Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
- - - - -

Υπαρχει θεος ;

• This topic is locked This topic is locked
617 replies to this topic

Poll: Υπαρχει θεος ; (168 member(s) have cast votes)

Υπαρχει θεος ;

1. ναι (666 votes [28.57%])

Percentage of vote: 28.57%

2. οχι (777 votes [33.33%])

Percentage of vote: 33.33%

3. δεν ξέρω (888 votes [38.10%])

Percentage of vote: 38.10%

Vote

#301 odin

odin

Lord of valhalla

• Retired Staff
  • 1,535 posts

Posted 12 March 2008 - 13:03

δεχεται την αναγκη πιστης ειπε την οποια την εχει και αυτος.Τον παντογνωστη θεο δεν τον δεχεται για δικους του λογους, εγω δεν ξερω γιατι, αλλα καποιον αλλον θα τον δεχοταν, αυτο ειναι ξεκαθαρο , εγω απλα προσπαθησα να του ξεκαθαρισω τα πραγματα . Το θεμα ειναι πως ειχε εκλαβει λανθασμενα την υπαρξη του θεου ως παντογνωστη και παντοδυναμου.

εγώ πχ δεν ξέρω αν υπάρχει θεός. αλλά πιστεύω/νομίζω ότι δεν υπάρχει

Μωρε μια χαρα ξεκαθαρο ειναι:nosey:

Επισης,ξαναλεω μηπως αυτη τη φορα γινω κατανοητος:Αν προσπαθεις να ξεκαθαρισεις (δηλαδη να περασεις τις αποψεις σου σε καποιον αλλο) με το να αποδιδεις χαρακτηριστικα στον θεο που αυτος δεν εχει αποδεχτει,δεν καταφερνεις τιποτα παρα να κανεις λογικο κυκλο.

ΕDIT:

Συνεχίστε! Μ αρέσει να σας διαβάζω!! :blingeye2:

Ο______________ο ?

#302 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1,875 posts

Posted 12 March 2008 - 13:07

στα υπόλοιπα έχω αναφερθεί (ότι αφού με δημιούργησε μπλα μπλα έχει και την ευθύνη).
αλλά τι προσφέρει στο θεό το ότι μας αγαπάει? αφού είναι τέλειος και ολοκληρωμένος?

ο αθεϊσμός συχνά χωρίζεται σε strong και weak. και ο αγνωστικισμός μπορεί να θεωρηθεί weak atheism. οπότε ίσως γελάς με τον εαυτό σου καμιά φορά.
εγώ πχ δεν ξέρω αν υπάρχει θεός. αλλά πιστεύω/νομίζω ότι δεν υπάρχει. και εξηγώ το γιατί.

ντετερμινισμός σε κάποιο βαθμό υπάρχει σίγουρα (το σύμπαν διέπεται από νόμους). χάος υπάρχει επίσης σίγουρα. υπάρχει ακόμα και το ντετερμινιστικό χάος (δηλαδή ακόμα και μια χαοτική κατάσταση διέπεται από κάποιους νόμους).
η πιθανοκρατία είναι μια μέση οδός. και αποδίδει αρκετά καλά.
ακριβώς δεν ξέρω πώς μπορώ να μας εντάξω στο όλο "masterplan", αλλά θεωρώ ότι η επιλογή/ελεύθερη βούληση (γιατί νομίζω ότι υπάρχει) δε μπορεί να προβλεφθεί από ένα πλήρως ντετερμινιστικό μοντέλο. μάλλον η συνείδηση (που μας δίνει την "επιλογή") είναι χαοτικός παράγοντας.

αυτό που λες για την πιθανοκρατία ουσιαστικά είναι η αρχή της απροσδιοριστίας του heisenber.

οπως το ειπες , το θεμα ειναι πως σε εμας προσφερει ,επειδη ειναι αγαθος και ηθελε την αγαθοτητα αυτη να τη μεταδωσει στα δημιουργηματα γιατι τα αγαπα. Δηλαδη η μνη αναγκη του ειναι πως ενδιαφερεται για τους αλλους .

#303 1451

1451

.

• Members
  • 2,585 posts

Posted 12 March 2008 - 13:11

Είναι ακρότητα, η προσπάθεια ερμηνείας της γενικότερης λειτουργίας του σύμπαντος, στηριζόμενοι στις γνώσεις που αποκομίσαμε απο τον πλανήτητη μας. Έναν πλανήτη που είναι ένα απειροελάχιστο κομμάτι του γαλαξία.
Επίσης, η αιτιοκρατία, το χάος, η κβαντική φυσική κτλ κτλ δεν είναι απαραίτητο να συγκρούονται μεταξύ τους. Ισχύουν όλα, για διαφορετικές καταστάσεις της ύλης. Δηλαδή αλλες οι συνθήκες που επικρατούν στις μαύρες τρύπες, αλλες σε άστρα, αλλες σε πλανήτες, αλλες στον μακρόκοσμο, αλλες στον μικρόκοσμο. Θεωρητικά υπάρχει και η αντιύλη, οταν ανακαλύψει επιστήμη περισσότερα σχετικά με το θέμα,ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο θα αλλάξει ξανά.
Επομένως ο δογματισμός είναι τρομακτικός. Η απόδειξη για την ύπαρξη θεού, δεν είναι διάφορα βιβλία που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Και δεν χρειάζεται να είναι. Όποιος πιστεύει πραγματικά, δεν έχει ανάγκη απο αποδείξεις και ούτε βέβαια την ανάγκη να δικαιολογείται σε οσους δεν πιστεύουν. Μα είναι δυνατόν να επιστρατεύουμε την επιστήμη για να ανατρέψουμε κάτι τόσο θεμελιώδες οσο η πίστη;

#304 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts
  • LocationThe city upon the hill

Posted 12 March 2008 - 13:12

ΕDIT: Ο______________ο ?

Ο καθένας όπως τη βρίσκει:hahaha: (πλάκα κάνουμε ε)

Πάντως δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά στο Θεό, όπως 'αγαθός', 'αδιάφορος', 'εχθρικός', 'φιλάνθρωπος, κτλ. Έχουν αποδωθεί στον Θεό μέχρι και ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία ένα ανώτερο ον (αλήθεια, ανώτερο απο ποια άποψη? σε τί ανώτερο?) αποκλείεται να είχε.
Posted Image

#305 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1,875 posts

Posted 12 March 2008 - 13:12

Αλλά εαν ο θεός δεν είναι παντογνώστης και παντοδύναμος, σύμφωνα με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, τότε δεν είναι θεός! Σύμφωνα με όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες, ο θεός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης...

Βλέπεις Larasca ότι οι θρησκείες κάνουν φαύλους κύκλους γύρω από τα σημαντικά θέματα, όπως το τι και πως είναι ο υποτιθέμενος θεός, κοροϊδεύοντας στην ουσία τους "πιστούς".

:oo:

διαστρεβλωνεις τελειως τα λογια μου!!!
η ουσια ειναι πως τον ιδιο θεο που λεω αν του τον παρουσιαζαν αδυναμο (μη παντογνωστη κτλ) θα τον δεχοταν, απλα δεν του καθεται η ιδεα της παντοδυναμιας , κατι που ειναι προσον του αναμεσα στα αλλα.

#306 Darkchilde

Darkchilde

Jedi Master

• Members
  • 915 posts

Posted 12 March 2008 - 13:17

η ουσια ειναι πως τον ιδιο θεο που λεω αν του τον παρουσιαζαν αδυναμο (μη παντογνωστη κτλ) θα τον δεχοταν, απλα δεν του καθεται η ιδεα της παντοδυναμιας , κατι που ειναι προσον του αναμεσα στα αλλα.

Δηλαδή έχουμε έναν θεό που ξέρει τα πάντα, άρα αναιρείται η ελεύθερη βούληση, και μόνο την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης έχουμε, άρα στην ουσία είναι ο ίδιος ο θεός που μας κοροϊδεύει!

#307 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1,875 posts

Posted 12 March 2008 - 13:25

Δηλαδή έχουμε έναν θεό που ξέρει τα πάντα, άρα αναιρείται η ελεύθερη βούληση, και μόνο την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης έχουμε, άρα στην ουσία είναι ο ίδιος ο θεός που μας κοροϊδεύει!

εισαι αστοχος σε αυτο που λες !
Επειδη ξερει κατι δεν σημαινει πως δεν υπαρχει ελευθερια! :oo:
Γνωριζει τι θα αποφασισεις αλλα δεν σε υποχρεωνει να κανεις κατι παρα την θεληση σου .
Δηλαδη αν εκανε κατι τετοιο θα μπορουσες να πεις αυτο που ειπες ; θα μπορουσες να θεωρεις πραγματα που δεν τον ''συμφερουν'' ;

#308 himawarinosekai

himawarinosekai

koko wa doko? O_o

• Members
  • 411 posts

Posted 12 March 2008 - 13:32

Αν και αυτό το σενάριο είναι πολύ θλιβερό για τους εγωιστικούς πισινούς μας, δεν είναι και απίθανο ε? αλλά δε μας συμφέρει να πιστεύουμε οτι δεν έχουμε ελευθερη βούληση γιατί τότε θα τινάξουμε τα μυαλά μας στον αέρα! Οχι η φύση μας είναι να πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση (ακόμα και αν ισχύει το αντίθετο) για να συνεχίζει το παιχνίδι. Δες το σαν ενα πολύ δύσκολο RPG xixixi!!

#309 the_end

the_end

Μ.Ο.Ν.Κ.

• Members
  • 56 posts

Posted 12 March 2008 - 13:34

οπως το ειπες , το θεμα ειναι πως σε εμας προσφερει ,επειδη ειναι αγαθος και ηθελε την αγαθοτητα αυτη να τη μεταδωσει στα δημιουργηματα γιατι τα αγαπα. Δηλαδη η μνη αναγκη του ειναι πως ενδιαφερεται για τους αλλους .

αν έχει ανάγκες δεν είναι τέλειο και ολοκληρωμένο ον.

Είναι ακρότητα, η προσπάθεια ερμηνείας της γενικότερης λειτουργίας του σύμπαντος, στηριζόμενοι στις γνώσεις που αποκομίσαμε απο τον πλανήτητη μας. Έναν πλανήτη που είναι ένα απειροελάχιστο κομμάτι του γαλαξία.
Επίσης, η αιτιοκρατία, το χάος, η κβαντική φυσική κτλ κτλ δεν είναι απαραίτητο να συγκρούονται μεταξύ τους. Ισχύουν όλα, για διαφορετικές καταστάσεις της ύλης. Δηλαδή αλλες οι συνθήκες που επικρατούν στις μαύρες τρύπες, αλλες σε άστρα, αλλες σε πλανήτες, αλλες στον μακρόκοσμο, αλλες στον μικρόκοσμο. Θεωρητικά υπάρχει και η αντιύλη, οταν ανακαλύψει επιστήμη περισσότερα σχετικά με το θέμα,ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο θα αλλάξει ξανά.
Επομένως ο δογματισμός είναι τρομακτικός. Η απόδειξη για την ύπαρξη θεού, δεν είναι διάφορα βιβλία που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Και δεν χρειάζεται να είναι. Όποιος πιστεύει πραγματικά, δεν έχει ανάγκη απο αποδείξεις και ούτε βέβαια την ανάγκη να δικαιολογείται σε οσους δεν πιστεύουν. Μα είναι δυνατόν να επιστρατεύουμε την επιστήμη για να ανατρέψουμε κάτι τόσο θεμελιώδες οσο η πίστη;

α) δε βασιζόμαστε μόνο σε ότι συμβαίνει στον πλανήτη μας, εξερευνούμε όσο περισσότερο απ'το σύμπαν μπορούμε. αλλιώς δε θα είχαμε ιδέα τι είναι πχ οι μαύρες τρύπες.
β) προφανώς και δε συγκρούονται κβαντικές, αιτιοκρατίες (εκτός απ'την απόλυτη αιτιοκρατία του Laplace) και τα συναφή. είναι εκφάνσεις μιας ενοποιημένης θεωρίας που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει/εφεύρει και θα περιλαμβάνει τα πάντα (σχεδόν:P).
γ) η αντιύλη υπάρχει και πρακτικά, όχι μόνο θεωρητικά (δε νομίζω ν'αλλάξει κάτι βέβαια στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. απλά θα έχουμε μια τρομερή πηγή ενέργειας).
δ) την πίστη γενικά δε νομίζω ότι την κατηγόρησε κανείς. απλά ορισμένες θεωρίες έχουν plot holes.

Ο καθένας όπως τη βρίσκει:hahaha: (πλάκα κάνουμε ε)

Πάντως δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά στο Θεό, όπως 'αγαθός', 'αδιάφορος', 'εχθρικός', 'φιλάνθρωπος, κτλ. Έχουν αποδωθεί στον Θεό μέχρι και ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία ένα ανώτερο ον (αλήθεια, ανώτερο απο ποια άποψη? σε τί ανώτερο?) αποκλείεται να είχε.

μα πώς αλλιώς θα εκφραστούμε/αναρωτηθούμε για το θεό? είναι ο μόνος τρόπος.

κι εσύ παρερμηνεύεις τα δικά μου λόγια. τόση ώρα αναλύω το θεό ως παντοδύναμο κτλ.
αν μου παρουσίαζαν κάτι που δεν είναι τέλειο (αλλά παραμένει ανώτερο από εμάς) δε θα σχολίαζα έτσι. γιατί δε θα το αντιμετώπιζα ως θεό. δεν έχω πρόβλημα με την ανωτερότητα, με την τελειότητα (παντογνωσία,παντοδυναμία) έχω πρόβλημα.
και όπως αναφέρθηκε, ο μονοθεϊσμός κηρύττει τον τέλειο θεό.

Γνωριζει τι θα αποφασισεις αλλα δεν σε υποχρεωνει να κανεις κατι παρα την θεληση σου .
Δηλαδη αν εκανε κατι τετοιο θα μπορουσες να πεις αυτο που ειπες ; θα μπορουσες να θεωρεις πραγματα που δεν τον ''συμφερουν'' ;

όχι μόνο ξέρει αλλά προκαλεί κιόλας. και ουσιαστικά σε υποχρεώνει να κάνεις κάτι σύμφωνα με τη θέλησή Του.
υποθέτω ότι δε διακρίνεις το παράδοξο.

btw, ο θεός γιατί να έχει θέληση? (βουδιστική ερώτηση:P)

Αν και αυτό το σενάριο είναι πολύ θλιβερό για τους εγωιστικούς πισινούς μας, δεν είναι και απίθανο ε? αλλά δε μας συμφέρει να πιστεύουμε οτι δεν έχουμε ελευθερη βούληση γιατί τότε θα τινάξουμε τα μυαλά μας στον αέρα! Οχι η φύση μας είναι να πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση (ακόμα και αν ισχύει το αντίθετο) για να συνεχίζει το παιχνίδι. Δες το σαν ενα πολύ δύσκολο RPG xixixi!!

παίζει και χειρότερο σενάριο. ορισμένους τους βολεύει (ασυνείδητα ίσως) η απουσία ελεύθερης βούλησης καθώς θεωρούν εαυτούς ως επίλεκτους. ως μέλη του περιούσιου λαού (ή ποιμνίου ή whatever)
Posted Image

#310 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts

Posted 12 March 2008 - 13:40

Καταρχάς είναι άστοχη:hahaha:

Για να στο κάνω πιο λιανά: για να μπορεί να 'διαβάσει' το μέλλον σημαίνει ότι αυτό έχει ήδη προδιαγραφεί. Αλλιώς και δεν θα μπορούσε να το ξέρει, απλά θα έκανε υποθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα έκανε και λάθοι. Οπότε που είναι η ελευθερία του ανθρώπου?

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι τόση ώρα η συζήτηση κάνει κύκλους και οι 2 πλευρές λένε τα ίδια πράγματα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει 2 πράγματα:

-δεν διαβάζει ο ένας τα ποστ του άλλου
-δεν είναι διαθετιμένος κανείς να αλλάξει απόψεις

Και μιλάμε για κάτι που δεν το έχει δεί κανείς απο εμάς κάτι το οποίο δεν είναι υλικό ώστε να γνωρίζουμε απο τι ακριβώς αποτελείται. Μου φαίνεται ότι ο καθένας σας πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ενοεί με τις λέξεις 'πνεύμα', 'ψυχή', κτλ γιατί και οι ίδιοι (δλδ όλοι μας) δεν τα έχετε ξεκαθαρίσει μεταξύ σας.

Πάω να ακούσω Rotting Christ, έτσι για την έμπνευση.
Posted Image

#311 the_end

the_end

Μ.Ο.Ν.Κ.

• Members
  • 56 posts

Posted 12 March 2008 - 13:46

Καταρχάς είναι άστοχη:hahaha:

Για να στο κάνω πιο λιανά: για να μπορεί να 'διαβάσει' το μέλλον σημαίνει ότι αυτό έχει ήδη προδιαγραφεί. Αλλιώς και δεν θα μπορούσε να το ξέρει, απλά θα έκανε υποθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα έκανε και λάθοι. Οπότε που είναι η ελευθερία του ανθρώπου?

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι τόση ώρα η συζήτηση κάνει κύκλους και οι 2 πλευρές λένε τα ίδια πράγματα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει 2 πράγματα:

-δεν διαβάζει ο ένας τα ποστ του άλλου
-δεν είναι διαθετιμένος κανείς να αλλάξει απόψεις

όντως κάνουμε κύκλους και όντως απόψεις κανείς δεν αλλάζει. εγώ απλά προσπαθώ να κάνω τον (όποιο) συνομιλητή να καταλάβει τι λέω. όχι να το ασπαστεί ή να το συμμεριστεί, απλά να καταλάβει την οπτική μου γωνία.

Και μιλάμε για κάτι που δεν το έχει δεί κανείς απο εμάς κάτι το οποίο δεν είναι υλικό ώστε να γνωρίζουμε απο τι ακριβώς αποτελείται. Μου φαίνεται ότι ο καθένας σας πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ενοεί με τις λέξεις 'πνεύμα', 'ψυχή', κτλ γιατί και οι ίδιοι (δλδ όλοι μας) δεν τα έχετε ξεκαθαρίσει μεταξύ σας.

Πάω να ακούσω Rotting Christ, έτσι για την έμπνευση.

σχετίζεται κάπως αυτό με όσα λέμε?
Posted Image

#312 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1,875 posts

Posted 12 March 2008 - 13:47

αν έχει ανάγκες δεν είναι τέλειο και ολοκληρωμένο ον.

α) δε βασιζόμαστε μόνο σε ότι συμβαίνει στον πλανήτη μας, εξερευνούμε όσο περισσότερο απ'το σύμπαν μπορούμε. αλλιώς δε θα είχαμε ιδέα τι είναι πχ οι μαύρες τρύπες.
β) προφανώς και δε συγκρούονται κβαντικές, αιτιοκρατίες (εκτός απ'την απόλυτη αιτιοκρατία του Laplace) και τα συναφή. είναι εκφάνσεις μιας ενοποιημένης θεωρίας που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει/εφεύρει και θα περιλαμβάνει τα πάντα (σχεδόν:P).
γ) η αντιύλη υπάρχει και πρακτικά, όχι μόνο θεωρητικά (δε νομίζω ν'αλλάξει κάτι βέβαια στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. απλά θα έχουμε μια τρομερή πηγή ενέργειας).
δ) την πίστη γενικά δε νομίζω ότι την κατηγόρησε κανείς. απλά ορισμένες θεωρίες έχουν plot holes.

μα πώς αλλιώς θα εκφραστούμε/αναρωτηθούμε για το θεό? είναι ο μόνος τρόπος.

κι εσύ παρερμηνεύεις τα δικά μου λόγια. τόση ώρα αναλύω το θεό ως παντοδύναμο κτλ.
αν μου παρουσίαζαν κάτι που δεν είναι τέλειο (αλλά παραμένει ανώτερο από εμάς) δε θα σχολίαζα έτσι. γιατί δε θα το αντιμετώπιζα ως θεό. δεν έχω πρόβλημα με την ανωτερότητα, με την τελειότητα (παντογνωσία,παντοδυναμία) έχω πρόβλημα.
και όπως αναφέρθηκε, ο μονοθεϊσμός κηρύττει τον τέλειο θεό.

όχι μόνο ξέρει αλλά προκαλεί κιόλας. και ουσιαστικά σε υποχρεώνει να κάνεις κάτι σύμφωνα με τη θέλησή Του.
υποθέτω ότι δε διακρίνεις το παράδοξο.

btw, ο θεός γιατί να έχει θέληση? (βουδιστική ερώτηση:P)

σε τετοιο σημειο ειναι δυσκολο καποιος να καταλαβει ετσι απλα , τα ερωτηματα ειναι πολυ λεπτα σε τετοια σημεια
αναγκη σε εισαγωγικα αυτο αναγκη δεν θεωρειται , ειναι μια επιθυμια προσφορας .Εχει καποιος αναγκη που προσφερει μια δωρεα εκτος και αν του '' περισευουν'' ; απλα αγαπα και θελει να προσφερει
και...
η τελειοτητα προυποθετει οσα εθεσες ως προσοντα του.

#313 Darkchilde

Darkchilde

Jedi Master

• Members
  • 915 posts

Posted 12 March 2008 - 13:50

Από την στιγμή που ο θεός γνωρίζει τι θα κάνω τότε με υποχρεώνει να το κάνω. Το να έχω ελεύθερη βούληση σημαίνει ότι κανένας δεν γνωρίζει τι θα κάνω, τι θα αποφασίσω... Από την στιγμή που το γνωρίζει ο θεός, πριν καν το αποφασίσω πριν καν το κάνω, τότε δεν έχω ελεύθερη βούληση, τότε με έχει ήδη υποχρεώσει να το κάνω.

Εκτός εαν μιλάς για παράλληλα σύμπαντα τα οποία πηγάζουν από κάθε απόφαση που πήρα και δεν πήρα, και πως η κάθε απόφαση που δεν πήρες, σε ένα παράλληλο σύμπαν όμως την πήρες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο καθένας μας έχει εκατοντάδες χιλιάδες παράλληλους και διαφορετικούς εαυτούς σε άλλα σύμπαντα...

Οπότε ο θεός πάλι δεν μας αφήνει να αποφασίσουμε διότι έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις (κάθε σύμπαν και μία απόφαση) και δεν το ξέρουμε! Ετσι βέβαια δημιουργείται ένα χαοτικό υπερσυμπαν με εκατοντάδες χιλιάδες σύμπαντα... (Χμμ κάτι δεν λέει ο Hawking ότι οι υπερχορδές πάλλονται σε πολλαπλές διαστάσεις, και η θεωρία Μ νομίζω κάτι λέει για 10-12 διαστάσεις... )

#314 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts

Posted 12 March 2008 - 13:50

σχετίζεται κάπως αυτό με όσα λέμε?

Αν μιλάς για το Rotting Christ όχι.

Αν λές για το να καθορίσεται το τι πιστεύετε ως πνεύμα, ψυχή, κτλ, θα έλεγα πως ναί. Έτσι καθορίζεται και το τι ενοείται ως Θεό. Γιατί μιλάτε για το Θεό ως πνεύμα και ο κάθε ένας έχει διαφορετική ερμηνία. Μιλάτε για ψυχή και ο κάθε ένας έχει διαφορετική θέση και τρόπο που το αντιλαμβάνεται. Αν δνε έχετε συνενοηθεί για τέτοιες βασικές ένοιες που καθορίζυν έτσι κι αλλιώς τη συζήτηση σας τότε πως να συνενοηθείται και να γίνει συζήτηση?
Posted Image

#315 the_end

the_end

Μ.Ο.Ν.Κ.

• Members
  • 56 posts

Posted 12 March 2008 - 14:01

Αν μιλάς για το Rotting Christ όχι.

Αν λές για το να καθορίσεται το τι πιστεύετε ως πνεύμα, ψυχή, κτλ, θα έλεγα πως ναί. Έτσι καθορίζεται και το τι ενοείται ως Θεό. Γιατί μιλάτε για το Θεό ως πνεύμα και ο κάθε ένας έχει διαφορετική ερμηνία. Μιλάτε για ψυχή και ο κάθε ένας έχει διαφορετική θέση και τρόπο που το αντιλαμβάνεται. Αν δνε έχετε συνενοηθεί για τέτοιες βασικές ένοιες που καθορίζυν έτσι κι αλλιώς τη συζήτηση σας τότε πως να συνενοηθείται και να γίνει συζήτηση?

νομίζω δεν επηρεάζει τη συζήτηση. τουλάχιστον σε ότι αφορά τα γραφόμενά μου, μάλλον δεν έχω χρησιμοποιήσει καν τις λέξεις πνεύμα και ψυχή. αν τα πιάσουμε κι αυτά τότε χαθήκαμε.
εγώ όταν ακούω τη λέξη θεός σκέφτομαι το υπέρτατο ον, την τελειότητα. και πάνω σ'αυτό αναλύω και αναρωτιέμαι.
Posted Image