Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Σύνδεση 

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφία
- - - - -

Υπαρχει θεος ;

• Κλειδωμένο Θέμα Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο
617 replies to this topic

Δημοσκόπηση: Υπαρχει θεος ; (168 Μέλος (η) που έχουν ψηφίσει)

Υπαρχει θεος ;

1. ναι (666 ψήφοι [28.57%])

Ποσοστό της ψηφοφορίας: 28.57%

2. οχι (777 ψήφοι [33.33%])

Ποσοστό της ψηφοφορίας: 33.33%

3. δεν ξέρω (888 ψήφοι [38.10%])

Ποσοστό της ψηφοφορίας: 38.10%

Ψήφισε

#286 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1.875 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 11:28

Βασικά υπάρχει δεν υπάρχει θεός, η ελευθερία μπορεί όντως να είναι ψευδαίσθηση :nosey: Ουσιαστικά έχει να κάνει με το αν ο κόσμος μας είναι ντετερμινιστικός ή όχι. Δηλαδή αν το οτιδήποτε συμβαίνει, είναι ακριβής επακόλουθο του τι συνέβαινε την προηγούμενη χρονική στιγμή κλπ. Εγώ νομίζω πως είναι, απλά επειδή δεν έχουμε την επίγνωση για τα πάντα, μας είναι δύσκολο να το δούμε έτσι.

Και να το πω και αλλιώς. Η ελευθερία είναι σχετική έννοια. Πχ μπορεί κάποιος να σου βάλει ένα μαχαίρι στο λαιμό και να σου πει, την ζωή σου ή τα λεφτά σου. Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι τότε σου στερεί την ελευθερία γιατί σε αναγκάζει να του δώσεις τα χρήματα σου. Όμως θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι έχεις ελευθερία. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο να πεθάνεις, ή στο να του δώσεις τα λεφτά σου. Γενικά νομίζω οι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν ελεύθεροι όταν γίνεται αυτό που θέλουν, και ανελεύθεροι όταν δεν μπορούν.

η ελευθερια που λεμε εδω ειναι με την εννοια του τροπου ζωης.
δε σε εμποδιζει καποιος να πας να ληστεψεις και μια τραπεζα , αλλο πραγμα βεβαια τα αποτελεσματα και οι αναλογες ευθυνες .Ακομα περισσοτερο αν γνωριζεις ποιες ειναι οι επιλογες εις βαθος και τι επιφερει η καθε μια , αναλογα παντα πραττεις

#287 Kenny

Kenny

<SS0·b ∨ ~SS0·b>

• Retired Staff
  • 8.656 Δημοσιεύσεις:
  • Locationbetween the frets

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 11:28

Μαλλον ''κουλ'' θα θεωρουσα τον λεγομεο ''αθεισμο'' , που μονο στην εποχη μας υπαρχει.

Δεν είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον αθεϊσμό, αλλά τον αγνωστικισμό. Και μάντεψε από πόσο παλιά υπάρχει.

"Concerning the gods, I have no means of knowing whether they exist or not or of what sort they may be, because of the obscurity of the subject, and the brevity of human life."

Protagoras (ca. 490– 420 BC)

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||

#288 phm

phm

Anime Ghost

• Members
  • 1.807 Δημοσιεύσεις:
  • LocationOn the boundary of life and death

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 11:39

η ελευθερια που λεμε εδω ειναι με την εννοια του τροπου ζωης.
δε σε εμποδιζει καποιος να πας να ληστεψεις και μια τραπεζα , αλλο πραγμα βεβαια τα αποτελεσματα και οι αναλογες ευθυνες .Ακομα περισσοτερο αν γνωριζεις ποιες ειναι οι επιλογες εις βαθος και τι επιφερει η καθε μια , αναλογα παντα πραττεις

Εσένα αν έρθει κάποιος και σε απαγορέψει να πιστεύεις εκεί που πιστεύεις, θα νιώθεις ελεύθερος; Πχ αν σου πει πως αν λες ανοιχτά πως πιστεύεις στον θεό, θα πρέπει να σε κάψουμε.
phmava.php

#289 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1.875 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 11:49

Δεν είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον αθεϊσμό, αλλά τον αγνωστικισμό. Και μάντεψε από πόσο παλιά υπάρχει.

Ο Πρωταγορας ηταν αυτος που εισηγαγε το σχετικο : Αν δεν με συμφερει να πιστεψω κατι σε ενα σημειο λεω πως ειναι υποκειμενικο , πχ ελεγε το δικαιο υποκειμενικο (κατι τελειως λαθος ).
Ο αγνωστικιστης ειναι αυτος που δενει τα πραγματα με την δπλωματια , ετσι ''πιστευει '' και δεν ''πιστευει'' καπου.
Παλι εγω σου λεω πως ο Πλατωνας πιστευε σε εναν ορισμενο θεο και οχι μια ''πληθωρα'' αυτων που εχουν συμφυλειωθει μεταξυ τους.
Κατι τετοιο αναιρει των οποιων την υπαρξη.

#290 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1.875 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 11:52

Εσένα αν έρθει κάποιος και σε απαγορέψει να πιστεύεις εκεί που πιστεύεις, θα νιώθεις ελεύθερος; Πχ αν σου πει πως αν λες ανοιχτά πως πιστεύεις στον θεό, θα πρέπει να σε κάψουμε.

αυτο αποτελει μαρτυρια για το θεο ,που για το χριστιανο ειναι το μεγαλυτερο αγαθο.
το να τον αρνηθεις ειναι στις επιλογες σου, το σωστο ειναι να μην το κανεις .

#291 the_end

the_end

Μ.Ο.Ν.Κ.

• Members
  • 56 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:06

εδω κανεις ενα λαθος.
δηλαδη θ πιστευες καποιον κατωτερο ;δεν νομιζω !
Το οτι ανθρωπος εχει τη δυνατοτητα να πιστευει στο ανωτερο ων ειναι προς τιμην του , νομιζω.

Κεννυ:

Δεν θέλει να καταλάβεις. Αυτό είναι όλο το essence της πίστης. "Δεν βγάζει νόημα αλλά ακούγεται cool."

Μαλλον ''κουλ'' θα θεωρουσα τον λεγομεο ''αθεισμο'' , που μονο στην εποχη μας υπαρχει.

εννοούσα γενικά την πίστη (aka εμπιστοσύνη), όχι μόνο το θρησκευτικό της κομμάτι. ξαναλέω, έχω πρόβλημα με τον παντοδύναμο/παντογνώστη θεό. με τη haruhi πχ δεν έχω πρόβλημα:P

αυτό που λες για τον αθεϊσμό απλά είναι λάθος.

Βασικά υπάρχει δεν υπάρχει θεός, η ελευθερία μπορεί όντως να είναι ψευδαίσθηση :nosey: Ουσιαστικά έχει να κάνει με το αν ο κόσμος μας είναι ντετερμινιστικός ή όχι. Δηλαδή αν το οτιδήποτε συμβαίνει, είναι ακριβής επακόλουθο του τι συνέβαινε την προηγούμενη χρονική στιγμή κλπ. Εγώ νομίζω πως είναι, απλά επειδή δεν έχουμε την επίγνωση για τα πάντα, μας είναι δύσκολο να το δούμε έτσι.

Και να το πω και αλλιώς. Η ελευθερία είναι σχετική έννοια. Πχ μπορεί κάποιος να σου βάλει ένα μαχαίρι στο λαιμό και να σου πει, την ζωή σου ή τα λεφτά σου. Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι τότε σου στερεί την ελευθερία γιατί σε αναγκάζει να του δώσεις τα χρήματα σου. Όμως θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι έχεις ελευθερία. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο να πεθάνεις, ή στο να του δώσεις τα λεφτά σου. Γενικά νομίζω οι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν ελεύθεροι όταν γίνεται αυτό που θέλουν, και ανελεύθεροι όταν δεν μπορούν.

ο ντετερμινισμός (ακόμα και κατά Laplace) ουσιαστικά δε μας περιλαμβάνει στην εξίσωση. η ύπαρξη αιτίου-αιτιατού δεν έχει σχέση με τη μοίρα (ως αποτέλεσμα της ύπαρξης του θεού). άρα για μένα υπάρχει ελευθερία.
και η κβαντική και το χάος μας δίνουν ακόμα περισσότερη.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#292 Kenny

Kenny

<SS0·b ∨ ~SS0·b>

• Retired Staff
  • 8.656 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:16

Ο αγνωστικιστης ειναι αυτος που δενει τα πραγματα με την δπλωματια , ετσι ''πιστευει '' και δεν ''πιστευει'' καπου.

Λάθος. Ο αγνωστικιστής είναι αυτός που γελάει και με την αφέλεια του πιστού (που νομίζει ότι έχει αποδείξεις) και με την αφέλεια του μη πιστού (που επίσης νομίζει ότι αποδείξεις). Δεν ανήκει σε κανένα από τα στρατόπεδα, πόσο μάλλον και στα δύο μαζί.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||

#293 phm

phm

Anime Ghost

• Members
  • 1.807 Δημοσιεύσεις:
  • LocationOn the boundary of life and death

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:18

ο ντετερμινισμός (ακόμα και κατά Laplace) ουσιαστικά δε μας περιλαμβάνει στην εξίσωση. η ύπαρξη αιτίου-αιτιατού δεν έχει σχέση με τη μοίρα (ως αποτέλεσμα της ύπαρξης του θεού). άρα για μένα υπάρχει ελευθερία.

Θες να πεις πως ο κόσμος είναι αιτιατός, αλλά παρόλα αυτά εμείς δεν είμαστε, και έχουμε ελεύθεροι βούληση; Ή ότι δεν είναι καν ντετερμινιστικός ο κόσμος, όπως υποστηρίζει πχ η κβαντική φυσική; Για να πω την αλήθεια δεν το χω ψάξει πολύ το ζήτημα, απλά νομίζω πως η πιθανοκρατία είναι ένας τρόπος να θεωρούμε τα πράγματα για να καλύψουμε την ανικανότητα μας να γνωρίζουμε τα πάντα με ακρίβεια :blurah5:
phmava.php

#294 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1.875 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:20

εννοούσα γενικά την πίστη (aka εμπιστοσύνη), όχι μόνο το θρησκευτικό της κομμάτι. ξαναλέω, έχω πρόβλημα με τον παντοδύναμο/παντογνώστη θεό. με τη haruhi πχ δεν έχω πρόβλημα:P

αυτό που λες για τον αθεϊσμό απλά είναι λάθος.

δεν εχεις εμπιστοσυνη .Ομως αυτος τα εχει ολα , τα δημιουργησε ολα, δημιουργησε εσενα...
οποτε γιατι να σε εξαπατησει ; κερδιζει τιποτα ; Του προσφερεις κατι παραπανω απο αυτα που εχει ;(αλλο που σε αγαπαει).
Εκει κολλαγε συμφωνα με τη διαθηκη και ο διαβολος , ο ανωτερος απο τους αγγελους , που εγινε εγωιστης γιατι δεν δεχοταν τον θεο σαν ανωτερο .

#295 odin

odin

Lord of valhalla

• Retired Staff
  • 1.535 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:38

δεν εχεις εμπιστοσυνη .Ομως αυτος τα εχει ολα , τα δημιουργησε ολα, δημιουργησε εσενα...
οποτε γιατι να σε εξαπατησει ; κερδιζει τιποτα ; Του προσφερεις κατι παραπανω απο αυτα που εχει ;(αλλο που σε αγαπαει).
Εκει κολλαγε συμφωνα με τη διαθηκη και ο διαβολος , ο ανωτερος απο τους αγγελους , που εγινε εγωιστης γιατι δεν δεχοταν τον θεο σαν ανωτερο .

Συνειδητοποιεις οτι ο the_end σου λεει οτι δεν αποδεχεται την υπαρξη ενος παντογνωστη θεου και εσυ του απαντας εχοντας ηδη κανει τη παραδοχη της παραπανω υπαρξης?
Ακομα και να καταφερεις αποδειξεις αυτην την υπαρξη (εστω και με μαθηματικη ακριβεια) στο τελος απλα θα εχες κανει εναν λογικο κυκλο (δηλαδη μια τρυπα στο νερο).

Γενικοτερα παιδια,επειδη εχουν δει πολλα τα ματια μου εδω μεσα,προσπαθειτε οταν ποσταρετε να εχετε υπ'οψιν οτι οι συνομιλητες σας δεν εχουν κανει απραιτητα τις παραδοχες που εχετε κανει εσεις για να βγαλετε τα συμπερασματα που βγαζετε και κατ'επεκτασιν ειναι πολυ πιθανον μιλατε διαφορετικη 'γλωσσα'.Η συννενοηση υπο αυτες τις συνθηκες ειναι απλα αδυνατη:emptyonexg1:

απλά νομίζω πως η πιθανοκρατία είναι ένας τρόπος να θεωρούμε τα πράγματα για να καλύψουμε την ανικανότητα μας να γνωρίζουμε τα πάντα με ακρίβεια

'Η μπορει απλα το να γνωριζουμε τα παντα με ακριβεια να ειναι αδυνατο και η πιθανοκρατια να μην ειναι παρα ο τροπος με τον οποιο λειτουργει ο κοσμος μας.

#296 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1.875 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:49

Συνειδητοποιεις οτι ο the_end σου λεει οτι δεν αποδεχεται την υπαρξη ενος παντογνωστη θεου και εσυ του απαντας εχοντας ηδη κανει τη παραδοχη της παραπανω υπαρξης?
Ακομα και να καταφερεις αποδειξεις αυτην την υπαρξη (εστω και με μαθηματικη ακριβεια) στο τελος απλα θα εχες κανει εναν λογικο κυκλο (δηλαδη μια τρυπα στο νερο).

Γενικοτερα παιδια,επειδη εχουν δει πολλα τα ματια μου εδω μεσα,προσπαθειτε οταν ποσταρετε να εχετε υπ'οψιν οτι οι συνομιλητες σας δεν εχουν κανει απραιτητα τις παραδοχες που εχετε κανει εσεις για να βγαλετε τα συμπερασματα που βγαζετε και κατ'επεκτασιν ειναι πολυ πιθανον μιλατε διαφορετικη 'γλωσσα'.Η συννενοηση υπο αυτες τις συνθηκες ειναι απλα αδυνατη:emptyonexg1:

Η μπορει απλα το να γνωριζουμε τα παντα με ακριβεια να ειναι αδυνατο και η πιθανοκρατια να μην ειανιπαρα ο τροπος με τον οποιο λειτουργει ο κοσμος μας.

δεχεται την αναγκη πιστης ειπε την οποια την εχει και αυτος.Τον παντογνωστη θεο δεν τον δεχεται για δικους του λογους, εγω δεν ξερω γιατι, αλλα καποιον αλλον θα τον δεχοταν, αυτο ειναι ξεκαθαρο , εγω απλα προσπαθησα να του ξεκαθαρισω τα πραγματα . Το θεμα ειναι πως ειχε εκλαβει λανθασμενα την υπαρξη του θεου ως παντογνωστη και παντοδυναμου.

#297 Kenny

Kenny

<SS0·b ∨ ~SS0·b>

• Retired Staff
  • 8.656 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:53

δεχεται την αναγκη πιστης ειπε την οποια την εχει και αυτος.Τον παντογνωστη θεο δεν τον δεχεται για δικους του λογους, εγω δεν ξερω γιατι, αλλα καποιον αλλον θα τον δεχοταν, αυτο ειναι ξεκαθαρο , εγω απλα προσπαθησα να του ξεκαθαρισω τα πραγματα . Το θεμα ειναι πως ειχε εκλαβει λανθασμενα την υπαρξη του θεου ως παντογνωστη και παντοδυναμου.

Ακολουθεί μετάφραση:

Οφείλω να τον βάλω στον σωστό δρόμο, διότι ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ™.

2112.gif

#298 the_end

the_end

Μ.Ο.Ν.Κ.

• Members
  • 56 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:53

στα υπόλοιπα έχω αναφερθεί (ότι αφού με δημιούργησε μπλα μπλα έχει και την ευθύνη).
αλλά τι προσφέρει στο θεό το ότι μας αγαπάει? αφού είναι τέλειος και ολοκληρωμένος?

Λάθος. Ο αγνωστικιστής είναι αυτός που γελάει και με την αφέλεια του πιστού (που νομίζει ότι έχει αποδείξεις) και με την αφέλεια του μη πιστού (που επίσης νομίζει ότι αποδείξεις). Δεν ανήκει σε κανένα από τα στρατόπεδα, πόσο μάλλον και στα δύο μαζί.

ο αθεϊσμός συχνά χωρίζεται σε strong και weak. και ο αγνωστικισμός μπορεί να θεωρηθεί weak atheism. οπότε ίσως γελάς με τον εαυτό σου καμιά φορά.
εγώ πχ δεν ξέρω αν υπάρχει θεός. αλλά πιστεύω/νομίζω ότι δεν υπάρχει. και εξηγώ το γιατί.

Θες να πεις πως ο κόσμος είναι αιτιατός, αλλά παρόλα αυτά εμείς δεν είμαστε, και έχουμε ελεύθεροι βούληση; Ή ότι δεν είναι καν ντετερμινιστικός ο κόσμος, όπως υποστηρίζει πχ η κβαντική φυσική; Για να πω την αλήθεια δεν το χω ψάξει πολύ το ζήτημα, απλά νομίζω πως η πιθανοκρατία είναι ένας τρόπος να θεωρούμε τα πράγματα για να καλύψουμε την ανικανότητα μας να γνωρίζουμε τα πάντα με ακρίβεια :blurah5:

ντετερμινισμός σε κάποιο βαθμό υπάρχει σίγουρα (το σύμπαν διέπεται από νόμους). χάος υπάρχει επίσης σίγουρα. υπάρχει ακόμα και το ντετερμινιστικό χάος (δηλαδή ακόμα και μια χαοτική κατάσταση διέπεται από κάποιους νόμους).
η πιθανοκρατία είναι μια μέση οδός. και αποδίδει αρκετά καλά.
ακριβώς δεν ξέρω πώς μπορώ να μας εντάξω στο όλο "masterplan", αλλά θεωρώ ότι η επιλογή/ελεύθερη βούληση (γιατί νομίζω ότι υπάρχει) δε μπορεί να προβλεφθεί από ένα πλήρως ντετερμινιστικό μοντέλο. μάλλον η συνείδηση (που μας δίνει την "επιλογή") είναι χαοτικός παράγοντας.

αυτό που λες για την πιθανοκρατία ουσιαστικά είναι η αρχή της απροσδιοριστίας του heisenberg.

δεν είναι ότι έχω εκλάβει το θεό ως απαραίτητα παντογνώστη/παντοδύναμο. απλά επιχειρηματολογώ ότι αν είναι τέτοιος, ο κόσμος μας είναι ένα κακοστημένο reality. αν δεν είναι παντογνώστης τότε το θέμα γίνεται χαοτικό. πχ δεν έχω μεγάλο πρόβλημα να πιστέψω τις θεωρίες κατευθυνόμενης πανσπερμίας όπου ο δημιουργός μας είναι απλά μια ανώτερη φυλή εξωγήινων. δε μου δημιουργεί παράδοξα μια τέτοια σκέψη. ή μάλλον, μου δημιουργεί λιγότερα. μου φαίνεται πιο λογική (η σκέψη)
Δημοσιευμένη  εικόνα

#299 Darkchilde

Darkchilde

Jedi Master

• Members
  • 915 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 12:55

Αλλά εαν ο θεός δεν είναι παντογνώστης και παντοδύναμος, σύμφωνα με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, τότε δεν είναι θεός! Σύμφωνα με όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες, ο θεός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης...

Βλέπεις Larasca ότι οι θρησκείες κάνουν φαύλους κύκλους γύρω από τα σημαντικά θέματα, όπως το τι και πως είναι ο υποτιθέμενος θεός, κοροϊδεύοντας στην ουσία τους "πιστούς".

#300 himawarinosekai

himawarinosekai

koko wa doko? O_o

• Members
  • 411 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 12 Μάρτιος 2008 - 13:00

Να προτείνω κάτι? (γράψτε με αν σας ξενέρωσα) Γιατί αντί να λέτε τί υποστηρίζει ο ένας και ο άλλος δεν γράφετε τί νιώθετε εσείς μέσα σας οτι ισχύει? Καλοί οι φιλόσοφοι, καλοί και οι επιστήμονες, αλλά το θέμα είναι πολύ προσωπικό για να αντλούμε συμπεράσματα από τίς απόψεις άλλων...

Συνεχίστε! Ν αρέσει να σας διαβάζω!! :blingeye2: