ρε συς, καλο το aikido αλλα υπαρχει ενα προβλημα. εινai αληθινό η ψευτικο?? μακαρι να ειναι οπως τα λετε οτι δεν χρειαζεται δυναμη και οτι χρισιμοποιεις την δυναμη του αντιπαλου κλπ. γιατι εγω οπως το βλεπω ολοι μονοι τους πεφτουν, δεν φαινεται πραγματικο οτι απλα τον πιανει τον αλλον και τον τον ριχνει ετσι απλα.
ρε συς. το aikido ειναι παραγματικο ι ψευτικο?? μου φαινεται λιγο ψευτικο που τον κανει τον αλλον λιγο ετσι κατι και εκεινος πεφτει.
και κατι αλλο.
Κοίτα bloodcorer, εμένα προσωπικά η μοναδική εμπειρία με aikido είναι με έναν ξάδερφό μου που είχε ασχοληθεί στο παρελθόν 2-3 χρόνια και δοκιμάζαμε μαζί κλειδώματα στους καρπούς (gyaku) και κυβισθίσεις/ανακοπές (ukemi). Λόγω του ninjutsu που έκανα παλιά ξέρω πως σε εντελώς μηχανικό επίπεδο οι τεχνικές του aikido, που είναι παραπλήσιες με αυτές του jujutsu αν και περισσότερο κυκλικές/σφαιρικές κι όχι τόσο ευθείες, δουλεύουν μια χαρά από άποψη μηχανικής του σώματος. Τώρα πιο εσωτερικό aikido/jujutsu δεν έχω βιώσει και δεν μπορώ να φέρω άποψη, το μόνο που ξέρω είναι πως αν ευσταθούν οι ιστορίες για τον ιδρυτή του συστήματος Morihei Ueshiba τότε είναι εφικτά τα κατορθώματα αυτά όπου αγγίζοντας κάποιον σωστά μπορεί να κάνει πτήση

.
Το θέμα είναι πως για να καταλάβεις μόνος σου τι είναι το Aikido, μελέτησε τη φιλοσοφία του, δες ίσως κάποια demo σε video, συζήτησε με άτομα που γνωρίζουν και ζήτα τους ευγενικά να σου δείξουν πρακτικά και θεωρητικά τη τέχνη τους, βρες κάποιες σχολές, εγγράψου αν γίνεις δεχτός, και δώσε κάποιο διάστημα (1 μήνα;6 μήνες;5 χρόνια; εσύ ξέρεις) στον εαυτόν σου για να δοκιμάσεις αν κάνει για σένα.