Eεεεε μη μου το παιρνεις λιγο λιγο 
This means that whilst vaccination may reduce an individual’s overall risk of becoming infected, once they are infected there is limited difference in viral load (and Ct values) between those who are vaccinated and unvaccinated. Given they have similar Ct values, this suggests limited difference in infectiousness
Βασικά κανεις δε θα σου εγγυηθεί οτι δεν θα κολλησεις (και καλά κάνουν, δεν ειναι αυτό το ζητουμενο) για αυτό και το "may", αλλά αν κολλησεις, ανεξαρτητως του πόσο αρρώστησες, η διαφορά στο ποσο κολλάς τους άλλους ειναι "περιορισμένη".
Σορρυ για την αθλια μεταφραση...
Τα στοιχεια των ασθενειών (μία ειναι λολ) που εχουν εξαφανισθεί ειναι ευκολα διαθεσιμα σε όλους οπως και γιατί ειναι τοσο δυσκολο ως αδύνατο οπως και γιατί δεν θα πρεπε να μας ανυσηχει και τοσο αυτό. Νομιζω το ζητουμενο για τους πιο ρεαλιστες ειναι να μειωθει απο πανδημία σε ενδημική (τύπου γριπη) ειτε μεσω εμβολίων, ειτε λογω νοσου, καθως και να βελτιωθει η φαρμακευτική θεραπεια. Και μαλλον αυτο αρκει για μια φυσιολογική ζωή.
Η αγαπημενη μου άποψη πάνω σε αυτό ειναι αυτή, για όποιον ενδιαφερεται και δεν βαριέται να τη διαβασει. Φυσικά, οσο καλά στηριγμένη και νάναι δεν παει να ειναι μια εκτιμηση, αλλά εγώ μαλλον θα στοιχιμάτιζα υπέρ της.
Κοίτα επιδημιολόγος δεν είμαι, προφανώς αυτά που λέω βασίζονται σε αυτά που ακούω και διαβάζω από εδώ και από εκεί. Και αυτό που διάβαζα μέχρι τώρα είναι ότι το εμβόλιο βοηθάει στην μείωση της μετάδοσης. Τώρα αυτό που λες ότι αν έχεις ήδη νοσήσει δεν τον είχα υπ όψιν πιο πριν. Από εκεί και πέρα όπως είπα, αν ο κόσμος κολλάει πιο δύσκολα τότε μάλλον θα μεταδίδεται και πιο δύσκολα.
Αυτό με τις ασθενείς που έχουν εξαλειφτεί τελείως δεν το είχα ψάξει. Οκ δέχομαι ότι το να εξαλειφτεί πλήρες ο ιός είναι μη ρεαλιστικό. Λες όμως, η λύση ίσως είναι να γίνει η ασθένεια ενδημική. Πως θα γίνει ενδημική αν ο κόσμος δεν κάνει αυτό που χρειάζεται; Αυτήν την στιγμή το κύριο όπλο που έχουμε (πέρα του να κάνουμε καραντίνα) είναι το εμβόλιο. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό που έλεγα πριν, ότι κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύεις μόνο εσένα αλλά και τους άλλους για τον λόγο που είπα πιο πάνω. Που βασικά νομίζω από ότι κατάλαβα δεν τον διαψεύδεις, απλά το debate υποθέτω είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι να τελειώσουμε με τον ίο μια γεια πάντα.
Το άρθρο το έριξα μια ματιά αν και όχι τόσο σε βάθος. Είναι αρκετά αισιόδοξο, το πόσο δίκιο έχει θα φανεί με τον χρόνο. Όμως και αυτό λέει για το πως τα διάφορα όπλα που έχουμε γα τον ιό (τα εμβόλια, καλύτερες θεραπείες) βοηθούνται και από το να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου το ποσοστό που κολλάει την νόσο είναι μειωμένο.
Που θέλω να καταλήξω.. Ξεκινήσαμε να συζητάμε για το κατά πόσο, το κάθε κράτος, είναι λογικό να βάζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά στους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Εφόσον έστω και έμμεσα και σε κάποιον βαθμό, το εμβόλιο επηρεάζει το πόσο μεταδίδεται ο ιός (υποθέτω ίσως από τεχνικής άποψης μιλώντας για μεταδοτικότητα πριν, μπορεί να μην ήταν ο σωστός όρος) είναι κάτι που δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις.
Επομένως είναι λογικό να μπαίνουν διαφορετικά μέτρα ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη. Τώρα το τι είναι αυτά τα μέτρα και το πόσο λογικά, αυτό είναι συζητήσιμο.
Για το παράδειγμα που τέθηκε για το αν θα πρέπει να απολυθούν νοσυλευτές που δεν κάνουν το εμβόλιο, γνώμη μου είναι πως εκτός και αν κάποιος νοσηλευτής έχει κάποιο ιατρικό λόγο, το να μην θέλει να εμβολιαστεί κατά πάσα πιθανότητα το κάνει από άρνηση. Δεν νοείται να είσαι νοσηλευτής ή γιατρός και να αρνείσαι να κάνεις το εμβόλιο, ειδικά δεδομένου ότι έχει περάσει τόσος καιρός και έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τις παρενέργειες τους. Νομίζω πως το να το αρνείσαι πλέον να το κάνεις χωρίς σοβαρό λόγο είναι αντιδεοντολογικό. Είναι σαν να πηγαίνω εγώ στο αφεντικό μου και να λέω ότι δεν θέλω να βάλω κάποιο antivirus στο laptop μου ενώ είναι πολιτική της εταιρίας. Ε φυσικό είναι μετά να θέλει να με διώξει.