Σχετικα με τη μεταδοτικοτητα του ιού απο εμβολιασμένους και μη. Δείτε εδώ
ΩΩΩ πολύ καλό, δεν το χα υπόψιν, θενξ!
Κοίτα επιδημιολόγος δεν είμαι, προφανώς αυτά που λέω βασίζονται σε αυτά που ακούω και διαβάζω από εδώ και από εκεί. Και αυτό που διάβαζα μέχρι τώρα είναι ότι το εμβόλιο βοηθάει στην μείωση της μετάδοσης. Τώρα αυτό που λες ότι αν έχεις ήδη νοσήσει δεν τον είχα υπ όψιν πιο πριν. Από εκεί και πέρα όπως είπα, αν ο κόσμος κολλάει πιο δύσκολα τότε μάλλον θα μεταδίδεται και πιο δύσκολα.
Αυτό με τις ασθενείς που έχουν εξαλειφτεί τελείως δεν το είχα ψάξει. Οκ δέχομαι ότι το να εξαλειφτεί πλήρες ο ιός είναι μη ρεαλιστικό. Λες όμως, η λύση ίσως είναι να γίνει η ασθένεια ενδημική. Πως θα γίνει ενδημική αν ο κόσμος δεν κάνει αυτό που χρειάζεται; Αυτήν την στιγμή το κύριο όπλο που έχουμε (πέρα του να κάνουμε καραντίνα) είναι το εμβόλιο. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό που έλεγα πριν, ότι κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύεις μόνο εσένα αλλά και τους άλλους για τον λόγο που είπα πιο πάνω. Που βασικά νομίζω από ότι κατάλαβα δεν τον διαψεύδεις, απλά το debate υποθέτω είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι να τελειώσουμε με τον ίο μια γεια πάντα.
Το άρθρο το έριξα μια ματιά αν και όχι τόσο σε βάθος. Είναι αρκετά αισιόδοξο, το πόσο δίκιο έχει θα φανεί με τον χρόνο. Όμως και αυτό λέει για το πως τα διάφορα όπλα που έχουμε γα τον ιό (τα εμβόλια, καλύτερες θεραπείες) βοηθούνται και από το να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου το ποσοστό που κολλάει την νόσο είναι μειωμένο.
Που θέλω να καταλήξω.. Ξεκινήσαμε να συζητάμε για το κατά πόσο, το κάθε κράτος, είναι λογικό να βάζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά στους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Εφόσον έστω και έμμεσα και σε κάποιον βαθμό, το εμβόλιο επηρεάζει το πόσο μεταδίδεται ο ιός (υποθέτω ίσως από τεχνικής άποψης μιλώντας για μεταδοτικότητα πριν, μπορεί να μην ήταν ο σωστός όρος) είναι κάτι που δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις.
Επομένως είναι λογικό να μπαίνουν διαφορετικά μέτρα ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη. Τώρα το τι είναι αυτά τα μέτρα και το πόσο λογικά, αυτό είναι συζητήσιμο.
Για το παράδειγμα που τέθηκε για το αν θα πρέπει να απολυθούν νοσυλευτές που δεν κάνουν το εμβόλιο, γνώμη μου είναι πως εκτός και αν κάποιος νοσηλευτής έχει κάποιο ιατρικό λόγο, το να μην θέλει να εμβολιαστεί κατά πάσα πιθανότητα το κάνει από άρνηση. Δεν νοείται να είσαι νοσηλευτής ή γιατρός και να αρνείσαι να κάνεις το εμβόλιο, ειδικά δεδομένου ότι έχει περάσει τόσος καιρός και έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τις παρενέργειες τους. Νομίζω πως το να το αρνείσαι πλέον να το κάνεις χωρίς σοβαρό λόγο είναι αντιδεοντολογικό. Είναι σαν να πηγαίνω εγώ στο αφεντικό μου και να λέω ότι δεν θέλω να βάλω κάποιο antivirus στο laptop μου ενώ είναι πολιτική της εταιρίας. Ε φυσικό είναι μετά να θέλει να με διώξει.
Κοιτα να δεις, στην πορεία της σκεψης συμφωνω, αλλά καταλήγω στο εντελώς αντιθετο συμπερασμα για τους εξης λόγους:
Το ρεαλιστικό σεναριο ήταν παντα η "κανονικοποίηση της ασθενειας" όχι η εξαλειψη της. Αυτο θα επιτεφχθει με τα εμβολια ή χωρίς, αλλά με τα εμβολια πεθαινουν λιγοτεροι συνολικά, και δεν παραλύουν τα συστηματα υγειας. Και με το να τα κανουμε βοηθαμε και στην ερευνα κατα της ασθενειας. These are facts.
Επίσης, τα εμβολια θα βγουνε απο τη φαση τεσσερα γυρω στο 2025 αν θυμαμαι καλά. Μεχρι τοτε ειναι τυπικώς "υπο παρακολούθηση". Επίσης υπαρχει ενας σημαντικός ποσοτικά (όχι αναλογικά όμως) αριθμος νεκρων παγκοσμιως που πιθανως συνδεεται με καποια απο τα εμβολια, που αν δεν ειχαμε πανδημία, ιστορικά, θα σταματουσε η παραγωγή και θα συνεχιζοντουσαν οι δοκιμες πριν τα ρολάρουν. These are facts too.
Εγώ ζυγισα τα δεδομενα και τις πιθανοτητες τους και αποφασισα οτι ειμαι υπερ των εμβολίων, υπο καποιες προυποθέσεις, αλλά αν ενας γιατρος ή νοσοκομος ειναι αντιθετος, δε σημαινει οτι δεν τηρει καποια δεοντολογία. Απλώς εκτιμά τα γεγονοτα διαφορετικά από εμένα και μπορει να ανηκει σε καποια κατηγορία που δεν εχει μελετηθει αρκετά, οπως π.χ. τον θηλασμο. Το οποιο το ζω απο τρεις κοπελες στον κυκλο μου αυτην την περιοδο. Οταν διαβαζεις (και αυτη τη φορά, επειδη συμφωνω με τον pc magas θα βαλω cdc quotes) :
Clinical trials for the COVID-19 vaccines currently used in the United States did not include people who are breastfeeding. Because the vaccines have not been studied in people who are breastfeeding, there are limited data available on the:
- Safety of COVID-19 vaccines in people who are breastfeeding
- Effects of vaccination on the breastfed baby
- Effects on milk production or excretion
και όσον αφορά την μειωση στη μετάδοση (τα bold δεν ειναι δικά μου, εγώ απλά υπογραμμισα οσα δειχνουν καποια αβεβαιοτητα)
- Fully vaccinated people with Delta variant breakthrough infections can spread the virus to others. However, vaccinated people appear to spread the virus for a shorter time: For prior variants, lower amounts of viral genetic material were found in samples taken from fully vaccinated people who had breakthrough infections than from unvaccinated people with COVID-19. For people infected with the Delta variant, similar amounts of viral genetic material have been found among both unvaccinated and fully vaccinated people. However, like prior variants, the amount of viral genetic material may go down faster in fully vaccinated people when compared to unvaccinated people. This means fully vaccinated people will likely spread the virus for less time than unvaccinated people.
Τότε είναι δικαιωμα της καθε γιατρού και νοσηλεύτριας να πει "κάτσε ρε φίλε, αφού η διαφορά στην μεταδοτικότητα, αν υπάρχει, ειναι μάλλον πολύ μικρη, και αρκετά πορίσματα ερευνών για θηλάζουσες δεν υπάρχουν ακομα, γιατί πρέπει να κανω ΕΓΩ το πειραματοζωο με το δικό μου παιδί;". Και έχει καποιο δίκιο. Δεν σημαινει οτι νοιαζεται λιγοτερο για τους ασθενεις της, απλώς εχει και άλλα πραγματα στη ζωή της να υπολογίσει. And that's fine. Γιατι αργα η γρηγορα η πανδημία θα τελειωσει με ή χωρίς τη συμβολή της.
Και ναι, ίσως αυριο να βρεθουν καλές ερευνες που θα δειχνουν οτι παιζει μεγαλο ρολο το εμβολιο στη μεταδοση, αλλά σημερα, δεν τις εχουμε. Και η απαντηση "ναι αλλά και ακομα και το λιγο παραπανω μετραει" για μενα δεν ειναι επαρκης λογος για να απολύεις νοσηλευτικο προσωπικο, και να εκβιαζεις κοσμο γενικότερα. Γιατι "λιγο παραπάνω επικινδυνοι" δεν ειναι μονο οι ανεμβολίαστοι, αλλά και οι καπνιστές, οσοι παιρνουν κορτιζονη, οσες ειναι σε εγκυμοσύνη και πολλοί άλλοι. Φανταζεστε ποσοι θα εμεναν αν απολύαμε ολους τους καπνιστές ως "αντιδεοντολογικούς"; 
Γενικά αυτο που προσπαθω να πω ειναι οτι δεν εχει αρκετους γιατρους και νοσηλευτες η Ελλάδα για να απολύει κιολας. Αλλά ακομα και αν ειχε, τα παραπανω στοιχεία και νουμερα δεν δικαιολογουν τη νομιμοτητα τετοιων αποφασεων, κατ'εμέ. Γενικά θεωρω οτι οταν τα πραγματα δεν ειναι ασπρο/μαυρο, αλλά πιο... γκρι, καλυτερα να μην ειμαστε απολυτοι, "ποναει χερι κοβει χερι" και να μην βιαζομαστε να φορεσουμε ταμπελες στους συνανθρωπους μας που προσπαθουν να βγαλουν ακρη σε μια θαλασσα αβεβαιοτητας και αντικρουμενων μελετων. Το οτι καποιοι δεν κανουν την ιδια επιλογη με εμενα δε σημαινει οτι θελουν το κακο μου. Ούτε οτι ειναι γιδια και ερμαια - ή πηγές - παραπληροφορησης.
πως μπορω να κανω bypass to content id?????????
δεν πειραζει παιδια.
δειτε εδω.
ειναι απο την σειρα σερλοκ. περιμενω γνωμες.
https://streamable.com/r34a4c
Πολύ καλή δουλειά!!!
ασχετο. ρε παιδια. ψαξτε λιγο sinatra fly me to the moon.
ψαχνω την κλασσικη εκδοση που ολοι ακούγαμε κάποτε. δεν υπάρχει. τα περισσότερα με τον sinatra έχουν πιο αργο ρυθμο και οχι την κλασσικη version που ολοι εχουμε στο νου. εκτος και αν ηταν κάποιος άλλος της εποχης που το τραγουδουσε με τον ρυθμο που το ξέρουμε όλοι και νόμιζα ότι ηταν ο sinatra.
Δεν ξερω αλλά όταν έπαιζα Bayonetta είχα κολήσει πολύ ασχημα με αυτο το κοματι. Και του πηγαινε και πολύ η γυναικεια φωνη.