Ωραία που ξεκίνησε μία συζήτηση σχετικά με τα εργασιακά στην Ελλάδα της δημοσιονομικής και πανδημικής κρίσης. Ας τα πάρουμε ένα-ένα:
Σε καταλαβαίνω ΑΠΟΛΥΤΑ (είμαι 27). Ξεκίνησα να δουλεύω λίγο μετά το στρατό στην ηληκία σου παράλληλα με το μεταπτυχιακό μου στο εξωτερικό. Μισθός της πλάκας σαν φοιτητής (Ολλανδία) και προφανώς αναγκαζόμουν να φεσώνω γονείς. Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική (όχι ότι στο εξωτερικό πάει πίσω για τους μετανάστες) Ξέρω πολλά άτομα μεγαλύτερα κι από εσένα αλλά κι από εμένα που παρότι έχουν μια όποια δουλειά δεν τους επιτρέπει ο μισθός να "πιάσουν" σπίτι δυστυχώς. Συμμερίζομαι την απαισιοδοξία σου...
Εμένα η πρώτη μου επαφή με τη δουλειά ήταν στο γυμνάσιο που πήγαινα οικοδομή. Δεν ήμουν φυσικά 5 στα 7, ούτε κουβαλούσα τσιμέντο, αλλά βοηθούσα σε μερεμέτια σε σπίτια κυρίως (πιο soft δουλειές), κουβάλημα, πάρε-δώσε εργαλεία, κανά βίδωμα, να κρατήσεις σωλήνα να τον κόψει ο άλλος κτλ. Κουραζόμουν προφανώς, παίζει ρόλο και η ηλικία. Στη 2η γυμνασίου είχαμε ένα μήνα κατάληψη και εγώ ένα μήνα δούλευα αντί να αράζω (δυστυχώς). Καλοκαίρι 3ης γυμνασίου δούλευα minimum 5/7. Δευτέρα λυκείου και μετά σταμάτησα τελείως τη δουλειά γιατί άρχισα το φροντηστήριο το απόγευμα. Από τα 18 μένω μόνος μου,και στα έξι χρόνια τελείωσα την καλύτερη (if you ask me) σχολή του πολυτεχνείου. Νομίζω πως είμαι highly skilled ερευνητής και προγραμματιστής, ακόμα και για τα στάνταρ της σχολής μου. Πρόσφατα πήγα σε άλλη δουλειά με ακόμα περισσότερα φράγκα.
Η 2η καραντινα με βρήκε στα 27 μου, να μένω μόνος μου σε ένα ρετιρέ στο κέντρο της θεσσαλονικης. Έχω ένα έξτρα δωμάτιο που έχω τις 3 κιθάρες μου, ποδήλατο, και ενίοτε την απλώστρα με τα ρούχα μου όταν έχει πολύ υγρασία για να τα απλώσω στην (πραγματικά τεράστια) βεράντα μου. Αν θέλω να αγοράσω κάτι απλά το παίρνω. Με τον μισθό μου, όχι με τις οικονομίες μου. Ήθελα νέο λαπτοπ; Το πήρα. Ήθελα fender stratocaster; Την πήρα.
Θα με έλεγε άνετα κάποιος τεχνοκράτη και γιάπη. Ελπίζω να μην είμαι τόσο. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είσαι εσύ, αλλά εγώ ακόμα και έτσι, πραγματικά θα ντρεπόμουν να πω τέτοιες πίπες όπως αυτές που γράφονται παραπάνω.
Για να ψάξεις δουλειά πρέπει να έχεις δουλειά. Ακόμα και να βρεις, τα εργασιακά σου δικαιώματα είναι στον πάτο. Σε απολύουν μέσα στον 1ο χρόνο χωρίς αποζημίωση. Εγώ για να είμαι άνετος, έχω φράγκα στην άκρη να μείνω minimum κανα 6μηνο άνεργος. Πέρα από τις 2 φορές που ανέφερα παραπάνω για αγορές, μαζεύομαι φουλ και προσέχω τι χαλάω. Ξέρω ότι στην ελάδα, ανά πάσα στιγμή μπορείς να χάσεις οτιδήποτε, και να αναγκαστείς να τα μαζέψεις και να πας στη μάνα σου. Γιατί άμα χρειαστεί, με δουλειά του ποδαριού (δλδ ΟΛΕΣ χωρις πτυχίο) δε συντηρείς ούτε γκαρσονιέρα στο μεταξουργείο. Και σε έχουν μες στην ξεφτίλα, δεν το συζητώ.
Μιας και το ανέφερες, μίλησα με τύπους για δουλειά στο εξωτερικό σε κάποια φάση το 1ο εξάμηνο το 20'. Από τις 4-5 συνεντεύξεις, στις 2 έφτασα να είμαι εγώ 1v1 με κάποιον άλλον(μετά είδα ότι θα έχει πάλι καραντίνα και σκέφτηκα πως μάλλον δε με ψήνει να πάω εξω χωρις κοινωνική ζωή για όσο κρατήσει αυτο). ΟΚ, θα μπορούσα να έχω βρει δουλειά έξω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι στην ίδια μοίρα με τον μέσο έλληνα απόφοιτο. Για χωρίς πτυχίο δε μιλάω καν. Για το πόσο κρατάνε οι διαδικασίες πρόσληψης, γάμησέτα. Από το να στείλεις μέχρι να σε πάρουν, θέλει για πλάκα 3μηνο(για εξωτερικο). Και είπαμε, είμαι ultra high skilled σε ειδικότητα με τέρμα ζήτηση. ΕΧΟΝΤΑΣ δουλειά. Άμα δεν έχεις δουλειά ή λεφτά άκρη, πραγματικά δεν ξέρω με τι ψυχολογία σκάει κάποιος σε συνεντευξεις. Όπως είπα "μην ψάχνεις δουλειά άμα δεν έχεις ήδη δουλειά".
Παρόλα αυτά, μια χαρά μπορώ να μείνω και γω άνεργος. Συμβαίνει και στους καλύτερους, ναι. Και μετά έρχεται εδώ ο μαν πιο πάνω και σου λέει να δουλέψεις wordpress στο εξωτερικο freelancer, se blost posts (χαχα), και να κλικάρεις διαφημίσεις, όταν υπάρχουν 1 δις ινδοί που τα κάνουν αυτά για 10 φορές λιγότερα απ οσα παίρνεις.
TL;DR, από τις μεγαλύτερες μαλακίες που διάβασα εδώ, μετά τη θρησκεια και τις γυναικες.
ge0 και zeliga, οι εμπειρίες σας μπορώ να πω ότι συνάδουν με τη δική μου, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία.
Κι εγώ προέρχομαι από έναν πατέρα ο οποίος ήταν οικοδόμος (τώρα συνταξιούχος), αλλά δυστυχώς η δουλειά στην οικοδομή την τελευταία δεκαετία έπεσε κατακόρυφα. Τα αδέρφια μου, όπως ο zeligas, βοηθούσαν από πολύ μικροί τον πατέρα μου, καθώς όταν ήταν εκείνοι μικροί (γυμνάσιο-λύκειο) η δουλειά ήταν υπερπολλαπλάσια, αλλά παρόλα αυτά ήταν ένα σημαντικό και τίμιο μεροκάματο. Δυστυχώς όταν εγώ ήμουν γυμνάσιο και λύκειο δεν δούλεψα πολλές μέρες πλάι στον πατέρα μου (μιλάω για 2010-2015), γιατί είχε παγώσει ολόκληρος ο κατασκευαστικός κλάδος. Μόνο σε ένα σπίτι που ανακαινίστηκε πήγαμε και στην κατασκευή μίας δεξαμενής εργάστηκα.
Κατά τα άλλα, στο λύκειο προσπάθησα να βασιστώ στις δικές μου δυνάμεις, χωρίς ιδιαίτερα και φροντιστήρια, ώστε να περάσω στο πανεπιστήμιο και με πολλή περηφάνια λέω ότι τα κατάφερα. Όσο ήμουν στο πανεπιστήμιο, παράλληλα με τις σπουδές προσπαθούσα να βρω δουλειές του ποδαριού, να έχω κάποιο παιδάκι για να κάνω ιδιαίτερα, ώστε να βγάζω έστω τα λίγα έξοδά μου. Έμενα στις εστίες, έτρωγα στη λέσχη, δεν έβγαινα σχεδόν καθόλου έξω (πολύ λίγες φορές αναλογικά), ακριβώς γιατί υπήρχε οικονομική ασφυξία στην οικογένειά μου. Δυστυχώς, στην πόλη σπουδών μου δεν υπήρξα τυχερός ώστε να βρω μία μόνιμη εργασία, οπότε αποφάσισα να πάω στον στρατό, όπου ξόδεψα πολύ περισσότερα χρήματα απ' όσα ξόδεψα μία ολόκληρη χρονιά ως φοιτητής, αλλά πάντοτε έβλεπα ένα φως στην άκρη του τούνελ. Προσπάθησα, παρακάλεσα, ήρθα σε επαφή με υποψήφιους εργοδότες όσο ήμουν μέσα στον στρατό και φρόντισα να εκμεταλλευτώ τις "διασυνδέσεις" που απέκτησα εκεί, ένεκα του ότι ήμουν φιλότιμος και ευγενής. Τελικά μπόρεσα να βρω μία εργασία, με πολλές προοπτικές και αρκετά καλά χρήματα στον τουριστικό κλάδο, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όλα γκρεμίστηκαν. Κι αυτό προφανώς δεν το έπαθα μόνο εγώ, αλλά και άλλοι γνωστοί μου που ήθελαν να απασχοληθούν στον τουρισμό. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχω βρει μία τέτοια εργασία, αν και έχω ξανάρθει σε επαφή με τον ίδιο εργοδότη, ο οποίος είναι θετικός στο να με προσλάβει, αρκεί τα δεδομένα της πανδημίας να είναι εξίσου θετικά μετά τον Απρίλιο => αβεβαιότητα.
Κοντολογίς, δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι δεν προσπαθώ, δεν ψάχνομαι και δεν εξελίσσομαι! Γι' αυτό και θέλω να απαντήσω στο επόμενο μήνυμα που παραθέτω, το οποίο όμως με εξόργισε.
To οτι, δεν υπαρχουν δουλειες στην πολη που βρισκεται καποιος, με μισθο, την συγκεκριμενη περιοδο, δε σημαινει σχεδον τιποτα. Μπορεις να κανεις δουλειες παγκοσμιως, με το κομματι, (τεσταροντας ιστοσελιδες, γραφοντας διαφημιστικα μπλογκ ποστ, κλικαροντας διαφημισεις) και ταυτοχρονα να εκπαιδευτεις σε κατι καινουριο online, και οταν τελειωσει ολο αυτο να σε βρει με περισσοτερα skills απο οτι σε βρηκε στην αρχη. Αν θελετε να σκεφτεστε την καριερα σαν κατι γραμμικό, που εχει μονο εναν τροπο να συμβει (σχολειο, πανεπιστημιο, πρωτη κακοπληρωμενη δουλεια για προυπηρεσια, κτλ.) και το να εξαρτασαι για λιγα χρονια in your 20s απο τους γονεις ως κατάντια, fine.
Aπλά μην απορρησετε μετά οταν αλλοι το δουνε σαν ευκαιρία να προχωρησουνε και μετά εχετε να αντιμετωπισετε ακομα μεγαλυτερο ανταγωνισμο.
Haviing said that, ειναι και λογικο ταυτοχρονα να νιωθεις απελπισια και αλλα δυσαρεστα οταν καποιος σουξηλωνει ολες τις ευχαριστες συνηθειες, κοβει τις ελευθερειες σου, και χεζει στα ονειρα σου. Αλλά μην νομιζετε οτι ΟΛΟΙ το αντιμετωπιζουν με τον ιδιο τροπο, ουτε οτι οσοι ειναι καλυτερα, ειναι γιατι εχουν κατι παραπανω απο εσας. Συνηθως εχουμε πολύ μεγαλυτερο ελεγχο στη ζωη μας απο οσο νομιζουμε.
Και το computer μπορει να κανει πολυ περισσοτερα για μας περα απο προσβαση στο ανιμε.γρ 
Lord Leon, δεν σε γνωρίζω προσωπικά, ούτε εσύ εμένα, αλλά η στάση σου είναι ειρωνική και υπερφίαλη.
Όπως περιέγραψα και παραπάνω, εγώ προέρχομαι από μία φτωχή σχετικά οικογένεια. Ευτυχώς, δεν έχουμε πρόβλημα βιοποριστικό, αλλά εκτός από τα καθημερινά έξοδα δεν μπορούν να καλυφθούν άλλα έξοδα. Εγώ προσπάθησα όσο γίνεται να έχω μηδενικά έξοδα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, γιατί δυστυχώς οι γονείς μου δεν μπορούσαν να μου παράσχουν πολλές ανέσεις. Γι' αυτό έμαθα να χχρησιμοποιώ το internet για να αποκτώ skills: μπήκα στο πανεπιστήμιο, λόγω του υλικού προετοιμασίας που υπάρχει στο internet, έμαθα μία δεύτερη ξένη γλώσσα (γερμανικά) μέσω του internet, έμαθα μέχρι και βασικές έννοιες προγραμματισμού μέσω του internet, αλλά δυστυχώς πολλά από τα skills που απέκτησα δεν τα λαμβάνουν υπ' όψιν τους οι εργοδότες, γιατί θεωρούν ότι επειδή προέρχομαι από ανθρωπιστική σχολή, δεν είμαι ικανός ούτε για την απλή δουλειά γραφείου που μέχρι 20 χρόνια πριν έκανε η θείτσα που έβγαλε ένα ΓΕΛ.
Όλες αυτές οι "λύσεις" που προτείνεις είναι αστείες, γιατί δεν σου αποφέρουν σχεδόν καθόλου χρήματα και όπως σου είπαν και παραπάνω, υπάρχουν πολλοί Ινδοί που κλικάρουν σε διαφημίσεις για πολύ λιγότερα χρήματα από εσένα (

). Εκτός αυτού, τέτοιου είδους εισοδήματα δεν σου προσφέρουν την πολύτιμη ασφαλιστική ικανότητα, που σου προσφέρει και η τελευταία δουλειά του ποδαριού στην χώρα μας. Και όχι, η λύση σε αυτό δεν είναι η ιδιωτική ασφάλιση όταν μένεις στην επαρχία.
Η λύση της startup επιχείρησης, ακόμη και της πιο απλής, όπως το να φτιάχνεις sites με wordpress, θα σου αποφέρει μόνο ένα πρόσκαιρο εισόδημα και τεράστιες υποχρεώσεις στην εφορία και το κράτος. Πίστεψέ με, όταν δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ, τότε όντως μπορείς να χάσεις τα πάντα... Γιατί δεν θα κάνεις μία επένδυση με ένα μικρό κομπόδεμα, αλλά θα ξεκινήσεις από το 0 και ενδεχομένως θα τελειώσεις στο -2000 αν όλα πάνε κατά διαόλου.
Όταν είσαι στο 0 δεν μπορείς να μεταβείς σε μία άλλη πόλη, σε μία άλλη χώρα, σε μία άλλη κοινωνία. Εμείς των μικρών κοινωνικών στρωμάτων προσπαθούμε να ξεκινήσουμε από κάπου, έστω και χαμηλά, για να μπορέσουμε κάπως να ανέλθουμε. Όπως είπε και ο zeligas, όταν έχεις ήδη δουλειά, πολύ εύκολα μπορείς να κάνεις κάποιες επιλογές, να τολμήσεις, να δικτυωθείς και να απορροφήσεις τους ενδεχόμενους κραδασμούς.
Όταν, όμως, δεν μπορείς να ξεκινήσεις δουλεια ούτε καν ως γκαρσόνι, τότε για τι είδους εργασία μιλάμε; Ακόμη και οι μεταφορικές προτίμησαν να μισθώσουν ταξί, παρά να προσλάβουν νέο προσωπικό...
Να κάνω εθελοντισμό για να γεμίσει το βιογραφικό... Με τι λεφτά για βενζίνες, μετακινήσεις, κολατσιό; Εδώ την τελευταία φορά που πήρα πιτόγυρο απ' έξω ήταν όσο ήμουν στρατό

Μεταπτυχιακό, κλπ, οι γονείς μου μού το είχαν ξεκαθαρίσει όσο ήμουν στον στρατό ότι δεν θα μπορέσουν να με υποστηρίξουν. Γι' αυτό κι εγώ ήθελα και θέλω να βρω διακαώς δουλειά, έτσι ώστε να μαζέψω κάποια χρήματα, κι ας γίνω 30 μέχρι να κάνω μεταπτυχιακό. Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου είναι χαλαροί και λένε "ΕΥΤΥΧΩΣ" που ασχολούνται με το μεταπτυχιακό τους, αλλά εγώ που είμαι 1 χρόνο άπραγος στη ζωή μου, δεν έχω την ίδια διάθεση.
Δεν αγχώνομαι για το αν θα βρω δουλειά. Ξέρω ότι θα βρω κάποια στιγμή, και μάλιστα γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα είμαι πολύ ικανός με ό,τι καταπιαστώ. Το πρόβλημά μου είναι ότι μέχρι να γίνει η αρχή, εγώ δυστυχώς θα πρέπει να μένω με τους γονείς μου, να τους επιβαρύνω και να φυτοζωώ. Από την μία πάλι καλά είναι κι αυτοί και μου δίνουν ένα πιάτο φαγητό και στέγη. Εννοείται ότι έξοδοι, διασκέδαση κλπ είναι όλα κομένα, ήδη από την περίοδο που ήμουν στον στρατό.
Όπως σου είπε και ο Zeligas, δεν φταίνε οι φτωχοί που είναι οι φτωχοί, αλλά το σύστημα που χωρίζει τους ανθρώπους σε έχοντες και μη έχοντες. Δυστυχώς, όλοι εμείς που δεν έχουμε κάποιον από πίσω να μας σιγοντάρει, πρέπει να πάρουμε μόνοι μας τη ζωή μας στα χέρια μας. Η πανδημία, δυστυχώς, έκανε περισσότερο δυσχερή την ήδη απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα.
I know, too much drama... Επειδή όμως είμαι θετικός άνθρωπος, θα κλείσω με μία θετική νότα!
Ξέρω πολλούς ανθρώπους που ήταν σε χειρότερη κατάσταση από εμένα και τελικά τα κατάφεραν και μάλιστα άλλαξαν κοινωνικό στρώμα. Κλασικό παράδειγμα και πρότυπο είναι ο πατέρας μου, που βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις μάς ανέβασε στην μεσαία τάξη (όσο ήταν καλά τα χρόνια) και είχε την διορατικότητα να μην ξοδέψει πολλά από τα χρήματά του, με αποτέλεσμα ακόμη και όταν δεν είχε δουλειά να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μπορεί ο καθένας να ζει με αξιοπρέπεια. Και νομίζω ότι με προσπάθεια χτίζονται πολλές καριέρες

@Nikolai Karapetsov Φίλε, σου εύχομαι ένα όμορφο ξεκίνημα αν τελικά ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση! Μακάρι να πάνε όλα καλά, να σταθείς τυχερός και να είναι δουλειά που να σε ευχαριστεί, κι όχι να σε παιδεύει. Εύχομαι κάθε επιτυχία!