Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φιλοσοφία
Posted 25 November 2008 - 14:33
Βλέποντας πως το θέμα σχετικά με τη μυθολογία των θρησκειών έχει συζητηθεί αρκετά και συνεχίζεται κυρίως με συζητήσεις γύρω από της θρησκείες, νομίζω πως είναι ώρα να αλλάξουμε θέμα.
Το θέμα της αυτοκτονίας/ευθανασίας που αναφέρθηκε νομίζω πως πιο πολύ σχετίζεται με την ηθική και όχι τόσο με τη φιλοσοφία.
Πρόσφατα ασχολήθηκα με την κοσμογονία με βάση την ινδική φιλοσοφία και τη βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα. Νομίζω πως αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις κοσμολογίες-κοσμογονίες/ (ή και θεογονίες) των θρησκειών, μύθων αλλά και επιστημών.
Για αρχή αυτό και θα συνεχίσω σύντομα.
Cosmology - Wikipedia, the free encyclopedia
Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.
Posted 25 November 2008 - 18:25
Posted 28 November 2008 - 18:34
Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές διαφορερικές θεωρίας ανάλογα με την κάθε θρησκεία.
Πιο πολύ σκέπτομαι το παράδειγμα του Bango, κινεζική θεότητα που απατελεί το σώμα του όλο τον κόσμο. Ο Bango σε κάποια φάση ταυτίζεται με τον Mahavairocana, το οποίο το σώμα λέγεται πως είναι το σύμπαν.
Το νερό είναι κοινό στοιχείο γιατί οι άνθρωποι χωρίς νερό δε ζούνε. Μοιραία να γίνει λόγος και για το νερό. Αρκετές φορές το νερό συμβολίζει το χάος σε αντίθεση με τη γη που είναι ο κόσμος.
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοσμογονία με βάση το μύθου το κοσμικού αυγού. Δηλαδή από ένα αυγό που σκάει πρόρχονται τα πάντα.
Χμμ.. στον Τζαϊνισμό τι κοσμογονία παίζει άραγε...

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.
Posted 28 November 2008 - 18:52
Posted 28 November 2008 - 19:00
Βασικά ενδιάφέρομαι να παρατηρήσω τους διάφους τύπους κοσμογονιών και φυσικά τα αίτια τους. Βέβαια ενδιαφέρον είναι να δούμε τις διαφορές που δημιοργούνται ανά πολιτισμό.
Posted 28 November 2008 - 19:38
Δηλαδή στο πως κρίνουνε οι άνθρωποι το γιατί ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο.
H Wikipedia έχει ένα ενδιαφέρον κείμενο για αρχή.
Posted 28 November 2008 - 20:20
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||
Posted 28 November 2008 - 20:29
Posted 28 November 2008 - 20:32

Posted 29 November 2008 - 01:33
Με την κοσμολογία ασχολήθηκαν 1. η θρησκεία 2. η φιλοσοφία 3. η επιστήμη. Στα αρχαία χρόνια όμως και τα 3 ήταν πολύ στενά συνδεδεμένα. Ο χωρισμός που γίνεται σήμερα για χάρη ευκολίας, δε σημαίνει ότι υπήρχε και στα αρχαία χρόνια.
Το θέμα είναι 100% εντός θέματος.
Posted 29 November 2008 - 02:10
Posted 29 November 2008 - 02:25
For the record,έχω ένα βιβλίο φιλοσοφίας και παραθέτω τους τίτλους τον κεφαλαίων για να δώσω ιδέες περί αλλαγής του θέματος σε κάτι ελαφρώς πιο "φιλοσοφικο":
- Η οντολογική θεμελίωση
- Η γλωσσική στροφή
- Η αμφισβήτηση της διαίρεσης
- Η κριτική της ασυμμετρίας
- Η θεωρία της αναφοράς
- Η θεωρία τον γλωσσικών πράξεων
Posted 29 November 2008 - 06:01
Επίσης το βιβλίο φιλοσοφίας που αναφέρεις, υποθέτω πως είναι για μοντέρνα φιλοσοφία. Με μοντέρνα φιλοσοφία δεν έχω ασχοληθεί, αλλά όταν τελειώσουμε το παρόν θέμα, μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποιο από τα θέματα που ανέφερες.
Απλά να πω ότι ο ορισμός της φιλοσοφίας είναι προβληματικός και ο καθένας μπορεί να τον νοήσει όπως θέλει. Φαντάζομαι πως νοείς τη φιλοσοφία με τη σύγχρονη στενή έννοια. Η μελέτη κοσμογονιών μπορεί να γίνει είτε απο θρησκειολογική/λαογραφική πλευρά είτε από φιλοσοφική πλευρά. Για αυτό δε νομίζω ότι το θέμα είναι λιγότερο φιλοσοφικό από αυτά που θέλεις να συζητήσεις.
Posted 29 November 2008 - 10:02
Πίσω στο θέμα, τώρα τελευταία βλέπω γενικώς ότι τα πάντα τείνουνε προς τον Ενοθεϊσμό και τον Πανθεϊσμό. Δηλαδή εκεί που παλιότερα μας είχανε μάθει όλους να βλέπουμε τον κόσμο σαν κάτι κατώτερο και απόμακρο από τον Θεό, πλέον τα παρουσιάζουνε ότι όλα είναι ο Θεός ή ένα μέρος του.
Posted 30 November 2008 - 15:25
Στο παρόν θέμα τώρα, αυτό που ενδιαφέρει είναι να βρω ποιες φιλοσοφικές αρχές οδήγησαν τον άνθρωπο σε Ενοθεϊστικά, Πανθεϊστικά ή άλλα συστήματα. Για παράδειγμα κατά την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, θεϊκός κόσμος ήταν διαφορετικός από τον ανθρώπινο για αυτό και για τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους η Χριστιανική ιδεά περί θεού που ζει ως άνθρωπος φάνταζε τουλάχιστον παράξενη.
Γενικά δεν έχω κάποιες αποδείξεις σχετικά με το πιο μοντέλο υπήρχε πρώτα.
Χοντρικά μπορώ να διακρίνω 3 τύπους κοσμογονιών.
Άθεη κοσμογονία, πολυθεϊστική κοσμογονία, μονοθεϊστική κοσμογονία. Άθεες ή μονοθεϊστικές κοσμογονίες τείνουν να είναι πιο φιλοσοφικές. Το πιο ενδιαφέρον όμως να βλέπεις πως εξιστορούνται οι πολυθεϊστικές κοσμογονίες. Π.χ. η Ιαπωνική κοσμογονία, ενώ είναι πολυθεϊστική, ουσιαστικά ξεκινάει ως άθεη κάνοντας αναφορά στο αρχικό τάο.