Αυτο το εγραψες και πριν αλλα προσωπικα δεν βρισκω κανεναν λογο για τον οποιον το ενα αναιρει το αλλο ή, οπως προανεφερες, οτι "αν ο θεός ξέρει τότε είναι προδιαγεγραμμένο". Μηπως πρεπει να το αιτιολογησεις; 
αν ο θεός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης, ξέρει τα πάντα. το πριν, το τώρα και το μετά. και τα ξέρει από πάντα.
αφού λοιπόν ξέρει τα πάντα, ξέρει και τι πράξεις θα ακολουθήσω στη ζωή μου. αν θα είμαι, καλός, ηθικός, αν θα νηστεύω, κτλ.
ξέρει αν θα πάω στον παράδεισο ή την κόλαση.
επειδή όμως είναι παντοδύναμος και τα πάντα πηγάζουν από αυτόν (και σε συνδυασμό με το ότι ξέρει τα πάντα), τότε ουσιαστικά ο θεός έχει "αποφασίσει" ήδη την πορεία κάθε ανθρώπου, ζώου ή οτιδήποτε άλλου.
το ότι εμείς δεν ξέρουμε αυτά που ο θεός ξέρει (την -ας πούμε- αντικειμενική αλήθεια) δε μας κάνει πραγματικά/αντικειμενικά ελεύθερους (στη βούληση) αλλά δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ελευθερίας. εμείς νομίζουμε ότι οι πράξεις μας είναι προϊόντα ελεύθερης βούλησης, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ο κοσμικός μπαμπάς που ήξερε τι θα κάναμε πριν καν αρχίσει ο χρόνος.
αν ο θεός ξέρει κάτι, τότε αυτό δε μπορεί να είναι λάθος. γιατί αν είναι λάθος χάνεται η παντοδυναμία/παντογνωσία. άρα αν ο θεός γνωρίζει τα πάντα (και το μέλλον) τότε δημιουργείται το "προδιαγεγραμμένο", η "μοίρα".
όσο πιο απλά μπορώ, ελπίζω να ήμουν κατανοητός.