Μπαινω που λες σημερα στο anime.gr σκεφτομενος "ουφ τελειωσαμε με το θεμα των απεργειων, ας ασχοληθω λιγο με τα ανιμε"...
Και βλεπω αυτο το τοπικ αναστημενο... Οσο και να ειναι επικαιρο λογω της 28ης Οκτωβριου, ηταν κακη ιδεα να αναστηθει αφου εχει συζητηθει εκτενεστατα σε 2 και 3 thread... Τι αλλο παραπανω να πουμε?
Θα δωσω απλα μια γρηγορη απαντηση στα βασικα επιχειρηματα του ATA.
Το ποσο απειλητικος ειναι ενας γειτονας δεν καθοριζεται απο το ποσο μεγαλο τον εχει (τον στρατο).
Προσωπικα θα διαλεγα τα παρακατω κριτηρια για να καθορισω την επικυνδινοτητα ενος γειτονικου κρατους.
- Εξωτερικη τους πολιτικη (τωρινη και προηγουμενων ετων)
- Ιστορικη παιδεια των πολιτων τους (τι τους μαθαινουν στα σχολικα τους βιβλια)
- Εδαφικες, ιστορικες, μειονοτικες, διεκδικησεις εις βαρος της Ελλαδος
- Οικονομικη η αλλου ειδους ενισχυση επιθετικων εθνικιστικων ιδεολογιων στις χωρες τους
- Διαφθορα και ανθρωπινα δικαιωματα στις χωρες τους
- Γεωπολιτικα συμφεροντα και συμμαχιες με υπερδυναμεις στην ευρυτερη βαλκανικη περιοχη
- Μεγαλος αριθμος μεταναστων η μειονοτητων απο αυτες τις χωρες τους στη δικη μας
- Ιστορικο προηγουμενης στρατιωτικης συγκρουσης με αυτες τις χωρες
Ολα αυτα καθοριζουν κατα το ποσο μπορει ενα γειτονικο κρατος να αποδειχτει κρισιμη απειλη στο αμεσο μελλον. Οι γειτονες μας με εξαιρεση τους Ιταλους βγαζουν μεγαλο σκορ επικυνδινοτητας στα παραπανω ζητηματα. Οποτε η αναγκη για εναν συγχρονο, δυνατο, και αποτελεσματικο ελληνικο στρατο ειναι καλα τεκμηριωμενη. Ο στρατος πανω απολα αποτελει αποτρεπτικο οργανο. Το οτι εχουμε ισχυρο στρατο δεν σημαινει και οτι ασκουμε επιθετικη εξωτερικη πολιτικη. Ο στρατος υπαρχει για να χρησιμοποιηθει πρακτικα ως εσχατη αμυντικη λυση. Το αναγκαιο μεγεθος του στρατου δεν καθοριζεται απαραιτητα απο το μεγεθος του στρατου ενος και μονο γειτονικου εθνους. Αλλωστε οι προηγουμενοι πολεμοι της βαλκανικης ηταν με βαση συμμαχιες. Δεν ηταν one to one συγκρουσεις μεμονωμενων κρατων. Επισης το ΝΑΤΟ, η ΕΟΚ, και οι διεθνεις νομοι δεν αποτελουν απαραιτητα εγγυηση μη απειλης. Οπως ειδαμε στο Κοσσοβο, την Γεωργια, και αλλου, οι διεθνεις νομοι του ΟΗΕ σπανιως γινονται σεβαστοι. Ενας δυνατος στρατος υπαρχει για να αποτρεψει καταστροφικες τετελεσμενες καταστασεις που θα παρουν δεκαετιες να επιλυθουν, αν επιλυθουν ποτε. Φυλαμε τα ρουχα μας για να εχουμε τα μισα.
Τωρα σιγουρα τα θεματα της θητειας, του επαγγελματικου στρατου, ηλικια στρατευσης, διανομη κονδυλιων, στρατευση γυναικων, επιπεδο στρατοπεδων, κτλ, σηκωνουν αρκετη κουβεντα, αλλα το εχουμε ηδη κανει αυτο σε πανω απο 2 threads. Απλα απαντω στα επιχειρηματα του ATA για το ποσο χρειαζεται η χωρα μας ισχυρο στρατο.
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Mr Ayu-Mania: 27 Οκτώβριος 2008 - 16:26