Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Έχει πάρει τελευταία την Κάτω Βόλτα το cosplay???


  • Please log in to reply
73 replies to this topic

#31 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 29 June 2010 - 02:22

....Δε λεω βεβαια οτι θα πρεπει να ερθουμε με μπλουτζιν και κοκκινη μπλουζα και να λεμε "Κοιταξτε ειμαι ο Luffy" , ορια υπαρχουν παντα. Αλλα το σημαντικο ειναι να μην κοιταμε το δεντρο και να χανουμε το δασος.


Να, αυτό λεω και γω τοση ωρα.
Δεν αμολάμε στην πυρά όποιον προσπάθησε να κάνει το καλύτερο που μπορούσε, ομως προσπάθησε!
Αυτοί που φορανε ενα τζιν και μια κοκκινη μπλούζα και λενε "γεια ειμαι ο Λούφι" ειναι το θέμα. Τους ανήκει το γλέντι του πάρτυ, οσο ανηκει και στον καθένα. Πανω απ όλα ειναι fun, αλλα μην θεωρει αυτός ο "γεια ειμαι ο Λούφι" οτι εκανε και cosplay σωστά.

Δεν παμε να κανουμε παντιέρα μας την δήθεν τελειομανία. Η πρώτη που δεν ειναι τελειομανής ειμαι εγώ η ιδια. Σκασίλα μου αν θα μαι τελεια. Την προσπαθεια όμως την απολαμβάνω. Και για το αποτέλεσμα ειμαι περήφανη.

Και ξανα-μανά το ξαναλέω: Δεν κοιτάμε να μαστε τελειοι σε όλα! Δεν ζωριζουμε με το βουρδουλα κανέναν να ειναι τελειος υπερ-κατασκευαστής cosplayer!
Συστήνουμε απλώς να προσπαθουν για το καλύτερο. ΝΑ ΠΡΟ-ΣΠΑ-ΘΟΥΝ.

Αν αφαιρεσουμε το αισθημα της χαράς και της διασκέδασης που δινει το cosplay, μενει μονο ο σκελετός του cosplay που-τι να κάνουμε τώρα? ειναι τα 2-3 πραγματακια που πρεπει να προσεχει καποιος οταν το επιχειρεί

Η διασκέδαση ανηκει σε όλους. Ομως ειναι διαφορετικό πράγμα το cosplay (που δεν το εφηυραμε εμεις, αλλοι το σκεφτηκαν και το καθιερωσαν πρώτοι) και διαφορετικό οι μεταμφιέσεις χαρην-χαβαλέ.

#32 Phantom Duck

Phantom Duck

    Platyrhynchos Kineticus

  • Retired Staff
  • 5,461 posts

Posted 29 June 2010 - 03:55

Tomodachi2, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στο Cosplay υπάρχουν άτομα που παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα (όπως εσύ π.χ.) και άτομα τα οποία το κάνουν απλά για να σκοτώσουν την ώρα τους, και γενικά δεν δίνουν τη δέουσα σημασία σε αυτό το πράγμα. Το κάνουν απλά για το χαβαλέ and that's it. Τα αποτελέσματα μερικές φορές είναι καλά, μερικές φορές όχι.

Το να ζητάς να εκλείψει η δεύτερη κατηγορία, είναι σαν να ζητάς από όλο το πληθυσμό που βλέπει anime, να σταματήσει να υπάρχει το κοινό που βλέπει αποκλειστικά Naruto και One Piece για να περνάει ευχάριστα η ώρα τους, και να γίνουν όλοι συνειδητοποιημένοι anime fans με αρκετές σειρές στο ενεργητικό τους. Πολύ απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Για να γίνω πιο σαφής, παραθέτω δύο quotes που με εκφράζουν απόλυτα

Tomodachi2, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έρχεσαι αντιμέτωπη με με κάτι το οποίο είναι πιο πάνω από σένα, κι αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίον "τη βρίσκει" ο καθένας περισσότερο με το φαινόμενο του cosplay. Είναι προσωπικά γούστα του καθενός, και δεν μπορείς να τα επηρρεάσεις και πολύ.


Για να μην παρεξηγουμε, βεβαια, καταλαβαινω εσας που το εχετε παρει πολυ σοβαρα το ολο ζητημα, και δεν προκειται φυσικα να σας κατακρινω που επιλεξατε να κανετε ενα τελειο cosplay […] Αρκει, ομως, κι εσεις να μην κατακρινετε τους "προχειρατζηδες" επειδη δεν εχουν επιλεξει την ιδια οδο με εσας. Καθενας οπως διασκεδαζει διασκεδαζει.


Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το τι φταίει για τη προχειράτζα του Cosplay. Το να ψάξουμε να βρούμε για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό, είναι ευπρόσδεκτο, και ο καθένας εννοείται μπορεί να βοηθήσει όπως θέλει. Όμως σε όλα υπάρχουν όρια. Εσείς (δηλαδή όσοι πιστεύετε ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα και ενδιαφέρεστε για αυτό) μπορείτε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας όμως ως εκεί.

Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κάποιον να ντυθεί για το χαβαλέ με μία πρόχειρη στολή και να κάνει την πλάκα του. Μπορείτε να ΜΗΝ τον βγάλετε φωτογραφία, όμως δεν μπορείτε να τον υποχρεώσετε να μην ντυθεί όπως θέλει. Βασικά ακόμα και να θέλατε, δεν υπάρχει τρόπος να καταφέρετε κάτι τέτοιο. Και σίγουρα το να φαγωνόμαστε στο συγκεκριμένο thread, δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου.

Η άποψή μου για το τι φταίει, συνοψίζεται στο παρακάτω quote του Cassiel

Βασικά εγώ πιστεύω ότι ένα άλλο μοίζον θέμα είναι ο μεγάλως αριθμός από συνεχόμενα πάρτι που γίνονται εκεί κάτω.Δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόλογα cosplay σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αν έχει σκοπό να παρουσιάσει κάτι σε όλα.Μετά φυσικό είναι να προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις.Ή θα κάνει σε ορισμένα πάρτι ή τα πάρτι θα πρέπει να περιοριστούν.


+ έλλειψη ενθουσιασμού. Όταν γίνεται μόνο ένα cosplay party, όλοι είναι ενθουσιασμένοι. Με τα συνεχόμενα parties η διασκέδαση για πολλούς γίνεται ρουτίνα, και δεν είναι διόλου απίθανο να φτάσει σε κορεσμό κάποια στιγμή.


Χαμήλωσε τους τόνους από εδώ και πέρα, και έχε υπ' όψιν σου πως ελάχιστοι βλέπουν το θέμα τόσο σοβαρά όσο εσύ. Δεν ξέρω (και δεν με ενδιαφέρει) αν αυτό είναι καλό ή κακό, όμως αναμφίβολα είναι κάτι που πρέπει να έχεις υπ' όψιν σου για την πορεία της συζήτησης από εδώ και στο εξής.




Anelis & Mono, διαγράφηκαν τα τελευταία 4 posts σας. Το να καταφεύγετε σε spam δείχνει ανώριμη συμπεριφορά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Μπορεί να διαφωνείτε με την όλη συζήτηση και είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις, όμως αν δεν μπορείτε να κρατήσετε ένα επίπεδο, καλύτερα μην μπαίνετε στον κόπο να postάρετε.


Anyone, το thread ξεκλειδώνεται. Από εδώ και πέρα ήρεμες συζητήσεις plz αλλιώς θα αναγκαστούμε να δώσουμε τα πρώτα μας warnings στο Cosplay Subforum, κάτι που δεν θέλει κανένας μας, ναι ? :hiding_something:

E5VV38U.jpg


#33 MisaYoshiko

MisaYoshiko

    Anime Professional

  • Members
  • 792 posts

Posted 29 June 2010 - 10:13

εγω αυτο που κρατησα απο ολη την συζητηση ειναι οτι σιγοψυθιριζεται απο ολους οτι το cosplay τεινει να κορεστει λογω των συνεχομενων parties. πολλους μηνες συμβαινει αυτο, καποιους μηνες ειχαμε 2-3 party το ενα μετα το αλλο. και εγω σταματησα να κανω cosplay γιατι παλια ηθελα να ετοιμαζω για καθε party μια στολη, τωρα δεν ετοιμαζω ουτε καν για τα δικα μας party, γιατι εχω χασει τον ενθουσιασμο μου με ολα αυτα.

το θεμα ομως δεν ειναι να τσακωνομαστε, ειναι να βρεθει μια λυση. γιατι οσοι ειμαστε εδω μεσα και διαβαζουμε αυτο το φορουμ, ειναι επειδη εχουμε ενα κοινο ενδιαφερον, και ακομα και αυτοι που δεν εχουν κανει ποτε κοσπλει, ειτε γιατι δεν ετυχε, ειτε γιατι δεν τους αρεσει καθολου αυτη η φαση, πιστευω τους αρεσει τουλαχιστον που τα τελευταια χρονια εχει γινει πολυ μεγαλη προοδος στην Ελλαδα οσο αναφορα στον τομεα των anime & manga. νομιζω προς τα κει πρεπει να κατευθυνθει η συζητηση και οχι αν ενας με κοκκινη μπλουζα εχει ντυθει λουφι η οχι

#34 kakashi sensei

kakashi sensei

    pitsilistis

  • Members
  • 746 posts
  • Locationplateia eleytherias

Posted 29 June 2010 - 11:21

δε περιμενα ποτε να γινει τετοιος πανικος με αφορμη το cosplay.
μαλλον πολυς κοσμος ειναι στην "τσιτα" γενικοτερα.
χωρις να θελω να θιξω κανεναν πιστευω πως ειναι πολυ θετικο και ενθαρρυντικο το οτι τοσος κοσμος ασχολειται (εστω και κουτσα-στραβα) με το cosplay. δε θα μου αρεσε η ιδεα αυτο το "hobby" να περιοριστει σε ενα μικρο ιδιωτικο κυκλο.
στο θεμα των συχνων parties προτεινω ο καθενας να διαλεγει ενα party (ας πουμε 1party/1μηνα) για να κανει cosplay ωστε να υπαρχει και αρκετος χρονος για να το ετοιμασει. και να ερθεις με τα κανονικα σου ρουχα σε ενα party δε σε κανει αυτοματα και looser σαν cosplayer ή ξενο σωμα στο party.
τωρα για το θεμα των "fail" cosplays πιστευω ειναι θεμα κοινης αντιληψης ποιο ειναι αξιολογο και πιο ειναι απλα καρναβαλι.
δεν απαγορευω σε κανεναν να του βγαλουν μια φωτο για προσωπικη χρηση αλλα ειναι και στο χερι του φωτογραφου ποιες θα δημοσιευσει.
δλδ αν δημοσιευονται μονο οι φωτο των cosplays που η κοινη αντιληψη λεει πως πληρουν καποια υποτυπωδη standards και ολοι θαναι ευχαριστημενοι που θα ντυνονται με οποιο τροπο θελουν και θα υπαρχει και ενα ειδος κινητρου για τους υπολοιπους (που θελουν να δουν τη φωτο τους σε ενα album) ωστε να προσπαθησουν περισσοτερο.

και κατι που ηθελα να ρωτησω εδω και καιρο
Spoiler:


#35 Cassiel

Cassiel

    Hardcore 天使

  • Members
  • 1,604 posts

Posted 29 June 2010 - 12:51

Περίμενα ότι μόλις θα γυρνούσα σήμερα από την δουλειά θα είχε γίνει χαμός με το παρόν θέμα (ε τόσα χρόνια παρατήρηση flaming σε τόσα fora το μάθαμε πως πάει),μαζί με τα επιχειρήματα του,τις παρεξηγήσεις και τις ανωριμότητες όπως είναι φυσικό.

Το ερώτημα μου είναι απλό.Γιατί τόση υπερβολή βρε παιδιά;Η Tomodachi απλά εξέφρασε τις ανυσηχίες της για το γεγονός ότι το πράγμα που αγαπάει τίνει να κορεστεί και να ξεπέσει ποιοτικά μετά την θεαματική άνοδο του που είχε κυρίως την προηγούμενη χρονιά.Μπορεί να το έθεσε κάπως 'αυστηρά' αλλά τι να κάνουμε ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο έκφρασης και αυτό πρέπει να το λαμβάνει υπόψην ο άλλος που ακούει για να μην 'τρώγετε' με όλους μια ζωή.Στη συνέχεια παρέθεσε και ορισμένους ΄κανόνες' που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος που θέλει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.Κανείς δεν είπε 'ΜΟΝΟ οι cosplayers πρέπει να μιλήσουν'.Κανείς δεν είπε 'αν δεν είστε cosplayers-ΘΕΟΙ είστε πρόχειροι'.Κανείς δεν είπε 'οι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ είναι αυτοί που μετράνε'.Ούτε κανείς είπε 'ΠΡΕΠΕΙ όλοι να γίνετε cosplayers-θεοί'.Κάποιοι παρανόησαν το γεγονός ότι με 'προχειρότητες' εννοήθηκαν τα απλά cosplay.Καμιά σχέση.Αυτό που εννοήθηκε ήταν αυτό που έγραψε εξαρχής.Εσκεμένα (u know the word right?) πρόχειρα (ζιλοτέιπ,χαρτόκουτα whatever u get the point).Κανείς δεν τα αποκλύει ούτε αυτά προφανώς.Κανείς δεν θα του πει να μην κάνεις τον χαβαλέ του.Αλλά όπως και να έχει παραμένει αδιαμφισβήτητο ότι με ένα εσκεμμένα πρόχειρο cosplay η συνολική ποιότητα του χώρου ζημειώνετε είτε τον νοιάζει/θέλει είτε όχι.Και όσους νοιάζει από εκεί και πέρα.

Όταν ξεκίνησα να στείνω το Hall of Fame Ελλήνων Cosplayers δεν ήταν ούτε ένας ούτε δύο αυτοί που μου έλεγαν συνέχεια γιατί βάζω μέσα αυτές ακριβώς τις προαναφερθέν 'προχειρότητες'.Μου έλεγαν ότι χαλούσαν την συνολική εικόνα,ότι έριχναν το επίπεδο του χώρου και ότι θα έπρεπε να τις βγάλω.Άκουσα ονόματα του στυλ 'Hall of Fail/Shame κ.τ.λ.'.Αλλά δεν με ένοιαξε και ποτέ,γιατί εξαρχής ο σκόπός ήταν αυτός που είναι ακόμα και τώρα.Η καταγραφή και παρουσίαση ΟΛΩΝ των cosplays που παρουσιάζονται στον ελλαδικό χώρο.Μπορεί να έχω μείνει ένα χρόνο πίσω,λόγο υποχρεώσεων,αλλά οι αναβαθμίσεις θα γίνουν in time (και πολλά άλλα...).Μου την σπάει απίστευτα η χρήση της λέξης 'fail/epic fail' για την περιγραφή οποιουδήποτε cosplay, ΑΚΟΜΑ και να είναι μια προχειρότητα.

Είναι γεγονός ότι ΔΕΝ θα φύγουν οι προχειρότητες,ότι τα πάρτι είναι ΠΟΛΛΑ στην Αθήνα,ότι ο ενθουσιασμός ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ.Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό έχουν μία η δύο μεγάλες conventions τον χρόνο και εκεί οι cosplayers τα δίνουν όλα για όλα.Με πάρτι κάθε τρεις και λίγο πως να το κάνει κανείς αυτό και πως να έχει και την όρεξη να το κάνει. Όσο αφορά το role playing έχει ένα βασικό μειονέκτημα. ΔΕΝ μπορείς να μιλήσεις με τον άλλο σαν άνθρωπος. Αν το κάνεις καθόλη την διάρκεια του πάρτι δνε πρόκειτε να έχει κάποια ουσιώδες συζήτηση με κανέναν.Ούτε νομίζω ότι πρόκειτε να διασκεδάσεις αρκετά εσύ ο ίδιος παρά κυρίως όσοι σε παρατηρούν.Όταν τα πάρτι είναι και τρόπος επικοινωνίας με τόσα άτομα που μπορεί να έχει και καιρό να δεις και όταν εσύ θέλεις να διασκεδάζεις σε αυτά,ακόμα και να έχεις το τέλειο cosplay δεν νομίζω να θυσιάσεις την διασκέδαση για να κάνεις 7 ώρες non-stop role playing.Αν το κάνεις όμως θα είσαι ο προαναφερθέν cosplayer-θεός.

Το θέμα είναι ΤΙ θέλεις.Γενικά αυτό είναι το όλο ζήτημα.Τι θέλει ο καθένας.Αλλά οι αλήθειες να λέγονται όπως και να έχει και όποιος ενδιαφέρετε να βελτειωθεί μπορεί να κοιτάξει το πρώτο ποστ.
Όποιος δεν ενδιαφέρετε,τότε καλή του διασκέδαση,δεν μας αφορά τι θα κάνει και πως πιστεύω.Προσωπικά πέρα από πόζες σε κάμποσες φώτος δεν με ενδιαφέρει τόσο το role playing γιατί δεν είμαι πρόθυμος να θυσιάσω την διασκέση και την ενασχόληση μου με τον κόσμο γι'αυτό.Και αυτό γιατί από την άλλη ξέρω ότι είμαι ΑΘΛΙΟΣ στην ηθοποιοία.Εδώ καλά καλά ψέματα δεν λέω,θα παίξω και θέατρο;Δεν είναι στην φύση μου.Όσο αφορά την όρεξη,όπως είπα,ΒΑΡΙΕΜΕ πλέον να κάνω τα δύσκολα cosplay μου ακόμα και αν εδώ γίνονται πάρτι ανά δυο μήνες και μόνο, γιατί πλέον είμαι πιεσμένος χρονικά,τα χρήματα χρειάζονται και η δυσκολία κάνει τα πράγματα πιο...δύσκολα.Αυτό που με κάνει να συνεχίζω και να 'γουστάρω' είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά την δημιουργία που κάθε φορά με κάνει και νιώθω ότι άξιζε με το παραπάνω.

Γενικός εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι σαν άτομα και ούτε πρόκειτε να γίνουμε.Ο καθένας κινείται με άλλα κρητήρια και αρχές και είναι ελέυθερος να το κάνει όπως θέλει.Αρκεί να μην αγνοούμε καταστάσεις που είναι εμφανές (η ύπαρξη των εσκεμένα πρόχειρων και η ζημια που προκαλούν στην συνολική εικόνα δηλαδή) και να μην ζητάμε και τα ρέστα από πάνω ενώ προκαλείται η 'ζημιά'.Those are my 2 cents on the matter.Πάω να συνεχίσω τώρα με το επόμενo cosplay. 16 days to go...

Edited by Tomodachi2, 29 June 2010 - 15:26.
χωρισμός παραγράφων


sigpic1127_9.gif
Watching the events of the cosmos unfold in tears and solitude

Greek Otaku's Essential Thread
Όλα τα Anime & Manga της Ελλάδας

My Contacts
Website || Page || E-Mail


#36 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 29 June 2010 - 17:01

Eγώ ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τα "επιμελώς ατημέλητα", τα cosplay εκείνα που καθορίζουν το επίπεδο της ελληνικής κοινότητας cosplay και όχι οι πραγματικά προσεγμένες προσπάθειες ή τα cosplay τα οποία επιβραβεύονται ως καλά από την ελληνική κοινότητα. Kαι επαναλαμβάνω. Δηλαδή στις κοινότητες του εξωτερικού που αναλογικά υπάρχουν περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει περίπτωση να πει κανείς "όχι δεν κάνετε καλά cosplay" όταν έχουν βγάλει πραγματικά διαμάντια?

Έτσι και εδώ όσοι ασχολείστε σοβαρά με αυτό έχετε κάνει κατά καιρούς απίστευτες δουλειές. Οπότε δεν υπάρχει λόγος από την στιγμή που θέλετε να ασχοληθείτε εσείς με το κουστούμι σας και την στάση σας και με την τελευταία λεπτομέρεια να κυνηγάτε κάποιον που αυτοσαρκάζεται ή που δεν παίρνει την κατάσταση το ίδιο σοβαρά. Δηλαδή αν ένα τέτοιο άτομο εμφανιστεί σε ένα party τι θα γίνει σύμφωνα με τα όσα λέτε?

Και ποιός είναι αυτος που στο κάτω κάτω καθορίζει πότε προσπάθησε ο άλλος και πότε όχι?

Αnw αυτά ήθελα να ρωτήσω. Κάποια από αυτά τα είχα ρωτήσει και πριν αλλά από ότι βλέπω παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενα μου.

#37 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 29 June 2010 - 17:41

:riiight: Cassiel, κι ευχαριστώ πολύ!

Δεν ειναι πλεον το cosplay στην Ελλάδα μια συζήστηση σε πλαίσια θεωρίας. Ειναι πια πράξη. Πραξη αποδεδειγμενη απο εικόνες και μνήμη.

Οταν βλέπω εικόνες και θυμάμαι cosplay της περασμένης σεζόν με τα οποια ετριβα τα μάτια μου, κοστούμια χειροποιητα, φανταστικά, παιδιά να μου λένε "το εραψα μονος μου, το πατρον το βρήκα εκει, οδηγιες να φτιαξω αυτό τις βρήκα εκεί, στο www.cosplay.com, εκει με βοήθησε ο τάδε" κλπ.
και τώρα τελευταία βλέπω "επιτηδες προχειρότητα", γιατί να μη στεναχωρηθώ? Και γιατί να μη το θέσω προς συζήτηση??

Αυτά που με στεναχωρουν εμενα, σε καμια περίπτωση δεν πρεπει να χαρακτηριστούν "επιμελώς ατημέλητα" γιατί δεν ειναι ετσι. Ειναι επίτηδες προχειροφτιαγμένα και ο κυριος λόγος που ειναι ετσι ειναι η τεμπελιά. Πιο πολύ η τεμπελιά παρά η ελλειψη χρηματον την οποια κατανοώ και σεβομαι.

Λενε καποιοι ότι εβαλα ενα καφασι (σχημα λόγου) στο κεφάλι γιατί θελω να παρουσιασω κατι κωμικό. Η αντιληψη ομως των διαφορών αναμεσα στο κωμικό και το θλιβερά γελοίο ειναι μια επιστήμη από μόνη της.
Το ξέρετε πως ακομα και εδώ μεσα σ αυτό το sub-forum υπάρχει θρέντ αφιερωμένο στο κωμικό cosplay και στην παρωδία χαρακτήρων μεσω cosplay???

Το πως καθοριζεται το "κατα πόσο προσπαθησε καποιος" ειναι ενα πραγμα που φαινεται με την πρώτη ματιά.
Θαυμάζω αυτους που προσπαθούν! Ο,τι κι αν καταφέρνουν. Γιατί η προσπαθεια φαίνεται και αναγνωριζεται.

Το θέμα του cosPLAY ως προς το ROLE PLAY δεν το εθιξα ποτέ, γιατί δεν ειχε νόημα να το κάνω μιας και δεν εχουμε συνθήκες convention για να θεατροποιήσουμε τους χαρακτήρες μας.
Τονισα όμως παρα πολύ την πόζα, που ειναι το πιο απλό και βασικό κομμάτι του cosPLAY. Ειναι μονο σταση σωματος και έκφραση προσωπου. Οχι θεατρικό δρωμενο.

Ακομα κι όταν θελει καποιος να κανει κωμικό cosplay παροδώντας χαρακτήρα, μπορει να το ψαξει σε καποια σημεια. Δεν ειναι τόσο αυθαιρετο όσο νομιζουν καποιοι. 10 τετοιες φωτό να δει καποιος θα αναγνωρισει ποιοι βγάζουν φοβερό γελιο και ποιοι εχουν ελαφρώς αποτύχει.
Για παραδειγμα. Ενας τυπος κάποτε στο εξωτερικό, χοντρός, μουσάτος και γυαλαμπουκας ντυθηκε Sakura απ το Naruto. "Καλά, νταξει" ως εδώ. Οταν όμως κρεμασε και μια ταμπέλα στο λαιμό που εγραφε "lost a bet!" το απογειωσε.
Ακομα και οταν κανουμε προσπαθειες cosplay με σκοπό το χιουμορ, επειδή το χιουμορ δε φυτρώνει στις κλάρες αλλά πηγάζει μεσα απο μας τους ιδιους, αξιζει να το ψαχνουμε λιιιγο παραπάνω. Για να ειμαστε τουλάχιστον πρωτοτυποι....

#38 Namida

Namida

    Nihao

  • Members
  • 1,106 posts

Posted 02 July 2010 - 07:57

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Από τη στιγμή που το cosplay στην Ελλάδα δεν υπόκειται σε κανόνες, δηλαδή δεν γίνονται convension για να υπάρχουν κριτήρια για την ποιότητα ή την εμφάνιση, είναι καθαρά θέμα επιλογής του κάθε ατόμου. Κάποιοι το παίρνουν πιο σοβαρά και θέλουν να είναι τέλειοι και κάποιο το παίρνουν στην πλάκα. Στον κοινό νου όμως μένουν συνήθως μόνο οι αξιόλογες προσπάθειες και αυτή πιστεύω είναι η καλύτερη επιβράβευση για τα παιδιά που προσπαθούν περισσότερο.

Οι φωτογράφοι πάλι το κάνουν από hobby, ούτε επαγγελματίες είναι, ούτε πληρώνονται για αυτό. Οπότε αντί να τους κατακρίνουμε θα ήταν καλύτερα να τους ευχαριστήσουμε για αυτό που κάνουν.

Τέλος για το θέμα της συχνότητας των πάρτι στην Αθήνα με κάλυψε η συνάδελφος



#39 Yo! Master

Yo! Master

    Tiefling Compatible

  • Members
  • 538 posts

Posted 02 July 2010 - 11:54

Αναμενόμενο ήταν (δυστηχώς) να έρθει και η στιγμή που όπως κάθε scene / hobby / whatever θα άρχισε να γίνεται η κλασσική 'casual vs. hardcore' συζήτηση και στο μικρό μας αυτό χώρο (τόσο τούτο εδώ το forum όσο και πιο γενικώς τα άτομα που έρχονται στα πάρτι).

Και, big surprise there, είναι ακριβώς copy/paste όλων όσων έχω προηγούμενη εμπειρία. Μπορεί οι λεπτομέρειες να αλλάζουν ανάλογα με το αντικείμενο αλλά η ουσία είναι η ίδια.

Παρακάμπτοντας τις προσωπικές μου απόψεις περί του θέματος, γενικώς & για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που μπορώ να πω με 100% σιγουριά είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε επειδή κάποιος άλλος του είπε να το αντιμετωπίζει 'έτσι' & όχι 'αλλιώς', που το οποίο 'αλλιώς' παρεμπιπτόντως είναι "badwrong". Βρε και Υπουργείο να στηθεί που να βγάζει Αποδεκτές Ντιρεκτίβες Ενασχόλησης ™ ο όποιος θα συνεχίσει να το προσεγγίζει όπως εκείνος γουστάρει.



Υ.Γ. Το θέμα των πάρτι, fad, κούρασης του κοινού, κλπ. δε σχετίζεται άμμεσα με το παραπάνω ζήτημα. Sure, όταν κάτι γίνει λίγο πιο γνωστό & τραβήξει κάποιο κόσμο και αυτά τα θέματα εμφανίζονται, ειδικά στις εκφάνσεις που παίρνουν τοπικά, αλλά εξακολουθούν να είναι ξεχωριστά από το 'casual vs. hardcore', σαν γενική συζήτηση & για κάθε περίπτωση.

Edited by Yo! Master, 02 July 2010 - 14:27.

----
I'm from Greece so i can say Tzimisce with ease.

#40 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 02 July 2010 - 13:17

Αναμενόμενο ήταν (δυστηχώς) να έρθει και η στιγμή που όπως κάθε scene / hobby / whatever θα άρχισε να γίνεται η κλασσική 'casual vs. hardcore' συζήτηση και στο μικρό μας αυτό χώρο (τόσο τούτο εδώ το forum όσο και πιο γενικώς τα άτομα που έρχονται στα πάρτυ).

Aν σου πω ότι εγώ δεν το περίμενα καθόλου θα φανώ αφελής; Ίσως, αλλά θα πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι από τότε που είχαν πρωτογίνει δειλά-δειλά οι πρώτες μεμονωμένες cosplay προσπάθειες στην Ελλάδα (κι αυτές μονάχα κατά την περίοδο των αποκριών) ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η cosplay σκηνή στην Ελλάδα θ' αποκτούσε τέτοια δημοτικότητα. Θυμάμαι που τότε ακόμα κι αν έκανες ένα απλό cosplay Luffy κι ας είχες μούσια και γυαλία μυωπίας θα σου λέγανε και μπράβο που υποδύθηκες τον αγαπημένο τους χαρακτήρα με μεράκι. Και τώρα έχουμε φτάσει σε σημείο να κατακρίνουμε ακόμα και την πιο μικρή ατέλεια σ' ένα cosplay που με τόσο κόπο και διάθεση έχει φτιάξει κάποιος άλλος. Όχι ότι κι εγώ δεν θα 'χω σχολιάσει αρνητικά κάποιο άλλο cosplay αλλά τουλάχιστον φροντίσω να κρατάω την γνώμη μου για τον εαυτό μου (άντε, το πολύ-πολύ να το κουτσομπολεύω μεταξύ της παρέας μου αν έχει κάνει απίστευτες ατέλειες) για να μην προσβάλω την προσπάθεια του αλλουνού ακόμα κι αν είναι επιεικώς απαίσια ή το 'χει κάνει παντελώς βιαστικά και βαριεστημένα (εκτός κι αν τον/την ξέρω προσωπικά και τον/την κράξω prive :hehehe: ).

Που θέλω να καταλήξω; Η αρνητική κριτική είναι αποδεκτή όταν έχει σκοπό να βελτιώσει τις cosplay ικανότητες κάποιου ατόμου που έχει την λανθασμένη εντύπωση ότι έχει κάνει φοβερή δουλειά (δεν μιλάμε για άτομα που γνωρίζουν ότι αυτό που έφτιαξαν δεν είναι κι ό,τι καλύτερο αλλά τουλάχιστον προσπάθησαν) αλλά ας μην το παίρνουμε τελείως ζεστά το θέμα όσο και να το γουστάρουμε δίοτι το μόνο που καταφέρνουμε είναι ν' αποθαρύνομε τον άλλον και να βλέπει την cosplay κοινότητα ως την ελίτ για τους επαγγελματίες. Κι αυτό ισχύει παντού κι όχι μόνο στο cosplay. Σκοπός είναι να προσελκύσεις τον νέο και/ή κι όχι να τον διώχνεις εκτός κι αν είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως (κοινώς, ένα newfag που φτίαχνει αθλιότητες και "ψωνίζεται" άγρια) oπότε τα ζητάει ο οργανισμός του λίγο κράξιμο. :redcard2:

#41 Yo! Master

Yo! Master

    Tiefling Compatible

  • Members
  • 538 posts

Posted 02 July 2010 - 14:35

Aν σου πω ότι εγώ δεν το περίμενα καθόλου θα φανώ αφελής;


Ωχ, αθώο μου παιδί. Τώρα περιμένουμε την 'it has sold out' φάση.
----
I'm from Greece so i can say Tzimisce with ease.

#42 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 03 July 2010 - 15:47

Ε;! :hmmm:

#43 Aerinos

Aerinos

    ~tHe wInd dAncer

  • Members
  • 41 posts

Posted 05 July 2010 - 00:39

Αυτό κατάλαβες απ όλα αυτά? Οτι εχουμε τοποθετήσει το cosplay στην κατηγορία "πασαρέλας"??

Το cosplay δεν ειναι πασαρέλα.

Δεν ειναι ούτε "ενδυματολογική μοδα και άποψη στυλιστική".

Το cosplay ειναι COSPLAY.

Ειναι κοστούμι, πόζα, καλή φωτογραφία.

Οποιος βαριεται, κι επειδή βαριεται δεν εχει την παραμικρή ορεξη να προσεξει τα σωστά σημεια, να μην το κάνει καθόλου!
Να ερθει με τα συνηθισμενα του ρουχα και να διασκεδάσει ωραια και καλά με την παρέα.

πολύ θα ήθελα να έβλεπα την έκφραση σου αν κάναμε με έναν άλλο γνωστό εδώ μέσα αυτό που σκεφτόμασταν, να σκάσουμε σε ένα cosplay party φορώντας απλά μια κούτα που γράφει πάνω gundam, αντιγράφοντας εκείνον τον θεό από το ota-con.

#44 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 05 July 2010 - 02:28

:canthelp: και δεν το κάνεις?

Αν το μόνο που θες να κάνεις, ειναι να βάλεις μια κούτα, να γραψεις Gundam (προσεχοντας ελπιζω την ορθογραφία), μήπως και κανεις "σπασιμο" σε καποιον...

Εν κατακλειδι, ό,τι θελει θα κάνει καποιος. Δεν προκειται να γινει ό,τι θελω εγώ, όσο κι αν το θέλω εγώ. Κι αναρρωτιεμαι πώς καποιοι δείχνουν σαν να μη το εχουν καταλάβει...

Εγώ απλως θελω να βλέπω και ωραίες προσπάθειες. Οπως εκεινη του Yo! Master που εκανε το χαρακτήρα απ το Kingdom Hearts και ήταν πραγματικά ενα απο τα 5 ωραιότερα cosplay που εχω δει ως τώρα στην Αθήνα....

#45 Cassiel

Cassiel

    Hardcore 天使

  • Members
  • 1,604 posts

Posted 05 July 2010 - 14:06

πολύ θα ήθελα να έβλεπα την έκφραση σου αν κάναμε με έναν άλλο γνωστό εδώ μέσα αυτό που σκεφτόμασταν, να σκάσουμε σε ένα cosplay party φορώντας απλά μια κούτα που γράφει πάνω gundam, αντιγράφοντας εκείνον τον θεό από το ota-con.


Είσαι άτυχος:hihi2:!!!Έχει ήδη γίνει στην Αθήνα πριν καναδυο χρόνια:P


sigpic1127_9.gif
Watching the events of the cosmos unfold in tears and solitude

Greek Otaku's Essential Thread
Όλα τα Anime & Manga της Ελλάδας

My Contacts
Website || Page || E-Mail