Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα και τους υπόλοιπους γείτονές της


  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#46 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 09 September 2010 - 13:43

Ας μιλήσει και ο κόπανος που άλλαξε τον τίτλο... :nosey:

Ανοίγεις το thread στο subforum "It's all about Japan". Όπως μαρτυρά και τ' όνομά του, σ' αυτό το subforum γίνονται συζητήσεις που αφορούν την Ιαπωνία. Κάνεις μια αναλογία στον τίτλο με Ελλάδα-Τουρκία, και καταλήγουν τα περισσότερα posts εδώ μέσα να μιλάνε για τα ελληνοτουρκικά, και όχι για τη σχέση Ιαπωνίας-Κίνας. Όπως ομολογείς και ο ίδιος, δεν σου αρέσει αυτή η τροπή. Παρ' όλα αυτά, σε μια ενδειξη αυτοσυγκράτησης από τα ίδια τα μέλη που εξέπληξε κι εμένα τον ίδιο, προτάθηκε από κοινού να επικεντρωθεί ο τίτλος στην Ιαπωνία, τόσο για να αποφευχθούν πιθανές ακρότητες (διότι, let's face it, thread που έχει και "Ελλάδα" και "Τουρκία" στον τίτλο είναι instant flamebait), όσο και για να μπορεί να γίνει εκτενής συζήτηση περί των σχέσεων της Ιαπωνίας με τους γείτονές της. Το βρήκα εξαιρετική ιδέα και το έκανα.

Απ' ότι κατάλαβα, εσύ ΔΕΝ θες να επεκταθούμε στις εξωτερικές σχέσεις της Ιαπωνίας, παρά μόνο να επικεντρωθούμε στην αναλογία με Ελλάδα-Τουρκία. Και ερωτώ. Θες να μεταφέρω αυτό το thread στο off-topic, και να του ξαναβάλω τον παλιό τίτλο; Ή να το αφήσω εδώ με το νέο τίτλο, που πάει μια χαρά; Έχε υπόψην σου ότι αν πάει στο off-topic με τον παλιό τίτλο, έχει πιθανότητα γύρω στο 80% να καταντήσει flamewar περί ελληνοτουρκικών, αγνοώντας πλήρως τα περί Ιαπωνίας-Κίνας... κι επειδή έχουμε και εξεταστικές μπροστά μας, στο δηλώνω ότι δεν θα κάθομαι από πάνω του σαν νταντά και να προσέχω μη το ένα και μη το άλλο. Αν ξεφύγει θα φάει lock, απλά.

Besides, προσωπικά είμαι της άποψης ότι η σχέση Ιαπωνίας-Κορέας θυμίζει αυτήν της Ελλάδας με την Τουρκία, και όχι η σχέση Ιαπωνίας-Κίνας. Αν βάλουμε τον παλιό τίτλο, δεν θα μπορώ καν να αναφέρω τη γνώμη μου (πόσο μάλλον να επιχειρηματολογήσω) χωρίς να είμαι off-topic. Δε νομίζεις κι εσύ ότι με το νέο τίτλο το thread μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα; Μια πιο γεμάτη συζήτηση, στο κάτω-κάτω.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#47 Giorgosdbz

Giorgosdbz

    Κάποιος

  • Members
  • 307 posts

Posted 09 September 2010 - 13:54

Ιαπωνία και Κίνα...Πιστεύω δεν υπάρχει τόσο έντονος ανταγωνισμός ή ακόμα και μίσος...ανάμεσα σε αυτά τα δυο κράτη...Ιαπωνία και Κίνα κάνουν εμπορικές συναλλαγές..είναι γνωστό αυτο...Παρόλα αυτα δεν ειναι λιγες οι φορες που γινονται αρκετες παραβιασεις...προσφατα μαλιστα συλληφθηκε ενας καπετανιος κινέζος διοτι συγκρουστηκε με 2 πλοια της ιαπωνικης ακτοφυλακης και μαλιστα σε ''αμφισβητουμενες'' νησιδες στην ανατολικη Κινα...Αυτο πιστευω δειχνει πολλα...Απο την αλλη η ιαπωνια φυσικα σκιαζεται απο την κινα η οποια αναπτυσσεται ραγδαια...κυριως οικονομικα...και εδω υπαρχει το ερωτημα πως θα συμβιωσουν αρμονικα αυτα τα 2 κρατη οντας σιγουρα μεγαλος ανταγωνισμος...και σιγα σιγα η κινα εκτοπιζει την Ιαπωνια...

#48 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 09 September 2010 - 14:00

Φίλε Keny, η αναφορά των Σκοπίων με ενόχλησε και ο ο τρόπος γραφής κάποιων που νομίζουν ότι μιλάνε πολιτικά στην αυλή του πανεπιστημίου τους.

Το θέμα άφησέ το ως έχει και ας μιλήσουν αυτοί που ενδιαφέρονται με τον τίτλο που έχει τώρα.

Προσωπικά στο μέλλον θα προσπαθήσω να περιοριστώ και να γράφω αποκλειστικά για anime.

#49 Erebos

Erebos

    Farewell remorse; all good to me is lost. Evil, be thou my good.

  • Members
  • 1,855 posts

Posted 09 September 2010 - 14:22

Πριν μερικά χρόνια είχα δει ένα ντοκυμαντέρ στην ΕΡΤ όπου είχαν πάει σε ένα νηπιαγωγείο της Κίνας (δεν θυμάμαι πόλη) και ρωτάγανε τα παιδιά για την Ιαπωνία. Να βλέπατε τί μίσος είχαν τα πιτσιρίκια για τους ιάπωνες, δεν φαντάζεστε...
Εντάξει, σίγουρα από 1 μόνο σχολείο δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, απλά ήθελα να το αναφέρω γιατί κάποιοι νομίζετε ότι δεν τρέχει τίποτα μεταξύ τους και ότι όλα είναι για τα οικονομικά συμφέροντα.
Posted Image
Posted Image

#50 Nighteyes

Nighteyes

    Thinking backwards.

  • Retired Staff
  • 1,667 posts

Posted 09 September 2010 - 14:40

Bασικά αυτό τα λέει όλα.:canthelp:

Posted Image

Posted Image


#51 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

    Wotalicious!

  • Members
  • 959 posts

Posted 09 September 2010 - 14:43

Φίλε Keny, η αναφορά των Σκοπίων με ενόχλησε και ο ο τρόπος γραφής κάποιων που νομίζουν ότι μιλάνε πολιτικά στην αυλή του πανεπιστημίου τους.

Το θέμα άφησέ το ως έχει και ας μιλήσουν αυτοί που ενδιαφέρονται με τον τίτλο που έχει τώρα.

Προσωπικά στο μέλλον θα προσπαθήσω να περιοριστώ και να γράφω αποκλειστικά για anime.

Κοιτα, ηρεμησε λιγο... Εγω προτεινα την αλλαγη του ονοματος του thread σου, και καταλαβαινω οτι ενοχληθηκες για αυτο, αλλα πιστεψα οτι καλο θα ηταν να αλλαξει το ονομα για δυο + 1 λογους

Α) Θα μιλουσαμε μονο για ελληνο-τουρκικα και θα αγνοουσαμε Κινα-Ιαπωνια.
Β) Δεν χρειαζεται να αναφερθεις στα ελληνοτουρκικα για να σχολιασεις την σχεση της Ιαπωνιας με τους γειτονες της.
Γ) Οπως ειπε και ο Κεννυ, η Τουρκια απο μονη της στον τιτλο του thread αρκει για να κανει το thread εξαιρετικα ευφλεκτο.

Λογικα, μαλλον τα πηρες με τα "μακεδονικα φυλα" που αναφερθηκαν.. Και εγω φρικαρα, αλλα δεν το σχολιασα γιατι δεν υπαρχει λογος.. Αν καποιοι τα πιστευουν αυτα, αστους να τα πιστευουν. Αν οπως λες εχεις εμπειρια σε τετοιες συζητησεις, θα ξερεις καλυτερα οτι ατομα που ακολουθουν με παθος τις ιδεολογιες τους, δεν τους αλλαζεις γνωμη. Δεν εχει και τοσο νοημα να προσπαθησεις... Ποιος ο λογος να σπαταλας χρονο πανω απο το πληκτρολογιο σου για τετοιους καυγαδες οταν γραφτηκες σε αυτο το φορουμ για τα ανιμε και την Ιαπωνια?

Αν σε μια off-topic κουβεντα συζητηθουν πολιτικο-κοινωνικο-ιδεολογικα, τοτε αρκει μονο να αποτυπωσεις την δικια σου αποψη, χωρις να χρειαζεται να καταληγεις σε one to one αντιπαραθεση με συγκεκριμενα ατομα. Και αν νομιζεις οτι πρεπει να απαντας, να απαντας μονο σε καλογραμενα επιχειρηματα που χρειαζονται απαντηση. Ακραια ιδεολογηματα ειτε αριστερης ειτε δεξιας φυσης, δεν χρειαζονται καν απαντηση γιατι ειναι ακυρα απο την φυση τους. Αν ακολουθησεις αυτην την τακτικη, γλυτωνεις απο την ψυχικη οδυνη ενος flamewar, αποτυπωνεις την αποψη σου και αφηνεις τον ουδετερο αναγνωστη να κρινει μονος του τα λεγομενα, και ευχαριστιεσαι και το φορουμ για τον λογο που φτιαχτηκε.

Φιλικα και πατριωτικα!

Υ.Γ. Και μιας που ανοιξες εσυ το thread, σιγουρα σε ενδιαφερουν οι σχεσεις της Ιαπωνιας με τους γειτονες της, οποτε δεν υπαρχει λογος να το εγκαταλειψεις.
Posted Image

#52 aboumonkey

aboumonkey

    I love monkeys

  • Members
  • 1,385 posts

Posted 09 September 2010 - 14:59

Λογικό βλέπω το μίσος των Κινέζων προς τους Ιάπωνες. Έχουν ήδη αναφερθεί τα περί του μακελειού στη Nanking. Δείτε και αυτό. Φυσικά πίσω από τη διατήρηση αυτού του μίσους βρίσκεται σε ένα μεγάλο βαθμό και το κινεζικό κράτος που το υποκινεί για διάφορους λόγους. Πάντως νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι αρκετά καταπιεσμένοι ως λαός και έχουν περάσει πολλά, οπότε δεν είναι μόνο θέμα οικονομικών συμφερόντων η όποια αντιπάθεια προς τους Ιάπωνες.
Το μίσος είναι βαρειά έκφραση.

#53 reppakos

reppakos

    Narutard!

  • Members
  • 28 posts

Posted 09 September 2010 - 15:28

:blurah5:

Επειδη μπερδευτηκα κ δν ξερω το κατα ποσο αυτα π θα πω ειναι off-topic,gomenasai.
Αναφερατε στην αρχη του τοπικ(:hihi2:)οτι το 96(τη χρονια που γεννηθηκα) εγινε κατι που παραλιγο να προκαλεσει πολεμο...κ ρωταω εγω τωρα:hmmm: τι εγινε τοτε?

Α!κ για να πω κ κατι για τν ιαπωνια κ της γειτονικες της σχεσεις.
Ακουσα σε ενα ντοκιμαντερ οτι τν περιοδο νανκινγκ οι ιαπωνες οχι μονο βιαζαν κ σκοτωναν αλλα γενικα θεωρουσαν τους κινεζους ζωα.

#54 Yojimbo

Yojimbo

    Yokai enthusiast

  • Members
  • 151 posts

Posted 09 September 2010 - 15:48

Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να βρούμε...κάτι για να υποστηρίξουμε την Ιαπωνία...Και η Κίνα έχει σπουδαίο πολιτισμό...και η Ιαπωνία...Ας έρθουμε στο ερώτημα καλύτερα τι ενώνει και τι χωρίζει αυτά τα δυο κράτη...!


Προφανώς δεν χρειάζεται, για εσένα, αφού τίποτα δεν είναι αναγκαστικό. Επίσης δεν νομίζω πως το θέμα αφορά τον πολιτισμό τους, δεν έγραψα ποτέ πως δεν έχουν οι χώρες αυτές σπουδαίο πολιτισμό, ούτε μου έλλειπε ως επιχείρημα. Απλά ήταν απορία μου, γιατί όλα αυτά που έχω δει/διαβάσει μου φαίνονται λίγο μονόπλευρα (Οι κακοί Ιάπωνες μπλα-μπλα), και φαντάζομαι πως υπάρχουν πολλές πλευρές και απόψεις για την ίδια ιστορία.

#55 Kain

Kain

    ♠️

  • Members
  • 195 posts

Posted 09 September 2010 - 15:58

Απλά ήταν απορία μου, γιατί όλα αυτά που έχω δει/διαβάσει μου φαίνονται λίγο μονόπλευρα (Οι κακοί Ιάπωνες μπλα-μπλα), και φαντάζομαι πως υπάρχουν πολλές πλευρές και απόψεις για την ίδια ιστορία.

Ίσως να παίζει και κάποιο ρόλο ο παράγοντας του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Αν θυμάμαι καλά, η Ιαπωνία ήταν με τις δυνάμεις του άξονα, και η Κίνα με τις συμμαχικές δυνάμεις. Και από τους περισσότερους, οι δυνάμεις του άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) θεωρούνται οι "κακοί" της ιστορίας.

Βέβαια είμα σκράπας στην ιστορία οπότε μπορεί να λέω και βλακείες, αλλά κουβέντα να γίνεται... :nosey:

sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png


#56 Giorgosdbz

Giorgosdbz

    Κάποιος

  • Members
  • 307 posts

Posted 09 September 2010 - 16:23

Ίσως να παίζει και κάποιο ρόλο ο παράγοντας του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Αν θυμάμαι καλά, η Ιαπωνία ήταν με τις δυνάμεις του άξονα, και η Κίνα με τις συμμαχικές δυνάμεις. Και από τους περισσότερους, οι δυνάμεις του άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) θεωρούνται οι "κακοί" της ιστορίας.

Βέβαια είμα σκράπας στην ιστορία οπότε μπορεί να λέω και βλακείες, αλλά κουβέντα να γίνεται... :nosey:


έχεις ενα δικιο εδω πιστευω...Παντως ολες οι ιστοριες με ανταγωνισμους, εχθρες κλπ βρωμανε και ζεχνουν απο παντου...υπαρχουν συμφεροντα....

επισης ''yojimbo'' συζηταμε...χωρις να ημαστε με το μερος καποιον (τουλαχιστον εγω)...Απλα πιστευω οτι η Ιαπωνια εχει περισσοτερα ''προβληματα'' με τους Κορεατες...

#57 specialistas4

specialistas4

    Tech Guru

  • Banned
  • 2,153 posts
  • LocationAthens

Posted 26 September 2010 - 19:11

Στην τροχιά νέας έντασης...

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα Ιαπωνίας και Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας και ιδιαίτερα η εκμετάλλευση «παρθένων» τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, που έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια σε διαφιλονικούμενη περιοχή της ανατολικής Κινέζικης Θάλασσας, κορυφώθηκαν την περασμένη βδομάδα, με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση ενός 41χρονου Κινέζου καπετάνιου κοντά στις βραχονησίδες Νταϊόγιου (για τους Κινέζους) ή Σενκόκου (για τους Ιάπωνες) όταν το αλιευτικό του σκάφος συγκρούστηκε στις 7 Σεπτέμβρη με σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής.
Η δικαστική απόφαση για παράταση της σύλληψης του καπετάνιου Ζιαν Τσιζιόνγκ στις αρχές της βδομάδας ανέβασε στο κόκκινο το θερμόμετρο των διμερών σχέσεων, μέχρι βεβαίως την αναγκαστική προχτεσινή υποχώρηση του Τόκιο, που ανακοίνωσε ότι θα αφήσει ελεύθερο τον καπετάνιο. Γιατί; Διότι, όπως παραδέχθηκε και ο Ιάπωνας εισαγγελέας, Τόρου Σουζούκι, πρέπει «να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στον ιαπωνικό λαό και στις σχέσεις Ιαπωνίας - Κίνας»...
Οι Ιάπωνες λοιπόν υποχρεώθηκαν να κάνουν την ανάγκη «φιλοτιμία» μιας που η Κίνα έδειξε να μην αστειεύεται καθόλου με την παράταση της σύλληψης του καπετάνιου Τσιζιόνγκ, αφού διεκδίκησε από την αρχή της κρίσης αταλάντευτα την άνευ όρων άμεση απελευθέρωσή του.
Μάλιστα δεν περιορίστηκε σε δηλώσεις. Στις αρχές της βδομάδας αποφάσισε να αναστείλει μέχρι νεωτέρας όλες τις διμερείς συναντήσεις υπουργικού επιπέδου και τις επαφές ανάμεσα σε περιφερειακούς αξιωματούχους, τις προγραμματισμένες συνομιλίες για την αύξηση των αεροπορικών συγκοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ενέργεια και τη μελλοντική συνεκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κινεζική Θάλασσα. Την Τετάρτη μάλιστα ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο προειδοποίησε την Ιαπωνία με ακόμη σκληρότερα μέτρα εάν, όπως είπε, δεν αφεθεί ελεύθερος «άμεσα, άνευ όρων» ο Κινέζος καπετάνιος...
Την Πέμπτη, οι Ιάπωνες διαπίστωσαν πως το Πεκίνο σταμάτησε τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών μεταλλευμάτων, απόλυτα απαραίτητων για την κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Εγινε δηλαδή σαφές πως οι επιπτώσεις δε θα σταματούσαν σε επίπεδο διμερών επαφών...
Αναλυτές υποστηρίζουν έτσι ότι η Ιαπωνία στη σημερινή γεωπολιτική συγκυρία θεωρεί το ζήτημα της εδαφικής της κυριαρχίας στις βραχονησίδες και ζωτικό οικονομικό θέμα και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Είναι άλλωστε γνωστά από το 1968 τα τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που κρύβονται κάτω από τις επίμαχες βραχονησίδες, αλλά και ευρύτερα στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σύμφωνα με έρευνα που είχαν κάνει τότε αξιωματούχοι της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ασία και την Απω Ανατολή. Διόλου τυχαία, τρία χρόνια μετά, το 1971, Κίνα και Ταϊβάν έθεσαν θέμα επαναδιεκδίκησης των συγκεκριμένων βραχονησίδων, στις οποίες βεβαίως εμπλέκονται (με το δικό τους γνωστό τρόπο...) και οι ΗΠΑ.
Είναι επιπλέον ενδιαφέρον πως τον περασμένο Αύγουστο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνδιάσκεψη του ASEAN (Σύνδεσμος Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) είχε εκφράσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Θάλασσα της Κίνας, μεταξύ άλλων και για την επίλυση της κρίσης σε μία ακόμη εστία έντασης, τις βραχονησίδες Σπράτλεϊ (όπου υπάρχουν επίσης τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και διεκδικούνται από τις εξής έξι χώρες: Κίνα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες). Η Κλίντον χαρακτήρισε λοιπόν «εθνικό συμφέρον» των ΗΠΑ την επίλυση των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή «με διπλωματικό, ειρηνικό τρόπο»...
Είναι μάλλον πρόδηλο πως οι διαστάσεις της παρούσας έντασης στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις είναι ευρύτερες και σχετίζονται άμεσα με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό όχι μόνον στον τομέα εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, αλλά και στο πεδίο ευρύτερης κυριαρχίας και «τελικής» επικράτησης των μεγάλων δυνάμεων σε μία περιοχή μείζονος γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.Απο τον ριζοσπαστη
Posted Image