Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * - 2 votes

Rurouni Kenshin: Tsuiokuhen (OVA I)

winter 1999 action historical drama anime review

  • Please log in to reply
27 replies to this topic

Poll: Rating: (91 member(s) have cast votes)

Rating:

  1. Very Bad (1 votes [1.35%] - View)

    Percentage of vote: 1.35%

  2. Bad (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  3. Good (6 votes [8.11%] - View)

    Percentage of vote: 8.11%

  4. Very Good (11 votes [14.86%] - View)

    Percentage of vote: 14.86%

  5. Excellent (56 votes [75.68%] - View)

    Percentage of vote: 75.68%

Vote Guests cannot vote

#1 System

System

    System

  • Global Mods
  • 1 posts

Posted 13 October 2006 - 15:53

AC-template_RK-OVA-Tsuiko.jpg

 

“What΅s your name boy?”
“Shinta.”
“Much too delicate a name for a swordsman. From now on your name will be Kenshin.”
“Kenshin…”



divide-05.png


Ιαπωνία, 1866-1869… Μια περίοδος γνωστή ως Bakumatsu.
Τα πάντα βρίσκονται σε αναταραχή… Η εποχή των Tokogawa ζει τις τελευταίες τις στιγμές.
Από τη μια οι υπερασπιστές του shogun μαζί με τους Shinsen Gumi… Από την άλλη οι υπερασπιστές του αυτοκράτορα γνωστοί ως Ishin Shishi… Και στη μέση ο δυτικός κόσμος που πλησιάζει…
Σε αυτή την Ιαπωνία ένας έφηβος επιλέγει να βοηθήσει τον κόσμο που υποφέρει με το σπαθί του παρά να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του ως samurai. Γίνεται ένας από τους Ishin Shishi και είναι πλέον ένας Hitokiri, γνωστός ως Batousai. Ένα βράδυ στους δρόμους του Kyoto του επιτίθεται ένας εκτελεστής. Ενώ τον σκοτώνει εμφανίζεται μπροστά του μια μυστηριώδης κοπέλα. Το όνομα της Tomoe… Η γυναίκα που θα του σημαδέψει τη ζωή.
Δέκα χρόνια πριν ένα καραβάνι σκλάβων διανύει την επαρχία για να βρεθεί στον προορισμό του. Ανάμεσα στους σκλάβους βρίσκονται τρεις γυναίκες κι ένα παιδί…Ένα πεντάχρονο αγόρι. Το καραβάνι δέχεται επίθεση από ληστές και όλοι σκοτώνονται… Όλοι εκτός από το αγόρι. Σωτήρας του ένας samurai… Ο μελλοντικός δάσκαλος του στην τεχνική Hitten Mitsurugi…



No_01.jpg

Λίγα λόγια για ένα OVA που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το καλύτερο που έχει γυριστεί ποτέ για κάποια σειρά…

Πρόκειται για τον πρόλογο των TV series του Rurouni Kenshin. Δηλαδή, εδώ επισυνάπτονται τα chapters εκείνα του Rurouni Kenshin manga που μιλούν για το background του Kenshin και ανήκουν στον κύκλο Jinchuu. Ένας κύκλος που δυστυχώς δεν προστέθηκε ποτέ στην σειρά και υπάρχει μόνο στο manga καθώς και σε highlighted μορφή στο δεύτερο OVA-Seisouhen...
 

Ξεκινώντας βρίσκουμε τον Kenshin ήδη μεγάλο και εν τω μέσω της Bakumatsu. Βλέπουμε το πρώτο συμβάν που τον στιγματίζει ως άνθρωπο. Μετά από αυτό το σενάριο κάνει ένα πισωγύρισμα και μας δείχνει πως ο Kenshin έφτασε να είναι αυτός που είναι. Η ιστορία επιστρέφει στην κανονική της ροή και παρακολουθούμε το δεύτερο συμβάν… Η συνάντηση με την Tomoe. Έπειτα ακολουθούν συγκεκριμένα γεγονότα που αναγκάζουν τους Ishin Shishi να εγκαταλείψουν το Kyoto και να κρυφτούν στις γύρω περιοχές. Ο Kenshin και η Tomoe παριστάνουν τους παντρεμένους και ζουν ήσυχα σε ένα αγροτόσπιτο… Η γυναίκα αυτή όμως κρύβει ένα μυστικό που θα σημάνει και την καταστροφή αυτής της γαλήνης. Και τελικά μια ουλή σε σχήμα Χ θα δημιουργηθεί στο αριστερό μάγουλο του Kenshin στοιχειώνοντας τον για πάντα…

Η ιστορία είναι δραματική. Ευθύς εξαρχής προσπαθεί να προάγει αυτό το αίσθημα. Από την άλλη, όμως, έχει και έντονο το ιστορικό στοιχείο. Μέσα από τα διάφορα sequel των screens μπορεί εύκολα ο θεατής να βγάλει τα συμπεράσματα του για την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ιαπωνία. Πολλά από τα ονόματα που αναφέρονται αποτελούν επίσης ιστορικά ντοκουμέντα... Παραδείγματα αποτελούν οι Shinsen Gumi και οι δυο αρχηγοί τους Okita και Hajime Saito, καθώς επίσης και οι αρχηγοί των Ishin Shishi με χαρακτηριστικότερη τη φιγούρα του ηγέτη της επαρχίας Chosu. Θα χαρακτήριζα λοιπόν την όλη υπόθεση ως "μάθημα ιαπωνικής ιστορίας" επίσης.
Αλλά, όπως είπα στην αρχή το σενάριο μιλά για ένα δράμα. Σκοπός είναι να συγκινήσει κι όχι να περάσει γνώσεις! Το καταφέρνει?
Μπορώ να πω πως ναι! Και πολύ καλά μάλιστα!
Η ζωή ενός αγοριού που ξεκινούσε χωρίς κανένα μέλλον να βρεθεί σ' ένα σκλαβοπάζαρο, η επίθεση των ληστών στο καραβάνι, η διάσοση του αγοριού από τον μελλοντικό του δάσκαλο, η επιλογή του εφήβου πλέον να πολεμήσει και να γίνει ο γνωστός Hitokiri Batousai, η συνάντηση του με την Tomoe, η ζωή τους μαζί και το σημάδι...
Όλα αυτά τα γεγονότα είναι μαεστρικά δεμένα μεταξύ τους. Το σενάριο δεν μπάζει από πουθενά. Βλέπουμε καταστάσεις να αναπτύσσονται και χαρακτήρες να εξελίσσονται με απόλυτη ομαλότητα. Κι αυτό που στο τέλος μένει είναι ότι "όλοι οι άνθρωποι έχουν τα προσωπικά τους πάθη και σε αυτή τη διαδρομή που λέγεται ζωή όλα είναι απρόβλεπτα και μπορούν να συμβούν..."
 

 

divide-05.png

Μια τέτοια ιστορία, όμως, δεν θα μπορούσε να ΅χει το σωστό feeling αν ο σχεδιασμός και το animation δεν τύγχαναν της δέουσας προσοχής! Όλοι θυμάστε φυσικά -όσοι το έχετε δει τουλάχιστον- το στυλ που είχε υιοθετηθεί στην σειρά του '96. Εκεί μιλούσαμε για έναν κλασσικό anime σχεδιασμό χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες όσον αφορούσε τα χαρακτηριστικά και για ένα animation που εκτός ορισμένων περιπτώσεων στόχο είχε να δημιουργήσει ένα πιο ανάλαφρο κλίμα...
 

No_02.jpg

Εδώ, λοιπόν, έρχονται οι παραγωγοί και πατάνε πόδι λέγοντας: «Θέλουμε σοβαρότητα και αληθοφάνεια. Επίσης, θέλουμε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα... Κάτι που θα αποπνέει το κλίμα της Bakumatsu. Πως θα το πετύχουμε?»
Και η απάντηση έρχεται μέσα από έναν λεπτομερή σχεδιασμό χαρακτήρων με όσο γίνεται πιο «πραγματικά» χαρακτηριστικά κι ένα animation που συνδυάζει αληθινά και ζωγραφιστά τοπία με μοναδικό τρόπο. Και το όλο σύνολο αποκτά ζωή και σχήμα χάριν σε μια κάμερα που «ξέρει» ποια γωνία να διαλέξει και σε ποια στιγμή. Επιπροσθέτως επιλέγονται σκούροι, αλλά όχι μουντοί, χρωματισμοί. Αυτό που κυριαρχεί είναι το μαύρο της νύκτας παντρεμένο με το κόκκινο της φωτιάς, και το λευκό του χιονιού δεμένο με το γκρίζο της σκιάς. Και πίσω από αυτούς τους κυρίαρχους κρύβονται χρώματα χρώματα χρώματα, μυριάδες άλλα χρώματα που γλυκαίνουν το μάτι και δίνουν μια αντίθεση που εντείνει ακόμη περισσότερο τη ζοφερή ατμόσφαιρα εκείνης της περιόδου.
 

divide-05.png

Τι γίνετε, όμως, με τον ήχο???
Στην αρχή να την πω την αμαρτία μου φοβόμουν μην και τυχόν κάπου εκεί μέσα ξεμυτούσε κάτι σε jpop/jrock hit και ήξερα ότι αν όντως συνέβαινε θα ξενέρωνα άσχημα...
Μα αυτό που με χτύπησε ήταν απλά μια πανδαισία από μουσικά θέματα που δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζονται και πολλά λόγια… Απλά αυτό… Η μουσική σέβεται απόλυτα το anime και την εποχή που αυτό αντιπροσωπεύει.
Ένα προς ένα τα κομμάτια αποτελούν δείγματα των ακουσμάτων του τότε. Νότες από παραδοσιακά και μη όργανα αυτής της χώρας κατακλύζουν το αυτί. Δημιουργούν ένα όνειρο ή μάλλον έναν εφιάλτη? Αυτό αφήνεται να το κρίνει ο θεατής... Πάντως ένα είναι σίγουρο. Ο συνθέτης ήξερε πολύ καλά τη δουλειά του. Δημιούργησε ακριβώς αυτό που έπρεπε ώστε να ντύσει μια Παλινόρθωση Meiji -ένα ακόμη όνομα που χρησιμοποιείται συχνά για την περίοδο που διαδραματίζονται τα γεγονότα- και μια ρομαντική ιστορία χωρίς να παρεκτραπεί σε υπερφύαλο μελοδραματισμό, αλλά δίνοντας ένταση και βάθος στην εκτύλιξη της ιστορίας.
 

divide-05.png

Κάπου εδώ ας πω μια ιστορία...
...Πριν ένα χρόνο περίπου εμφανίστηκε στο σπίτι μου ένας φίλος μου κι όλο χαρά μου είπε "Φένια, Φένια σου έφερα να δεις ένα τέλειο anime!". Το πήρα κι εγώ, το αντέγραψα και ξεκίνησα να το βλέπω... Το πιο γελοίο είναι ότι με την περιγραφή που μου 'χε ρίξει το φιλαράκι μου -sorry παίδες αλλά δε θα την αναφέρω- χαμπάρι δεν είχα πάρει ότι μιλούσε για τον Kenshin! Και ξαφνικά ανοίγω να δω το OVA -σημείωση δεν ήξερα τί είναι OVA- και τί να δω?! Περιττό να πω ότι έπαθα ένα σοκ!
Αυτό ήταν το πρώτο fansubbed anime που είδα ποτέ μου και η αρχή του κακού...


Κι αν θέλετε να με ρωτήσετε αν τελικά μου άρεσε ή όχι… Θα σας απαντήσω ως εξής…
Μέσα από αυτό το OVA έζησα κι εγώ μαζί με τους ήρωες και πόνεσα μαζί τους. Το animation με μέθυσε και η μουσική με ταξίδεψε!
Κι ακόμη θυμάμαι την πρώτη μου αντίδραση όταν στην οθόνη μου έσκασε μύτη ο Kenshin… «Πως τον κάναν έτσι?! Αληθινή μεταμόρφωση!!!»



No_03.jpg

Εκτός, όμως, από αυτό -κάτι που κάθε προσεγμένο anime στην τελική μπορεί να σου αφήσει- αυτός ο τίτλος υπήρξε ο λόγος που ευαισθητοποιήθηκα απέναντι στον Ιαπωνικό πολιτισμό. Μπορεί να ακούγεται γελοίο αλλά ναι! Πριν δω αυτό το OVA γνώριζα ένα μεγάλο τίποτα για τον πολιτισμό και την ιστορία αυτού του λαού-έθνους. Αφού το είδα πήρα ένα μάθημα ιαπωνικής ιστορίας και κουλτούρας. Ένα μάθημα που φυλάω και θα συνεχίσω να φυλάω για πάντα -μεγάλη κουβέντα είπα τώρα, αλλά κάπως έτσι είναι.

Και έτσι απλά του δίνω ένα 10 με τόνο!
 

divide-05.png

 

Lyra.jpg


Edited by Kai, 15 June 2017 - 10:33.


#2 uzumaki_naruto

uzumaki_naruto

    Anime Fan

  • Members
  • 238 posts

Posted 13 October 2006 - 16:14

τι μπωρω να πω το anime απλα :respect: :respect:

#3 Igore

Igore

    Επιστροφή στα παλιά...

  • Members
  • 241 posts

Posted 14 October 2006 - 10:17

Τα έχω δει.... είναι λίγο βαριά όμως.. Το στόρυ και η σφαγές.. Εντάξει ο Rurouni είναι θρύλος τι να κάνουμε...

Έχει και πολύ :cry: όμως....
Posted Image
ΠΡΩΗΝ NEJI_IGORE....
[ www.myspace.com/igorewired ]

#4 Phantom Duck

Phantom Duck

    Platyrhynchos Kineticus

  • Retired Staff
  • 5,461 posts

Posted 14 October 2006 - 10:20

Για όσους ενδιαφέρονται, τα συγκεκριμμένα επεισόδεια έχουν βγει και από την AnimeClipse με ελληνικούς υπότιτλους. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ :)

E5VV38U.jpg


#5 Fingolfin

Fingolfin

    High King of the Noldor

  • Retired Staff
  • 1,430 posts

Posted 06 May 2007 - 17:20

Προσωπικά δεν έχω δει την σειρά και όταν το έβαλαν στις προβολές στην Ίριδα σκέφτηκα γιατί να πάω να το δω αφού δεν έχω δει την σειρά. Αλλά για καλή μου τύχη ρώτησα και έμαθα πως είναι precuel της σειράς και δεν παίζει κανένα ρόλο αν την έχεις δει ή όχι, και έτσι πήγα.
Τώρα τι να πω; Απλά με βύθισε στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών! Σενάριο εξαιρετικό, σκηνοθεσία επάξια του σεναρίου, χαρακτήρες 10' και απολαυστικά γραφικά!:6f428754:
Ακόμα και αν δεν έχετε δει την σειρά λοιπόν, να δείτε αυτά τα OVA, τα οποία για τους περισσότερους είναι όλο το ''ζουμί'' του Rurouni Kenshin, το Α και το Ω, ίσως και το μόνο που αξίζει να δεις, άκουσα, από ότι έχει βγάλει το Rurouni Kenshin!
Εγώ πάντως θα δω και την σειρά κάποια στιγμή.
Posted Image
''Πλημμυρισμένος από οργή και απελπισία,καβάλησε το Ροχάλλορ,το μεγάλο του άλογο. Διέσχισε το Ντορ-νου-Φάουγκλιθ σαν άνεμος μέσα στη σκόνη και όσοι είδαν την επίθεσή του το έβαλαν στα πόδια.Κι έφτασε στις πύλες της Άνγκμπαντ και σάλπισε το βούκινό του,χτύπησε τις μπρούτζινες πόρτες και προκάλεσε τον Μόργκοθ να βγει να πολεμήσουν.'' Το Σιλμαρίλλιον
My AMV in animemusicvideos.org Posted Image .aNiMe//GR IRC channel Posted Image

#6 ghostdog

ghostdog

    Καμένος στη μετάφραση...

  • Members
  • 157 posts

Posted 07 May 2007 - 15:09

Έχοντας δει κάποια επεισόδια από το μέτριο και παιδικό κατ'εμέ KenshinTV είχα πολλές επιφυλάξεις για αυτό το OVA. To συγκεκριμένο review με ώθησε στο να το δω και ευτυχώς που το έκανα... Πρόκειται για το απόλυτο samurai drama. Δε βάζω εύκολα 10 αλλά αυτός ο τίτλος το αξίζει, κρίμα που το reflection ήταν τόσο κάτω των προσδοκιών.

#7 denCorg

denCorg

    Anime Fan

  • Members
  • 211 posts

Posted 07 May 2007 - 17:02

Από τα πρώτα anime που κατέβασα και είδα στον υπολογιστή μου (και συγκεκριμένα την έκδοση της AnimeClipse). Συμφωνώ απόλυτα με την reviewer σε όσα γράφει και πραγματικά είναι από εκείνα τα anime που θα μείνουν στη μνήμη σου για πολύ πολύ καιρό...Τα συναισθήματα που σου μεταδίδει είναι πολύ δυνατά. Απλά μοναδικό
Το σκέφτομαι να αρχίσω τη tv series του Kenshin γιατί φοβάμαι ότι θα μου χαλάσει το feeling που μου έχει αφήσει το ova...
Go figure...
Posted Image

#8 Hajime_Saito

Hajime_Saito

    ドS

  • Moderators
  • 2,136 posts

Posted 18 May 2007 - 20:53

Ότι και να πώ για το απίστευτο OVA του Rurouken είναι λίγο...
Η μουσική απο τον Taku Iwasaki είναι καταπληκτική, ένα απο τα αγαπημένα μου soundtracks.

LfNX0dh.png


#9 kabamaru-1986

kabamaru-1986

    Koenma-Sama

  • Members
  • 627 posts

Posted 18 May 2007 - 21:03

Οτι και να πω ειναι λιγο,απλα δειτε το δεν θα χασετε
/////////////////////////////////////////////////

Η λιστα μου (Για ανταλαγες pm me)

Πατα εδω:kill4u:

Ειμαι κλεφτης πατα με αν τολμας:hiding_something:

#10 .::Rey::.

.::Rey::.

    ~Michael Jango~

  • Members
  • 315 posts

Posted 21 May 2007 - 17:32

Πραγματικά απίστευτο.

Και για όσους έχουν δει κάτι χαζά επισόδεια στο Μακεδονία tv μην ψαρώνεται.Δεν έχουν καμία (μα καμία όμως) σχέση με το ova.

Posted Image

.::My Cartoon List::.

Posted Image

Posted Image
BUGGY IS BACK!!!OP FTW!


#11 denisuki~

denisuki~

    Stronger than Darth Vapor

  • Members
  • 281 posts

Posted 18 September 2007 - 07:10

Από τα αναμφισβήτητα anime masterpieces. Τρομερή ατμόσφαιρα, υπόθεση και σκηνές που άφησαν ιστορία και αποτελούν ψωμοτύρι σε αντίστοιχες σειρές πλέον.

Κομμάτι της anime history, δείτε το όλοι!
"Those who say video games are bad for health are the same ones who say rock is satan's music"
- Shigeru Miyamoto

#12 rurounikz

rurounikz

    Starting...

  • Members
  • 12 posts

Posted 18 September 2007 - 13:50

βασικα ειδα τα επισοδια στο μακεδονια τν παλια (3 χρονια) και μου αρεσε.Ηταν η σειρα rurouni kenshin.Tα ova τα ειδα πριν 2 μηνες και ειναι πραγματι πολυ καλα (90/100).Αλλα η σειρα για μενα ηταν το κατι αλλο του εβαζα χαλαρα 100/100

#13 TAL

TAL

    Anime Newbie

  • Members
  • 60 posts

Posted 15 January 2008 - 19:39

πραγματικα απο τα καλυτερα anime που εχω δει...

#14 dardas90

dardas90

    Starting...

  • Members
  • 12 posts

Posted 22 February 2008 - 16:30

Απλά τέλειο!!!!!!!!

#15 Putin

Putin

    Swee

  • Members
  • 1,790 posts
  • LocationΚΟΛΑΣΗ

Posted 22 February 2008 - 16:37

Best OVAs ever.

. & -

HnH5aB0.jpg




Also tagged with one or more of these keywords: winter 1999, action, historical, drama, anime review