Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Έχει πάρει τελευταία την Κάτω Βόλτα το cosplay???


  • Please log in to reply
73 replies to this topic

#1 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 27 June 2010 - 15:41

Μία από τις φράσεις που ψιθυρίζεται έντονα τον τελευταίο καιρό μέσα στην ελληνική anime-κοινότητα είναι η εξής: “Έχει χάσει πλέον το cosplay στην Ελλάδα την ποιότητά του και έπαψε πια να είναι ενδιαφέρον”?


Δεν στέκουν ισχυρισμοί του τύπου: “Ο cosplayer της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα πολύ καλής ποιότητας”. Στο μικρό παρελθόν που έχει η Ελληνική cosplay-κοινότητα έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικές προσπάθειες και εκτός από μνήμη, υπάρχουν διαθέσιμες και εικόνες που δείχνουν τι ακριβώς μπορεί να πετύχει όποιος έχει μεράκι για το cosplay και προσέχει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει.


Όμως κάτι έχει υπάρξει τους λίγους τελευταίους μήνες, που έκανε κόσμο να προβληματίζεται για τις αιτίες που οδήγησαν (όχι όλους, αλλά δυστυχώς τους περισσότερους) καινούργιους συμμετέχοντες σε cosplay στο να παρουσιάσουν προσπάθειες ελλιπώς προσεγμένες, βιαστικά πρόχειρες, χωρίς έμπνευση. Κάτι σαν τάση να βαριούνται να προσπαθήσουν όσο πρέπει.
Υπάρχει κάποιο λάθος τελευταία στο σκεπτικό με το οποίο παίρνεται μια τέτοια απόφαση, που καταλήγει σε αποτυχία εκτέλεσης ενός cosplay που πληρεί τους στόχους του.
Και αυτό είναι που πρέπει να δούμε λίγο. Γιατί αν το αφήσουμε τελείως στην τύχη του, θα σβήσει.
Γι αυτό, ας τονίσουμε για άλλη μια φορά τα σωστά σημεία που κάνουν ένα cosplay να είναι δημιουργικά ευχάριστο σε αυτόν που το επιχειρεί, αλλά και σωστό, θεαματικό για όσους το παρακολουθήσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το cosplay έχει κανόνες και συνταγές επιτυχίας.



1) Η επιλογή του χαρακτήρα.
Το να επιλέξουμε ανάμεσα από χαρακτήρες που αγαπάμε, είναι η πρώτη και καλύτερη συμβουλή που θα μας δώσει κάποιος. Αν θελήσουμε να κάνουμε ένα χαρακτήρα που ελάχιστα γνωρίζουμε εμείς, αλλά ξέρουμε πως αρέσει στους άλλους και θα έκανε εξαιρετική εντύπωση αν τον παρουσιάζαμε θεαματικά, είναι το δεύτερο σκέλος. Και στις δυο περιπτώσεις όμως πρέπει να έχουμε ένα πράγμα στο μυαλό μας. Το πως θα γίνουμε σαν το χαρακτήρα που διαλέξαμε.
Cosplay σημαίνει: ζωντανεύω έναν χαρακτήρα που προέρχεται από κόμιξ ή παιχνίδι. Άρα πράττουμε βάσει κανόνων, αναπόφευκτα.



2) Η σωστή πόζα, γλώσσα σώματος, έκφραση και κίνηση.
Το κοστούμι δεν είναι το Α και το Ω όλης της προσπάθειας. Η πόζα, η κίνηση και η έκφραση είναι ό,τι σημαντικότερο για μια επιτυχημένη προσπάθεια cosplay. Δεν πρέπει να ακούσετε “Τι φοβερό κοστούμι Cloud είναι αυτό! Που το βρήκες?” Πρέπει να ακούσετε “Γουάου! Φοβερός Cloud!” για να είστε σίγουροι ότι τα καταφέρατε περίφημα.
Όλες αυτές οι εικόνες των ξένων cosplayers που βλέπουμε και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό με την προσπάθεια τους, δεν είναι τίποτα παραπάνω από σωστή πόζα, έκφραση και στάση σώματος. Όλοι μπορούμε κάποια στιγμή να έχουμε ένα τέλειο κοστούμι. Δεν μπορούν όμως όλοι να ζωντανέψουν έναν χαρακτήρα κόμιξ τόσο θεαματικά.
Μονάχα σε αυτό είναι καλύτεροι οι ξένοι από εμάς. Στέκονται και ποζάρουν σωστά, έχουν μελετήσει το χαρακτήρα, γι αυτό βλέπουμε τις φωτογραφίες τους και μένουμε με το στόμα ανοιχτό.
Στο μόνο που δεν μπορούμε ακόμα να τους κοντράρουμε στα ίσια, είναι στις συνθήκες παρουσίασης του cosplay, όσον αφορά τους χώρους. Εμείς δεν έχουμε conventions, παρά μόνο πάρτι με όχι κατάλληλο φωτισμό και όχι απαραίτητο ελεύθερο χώρο να σταθούμε όπως θα θέλαμε.
Όμως μπορούμε να έχουμε καλά κοστούμια. Μπορούμε δείξουμε λίγη παραπάνω θέληση στο να μελετήσουμε πως κινείται και ποζάρει ο χαρακτήρας. Στο cosplay δεν περιφερόμαστε και στεκόμαστε απλά φορώντας ένα κοστούμι. Είπαμε, ζωντανεύουμε το χαρακτήρα. Αυτό να θυμάστε, που είναι η Αρχή και το ήμισυ του παντός.



3) Ο τρόπος κατασκευής και προετοιμασίας.
Αυτό που με πολλή χαρά έχω διαπιστώσει στους περισσότερους Έλληνες cosplayers, είναι το ότι βλέπουν το cosplay σαν ένα χόμπι ιδιαιτέρως δημιουργικό. Είναι το ότι έχουν περάσει ευχάριστα χρόνο για την έρευνα και την κατασκευή του cosplay τους. Να εχετε πάντα στο μυαλό σας πως χρειάζεστε βοήθεια στην προσπάθεια σας. Μη διστασετε να τη ζητήσετε. Να ψαχνετε στο ιντερνετ για οδηγιες και πληροφορίες. Να ρωτάτε ανθρώπους. Ειναι μερος της καλής προετοιμασίας και αυτό.



4) Υπάρχουν κάποιοι που όσο και αν το θέλουν, δεν μπορούν να κάνουν cosplay?

Ναι. Υπάρχουν εκείνοι που αποτυγχάνουν ή θα αποτύχουν εάν επιμείνουν να το βλέπουν από τη λάθος σκοπιά. Αυτοί ειναι:


*Οι “τεμπέληδες”. Θέλει ψάξιμο, χρόνο και τρέξιμο. Αυτοί ειναι που λένε “ουχου! Πολύ θέλω!” αλλά καταβάθος υπονοούν πως ο αη-βασίλης θα τους φέρει στην πόρτα τους το κοστουμι και θα καταπλήξουν...


*Εκεινοι που εχουν χρηματα στην ακρη για να παραγγείλουν εξ ολοκλήρου ενα κοστούμι απο το ιντερνετ. Δεν τελειωσαν όλα, επειδη ηρθε ο κουριερ στην πόρτα. Αν δεν δουλέψουν πόζες και δεν μελετήσουν χαρακτήρα, τζαμπα λεφτα έδωσαν για καλό cosplay. Δεν κανει μόνο το ρασο τον παπά...


*Εκεινοι που εχουν μπερδέψει το cosplay με τα τρεχοντα street-fashion looks. Με αποτελεσμα να περιφερονται στα πάρτυ παρουσιαζοντας το cosplay τους σαν να ειναι fashion-αποψη. Δεν θεωρώ οτι το κανουν επιτηδες οι περισσότεροι. Ομως πρεπει όλοι να το καταλάβουν και να διαχωρισουν το cosplay από το fashion-trend.


*Ο επιπόλαιοι προχειρατζήδες. Ειναι συνήθως ατομα που πήραν τελευταια στιγμή την αποφαση και το επιχειρούν, γραφοντας κανονικά όλες τις σημαντικές λεπτομεριες. Ειναι οι “χαβαλετζήδες του πατ-κιούτ” που φεσώνουν ασχημα όλους εκεινους που εδωσαν χρόνο και μελετησαν την προσπαθεια τους. Κυριως αυτους ειναι που χω βαλει εγω στο μάτι τελευταια....


5) Φωτογραφίες.
Ειναι καλό να υπάρχουν καποιοι που θα κάνουν το κόπο κατα τη διαρκεια του πάρτυ να τραβουν φωτογραφίες. Ο ιδιος ο
cosplayer πρεπει να γνωρίζει πώς πρεπει να ποζάρει. Ο φωτογράφος πρεπει ομως να γνωρίζει ποια ειναι η σωστή γωνια λήψης. Το μεγαλύτερο βάρος πεφτει επάνω του δηλαδή.
Ενα πραγμα πρεπει να θυμαται καλα ο φωτογραφος των
cosplay parties, ειναι το να μη δημοσιευει κακές φωτογραφίες. Δηλαδή φωτογραφίες κουνημένες, με απαισιο φωτισμό, που δεν κολακεύουν τον cosplayer ή σε καποιες ελαχιστες περιπτωσεις μπορει ακόμη και να θίγουν τον cosplayer. Ενας φωτογραφος θα τραβήξει στο παρτυ ενα μεγάλο πακετο φωτογραφιών. Ομως ειναι υποχρεωμενος να διαλέξει παρα πολύ προσεχτικά ποιες απο αυτές αξίζει να δημοσιευτούν.
Οι
cosplayers που εχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν photoshop για να επεξεργαστουν και να βελτιωσουν τις φωτογραφίες τους πρεπει να κανουν μια συμφωνια με αυτους που τραβουν τις φωτογραφίες, ετσι ωστε να δημοσιευονται όλο και πιο εντυπωσιακές φωτό...

Δεν εχουν πάρει όλοι την κάτω βόλτα. Αλλά μερικοι τεινουν να δειχνουν πως καλο-βολεύονται στην προχειρότητα και την τσαπατσουλιά και πρεπει να γινει κατι να διορθωθει η κατασταση, αλλιώς το όλο ενδιαφερον θα σβήσει. Και δεν χρειαζεται να σβήσει, γιατί για αρκετά ατομα το cosplay ειναι πανω απ όλα δημιουργικό χόμπυ. Θυμηθείτε πόσο εχουμε καμαρώσει όσες αξιόλογες προσπαθειες εχουμε δει.


Η Θεσαλοννίκη κρατά ακομα ενα καλό επίπεδο στα κοστουμια, αλλα θελει ακομη αρκετή δουλίτσα στις πόζες. Αξίζει να δουλέψουν πολύ τις πόζες, μιας και εχουν παρουσιασει από τα πιο ενδιαφέροντα cosplay groups που εχουμε δει.


Ενα φωτεινό και αισιόδοξο παραδειγμα που ειδα τον τελευταιο καιρό, ειναι η προσπάθειες των Denis Tsukino και του Κωνσταντίνου. Εκαναν crossdressing χαρακτήρες Sailor Moon και Sailor Mars. Θα τους συγχαρώ, τόσο για την τόλμη τους, όσο και για το αποτελεσμα που εδωσαν. Ηταν εξαιρετικοι!





#2 Cassiel

Cassiel

    Hardcore 天使

  • Members
  • 1,604 posts

Posted 28 June 2010 - 00:12

Δεν στέκουν ισχυρισμοί του τύπου: “Ο cosplayer της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα πολύ καλής ποιότητας”.


Δεν στέκουν όντως.Ούτε κατά διάννοια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το cosplay έχει κανόνες και συνταγές επιτυχίας.


Αυτό ισχύει μόνο για όσους πέρνουν σοβαρά το άθλημα, είτε το κάνουν για διασκέδαση, είτε όχι.Από την στιγμή που κανείς δεν έχει υποχρέωση να τους ακολουθήσει, στην τελική το μόνο που παίζει ρόλο είναι αν κανείς κάνει cosplay για τον χαβαλέ ή σαν πρσγματικό χόμπι.Δυστηχώς δεν γίνετε να κάνει κανείς κάτι γι'αυτό.


Ναι. Υπάρχουν εκείνοι που αποτυγχάνουν ή θα αποτύχουν εάν επιμείνουν να το βλέπουν από τη λάθος σκοπιά. Αυτοί ειναι:
*Οι “τεμπέληδες”. Θέλει ψάξιμο, χρόνο και τρέξιμο. Αυτοί ειναι που λένε “ουχου! Πολύ θέλω!” αλλά καταβάθος υπονοούν πως ο αη-βασίλης θα τους φέρει στην πόρτα τους το κοστουμι και θα καταπλήξουν...


Αν σου έλεγα πως βαριέμαι κάθε φορά που κάνω cosplay αλλά το αποτέλεσμα που θα προκύψει κάθε φορά με κάνει και ξεπερνώ την βαρεμάρα μου τι θα λεγες:hihi2:(αυτό είναι το τίμημα όταν επιλέγεις το ένα δύσκολο μετά το άλλο και πρέπει να ψάχνεσε);Ε τι να κάνω έτσι είμαι.Σε όλα.Κατά βάθος βαριέμαι τα πάντα να πω την αλήθεια αλλά ταυτόχρονα κοπιάζω γενικά σε όλα παραπάνω από τον μέσω όρο (Shikamaru style?Who knows...).Ναι περίεργο το ξέρω.

*Ο επιπόλαιοι προχειρατζήδες. Ειναι συνήθως ατομα που πήραν τελευταια στιγμή την αποφαση και το επιχειρούν, γραφοντας κανονικά όλες τις σημαντικές λεπτομεριες. Ειναι οι “χαβαλετζήδες του πατ-κιούτ” που φεσώνουν ασχημα όλους εκεινους που εδωσαν χρόνο και μελετησαν την προσπαθεια τους. Κυριως αυτους ειναι που χω βαλει εγω στο μάτι τελευταια....


Καλά κάνεις.Εδώ συμφωνώ απόλυτα.Δεν θα πρεπε να μπουν καν στον κόπο.

Ενας φωτογραφος θα τραβήξει στο παρτυ ενα μεγάλο πακετο φωτογραφιών. Ομως ειναι υποχρεωμενος να διαλέξει παρα πολύ προσεχτικά ποιες απο αυτές αξίζει να δημοσιευτούν.


Ε αυτό είναι ολίγον 'ρατσιστικό':unlucky:Αν θέλει κάποιος να παρουσιάσει το cosplay του κάπου αλλού, μπορεί να επιλέξει τις κατάλληλες που νομίζει.Ένα cosplay δείχνει την αξία του ανεξαρτήτου φώτο κατ'εμαί.Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να βγαίναν στην φόρα μόνο οι καλύτερες μου.Και όχι τόσο για το τι θα δουν οι άλλοι,αλλά γιατί τις θέλω και ο ίδιος.Νομίζω ότι και άλλοι είναι που πιστεύουν το ίδιο.Άσε που και το 'αρχείο' του χώρου θα είναι ελλειπές με τέτοιους ΄περιορισμούς:P.

Αλλά μερικοι τεινουν να δειχνουν πως καλο-βολεύονται στην προχειρότητα και την τσαπατσουλιά και πρεπει να γινει κατι να διορθωθει η κατασταση, αλλιώς το όλο ενδιαφερον θα σβήσει.


Βασικά εγώ πιστεύω ότι ένα άλλο μοίζον θέμα είναι ο μεγάλως αριθμός από συνεχόμενα πάρτι που γίνονται εκεί κάτω.Δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόλογα cosplay σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αν έχει σκοπό να παρουσιάσει κάτι σε όλα.Μετά φυσικό είναι να προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις.Ή θα κάνει σε ορισμένα πάρτι ή τα πάρτι θα πρέπει να περιοριστούν.

Η Θεσαλοννίκη κρατά ακομα ενα καλό επίπεδο στα κοστουμια, αλλα θελει ακομη αρκετή δουλίτσα στις πόζες. Αξίζει να δουλέψουν πολύ τις πόζες, μιας και εχουν παρουσιασει από τα πιο ενδιαφέροντα cosplay groups που εχουμε δει.


Ναι αυτό είναι επειδή εμείς δεν το πέρνουμε τόσο στα σοβαρά όσο τα παιδιά στην Αθήνα, αλλά κοιτάμε να διασκεδάζουμε πιο πολύ μιας και δεν βρισκόμαστε τόσο συχνά όσο εσείς επειδή δεν έχουμε τόσα πάρτι, ασχέτος με το πόσο σοβαροί και μη cosplayers είμαστε.Αν έχουμε σκοπό να πάρουμε πόζες πέρνουμε,αλλά δεν το θυμόμαστε και πολύ συχνά εκτός cosplay photoshooting,γιατί βασικά δεν υπήρχε και αρκετός χώρος συνήθως μέσα στα μαγαζιά μέχρι τώρα (για το νέο μαγαζί δεν ξέρω τι παίζει δεν έχω πάει ποτέ).Γι'αυτό άλλωστε αν το έχεις προσέξει σε ολα τα πακέτα φωτογραφιών η πλοιοψηφία μας είναι 'γελοίες' πόζες.Είναι εσκεμμένες και αυτές:P.Όσο για τα groups μάλλον θα πάρει κάμποσο καιρό ως να κανονιστεί κάτι εδώ πάνω.Από τα 3 ομαδικά που πρότεινα έγιναν πλέον όλα και δεν έχω σκοπό να προτείνω κάτι άλλο για φέτος.Αν κάποια παιδιά κανονίσουν κάτι άλλο ευπρόσδεκτo:).


sigpic1127_9.gif
Watching the events of the cosmos unfold in tears and solitude

Greek Otaku's Essential Thread
Όλα τα Anime & Manga της Ελλάδας

My Contacts
Website || Page || E-Mail


#3 alex90

alex90

    Anime Amateur

  • Members
  • 110 posts

Posted 28 June 2010 - 19:43

Ένα έχω να δηλώσω από προσωπική εμπειρία:

Η οικονομική κρίση χτυπάει την κοινωνία των cosplayes!!!

αλλα με όσα γραφεις Tomodachi θα συμφωνήσω!!!
πολύ χύμα,πολύ τεμπελιά!κλασσικοί έλληνες:hahaha:(το έχουμε έμφυτο...μη παραπονιέσαι!)
Posted Image

#4 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 28 June 2010 - 21:07

Για την πτώση της ποιότητας των cosplay που εμφανίζονται τον τελευταιο καιρό, δεν ευθύνεται η οικονομική κρίση. Ολα κι όλα, δε θα το ρίξουμε εκει!

Οποιος δεν εχει καθόλου χρήματα για να κάνει cosplay, απλως δεν κανει cosplay. Κουκιά-μετρημένα.

Αυτός που εχει λίγα χρήματα να διαθέσει για cosplay, ωφείλει να ψαχνει για βοηθητικές συμβουλές. Δηλαδή να ψαχνει στο ιντερνετ για οδηγιες κατασκευής (υπαρχουν χιλιάδες απ αυτες για όποιον δεν γαϊδουροβαριέται να ψαξει 10 λεπτάκια) ή να ρωτήσει ανθρώπους.
Οσοι εχουν ρωτήσει, οσοι εχουνε ψαξει για βοήθεια, εχουν βρει λύση.

Πανί, σελοτέηπ, μπογιά και αλουμινόχαρτο ειναι τα βασικά στοιχεια των χειροποιητων κατασκευών που εχουμε δει. Ομως αυτός που εδωσε λιγουλακι χρόνο να ψαχτει, εκανε την κατασκευή του να μοιάζει απιθανη. Ενώ ο χασομέρης που δεν εδωσε δεκάρα για το "πώς?" και πήρα σβάρνα τη ρούγα να χαβαλεδιάσει, δεν κατάφερε τιποτε παραπάνω, από το χαρτόνι-σελοτέηπ-αλουμινόχαρτο να μοιάζει μονο με χαρτονι-σελοτέηπ-αλουμινόχαρτο.

Δεν ειμαστε ούλοι σουπερ-μαστόρια, φουσκί να πιάνουμε μαλαμα να γινεται! Απλώς ψαχνουμε και βρίσκουμε βοήθεια για να καταφερουμε το καλύτερο.
Τι αλλο να λεω, εχετε δει τη διαφορά αναμεσα σε χειροποιητο προσεγμένο και σε αρπακολλατζήδικο που απεμεινε ετσι επειδή αυτός που το κανε δεν ψαχτηκε καθόλου.

Το "μότο" των αρπακολλατζήδων που σκάνε μυτη με προχειρο-cosplay και ποζάρουν σαν το Μολιντίρι στα βαφτίσα του 'γγονού του κυρ-νοματάρχη ειναι "εμεις μωρε, χαβαλέ κάνουμε!"
"Για πλάκα, τωρα σιγά".

Και οι cosplayers που παιρνουν πιο σοβαρά τις κατασκευές τους, δεν πάνε στα πάρτυ σοβαροί για να τους κλεισει συμβόλαιο η Paramount. Και αυτοί πανε στο πάρτυ για να διασκεδάσουν, δεν πανε για να πουνε "καλά στερνά."
Ολοι παμε για να περασουμε καλά.
Η επιτηδευμένη προχειρότητα όμως (ειτε ως προς τα κουστουμια ειτε ως προς την αφοσιωση στην πόζα του χαρακτήρα, ειτε ως προς την επιμέλεια των φωτογράφων να μην δημοσιοποιούν κακες φωτογραφίες) κουκουλώνει και χαντακώνει την καλή προσπαθεια και την καλή θεληση όλων όσων επιθυμουν να συμμετεχουν.

Οποιος νομίζει ότι κάνει "τρελό χαβαλέ" και σπάει τεραστια πλάκα με το να κοτσάρει ενα καφάσι αβαφτο στην κεφάλα του και να νομίζει οτι παριστάνει τον Kakashi, να το παρατήσει το εγχειρημα εδω και τώρα!
Ή θα σεβαστει την προσπάθεια που λεγεται cosplay (όπου στην ελλάδα δεν εχουμε τις συνθήκες με το μερος μας, όπως τις εχουν στο εξωτερικό) και θα προσεξει πολύ καλά πώς θα παρουσιασει αυτό που εχει στα σχεδια του,
η αλλιως να βάλει τα κανονικά του ρουχαλάκια και να απολαυσει το πάρτυ με τους υπολοιπους της παρέας του.

Ειναι αλλο ο χαβαλές και η σατηρική διάθεση και αλλο η γελοιοποίηση που ερχεται ως συνεπεια μιας προσπαθειας που χε παρατηθει εντελώς και επιτηδες στην τυχη της....

#5 Kakashinote

Kakashinote

    .:: Yawn ::.

  • Members
  • 444 posts

Posted 28 June 2010 - 21:40

εγω προσωπικα πιστευω πως το cosplay δεν εχει την ιδια σημασια για ολους. υπαρχουν καποιοι που πιστεουν οτι οντως πρεπει να ειναι υψηλου επιπεδου και να ειναι ολα τελεια, υπαρχουν και οι αλλοι που το βλεπουν ως διασκεδαση και γουσταρουν να φερουν στην ζωη εναν αγαπημενο τους χαρακτηρα.
δεν μπορει κανενας, παρα μονο ο θεος, να κρινει αν καποιος πρεπει να συνεχισει το cospaly ή οχι επειδη καποιου αλλου δεν του αρεσει η προσπαθεια του.
το να κατσεις να ασχολκηθεις με την προετοιμασια του cosplay διαφερει απο ατομο σε ατομο. καποιος μπορει να αφιερωσει πολυ χρονο και καιος αλλος λιγο. καποιος μπορει να θελει να το φτιαξει και καποιος οχι. ομως ενα μετραει: το αποτελεσμα. και οχι το αποτελεσμα στο πως το βλεπουν οι αλλοι, αλλα στο πως το βλεπει το ατομο που ετοιμασε το cosplay. αν του αρεσει τοτε δεν τον ενδιαφερει τι θα πουν οι αλλοι. εξαλλου αν καποιος το κανει μονο και μονο για να κερδιζει σε διαγωνισμους, τοτε καλυτερα ας παει στην ιαπωνια. ειμαστε στην ελλαδα, και καλα που εχουμε και το ιντερνετ να μας βοηθαει να βρισκουμε καποια υλικα. δεν εχουν ολοι τις ιδιες οικονομικες δυνατοτητες στο να βρουν τα υλικα τους και να κανουν απο το 0 ενα αριστουργηματικο cosplay.
οσο για τον "χαβαλε". καθε ατομο εχει διαφορετικη προσωπικοτητα. αλλιως αντιλαμβανεται το πως μπορει ή πρεπει να συμπεριφερθει. δεν ειναι απαραιτητο να κανει ο,τι κανει και ο χαρακτηρας που αναβιωσε. μπορει να θελει να μοστραρει την δικια του version.
επαναλαμβανω: cosplay δεν σημαινει για ολους παω σε διαγωνισμο για να νικισω. σε καποιους σημαινει κανω μια φιλοτιμη προσπαθεια με τα μεσα που διαθετω να επιτυχω οσο το καλυτερα μπορω
Posted Image
Anime-Planet.com - anime | manga | reviews

#6 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 28 June 2010 - 22:55

Εντυπώσεις σαν αυτή:

"Στο cosplay μετραει μόνο η τελειότητα και αξίζει μόνο ο,τιδήποτε μπορει να ειναι ανταγωνιστηκά ανταξιο με cosplay του εξωτερικού και η πρωτιά στους διαγωνισμούς ειναι το μόνο κινητρο".

Να βγουνε απ τα μυαλά ορισμένων!!!!!

Παρεπιπτόντως, δεν θα κρίνουμε εδώ τώρα τον τρόπο που γινονται οι ψηφοφορίες στα πάρτυ, ουτε τα αποτελεσματα τους ουτε τα γουστα όσων ψηφιζουν το αγαπημενο τους cosplay. Ειναι άλλο το θεμα μας τώρα.

Τι καταλάβατε απ όσα ειπα πριν? Οτι πρεπει όλοι να μπουμε σε κλίμα τελειομανίας και ανταγωνισμού?? Οποιοι καταλαβαν ετσι, να γραψουνε λάθος!

Καταφέραμε, παρ όλο που ειμαστε ελληνες και ειχαμε αλλες απόψεις επ αυτού, να βγούμε εξω απο την πόρτα μας μεταμφιεσμένοι, σε εποχή που δεν ειναι απόκριες. Κοινως καταφέραμε μετα απο προσπάθεια να απαγκιστρωσουμε το cosplay από τις απόκριες και το καρναβάλι και να το αντιμετωπισουμε ως κατι ξεχωριστό.

Νομίζετε ότι αυτους που εχουν κανει αξιόλογα cosplay στην Ελλάδα, τους ενδιεφερε ποτέ το αν θα βγούνε πρώτοι στις ψηφοφορίες?? Σας το λεω εγώ μπέσα. Σκασίλα τους για τις ψηφοφορίες! Το κανανε γιατι ετσι τραβαγε η ψυχή τους και το φχαριστήθηκαν και χεστήκανε για το τι βγήκε στην ψηφοφορία.

Ειναι άλλο να μεταμφιεζόμαστε για χαβαλέ, χωρις να εχουμε προσπαθήσει όσο χρειαζεται και άλλο το να κάνουμε cosplay. Ειπαμε, το cosplay εχει καποια χαρακτηριστικά, ενω μια μεταμφίεση για να περαστει ενα διασκεδαστικό μηνυμα ειναι εντελως άλλο θεμα.

Δεν βγήκα εγώ τωρα στα καλά καθούμενα, να ρίξω στον κουβά όλες τις προσπάθειες που ήταν κάτω του μετρίου. Βγήκα απλώς να πω πως φαινεται παρα πολύ καλά η διαφορά ανάμεσα σε μια προσπάθεια που καποιος εδωσε λιγο χρόνο να ψαξει και να βρει βοήθεια στο πως θα την κανει όσο μπορει καλύτερα
και σε μια προσπάθεια που με το ζώρι θα την πει κανεις "προσπάθεια", επειδη αυτός που την εκανε δεν εδωσε την παραμικρή σημασία, εβαλε ό,τι να ναι, στάθηκε όπως να ναι και ο,τι εκανε το εκανε επίτηδες πρόχειρο.

Δεν ειπαμε οτι στο cosplay χωρανε μόνο οι τελειες προσπάθειες και το τελειο αποτέλεσμα. Στο cosplay χωραει μονο η προσπάθεια! ΠΡΟ-ΣΠΑ-ΘΕΙ-Α!
Οχι το "ό, τι λάχει εμεις οι βλάχοι".
Οποιος δεν θελει να κανει την παραμικρή προσπάθεια, καλυτερα να περιμενει τις απόκριες για να μεταμφιεστεί.

Τουτο δω χαμου το ρημαδι το sub-forum το ανοιξε ο Dante80 για να μπορει ο καθένας να μπαινει και να ρωτάει για ότι τον απασχολει επάνω στο cosplay. Παιδιά μου στελνουν pm και με ρωτάνε διάφορα. Υπάρχει η ομάδα στο facebook "COSPLAY! Το Ελληνικόν" .
Και πανω απ όλα υπαρχει το ιντερνετ. Googl-άρετε how to make a.....ο,τιδήποτε αφορά cosplay κατασκευή και θα βρειτε παπάδες. Υπάρχει και το www.cosplay.com με διεθνές φόρουμ που δεν υπαρχει περιπτωση να ρωτησετε κατι εκει και να μη βγει καποιος να σας δωσε την καλύτερη συμβουλή.

Από το "ωχ! μωρε τώρα..." και "δε με χέζεις...που να το ψαχνεις?" εχουμε μπουχτίσει τελευταία.
Οχι απο αυτους που τουλάχιστον κανουν μια σοβαρή προσπάθεια. Ο καθένας κανει ό,τι μπορει και ειναι και σεβαστό και αξιοθαυμαστο.

Οχι όμως να χουμε στον ιδιο τορβα αυτόν που τουλάχιστον προσπαθει (ασχετα με το πόσο αριστο ειναι το αποτελεσμα του-δεν εχει σημασία) με αυτόν που χαβαλεδο-περιφέρεται με τα αλουμινόχαρτα καραγκιοζήζοντας και δεν εχει δωσει ντιπ σημασία στο τι στο διάτανο παει να κανει σ ενα cosplay παρτυ.....

#7 Cassiel

Cassiel

    Hardcore 天使

  • Members
  • 1,604 posts

Posted 28 June 2010 - 23:31

Κοίτα καταλαβαίνεί πιστεύω πως το λες κάποιος που σε ξέρει.Όπως και εσύ έτσι και εγώ δεν χαίρομαι γι'αυτό ακριβώς που λες και εσύ.Την εσκεμμένη προχειρότητα.Όλα όσα λες είναι σωστά.Αλλά δεν νομίζω ότι θα δώσει καμιά σημασία ο χαβαλετσής,γιατί όπως λέει και η λέξη είναι χαβαλετσής και έκανε μια φορά προχειρότητα εσκεμμένα,θα κάνει και δευτερη και τρίτη και ούτο καθεξής.Βασικά δεν νομίζω ο χαβαλετσής να συχνάζει καν στο παρόν forum ή να είναι εν δράση μέλος, για να ασχοληθεί με το τι έχει να πει ο καθένας που το πέρνει σοβαρά.Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντμετωπιστή παρά μόνο από τον καθένα προσωπικά,και όπως γνωρίζουμε αυτό δεν πρόκειτε να γίνει.Όσο υπάρχουν αυτοί που τα κάνουν σωστά και προσπαθούν...who cares really τι κάνουν οι άλλοι.Δεν θα είναι αυτοί τριγύρο στο τέλος για να συνεχήσουν το άθλημα έτσι και αλλιώς.Μια 'φάση' είναι και θα τους περάσει.


sigpic1127_9.gif
Watching the events of the cosmos unfold in tears and solitude

Greek Otaku's Essential Thread
Όλα τα Anime & Manga της Ελλάδας

My Contacts
Website || Page || E-Mail


#8 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 28 June 2010 - 23:51

οι απόψεις σε αυτό το θρεντ είναι τραγικά ακραίες σε σημείο που με κάνετε να ξενερώνω, για να μην χρησιμοποιήσω πιό βαριά έκφραση

ο καθένας έχει δικαίωμα να μην παίρνει κάτι στα σοβαρά και να κάνει χαβαλέ
δεν μπορώ να καταλάβω το τουπέ σας
αν κάποιος κάνει προσπάθεια για να βγει κάτι καλό το κάνει από μεράκι
έλεος απλά έλεος

Posted Image


#9 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 29 June 2010 - 00:11

Όχι όμως να καταλήξουμε να γινει η εσκεμένη προχειρότητα ο κανόνας των cosplay παρτυ και η πλειοψηφία των συμμετοχών!

Αμα τ αφησουμε cassiel μου να παει το ρέμα κατα κει....φασκελοκοκούλωστα! Αμα απο δω και περα αντικρίζουμε μονο την επιτηδες-προχειρότητα εις το όνομα του "σπαω πλακα κι οποιος γουστάρει", να πάψουμε να τ' ονομάζουμε πια cosplay και να το πούμε "μια νυχτα στα κλαρίνα, Θεσαλοννίκη-Αθήνα" καλύτερα....

Δεν πρεπει η εσκεμένη προχειρότητα να γινει κανόνας του παιχνιδιού. Δεν πρεπει αυτό να καταπιει τη θέληση καποιων ατόμων να κανουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Γιατι αν καταλήξουμε στο τελος μονο με εσκεμένες προχειρότητες που γινονται με μονο σκοπό τον φτηνο-χαβαλέ, κανεις δεν θα χει πια το κέφι να προσπαθει περισσότερο (πλην ολιγων εξαιρεσεων). Κυριως δεν θα προσπαθουν για το καλυτερο τα ατομα που δεν ειχαν κανει ποτε cosplay στο παρελθόν και σκεφτονται τωρα να κανουν την πρωτη απόπειρα.
Θα νομίζουν οτι εδώ χαμου στην Ελλαδιτσα ετσι πρεπει να ειναι το cosplay. Επίτηδες πρόχειρο, τεμπέλικο και τζαμπα-χαβαλετζήδικο.

Τις ομορφες προσπάθειες πρεπει να χει καποιος ως παραδειγμα και πηγή εμπνευσης. Μπορούν όλοι να τα καταφέρουν, αν δειξουν λιγη φιλότιμη προσπαθεια. Να μαλλιάσει η γλώσσα μου, ζητατε βοήθεια. Ψάχτε το!

Και κατι ακόμα προς τους φωτογραφους των πάρτυ.
Μιας και εκαναν τον κόπο να φερουν φωτογραφική μηχανή και να δωσουν το χρονο τους για να φωτογραφιζουν, ας μη το κανουν βαριεστημενα.
Εγω πχ. βαριεμαι να τραβάω φωτογραφίες, γι αυτό ποτέ δεν κουβαλάω μηχανή μαζί μου.
Οι φωτογραφοι λοιπόν ας ειναι λιγο πιο προσεχτικοί, συγκεντρωμενοι και σταθεροί ωστε να βγαζουν πιο καλές φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες απ τα cosplay εχουν διπλή σημασία. Ειναι αυτό που κρατάει ο cosplayer για να θυμαται εκεινη τη βραδιά, αλλά και αυτό που δημοσιευεται προς τα εξώ.
Δεν φταιει ο φωτογραφος, αν ενας cosplayer δεν ξερει να ποζαρει καλά. Ενας φωτογραφος ομως μπορει και πρεπει να ελεγξει καποια πραγματα, όπως το να ειναι σταθερή η μηχανή, να τραβήξει από πιο σωστη γωνία. Δεν χρειαζεται να δημοσιευει όλο το πακετο των φωτογραφιων που τραβηξε σε ενα πάρτυ. Να διαλέγει μονο τις καλύτερες (α! και σε καμια περιπτωση δεν εννοω να διαλέγει μονο τα "καλά cosplay κατα το ατομικόν γουστο"-γιατι ψιλοειπώθηκε κατι τετοιο παραπάνω και θελω να το διευκρινήσω). Φωτογραφίζει όλες τις συμμετοχές των cosplay και δημοσιευει τις καλές φωτογραφιες. Δηλαδή αυτές που δεν ειναι κουνημενες, σκοτεινες, φωτισμένες χάλια, θωλές ή εχουν πιασει τον cosplayer σε μια ασχετη φαση με τη γλωσσα οξω, το μάτι ανάποδα, τη ραντα του σουτιέν απέξω....

#10 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 29 June 2010 - 00:26

ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ COSPLAY ΓΙΑ ΧΑΒΑΛΕ, ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ BECAUSE THIS IS SERIOUS BUSINESS AND YOU RUIN IT FOR US SERIOUS PEOPLE
.......έπρεπε να είναι ο τίτλος του θρεντ


i hate to be the one who points out the obvious but you fail so hard it's painful

Edited by Anelis, 29 June 2010 - 00:36.

Posted Image


#11 didimakia

didimakia

    Mockingbird

  • Members
  • 2,473 posts
  • LocationBus 142

Posted 29 June 2010 - 00:39

+1000 στην Anelis...το Cosplay ειναι τροπος διασκεδασης και οχι πασαρελα...


2bbd14fc.jpg


#12 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 29 June 2010 - 00:40

<font size="3"><b>ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ COSPLAY ΓΙΑ ΧΑΒΑΛΕ, ΝΑ ΜΗΝ ΞΑ%u


:borednn9: Ναι....

Στα πάρτυ που κάνουμε δεν συχνάζουν μονο cosplayers. Συχνάζει ο περισσότερος κόσμος, που δεν κάνει καθόλου cosplay. Ο κόσμος που φοράει είτε τα καθημερινά του ρούχα είτε εχει το προσωπικό του ενδυματολογικό στυλ. Κοσμος που ερχεται για το πάρτυ καθ' αυτό, να περασει όμορφα με την παρέα του.

Θυμισε μου Anelis, εσυ εχεις κανει ποτέ cosplay? Το επιχειρησες? Εχεις σκοπό να το επιχειρήσεις?
Θελω να καταλάβω απο ποια σκοπια ειναι τοποθετημένη η αποψή σου. Από τη σκοπιά ενος απλού θαμώνα σε σενα cosplay party ή απο τη σκοπιά ενος cosplayer που το χει επιχειρήσει εστω μια-δυο φορές?

#13 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 29 June 2010 - 00:43

ωπ συγγνώμη i guess i have no place to talk in front of your holyness then

θα πάρω τα κοινά θνητά μπογαλάκια μου και θα πάω σε άλλη ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΑΠΟΨΗ γιατί εδώ η υπερθεότητα των ελληνικών cosplay δεν μου το επιτρέπει

Posted Image


#14 Tomodachi2

Tomodachi2

    Repairer of Reputation

  • Members
  • 915 posts

Posted 29 June 2010 - 00:45

...το Cosplay ειναι τροπος διασκεδασης και οχι πασαρελα...


Αυτό κατάλαβες απ όλα αυτά? Οτι εχουμε τοποθετήσει το cosplay στην κατηγορία "πασαρέλας"??

Το cosplay δεν ειναι πασαρέλα.

Δεν ειναι ούτε "ενδυματολογική μοδα και άποψη στυλιστική".

Το cosplay ειναι COSPLAY.

Ειναι κοστούμι, πόζα, καλή φωτογραφία.

Οποιος βαριεται, κι επειδή βαριεται δεν εχει την παραμικρή ορεξη να προσεξει τα σωστά σημεια, να μην το κάνει καθόλου!
Να ερθει με τα συνηθισμενα του ρουχα και να διασκεδάσει ωραια και καλά με την παρέα.

#15 psofia

psofia

    Retired troll

  • Members
  • 395 posts

Posted 29 June 2010 - 00:45

Eγώ πάντως στο πιο πρόσφατο party έκανα cosplay Sasuke, αλλά όλοι με περάσανε για τον Naruto για κάποιον λόγο. Τζάμπα ίσιωνα το μαλλί 3 ώρες μπροστά στον καθρέφτη και αγόρασα τα ρούχα από τη λαϊκή της Παρασκευής.
Με πήρανε με τις πέτρες οι σοβαροί cosplayers. Sad face ---> D: