Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τα βάσανα του μαθητή... Τ___Τ
#2866
Posted 11 December 2011 - 23:43
#2867
Posted 11 December 2011 - 23:51

#2868
Posted 11 December 2011 - 23:54
Η Φιλοσοφία έχει αναγνωριστεί εώς επιστήμη και πέρα από τον δικό της κύκλο θεμάτων ασχολείται με όσα οι υπόλοιπες επιστήμες αδυνατούν να απαντήσουν.Σχετικά με το βιβλίο θα συμφωνήσω πως ήταν κακογραμμένο και γεμάτο άχρηστη πολυλογία.
Ναι αλλά είναι πολύ κρίμα η φιλοσοφία να 'σερβίρεται' έτσι στον μαθητή και να τον κάνει να την μισήσει. Τουλάχιστον πιστεύω πως αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι μαθητές την αντιμετωπίζουν ως την ώρα της βαρεμάρας.

#2869
Posted 11 December 2011 - 23:57
#2870
Posted 12 December 2011 - 00:07
Για το σχολικό μάθημα λέω (ακόμα θυμάμαι πόσο κακογραμμένο ήταν, ειδικά σε μερικά σημεία όπως στον Λοκ), όχι την ίδια τη φιλοσοφία, που ΔΕΝ είναι επιστήμη. Και πάντα πίστευα πως το ανθρώπινο μυαλό προχώρησε εξαιτίας κάτι ανθρώπων που μέχρι να καταλήξουν σε κάτι σκύλιαζαν μερικά χρόνια στην έρευνα (Δαρβίνος, Νεύτων, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης λοιποί επιστήμονες) και δεν άρχιζαν τις υποθέσεις, τις αξιωματικές παραδοχές κτλ κτλ κτλ. Μπορεί να πει κάποιος επιστήμονα το Βολταίρο, τον Καρτέσιο ή τον Τσόμσκι; Άλλο το σπουδαίο (ή και όχι πολύ σπουδαίο πάντα) μυαλό, άλλο η επιστήμη.
Δεν είναι επιστήμη. Η μελέτη της φιλοσοφίας είναι επιστήμη, η φιλοσοφία η ίδια είναι απλά τελείως διαφορετική ιστορία. Της λείπει η μέθοδος.
'Εχεις λάθος αντίληψη για το τι είναι φιλοσοφία
Ναι,υπήρξαν φιλόσοφοι που δεν ήταν επιστήμονες με την ολοκληρωτική έννοια της λέξης.Για την ακρίβεια,αυτοί που έγραψα στην 2η παράγραφο του προηγούμενου ποστ μου και γενικότερα οποιοσδήποτε φιλόσοφος καταπιανόταν σε τέτοιο βαθμό με το μεταφυσικό και ιδεαλιστικό στοιχείο.'Οντως,αν εξαιρέσεις ένα ιστορικό respect που αξίζουν,κατά τα άλλα δεν χρειάζεται ούτε για πλάκα να τους διαβάσεις την σήμερον εποχή,εκτός και αν θες μυθιστόρημα ή ιστορικές γνώσεις.
'Ομως φιλοσοφία δεν είναι μόνο αυτό,υπάρχουν/υπήρξαν φιλόσοφοι που τα ερωτήματα προέκυπταν από τα φυσικά πράγματα/λειτουργίες και την λογική(βλ. νεοθετικισμό,οντολογία,φιλοσοφία της ζωής,υλιστική φιλοσοφία κ.ά),και όχι από την θρησκεία,την ηθική ή τα ''οράματα''.Και αυτού του είδους η φιλοσοφία σαφέστατα και είναι βαθύτατα επιστημονική,καθ ότι στηρίζεται σε πρακτικές αποδείξεις,και όχι στις θεωρίες του κάθε πικραμένου.
Υ.Γ:Και φυσικά μπορεί να πει κάποιος επιστήμονα τον Τσόμσκυ και τον Βολταίρο

#2871
Posted 12 December 2011 - 00:08
Καθόμαστε και περνάμε την ώρα μας γράφοντας τις θεωρίες του βιβλίου (το οποίο ακόμα δεν έχει έρθει και τώρα που επιβάλεται κανείς δεν κάνει καμιά σοβαρή διαμαρτυρία) στο τετράδιο χρησιμοποιόντας κάτι τραγελαφικά επιχειρήματα για να τις "κατανοήσουμε", γιατί όπως λέει η καθηγήτρια αν το δούμε σε περισσότερο βάθος τα νοήματα θα είναι υπερβολικά σύνθετα κλπ
Όποτε δε νυστάζω υπερβολικά (μας το έχουν βάλει και δεύτερη ώρα) προσπαθώ να ανοίξω κουβέντα σηκόνωντας το χέρι μου στο άκυρο για να σχολιάσω κάποια θεωρία και να πω τι προτιμάω σε σύγκριση με αυτή ή απλά να πω την άποψή μου για κάτι αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Η καθηγήτρια μου λεει οτι πηγαίνω πολύ βαθιά, οτι έχω φιλοσοφικό χάρισμα κλπ κλπ.
Spare me the flattery, for I know I am all but imperfect.
Μια σοβαρή συζήτηση με επιχειρηματόλογία (γιατί η επιχειρηματολογία μου κάθε άλλο παρα τέλεια είναι) δεν έχω καταφέρει να κάνω γιατί απλά δε βρίσκομαι σε τμήμα θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά οικοκυρικών.
Το 90% της τάξης έχουν έρθει για να περάσουν την τάξη και επειδή δεν καταλαβαίνουν γρι απο μαθηματικά ή απλά για να περάσουν σε κάποια σχολή, σχεδόν καμιά δεν ενδιαφέρεται για τα θεωρητικά μαθήματα.
Όλο και κάποια (φυσικά έχουμε 3-4 έξυπνες μαθήτριες) θα δείξει ενδιαφέρον, αλλά φοβούνται ή βαριούνται να εμβαθύνουν και να επιχειρηματολογήσουν, και φυσικά θα επικρατήσει το κλίμα Gossip, πως θα γίνεται οι νέες real housewives of athens, μιμήσεις ζώων, κραυγές και οτιδήποτε άλλο δε θέλω να σκέφτομαι.
Και το μεγάλο regret είναι οτι στο άλλο τμήμα θεωρητικής τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και γίνεται κανονικό μάθημα φιλοσοφίας.
Μια συμμαθήτρια απο το φροντηστήριο μάλιστα μου είχε περιγράψει καταστάσεις με debates μεταξύ μαθητών-καθηγητή και ζήλεψα.

Τους έβαλε λεει ερώτηση στο διαγώνισμα:Να στηρίξετε με επιχειρηματα την άποψή σας για το αν υπάρχει ή όχι Θεός.
Ενοείται πως όλοι δυσανασχέτησαν, αλλά ειλικρινά μακάρι να πέσει και σε μας κάτι τέτοιο.
Είναι πολύ δύσκολη απάντηση και ειδικά εγώ που θα πρέπει να στηρίξω κάτι που δεν αποδυκνύεται επιστημονικά δε ξέρω πως θα τα πήγαινα, αλλά εκεί είναι και η μαγεία των θεωρητικών μαθημάτων...
Αμα μας βάλει να γράψουμε απ' έξω όσα λέει το τετράδιο και δεν υπάρξει ούτε μια ελεύθερη (όχι ακριβώς ελεύθερη δηλαδή, γιατί θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τον τρόπο σκέψης του μαήματος, και δε με χαλάει αυτό) I will hate the world for an eternity...
Δε χρειάζεται να το σχολιάσω αυτό, σου εξήγησαν οι απο πάνω.Φρικτό μάθημα η φιλοσοφία. Ένα μάτσο οτινάναι γραμμένο χωρίς λογική, αρχή, μέση, τέλος, σχήματα, σοβαρά επιχειρήματα. Πραγματικά ό,τι κατέβαινε στο κεφάλι του καθενός πεταμένο με το φτυάρι.
Απλά πες μου ενα φιλοσοφικό συλογισμό που δεν είναι βασισμένος κάπου και έχει πεταχτεί έτσι.
Ή φτίαξε μου εσύ ένα συλλογισμό που να μπορεί να σταθεί φιλοσοφικά αν σου φαίνεται τόσο απλό.
#2872
Posted 12 December 2011 - 00:23
#2873
Posted 12 December 2011 - 00:34
Για κάνε ένα search στο wiki.Kαι μαζί με αυτόν,και ένα search σε Schlick,Wittgenstein ή Carnap,που ήταν απ τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του
Έχει πλάκα πάντως το πως αγνόησες και τα υπόλοιπα ρεύματα που σου ανέφερα,και κόλλησες εκεί.
Αλλά άμα δεν καθόμουν να εξηγήσω και απάνταγα με ένα κυνικό ''η φιλοσοφία είναι παγκόσμια αναγνωρισμένη ως επιστήμη και το τι φαντάζεσαι εσύ ποσώς μας ενδιεφέρει'' θα ήταν καλύτερα?
Τέλος πάντων,καλή καρδιά.

#2874
Posted 12 December 2011 - 01:12
Τώρα για τους κυρίους που ανέφερες, ο μόνος που έχω κάποια επαφή με τις απόψεις του είναι ο Wittgenstein. Δεν πεθαίνω για τις θεωρίες του για τη γλώσσα. Εξετάζει ένα θέμα από εξαιρετικά χρηστική άποψη, χωρίς να ασχολείται με τους παράγοντες που το διαμόρφωσαν.
Τώρα, αν θες να γίνεις είρωνας και κυνικός, ελεύθερα. Είναι έλλειψη επιχειρημάτων να στρέφεσαι στην παγκόσμια αναγνώριση. Λίγη ευγένεια όμως δεν βλάπτει.
#2875
Posted 12 December 2011 - 01:28
'Αντε καλά...Λοιπόν, αν θέλεις μια ωραία, γεμάτη απάντηση σε όλα όσα έγραψες, δεν έχω αυτή τη στιγμή τα κουράγια, αλλά θα την έχεις άλλη μέρα. Στα γρήγορα, ο θετικισμός στην ουσία στέλνει όπως είπες ένα μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας στα διαόλια. Το μεγαλύτερο, γι αυτό και την πλήττει. Χάνουμε την μεταφυσική και την οντολογία που είναι αλληλένδετες, την ηθική, τη φιλοσοφία της ζωής επίσης, θα έλεγα. Ο υλισμός είναι μια ανάγνωση της ιστορίας, και της ανθρώπινης κοινωνίας, κυρίως κάποιων λειτουργιών της, και δεν με πείθουν μονόπλευρες αναλύσεις. Βρίσκονται αρκετά στοιχεία που μπορούν να πλήξουν μια αυστηρή υλιστική θεώρηση.
Τώρα για τους κυρίους που ανέφερες, ο μόνος που έχω κάποια επαφή με τις απόψεις του είναι ο Wittgenstein. Δεν πεθαίνω για τις θεωρίες του για τη γλώσσα. Εξετάζει ένα θέμα από εξαιρετικά χρηστική άποψη, χωρίς να ασχολείται με τους παράγοντες που το διαμόρφωσαν.
Τώρα, αν θες να γίνεις είρωνας και κυνικός, ελεύθερα. Είναι έλλειψη επιχειρημάτων να στρέφεσαι στην παγκόσμια αναγνώριση. Λίγη ευγένεια όμως δεν βλάπτει.
Φυσικά και τα φιλοσοφικά ρεύματα απορρίπτουν το ένα το άλλο.'Οπως όλα τα παραπάνω ρεύματα που σου έγραψα απορρίπτουν την ιδεαλιστική πλευρά της.Π.χ ο Μαρξ που εκτός όλων των άλλων είναι και υλιστικός φιλόσοφος,είχε γράψει το ''Αθλιότητα της φιλοσοφίας'' που είναι κριτική στους Χεγκελιανούς.
Και αυτό δεν εννοείς να καταλάβεις,πως η φιλοσοφία δεν είναι κάτι ενιαίο.Και πως ούτε αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της φιλοσοφίας η μεταφυσική.Τα περισσότερα ρεύματα έχουν πραγματιστική βάση
Και ΟΧΙ,η οντολογία δεν είναι αλληλένδετη με την μεταφυσική.Π.χ στην οντολογία του Hartmann,βασικός πυλώνας είναι πως η πραγματική δομή του όντος εξάγεται από τον υλικό κόσμο των θετικών επιστημών.
Στην παγκόσμια αναγνώριση κατέφυγα ως ύστατη λύση,αφού δεν καταλάβαινες ή δεν ήθελες να καταλάβεις αυτά που έγραφα.Και ναι,το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί και θεσμικά ως επιστήμη,πρέπει να σου λέει κάτι.
Αυτά,δεν έχω τα αποθέματα να συνεχίσω απ την στιγμή που δεν γίνομαι αντιληπτός,και θα καταλήξω να λέω τα ίδια και τα ίδια,όπως κάνω εδώ και 3 ποστς.Πίστεψε αν θες ότι η φιλοσοφία δεν είναι επιστήμη,πάντως να ξέρεις πως δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα

#2876
Posted 12 December 2011 - 12:56
Αυτά όσον αφορά το ΜΑΘΗΜΑ όπως έχει λεχθεί.
Τώρα για την Φιλοσοφία την ίδια: Κατά καιρούς έχουν υπάρξει πολλάαα+α22 ρεύματα και το κάθε ένα πρόσθετε ή αφαιρούσε κάτι σε ένα προηγούμενο, ή εκ νέου έβγαζε δικό του πόρισμα πάνω σε δικά του πιστεύω... και τα λοιπά. Γνωστό; Ναι.
Είναι η Φιλοσοφία επιστήμη; ΝΑΙ, εφόσον είναι κάτι που με αξιοποίηση των γνώσεων, εμπειριών και στοιχείων αλλά και με βάση θεωριών και υποθέσεων ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ και ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ και καταλήγει σε συμπεράσματα που ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ και ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΙ. Επίσης μελετάται και δέχεται διορθώσεις και το κυριότερο, συμβάλλει στην καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου. Αν όλα αυτά δεν είναι ιδιότητες και χαρακτηριστικά μιας επιστημής τότε πραγματικά θα ήθελα κάποιος να παραθέσει ένα ακράδαντο και γερό αντεπιχείρημα σε όσα είπα. Η Φιλοσοφία είναι επιστήμη, a good one, too.
#2877
Posted 12 December 2011 - 15:58
Όταν λες παραδοχές τι ακριβώς ενοείς?Φρικτό ΜΑΘΗΜΑ η φιλοσοφία. Εκεί λέω για το μάθημα, που έχει πετσοκόψει και τους συλλογισμούς πίσω από κάθε θεωρία, αν θυμάμαι καλά. Τώρα, αν σας καλύπτει μια μέθοδος που βασίζεται σε παραδοχές, κομπλέ. Πείτε το επιστήμη. Ο νεοθετικισμός που βάζεις στο παιχνίδι, Zane, νομίζω πως την ίδια τη φιλοσοφία πλήττει.
Εμένα αυτο που μου τη σπάει γενικά είναι οτι ασχολούμαστε με ανόητα παραδείγματα με μήλα και βλιβλία, και ότι άλλο ακούγεται "απλό και προσιτό στη νεολαία" (ουτε στο δημοτικό να ήμασταν) κάνοντας το μάθημα να ακούγεται γελοίο.
Αυτό που δε διδάσκουν είναι οτι μπορεί ένας συλλογισμός τύπου "Το μήλο πέφτει απο τη μηλιά, το αχλάδι απο την αχλαδιά, άρα το αχλάδι δεν είναι μήλο" να είναι σωστός, αλλά δεν έχει απολύτως καμία σημασία στον κόσμο οπου ζούμε, γιατί η πραγματική φιλοσοφία ασχολείται με θέματα πολιτικά, κοινωνικά, ψυχολογικά κλπ, και όχι με μήλα και αχλάδια.
Περι επιστήμης, για μένα η φιλοσοφία είναι επιστήμη όσο και τα video games είναι τέχνη.
Δεν ασχολούνται με κάτι συγκεκριμένο και συνδιάζουν πολλά δαιφορετικά στοιχεία, αλλά η ίδια η ενασχόληση μέ αυτά είναι αυτό που δημιουργεί την τέχνη/επιστήμη σε αυτά.
Επίσης σήμερα γράψαμε διαγώνισμα λατινικών.
Καλά τα πήγα, κάπου στο 16 θα πάρω λογικά, απλά είχα μπερδευτεί με τους αρχικούς χρόνους και τις αντωνυμίες, και επειδή δεν έμαθα τίποτα παπαγαλία, κάτι που δεν πρόκειται να κάνω ποτέ, δεν μπορούσα να τα θυμάμαι τέλεια.
Το συμπέρασμα οπου έχω καταλήξει όσον αφορά την παπαγαλία στη θεωρητική είναι οτι σε μαθήματα όπως τα αρχαία είναι παντελώς άχρηστη και αντί να κάνει τα πράγματα ευκολότερα τα κάνει πιο δύσκολα.
Στα λατινικά ενώ μπορούν να μας μάθουν κάποιους "κανόνες" (αμα μπορεί να θεωρηθεί οργανωμένη αυτή η ανόητη γλώσσα) αλλά επίτηδες μας βάζουν να τα μάθουμε απ' έξω γιατί τα παιδιά βολεύονται περισσότερο έτσι.
Είναι τραγικό να πρέπει να μάθεις απ' λέξω σε ποια κλήση βρίσκεται το κάθε ουσιαστικό ανεξάρτητα απο κανόνες, όλους τους αρχικούς χρόνους χωρίς να σου εξηγήσουν τι ακριβώς παριστάνουν, και να σου δίνουν το συντακτικό ξερά χωρίς να στο εξηγούν καν.
Αυτό θα πει φρικτό μάθημα, κι ας είναι εύκολο ή οτιδήποτε.
And, guess what?
Πήραμε τα υπόλοιπα βιβλια!
Ναι, αυτό πρέπει να σημειωθεί, 12/12/11 ήρθαν τα βιβλία που έπρεπε να πάρουμε απο το Σεπτέμβριο.
#2878
Posted 12 December 2011 - 16:32
And, guess what?
Πήραμε τα υπόλοιπα βιβλια!
Ναι, αυτό πρέπει να σημειωθεί, 12/12/11 ήρθαν τα βιβλία που έπρεπε να πάρουμε απο το Σεπτέμβριο.
Πάλι καλά που ήρθαν όλα τα βιβλία σε κάποιο σχολείο. Εμάς ακόμα μας λείπουν αρχαία, κείμενα και θρησκευτικά και απ'ότι μας είπε σήμερα η φιλόλογος μάλλον θα τη βγάλουμε όλη τη χρονιά με φωτοτυπίες στα συγκεκριμένα μαθήματα.

#2879
Posted 12 December 2011 - 22:56
#2880
Posted 12 December 2011 - 23:13
"Άντεξες την προηγούμενη χρονιά χωρίς βιβλία, τώρα θα αντέξεις και χωρίς θέρμανση" and it all
goes downhill from there