οπως το ειπες , το θεμα ειναι πως σε εμας προσφερει ,επειδη ειναι αγαθος και ηθελε την αγαθοτητα αυτη να τη μεταδωσει στα δημιουργηματα γιατι τα αγαπα. Δηλαδη η μνη αναγκη του ειναι πως ενδιαφερεται για τους αλλους .
αν έχει ανάγκες δεν είναι τέλειο και ολοκληρωμένο ον.
Είναι ακρότητα, η προσπάθεια ερμηνείας της γενικότερης λειτουργίας του σύμπαντος, στηριζόμενοι στις γνώσεις που αποκομίσαμε απο τον πλανήτητη μας. Έναν πλανήτη που είναι ένα απειροελάχιστο κομμάτι του γαλαξία.
Επίσης, η αιτιοκρατία, το χάος, η κβαντική φυσική κτλ κτλ δεν είναι απαραίτητο να συγκρούονται μεταξύ τους. Ισχύουν όλα, για διαφορετικές καταστάσεις της ύλης. Δηλαδή αλλες οι συνθήκες που επικρατούν στις μαύρες τρύπες, αλλες σε άστρα, αλλες σε πλανήτες, αλλες στον μακρόκοσμο, αλλες στον μικρόκοσμο. Θεωρητικά υπάρχει και η αντιύλη, οταν ανακαλύψει επιστήμη περισσότερα σχετικά με το θέμα,ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο θα αλλάξει ξανά.
Επομένως ο δογματισμός είναι τρομακτικός. Η απόδειξη για την ύπαρξη θεού, δεν είναι διάφορα βιβλία που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Και δεν χρειάζεται να είναι. Όποιος πιστεύει πραγματικά, δεν έχει ανάγκη απο αποδείξεις και ούτε βέβαια την ανάγκη να δικαιολογείται σε οσους δεν πιστεύουν. Μα είναι δυνατόν να επιστρατεύουμε την επιστήμη για να ανατρέψουμε κάτι τόσο θεμελιώδες οσο η πίστη;
α) δε βασιζόμαστε μόνο σε ότι συμβαίνει στον πλανήτη μας, εξερευνούμε όσο περισσότερο απ'το σύμπαν μπορούμε. αλλιώς δε θα είχαμε ιδέα τι είναι πχ οι μαύρες τρύπες.
β) προφανώς και δε συγκρούονται κβαντικές, αιτιοκρατίες (εκτός απ'την απόλυτη αιτιοκρατία του Laplace) και τα συναφή. είναι εκφάνσεις μιας ενοποιημένης θεωρίας που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει/εφεύρει και θα περιλαμβάνει τα πάντα (σχεδόν

).
γ) η αντιύλη υπάρχει και πρακτικά, όχι μόνο θεωρητικά (δε νομίζω ν'αλλάξει κάτι βέβαια στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. απλά θα έχουμε μια τρομερή πηγή ενέργειας).
δ) την πίστη γενικά δε νομίζω ότι την κατηγόρησε κανείς. απλά ορισμένες θεωρίες έχουν plot holes.
Ο καθένας όπως τη βρίσκει
(πλάκα κάνουμε ε)
Πάντως δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά στο Θεό, όπως 'αγαθός', 'αδιάφορος', 'εχθρικός', 'φιλάνθρωπος, κτλ. Έχουν αποδωθεί στον Θεό μέχρι και ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία ένα ανώτερο ον (αλήθεια, ανώτερο απο ποια άποψη? σε τί ανώτερο?) αποκλείεται να είχε.
μα πώς αλλιώς θα εκφραστούμε/αναρωτηθούμε για το θεό? είναι ο μόνος τρόπος.

διαστρεβλωνεις τελειως τα λογια μου!!!
η ουσια ειναι πως τον ιδιο θεο που λεω αν του τον παρουσιαζαν αδυναμο (μη παντογνωστη κτλ) θα τον δεχοταν, απλα δεν του καθεται η ιδεα της παντοδυναμιας , κατι που ειναι προσον του αναμεσα στα αλλα.
κι εσύ παρερμηνεύεις τα δικά μου λόγια. τόση ώρα αναλύω το θεό ως παντοδύναμο κτλ.
αν μου παρουσίαζαν κάτι που δεν είναι τέλειο (αλλά παραμένει ανώτερο από εμάς) δε θα σχολίαζα έτσι. γιατί δε θα το αντιμετώπιζα ως θεό. δεν έχω πρόβλημα με την ανωτερότητα, με την τελειότητα (παντογνωσία,παντοδυναμία) έχω πρόβλημα.
και όπως αναφέρθηκε, ο μονοθεϊσμός κηρύττει τον τέλειο θεό.
εισαι αστοχος σε αυτο που λες !
Επειδη ξερει κατι δεν σημαινει πως δεν υπαρχει ελευθερια! 
Γνωριζει τι θα αποφασισεις αλλα δεν σε υποχρεωνει να κανεις κατι παρα την θεληση σου .
Δηλαδη αν εκανε κατι τετοιο θα μπορουσες να πεις αυτο που ειπες ; θα μπορουσες να θεωρεις πραγματα που δεν τον ''συμφερουν'' ;
όχι μόνο ξέρει αλλά προκαλεί κιόλας. και ουσιαστικά σε υποχρεώνει να κάνεις κάτι σύμφωνα με τη θέλησή Του.
υποθέτω ότι δε διακρίνεις το παράδοξο.
btw, ο θεός γιατί να έχει θέληση? (βουδιστική ερώτηση

)
Αν και αυτό το σενάριο είναι πολύ θλιβερό για τους εγωιστικούς πισινούς μας, δεν είναι και απίθανο ε? αλλά δε μας συμφέρει να πιστεύουμε οτι δεν έχουμε ελευθερη βούληση γιατί τότε θα τινάξουμε τα μυαλά μας στον αέρα! Οχι η φύση μας είναι να πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση (ακόμα και αν ισχύει το αντίθετο) για να συνεχίζει το παιχνίδι. Δες το σαν ενα πολύ δύσκολο RPG xixixi!!
παίζει και χειρότερο σενάριο. ορισμένους τους βολεύει (ασυνείδητα ίσως) η απουσία ελεύθερης βούλησης καθώς θεωρούν εαυτούς ως επίλεκτους. ως μέλη του περιούσιου λαού (ή ποιμνίου ή whatever)