Η προσωπική μου άποψη είναι εξής :
Κατ'αρχήν είμαι καπνιστής.
Πιστεύω πως είναι λάθος από την στιγμή που αναγκαστικά μοιράζεσαι κάποιον κλειστό χώρο με άλλα άτομα που δεν καπνίζουν, να τους υποχρεώνεις να αναπνέουν τον καπνό σου. Αν πας επίσκεψη σε έναν φίλο ή συγγενή που δεν είναι καπνιστής και τον ενοχλεί το τσιγάρο (και να μην τον ενοχλούσε δηλαδή) ή δεν θα καπνίσεις καθόλου ή άμα δεν κρατιέσαι τόσο πια θα βγεις στο μπαλκόνι.
Όσο για το παθητικό κάπνισμα στα αλήθεια δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διαβάσει κανείς καμιά έρευνα για να καταλάβει ότι από την στιγμή που ο άλλος εισπνέει καπνό σίγουρα δεν του κάνει καλό στην υγεία του.. εδώ στα μάτια σου μπαίνει και κοκκινίζουν ή δακρύζουν.. φαντάσου να μπαίνει στα πνευμόνια του άλλου λοιπόν.. υπάρχουν για να παίρνουν οξυγόνο όχι καπνό με πόσες βλαβερές ουσίες πάνω. Επιπλέον ο οργανισμός ενός παθητικού καπνιστή δεν έχει συνηθίσει σαν τους καπνιστές σε αδρανοποίηση οσμικών της μύτης, ξήρανση φάρυγγα κτλ
οπότε είναι πολύ ενοχλητικό.
Μερικοί λένε ότι υπάρχουν τόσα και τόσα πράγματα που βλάπτουν... είναι ανάγκη να τα προσθέτουμε και άλλα στην λίστα? Είναι σαν να λες "ε δεν βαριέσαι αφού όλοι πετάν σκουπίδια κάτω εγώ θα κάνω την διαφορά στο περιβάλλον?" Ναι εσύ θα την κάνεις, η μαγική λέξη είναι πρωτοβουλία και δεν είναι ανάγκη ντε και καλά να κάνεις κάτι, μπορείς να αρχίσεις με το να ΜΗΝ κάνεις κάποια άλλα πράγματα.
Το θέμα είναι να υπάρχει συνείδηση των πράξεων μας και πως επηρεάζουν αυτές τους δίπλα μας ούτε να βλέπουμε εγωιστικά/φανατικά τα πράγματα από την πλευρά του ο καθένας ούτε να χρειαζόμαστε κάποιον να κάνει τον μπαμπούλα, αν και αυτό πρακτικά είναι αδύνατο αφού ο καθένας θέλει να περάσει το δικό του -ειδικά εμείς οι Έλληνες. Πρέπει να σεβόμαστε τον άλλον και αυτά ισχύουν για καπνιστές και μη.
Τώρα για κάτι επιχειρήματα του τύπου "να το κόψετε δεν κάνει καλό".... μια παράκληση προς τους μη-καπνιστές : μη μας ζαλίζετε να το κόψουμε! ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ότι μας κάνει κακό (δε περιμέναμε εσάς για να μας ενημερώσετε, το βλέπουμε στο σώμα μας.. όταν βήχουμε ή όταν ξυπνάς βουλομένος το πρωί και βγάζεις καφέ πτύελα), ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ πόσο κακό κάνει στα πνευμόνια μας (ματάκια και αφτάκια έχουμε και διαβάζουμε τις έρευνες/ακούμε για τους κινδύνους), ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ότι βρωμάμε τσιγαρίλα, τα ξέρουμε όλα αυτά! Με το να μας 'βομβαρδίζετε' με κριτική και βλέμματα λύπησης ή/και ειρωνίας (κυρίως), ΔΕ βοηθάτε την κατάσταση. Αντιθέτως, μας εκνευρίζετε και μας πεισμώνετε..
Και φυσικά όσο δίκαιο και αν έχεις για κάποια πράγματα ή όποια άποψη και αν έχεις για ένα θέμα δεν μπορείς να υποβιβάζεις τον άλλον και να του φέρεσαι σαν είναι αυτός κατώτερος και εσύ ο ανώτερος, να απαιτείς με υπερβολές ή άσχημο τρόπο κάτι από αυτόν... είναι προφανές που θα καταλήξει το πράγμα και ότι δεν θα βγάλει κανείς άκρη.
edit : Μπράβο σας πάντως για τα αποτελέσματα του poll μου έκανε εντύπωση.
Και κάτι τελευταίο.. για αυτούς που λένε το κόβω όποτε θέλω... συνήθως αυτοί οι ίδιοι είναι που δεν το κόβουν.
Edited by DuKe, 31 August 2010 - 01:17.