Όσων αφορά την ανάλυση που παρέθεσες (δικιά σου ή κάποιου άλλου; ), δεν ξέρω, δε μου φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερο νόημα... Το άρθρο αναφέρει μερικά θρησκευτικά 'ονόματα και σύμβολα' που χρησιμοποιούνται στο anime, όμως δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα... Όσων αφορά τις υπόλοιπες πληροφορίες για μένα που έχω παρακολουθήσει τη σειρά 3 φορές φαίνονται κάπως 'αυτονόητες'.
Για τα θρησκευτικά στοιχεία πάντως διάβασε μια δήλωση από έναν από τους συντελεστές της σειράς;
Tsurumaki: There are a lot of giant robot shows in Japan, and we did want our story to have a religious theme to help distinguish us. Because Christianity is an uncommon religion in Japan we thought it would be mysterious. None of the staff who worked on Eva are Christians. There is no actual Christian meaning to the show, we just thought the visual symbols of Christianity look cool. If we had known the show would get distributed in the US and Europe we might have rethought that choice.
Δε θέλω να παρεξηγηθώ, το Evangelion είναι από τα αγαπημένα μου anime, και θεωρώ ότι σε πολλούς τομείς (character devopment, ατμόσφαιρα, σκηνοθεσία, κ.α.) το θεωρώ ό,τι καλύτερο έχει εμφανιστεί σε anime. Όμως τα χριστιανικά στοιχεία... δε μπορώ να είμαι τόσο σίγουρος ότι έχουν κάποιο νόημα. Ειδικά στο EoE, κατά τη διάρκεια της "νέας γένεσης" υπάρχουν τόσα ανούσια πράγματα που πραγματικά ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΟΠΟ όπως και να το δει κανείς, π.χ. η τεράστια Lilith, οι σταυροί, κ.ο.κ., εκτός από το ότι συνθέτουν ένα περίεργο οπτικοακουστικό σύνολο, τι ωφελούν; Μην έρθει κανένας Six να μου πει "H Lilith βρίσκεται σε σεξουαλική επαφή με το EVA-01 και όταν σηκώνει το κεφάλι της μπορούμε να διακρίνουμε την κορύφωση της πράξης"

...
Κλείνοντας, το βασικό μήνυμα του Evangelion όπως το βλέπω εγώ είναι η αποδοχή του εαυτού και η συνύπαρξη του με άλλους ανθρώπους. Το επεισόδιο 26 είναι απλά ανεπανάληπτο, και ο τρόπος που καταφέρνει να δείξει ότι ένας κόσμος όπου έχεις την 'ελευθερία' να τον κάνεις όπως ακριβώς θέλεις, και ένας κόσμος όπου δεν υπάρχουν άλλοι για να σε πληγώνουν, δεν είναι πραγματική ελευθερία. O Shinji καταλαβαίνει πως για να τον αποδεχτούν οι άλλοι πρέπει να αποδεχτεί ο ίδιος τον εαυτό του, και το κάνει. Εδώ είναι όλο το νόημα, η πεμπτουσία ολόκληρου του anime. Είναι το απόλυτο τέλος, είναι μια πραγματική 'κάθαρση' στα μέτρα αρχαίας τραγωδίας.
Α, να ξεκαθαρίσω κάτι. Overrated θεωρώ το EoE και όχι το NGE.