: εξέλιξη των ειδών
Είμαι off-topic οπότε δεν θα επεκταθώ (πολύ), αλλά προφανώς και η θεωρία δεν έμεινε στάσιμη στο Δαρβίνο αλλά πλέον βασίζεται σ' ένα σωρό επιστημονικά δεδομένα (σύγκριση γονιδιωμάτων, βιοχημικών μηχανισμών, ανατομίας, παλαιοντολογία etc.) Και όσο το ψάχνουμε, τόσο περισσότερο συνηγορούν υπέρ της εξέλιξης.
Επίσης, μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε την εξέλιξη σε όλα τα είδη, αλλά σε μονοκύτταρους οργανισμούς (όπως τα βακτήρια) οι εξελικτικοί μηχανισμοί λειτουργούν κανονικότατα.

Αν θέλει κανείς να βλέπει το χέρι του Θεού εκεί, so be it.

6dqFccT.gif

#113 Babba

Babba

AWMN member!

• Members
  • 548 posts

Posted 30 January 2012 - 15:03

Ας πω κι εγώ κάνα δυο χαζομάρες, έτσι για να σας δώσω αφορμές για περαιτέρω συζήτηση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θρησκειολογία είναι διαφορετικό πράγμα από τη θεολογία.
Το αν υπάρχει θεός με το πως επιλέγουν οι άνθρωποι να τον προσεγγίσουν είναι διαφορετικά πράγματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές, πέρα από τη λατρευτική χροιά, έχει πολύ περισσότερο κοινωνική, λαογραφική και πολιτιστική αξία. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως δεν υπάρχει θεός, δεν είναι βλακεία να χάσεις το γάμο του αδελφού σου;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πίστη σε κάτι σημαίνει αυτομάτως και μη δυνατότητα απόδειξής του. Αλλιώς δεν είναι πίστη, είναι γνώση. Και η γνώση δεν είναι υποκειμενική.

Χωρίς Παλέρμο,

δεν έχει υπογραφή.

#114 Maya-chan

Maya-chan

Anime Master

• Moderators
  • 1,667 posts

Posted 30 January 2012 - 15:11

Για μένα το μεγαλύτερο έγκλημα της θρησκείας είναι το να έρχεται ενάντια στη σκέψη. Το να έρχεται μια Εκκλησία και να σου λέει "Μη σκέφτεσαι, εδώ είμαστε και σου έχουμε όλες τις λύσεις" ή "Εγώ έχω δίκιο κι εσύ άδικο γιατί με εμένα συμφωνεί η Αγία Γραφή" ή "Είσαι αιρετικός και επικίνδυνος γιατί αυτά που λες έρχονται αντίθετα με τα διδάγματα της θρησκείας, παρόλο που είναι λογικά και τεκμηριωμένα και θα μπορούσαν να φέρουν μεγάλη πρόοδο στην ανθρωπότητα αν εφαρμοστούν". Συγγνώμη, αλλά η σκέψη είναι ότι πολυτιμότερο έχει ένα ανθρώπινο ον και είναι έγκλημα να μπαίνει στο off επειδή βρέθηκε μια βολική ιδεολογία που κανονίζει τα πάντα στη ζωή του.

Αν θέλει κάποιος να πιστεύει σε οτιδήποτε, μεγειά του με χαρά του. Το κακό είναι όταν δε μπορεί να δει πέρα από την πίστη του, και το χειρότερο όταν δε μπορεί να αφήσει τους άλλους να δουν πέρα από την πίστη του. Αυτό είναι και το βασικό μου πρόβλημα με τη θρηκεία. Με αυτούς που πιστεύουν, αλλά είναι αρκετά ανεκτικοί προς τους άλλους για να κάνουν μια συζήτηση βρε αδερφέ, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Τους ελάχιστους που υπάρχουν που υπάρχουν που παίρνουν σοβαρά τις αξίες που υποτίθεται ότι προβάλλουν η θρησκείες (πχ. συμπόνοια, αληλοβοήθεια, συγχώρεση) τους βγάζω το καπέλο και όσους στηρίζονται στην πίστη τους για εσωτερική ηρεμία και για να παίρνουν δύναμη για να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες τους καταλαβαίνω. Προσωπικά αυτή η μέθοδος δε μου ταιριάζει και δεν την έχω επιλέξει, οπότε είμαι αγνωστικίστρια και προσπαθώ να μείνω μακριά από το όλο θέμα!

Edited by Maya-chan, 30 January 2012 - 15:19.

15fkk04.jpg

#115 iristella

iristella

Heelchou!

• Administrators
  • 10,437 posts

Posted 30 January 2012 - 15:12

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές, πέρα από τη λατρευτική χροιά, έχει πολύ περισσότερο κοινωνική, λαογραφική και πολιτιστική αξία. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως δεν υπάρχει θεός, δεν είναι βλακεία να χάσεις το γάμο του αδελφού σου;

Aκόμη και αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει θεός, δεν είναι βλακεία να μην μπορέσεις να φορέσεις το λευκό ιβουάρ γαμάτο νυφικό και να σου πετάνε ρύζι και κουφέτα, να πατήσεις τον γαμπρό, να ακούσεις το "Ησαία χόρευε" και να παίζεις γύρω γύρω όλοι με τον παπά ενώ σε καμαρώνει η μανούλα; Άσε που η εκκλησία κάνει καλύτερο προεόρτιο για δεξίωση από ότι το δημαρχείο. ΕΕΕΕΕ ΕΕΕΕ? Πες τα ρε Babba σε νιώθω :nanana::nanana::nanana:... /φετίχ με τους γάμους

Τώρα βέβαια τον σκοπό του thread δεν τον καταλαβαίνω ούτε και εγώ. Τίθενται κάποια ερωτήματα αλλά δεν βλέπω να παίρνουν απάντηση και τα πνεύματα συνεχως ανεβαίνουν. Ειρήνη υμίν παίδες και παιδούλες, διαφορετικά δεν το βλέπω καλά το thread.

#116 FrenzyApe

FrenzyApe

Unofficial Moderator

• Members
  • 197 posts

Posted 30 January 2012 - 15:14

Για μένα το μεγαλύτερο έγκλημα της θρησκείας είναι το να έρχεται ενάντια στη σκέψη. Το να έρχεται μια Εκκλησία και να σου λέει "Μη σκέφτεσαι, εδώ είμαστε και σου έχουμε όλες τις λύσεις" ή "Εγώ έχω δίκιο κι εσύ άδικο γιατί με εμένα συμφωνεί η Αγία Γραφή" ή "Είσαι αιρετικός και επικίνδυνος γιατί αυτά που λες έρχονται αντίθετα με τα διδάγματα της θρησκείας, παρόλο που είναι λογικά και τεκμηριωμένα και θα μπορούσαν να φέρουν μεγάλη πρόοδο στην ανθρωπότητα αν εφαρμοστούν". Συγγνώμη, αλλά η σκέψη είναι ότι πολυτιμότερο έχει ένα ανθρώπινο ον και είναι έγκλημα να μπαίνει στο off επειδή βρέθηκε μια βολική ιδεολογία που κανονίζει τα πάντα στη ζωή του.

Αν θέλει κάποιος να πιστεύει σε οτιδήποτε, μεγειά του με χαρά του. Το κακό είναι όταν δε μπορεί να δει πέρα από την πίστη του, και το χειρότερο όταν δε μπορεί να αφήσει τους άλλους να δουν πέρα από την πίστη του.

ναι ηταν οντως εγκληματικο στο............μεσαιωνα....αλλα ζουμε στον 21ο αιωνα κανεις δεν σου επιβαλει τπτ

#117 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 30 January 2012 - 15:17

Αν διάβαζες όλη τη συζήτηση θα καταλάβαινες γιατί αυτό που λες δεν ισχύει.

xbJ3b2w.jpeg

#118 FrenzyApe

FrenzyApe

Unofficial Moderator

• Members
  • 197 posts

Posted 30 January 2012 - 15:19

θησκεια δεν ειναι μονο η εκκλησια

#119 Black Kaiser

Black Kaiser

You are part of my plan

• Members
  • 1,292 posts

Posted 30 January 2012 - 15:20

ναι ηταν οντως εγκληματικο στο............μεσαιωνα....αλλα ζουμε στον 20ο αιωνα κανεις δεν σου επιβαλει τπτ

Μεσαίωνα; Ξέρεις πολύ καλά τι γίνεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου οι γυναίκες θεωρούνται κάτι λιγότερο από αντικείμενα ενώ παιδάκια εκπαιδεύονται στο πως θα σκοτώσουν άλλους ανθρώπους. Εγκλήματα συμβαίνουν ακόμα στο όνομα ενός θεού. Άφηνω στην άκρη τα γραφικά στη "Δύση" περι διάφορων απαγορεύσεων/κυρώσεων γιατί μπροστά στα άλλα ακούγονται αστεία.

Δύστυχως, οφείλω να συμφωνήσω πως το θέμα του παρόντος thread είναι λίγο δυσδιάκριτο. Συζητάμε για το αν υπάρχει Θεός ή για το τί κάνουν οι άνθρωποι στο όνομα του?

#120 Maya-chan

Maya-chan

Anime Master

• Moderators
  • 1,667 posts

Posted 30 January 2012 - 15:22

θησκεια δεν ειναι μονο η εκκλησια

Ναι, αλλά η εκκλησία είναι το μέσο επαφής του μέσου ανθρώπου με τη θρησκεία.

15fkk04.jpg