εγω θελω να ξεκινησω καποια πολεμικη τεχνη αλλα δε ξερω ποια.
θελω καποια που να βασιζεται πιο πολυ στην ευελιξια.
βλεπετε, ειμαι γυρω στα 1.80 και 62 κιλα, χωρις ενδεχομενο βελτιωσης, οποτε πολεμικες τεχνες που να βασιζονται στη σωματικα μαζα και δυναμη δεν ειναι και οτι καλυτερο για μενα.
επειδη οπως και το να το κανουμε, και ο καλυτερος τζουντοκα να ημουνα, εναν 100κιλο δε θα μπορουσα να τον βαλω κατω
Φίλε μου, καταρχάς δεν πρέπει να περιορίζεις τον εαυτό σου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο βελτίωσης. Είμαι 1.86 και πριν αρχίσω να ασχολούμαι ήμουν 70 κιλά και ερείπιο από κάθε άποψη. Μέσα σε μισό χρόνο, με σωστή δίαιτα και γυμναστική(και τα δύο ήθελαν προσπάθεια, αλλά no pain, no gain) έχω ανέβει στα 78 και η φυσική μου κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά από κάθε άποψη(δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία, αντοχές).
Αυτά που λένε για πολεμικές τέχνες που βασίζονται στην ωμή βία και τη μάζα και άλλες που βασίζονται στην ταχύτητα και την τεχνική μην τα ακούς, γιατί είναι μάρκετινγκ. Η τεχνική, η δύναμη, η ταχύτητα και το βάρος, όλα παίζουν ρόλο. Όσοι σου λένε ότι θα σε κάνουν καπετάν γ@μ@ω χωρίς να χρειαστείς να χύσεις ιδρώτα για να δυναμώσεις το σώμα σου, πολύ απλά σου πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όπως είπε και ο Ankaa, αποκλείεται να νικήσεις κάποιον
εξίσου καλό με τον κατάλληλο σωματότυπο. Αν έχετε ίδια τεχνική αλλά έχει πλεονέκτημα σε δύναμη, ταχύτητα(αυτά τα δύο συνδέονται άμεσα. Το ότι όσο γυμνάζεσαι γίνεσαι ποιο αργός είναι μύθος. Όταν ακολουθείς σωστό πρόγραμμα εκγύμνασης γίνεσαι και δυνατότερος και γρηγορότερος) και αντοχές, λογικό δεν είναι να σε κάνει καλά; Η ευελιξία μόνο δεν φτάνει. Πρέπει να δουλέψεις όλους τους τομείς της φυσικής σου κατάστασης.
Το τζούντο που ανέφερες ήταν πολύ κακό παράδειγμα. Έχω δει γυναίκα 60 κιλά να πετάει άντρα 110 κιλά(σχεδόν διπλάσιο σε βάρος) σαν να μην είναι τίποτα. Βέβαια η συγκεκριμένη γυναίκα έπαιρνε χρυσά στην κατηγορία κιλών της, σε Πανελλήνιο επίπεδο. Εγώ κάνω πάλη υποταγής(και kickbox, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), στην οποία η πάλη στο έδαφος έχει μεγαλύτερη σημασία γιατί δε μπορείς να νικήσεις με καθαρή ρίψη όπως στο Τζούντο, με αποτέλεσμα να δίνουμε λιγότερη έμφαση στις ρίψεις. Έχω πετάξει συναθλητές με αρκετή εμπειρία, που ζύγιζαν 90 κιλά και πολλές φορές πλησίαζαν τα 100, πριν μπω σε πρόγραμμα για να πάρω κιλά, επειδή είχα δουλέψει περισσότερο τις ρίψεις και τα takedowns.
Το Τζούντο είναι πολύ καλή επιλογή. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, είναι αρκετά ασφαλές όσο εξασκείς τις πτώσεις σου, είναι απαιτητικό στο σώμα οπότε κάνεις φυσική κατάσταση και έχει αγωνιστικό κομμάτι που χτίζει ανταγωνιστικότητα και αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα σου δίνει να καταλάβεις σε ποιο επίπεδο βρίσκεσαι πραγματικά. Καλή επιλογή για τους ίδιους ακριβώς λόγους είναι και η πάλη(ελληνορωμαϊκή και ελευθέρα).