Posted 14 April 2008 - 12:34
Για να μην αποθαρρυνουμε λοιπον οσους σκεφτονται να ξεκινησουν Ιαπωνικα, οπως ειμαι και ο αγαπητος συμφορουμιτης, εχω κι εγω με την ταπεινη μου εμπειρια να παραθεσω τα εξης...τα Ιαπωνικα, τουλαχιστον μεχρι εδω που εχω φτασει δεν ειναι δυσκολα, καθε αλλο θα ελεγα.Το οτι ειναι περιεργη γλωσσα συντακτικα και ιδεολογικα ναι, αλλα αυτο ειναι λογικο αφου ειναι μια χωρα με τελειως διαφορετικη νοοτροπια απο τη δικη μας, σε ολους τους τομεις που μπορειτε να φανταστειτε. Για τη γλωσσα ομως, το μονο που χρειαζεται ειναι να μπεις στο τρυπακι.Να υιοθετησεις τον τροπο που σκεφτονται οταν κανουν μια προταση, ετσι θα ερχεται ευκολα το αναποδο συντακτικο στο μυαλο και απο κει κι επειτα ειναι καθαρα θεμα διαβασματος και εξασκησης..κατι που εγω εχω μεινει πισω λιγο, αλλα θα το παλεψω οταν βρω τον αναλογο χρονο. Τα τραγουδια δεν βοηθανε ιδιαιτερα, απλα σε κανουν να εξοικειωθεις με το ακουσμα της γλωσσας...απο την αλλη, ανιμε, live action σειρες, ταινιες (προσφατες παντα) βοηθανε πολυ γιατι απο ενα σημειο κι επειτα αρχιζεις και πιανεις οχι μονο λεξεις, αλλα και ολοκληρους τυπους γραμματικης.
Μεχρι το σημειο που εχω φτασει, δεν μπορω να πω οτι η γραμματικη με εχει δυσκολεψει. Παντα σε συγκριση με τα ελληνικα , που εχουμε διαφορετικο χρονο στο ρημα για καθε δευτερολεπτο που περναει. Στα ιαπωνικα ειναι απλα τα πραγματα. Παρον-Παρελθον, με παραλλαγες. Το τρυπακι σε αυτη την περιπτωση, κατα τη γνωμη μου ειναι οτι στην ουσια, δεν τους ενδιαφερει ποτε ακριβως εγινε κατι, τους ενδιαφερει η πραξη και οι συνεπειες της. Με την ιδια λογικη λοιπον εχω εκλαβει και την ελλειψη πλυθηντικου στις λεξεις...κοινως "πηρα λουλουδια", τα λουλουδια ειναι σε ενικο μονο, δεν τους ενδιαφερει αν πηρες ενα, η ενα μποστανι...τους ενδιαφερει οτι τα πηρες.Δεν ξερω Shihou-sensei αν τα λεω καλα, αλλα εμενα αυτο με εχει βοηθησει στο να ξεκολλησω απο την ελληνικη σκεψη και να μπω πιο ευκολα στη γλωσσικη νοοτροπια των ιαπωνων.
Κατα τα αλλα, ολα θελουν ενα προγραμμα...θαυμαζω τα ατομα που προσπαθουν μονοι τους, αλλα η αληθεια ειναι, οτι για μια τοσο διαφορετικη ξενη γλωσσα, μονος σου ακρη δεν βγαζεις..αναγκαστικα καποιον πρεπει να ρωτησεις αν εχεις απορια.Δεν ειναι γλωσσα που βρισκεις ευκολα καποιον να μιλησεις για εξασκηση, οπως τα αγγλικα για παραδειγμα που ακουγονται παντου. Απο την αλλη, το να κατσεις μονος σου να μαθεις μια τετοια ξενη γλωσσα, θελει απεριοριστη πειθαρχια, την οποια εγω δεν διαθετω ακομα και τωρα που εχω δασκαλα πανω απο το κεφαλι μου να με κραζει 6 ωρες την εβδομαδα, οποτε καταλαβαινετε τι γινεται οταν δεν εχεις κανεναν. Αν παρ'ολα αυτα, ο ενθουσιασμος σας κρατησει ακομα και αν μαθαινετε μονοι σας, καλο ειναι να βρειτε δασκαλο, γιατι οπως ειπε και η Tomodachi-chan στην αρχη ειναι ευκολα, αλλα οταν η μπουλντοζα (λολ) ξεφορτωσει τα γραμματικα φαινομενα, θα τρεχετε και δε θα φτανετε..εκει ειναι που πολλοι τα παρατανε...
Αυτα τα ολιγα απο μενα...

Dorama Queen-Bitch Mode On Atm