Νομιζω οτι ο τιτλος τα λεει ολα. Εδω θα παρουσιαζουμε και θα ασχολουμαστε γενικα με ολα οσα τρωνε και πινουν οι γιαπωνεζοι. Μπορειτε επισης να παραθετετε αποριες και ερωτησεις σχετικα με την γιαπωνεζικη κουζινα.
Προκειται για μια κουζινα που ειναι αρκετα εξωτικη για να δικαiολογει το δικο της thread.
Για αρχη, θα παραθεσω καποια ποστ που ειχα κανει στο παλιο thread του φαγητου και εχουν να κανουν με αγαπημενα μου ιαπωνικα πιατα!
Takoyaki

Δεν ειναι ενα κιριλε πιατο της Ιαπωνικης κουζινας. Το θεωρουν fast food και μαλιστα φαι που συνηθως ακολουθει τα μεθυσια. Ενα απο καλα της ιαπωνικης κουζινας ειναι οτι ακομη και τα ταπεινα τους πιατα ειναι εξαιρετικα περιπλοκα.
Το βασικο συστατικο ειναι χταποδι. μπουκιες απο φρεσκο χταποδι μεσα σε μια μπαλα απο μαλακη αφρατη ζυμη (με βαση αυγο) και μαγειρευεται σε ενα ειδικο σκευος το takoyakiki. To αποτελεσμα ειναι ενα εξαισιο χταποδι που λιωνει στο στομα μεσα σε μια αφρατη ζυμη με τραγανο εξωτερικο περιβλημα η οποια κολυμπα σε μια υπεροχη γλυκια σαλτσα απο σογια. Πολλες φορες βαζουν και γιαπωνεζικη μουσταρδα με μαγιονεζα. Πανω πανω εχει τριμενο φυκι και bonito flakes
Ειναι υπεροχο φαγητο και δεν σταματας να τρως... Μεχρι να το δοκιμασω πιστευα οτι εμεις οι Ελληνες κανουμε το καλυτερο χταποδι, αλλα οταν δοκιμασα αυτο το φαγητο παραδεχτηκα ταπεινα την ηττα μας..
Ειναι ομως δυσκολο φαγητο να βρεθει σε καλη ποιοτητα εκτος ιαπωνιας. Ειναι σπεσιαλιτε απο την Osaka και δεν αποτελει επιλογη των περισσοτερων ιαπωνικων εστιατοριων του εξωτερικου. Στο Λονδινο το βρηκα σε πανακριβα κυριλατα ιαπωνικα εστιατορια, πραγμα αστειο αφου προκειται για ταπεινο πιατο για τα δικα τους δεδομενα.
Στην Ελλαδα δεν νομιζω να υπαρχει. Στο Λονδινο ειναι στο μενου του Yo! Sushi αλλα ειναι απλως απαραδεκτο..
---------------------------------------------------
Unagi

Βασικα ειναι χελι. Στην αρχη ημουν αρνητικα προκαταλειμενος για αυτο το πλασμα της θαλασσας, αλλα αποδειχτηκε πεντανοστιμο. Ειδικα με τον τροπο που το μαγειρευουν στην Ιαπωνια, και την σαλτσα που βαζουν πανω. Ειναι μαλακο και λαδερο κρεας και δεν εχει γευση ψαριλας. Βγαινει και σε sushi που ειναι και αυτο νοστιμο, αλλα πρεπει να ειναι φρεσκο.
---------------------------------------------------
Kaiseki Tempura

Ποιος μπορει να πει οχι σε ενα καλο Tempura? ειναι βασικα γαριδες η καραβιδες τηγανιτες και λαχανικα μεσα σε μια γιαπωνεζικη τραγανη κρουστα. (μοιαζει με batter)
Τα λαχανικα ειδικα μοιαζουν σαν γευση με τα δικα μας τηγανιτα κολοκυθακια. Παλι το μυστικο ειναι οι τελειες γιαπωνεζικες σαλτσε που μπορεις να βουτας τις μπουκιες σου. Η εκδοση της φωτογραφιας ειναι Kaiseki (κοινως κυριλε) και περιλαμβανει και αλλα καλουδια οπως χαβιαρι σωλομου, tofu και sashimi.