Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * - - 2 votes

The Sensualist

drama historical hentai psychological winter 1991 anime review

  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

    名前のない怪物

  • Review Team
  • 2,153 posts

Posted 26 January 2012 - 05:23

The Sensualist

sensualist.jpg

井原西鶴 好色一代男

Ihara Saikaku Koushoku Ichidai Otoko
Life of an Amorous man by Ihara Saikaku

Είδος: OVA, 1 επεισόδιο
Έτος παραγωγής: 18/1/1991
Κατηγορίες: Historical, Japan - Edo Period, Nudity, 16+

480pexample.jpg

Κατειλημμένος από τη μανία μου για ιστορικά anime, πριν ένα χρόνο περίπου υπέπεσε στην προσοχή μου η συγκεκριμένη ταινία, καθώς έψαχνα υλικό. Η ζωή ενός Ασώτου Ανδρός...
Δίσταζα στη αρχή. Αναρωτώμενος για το ποιόν της ταινίας, παρατηρώ ότι τα γεγονότα της βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο του Ihara Saikaku(1642-1693) και τελικά πείστηκα και δεν απογοητεύτηκα.




ibGkeYDtK2E4sqOLLyPc.png

Λίγα λόγια για την υπόθεση

900x340-123.jpg

Ο κουρασμένος από το χρόνο Yonosuke αναπολεί παλιές μνήμες και σκέφτεται την πολυποίκιλη ερωτική ζωή του. Είναι ένας άνθρωπος παραδομένος στα χέρια του Έρωτα από τον έβδομο χρόνο της ζωής του, όπου είχε την πρώτη του σεξουαλική επαφή. Από εκεί κι έπειτα η ζωή του χαρακτηρίζεται, διαμορφώνεται και δυναστεύεται από τη λαγνεία.


900x600-234.jpg


Στην προχωρημένη ηλικία των 57 ετών, ο Yonosuke αποφασίζει να βοηθήσει το ράφτη του Juzo, ο οποίος έβαλε στοίχημα με ένα έμπορο, υπό την επήρεια της μέθης, πως μπορεί να κοιμηθεί από την πρώτη κιόλας συνάντηση με την φημισμένη πόρνη πολυτελείας ή αλλιώς tayū, Komurasaki. Γνωρίζοντας της δυσκολίες αυτής της πράξης, ο Yonosuke αποφασίζει να το βοηθήσει...

Στα του τεχνικού τομέα




900x300-23.jpg

Director της ταινίας είναι ο Yukio Abe και την επιμέλεια του Screenplay την έχει ο Eiichi Yamamoto. Στον τομέα του animation μιλάμε για την τεχνοτροπία της δεκαετίας του 90, τα στοιχεία της οποίας αναμειγνύονται εξαίσια με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της μεσαιωνικής περιόδου της Ιαπωνίας και τα αποτελέσματα φαίνονται κυρίως στην επιβλητική ατμόσφαιρα και στην αισθητική. Προσωπικά, ο τρόπος αυτός είναι από τους πολύ αγαπημένους μου.


Anime-Ancestors_The_Sensualistx264-AAC98


Επιπλέον κυριαρχούν στις εικόνες της ταινίας πλείστοι συμβολισμού, συνδυασμένοι με περίτεχνα έργα της ιαπωνικής κουλτούρας και με παραδοσιακά backgrounds.



Anime-Ancestors_The_Sensualistx264-AAC98





Η μουσική είναι στην εμβέλεια του Keiji Ishikawa και είναι τεριαστή με το θέμα της ταινίας: παραδοσιακή. Οι ήχοι του shamisen, του koto, των τυμπάνων και της φλογέρας δίνουν στην ταινία τον αέρα που της αρμόζει και συντελούν στην εξύψωσή της. Η μουσική αυτή είναι τυλιγμένη ως επί των πλείστων στις αφηγήσεις για το παρελθόν του πρωταγωνιστή και στις ερωτικές σκηνές.




860x360-fg.jpg

Σχολιασμός

Οι χαρακτήρες της σειράς είναι μετρημένοι στα δάκτυλα, ωστόσο δίνεται η σημασία που απαιτείται στον πρωταγωνιστή και στη Courtesan Komurasaki, οι οποίοι τελικά είχαν μια εξέχουσα σχέση. Κάτι εξίσου αξιοσημείωτο για την ταινία είναι πως μαζί με την κύρια πλοκή της συνδυάζονται και τα γεγονότα τη ζωής του Yonosuke, με μια αφηγήτρια. Πόλος της ταινίας είναι ο άνθρωπος αυτός και διαφαίνεται με εκπληκτικό τρόπο το πως ξετυλίχθηκε και ξετυλίγεται η ζωή του, κυριευμένος καθώς είναι από λάγνα συναισθήματα και ακολουθώντας δρόμους ακόλαστους.

900x340-1.jpg

Η ψυχεδέλεια επικρατεί στις εικόνες. Η ταινία βρίθει συμβολισμών όσον αφορά τον Έρωτα, την ηδονή και την απόλαυση. Καταφέρνει να γίνει παραστατική και εκτός του κεντρικού άξονα της που είναι ο έρωτας, ξεφεύγει σε μερικά σημεία και, μαζί με την ζωή του πρωταγωνιστή, αποδίδει μια ιδιαίτερη ψυχολογική ατμόσφαιρα στην πλοκή, που κερδίζει το ενδιαφέρον.

900x230-kjgh.jpg

Συνοψίζοντας


Θετικά στοιχεία της ταινίας λοιπόν μπορούμε να πούμε πως είναι η ιδιαίτερη πλοκή της, η μουσική της, οι εικόνες της και η απίστευτη ατμόσφαιρα. Στα αρνητικά είναι η όχι και τόσο μεγάλη εμβάθυνση σε κάποιους χαρακτήρες, κάτι που είναι αναμενόμενο από τη μεταφορά βιβλίου σε anime, όπως επίσης και το κλείσιμο της ταινίας. Προσοχή, όχι το τέλος, το κλείσιμο. Κατ'εμέ χάλασε λίγο την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει με ένα κάπως πιο ανάλαφρο ύφος. Αλλά περι ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Εν ολίγοις, είναι μια ταινία που αξίζει να παρακολουθηθεί κυρίως γιατί σπανίζουν τέτοια είδη. Από ιστορική(λαογραφική) σκοπιά είναι επίσης μια εξαίσια ταινία, που δύσκολα θα αφήσει παραπονεμένους τους λάτρεις του είδους.


ibGQeYDtK2E-X5Xz5U1b-vert.jpg

Βρείτε το στο BakaBT
Παραθέτω
επίσης κι ένα ενδιαφέρον link για τη Yoshiwara, τη red-light district του Edo. Εξηγεί κάποια μικροπράγματα για τα δρώμενα της ταινία και δίνει περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά το θέμα.


Edited by Kai, 15 June 2017 - 09:55.

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.


#2 Lord Leon

Lord Leon

    Immortal Esper

  • Members
  • 739 posts

Posted 26 January 2012 - 10:40

ga-ga-gagagaglglgcchrmfl... :OMG3: τι όμορφη παρουσίαση ήταν αυτή; :moeee: ναι οκ το ανιμε μπορει να μην το δω καν (δε φαινεται να ειναι και τοσο το στυλ μου) αλλα την παρουσίαση θα την ξαναδιαβάσω. Κι αν τελικά του δώσω μια ευκαιρία εσύ θα φταις.

Μια παρατήρηση μονο σε μορφη ερώτησης;
Μήπως θα κολλαγε καλύτερα στα previews;
Ρωτάω διότι δε φαίνεται να αποκαλύπτες καποιο ιδιαίτερο σημείο της πλοκής ή να σχολάζεις το φινάλε ή κατι τετοιο και εδώ πιθανοτατα να μη το διαβάσει κάποιος που θελει μεν να δει την ταινια, αλλά φοβάται τα σποιλερς.

stasou%2520mygdala.jpg


#3 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

    名前のない怪物

  • Review Team
  • 2,153 posts

Posted 26 January 2012 - 14:16

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Να το δεις, 55 λεπτά διαρκεί.

Τώρα όσον αφορά την ερώτησή σου. Μιας κι έχουμε να κάνουμε με μια σειρά μικρής διάρκειας θεωρώ πώς είτε review είτε preview στη συγκεκριμένη περίπτωση τελεί κατά κάποιον τρόπο τον ίδιο σκοπό. Η πλοκή είναι πολύ μικρή. Δεν ήθελα να αποκαλύψω τα πάντα. Αν δεν κάνω λάθος ούτε το review ζητείται κάτι τέτοιο. Αν σε τραβήξει επίσης, το βλέπεις, ακόμα καλύτερα.

Αλλά ας μη μιλώ τελείως αυθαίρετα. Αν δοθεί από τους ανώτερους "πρόσταγμα" το αλλάζω. :P

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.


#4 Kamen Tantei Zura

Kamen Tantei Zura

    Ore-sama

  • Members
  • 836 posts

Posted 26 January 2012 - 16:28

Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση! Λεπτομερής και με αυτά που χρειάζεται να ξέρουμε.
Αποφασίσαμε να το παρακολουθήσαμε με την Kai και την Fallen, λογικά θα επεξεργαστώ το ποστ τις επόμενες μέρες για εντυπώσεις.

Αλλά το review δεν θέλει απαραίτητα να αποκαλύψεις κομμάτια της πλοκής, και εφόσον πρόκειται για ένα OVA τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
Από όσο θυμάμαι και στα τύπου reviews που μας βάζανε να γράφουμε εστίαζαν περισσότερο στα συναισθήματα που μας προκάλεσε μια ταινία ή ένα βιβλίο και όχι στο τι γίνεται στο τέλος πχ.

#5 ayame

ayame

    chance encounter

  • Members
  • 142 posts

Posted 27 January 2012 - 15:07

από πλοκή άντε να του βαζα 1 στα 10- αυτή η ταινία βλέπετε αποκλειστικά για την ατμόσφαιρα και τα παραδοσιακά γραφικά
Spoiler:


"A bunny that gets eaten by the wolf every night, surely knows the wolf well..."

#6 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

    名前のない怪物

  • Review Team
  • 2,153 posts

Posted 11 February 2012 - 15:23

Πρόσθεσα ένα link στην περιγραφή. Check it, if you're interested.

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.


#7 Putin

Putin

    Swee

  • Members
  • 1,790 posts
  • LocationΚΟΛΑΣΗ

Posted 17 April 2012 - 16:53

Όμορφο, αλλά το βρήκα φλύαρο μέσα στη... λακωνικότητά του.
Στην αρχή κι εγώ έβρισκα τις σκηνές στις οποίες δεν προχωρούσε η ιστορία, δεν υπήρχε διάλογος κλπ όμορφες, αλλά από ένα σημείο κι έπειτα άρχισα να τις βρίσκω περιττές και ως ενα βαθμό ντροπιαστικές.
Μπορεί να έχω εγώ το πρόβλημα, αλλά δεν το βρίσκω ωραίο να αφιερώνει μια ταινία ή ό,τι περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται στο να μας δείξει πως δυο άνθρωποι φυστικώνονται. Προφανώς στην προκειμένη οι σκηνές αυτές δεν αποτελούσαν κάτι το χυδαίο και ήταν απαραίτητες λόγω της θεματολογίας του άνιμε, και δεν ενοχλήθηκα καθόλου στην αρχή μιας και τις έβρισκα αισθητικά όμορφες και καθόλου βρώμικες, αλλά πολύ απλά κατάντησαν κουραστικές από τη μέση και έπειτα.

Δεν το μετανιώνω, ήταν μια ιδιαίτερη θέαση, αλλά θα μπορούσε να μας δείξει την ομορφιά του σε πολύ λιγότερο χρόνο χωρίς να κουράσει, μιας και δεν είχε κάτι παραπάνω να προσφέρει, χωρίς αυτό να είναι κακό βέβαια.

HnH5aB0.jpg


#8 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 23 September 2013 - 01:28

Ήταν αξιοπρεπές στην παρουσίαση και την αισθητική του, αλλά παρά την επιτυχία του στους τεχνικούς τομείς, δε θα έλεγα ότι περιείχε ιδιαίτερο ανθρωποκεντρικό βάθος και νομίζω ότι πολύ δύκολα μπορεί κάποιος που δεν είναι biased φανατικός λάτρης της ιαπωνικής κουλτούρας να το νιώσει πραγματικά. Θα μου άρεσε πολύ περισσότερο αν αντί για ένα ova με την ιστορία του Juzo και την αφήγηση της ζωής του Younosuke, να είχαμε μια μεγαλύτερη σειρά με κανονική αναπαράσταση της ζωής του Younosuke. Γιατί έτσι από τη μια επικεντρωνόμαστε σε μια ελαφρώς αδιάφορη ιστορία ενός αδιάφορου χαρακτήρα, ο οποίος παρουσιάζεται μάλιστα με τον πιο αδιάφορο τρόπο, ενώ ακούμε απλώς τη διήγηση μιας πολύ πιο πλούσιας ιστορίας ενός χαρακτήρα που παρουσιάζεται ως αυθεντία της σειράς, ενώ ποτέ δεν μαθαίνουμε πώς πραγματικά αισθάνθηκε σε κάθε φάση της ζωής του και πώς νιώθει τώρα σε σχέση μ' αυτήν, όπως και επίσης δε μαθαίνουμε αρκετά για το θέμα της πορνείας στην Ιαπωνία από τα μάτια των ίδιων των γυναικών.  Ή τουλάχιστον δε δίνεται αρκετή βάση σ' αυτά. Η ταινία φαινόταν ελαφρώς αναποφάσιστη σε σχέση με το που ήθελε πραγματικά να εστιάσει, ενώ με ένα μεγαλύτερο budget για πολλά επεισόδια, θεωρώ ότι θα μπορούσε να βγει ένα πολύ πιο πλούσιο και ολοκληρωμένο έργο.

Σε σχέση με τις ερωτικές σκηνές, δεν είχα πρόβλημα με το χρόνο που αφιέρωνε σ' αυτές η σειρά, ήταν εξάλλου η ουσία του ίδιου του θέματος, αλλά, χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, θα τις προτιμούσα πιο...φετιχιστικές και...λεπτομερείς. Από τη στιγμή που από νωρίς αλλά και στο τέλος φαίνεται ότι η σειρά περισσότερο εστιάζει στο αισθητικό/αισθισιακό κομμάτι παρά στο θεματικό, "προσπάθησα" να νιώσω τον ίδιο αισθισιασμό που ένιωθαν οι χαρακτήρες και προφανώς ο καλλιτέχνης όπως το παρουσίαζε, πράγμα που δε μου μεταδόθηκε αρκετά και ξεκάθαρα. Βρήκα δηλαδή το στοιχείο του αισθησιασμού κάπως περιοριστικό ως προς τα "σημεία διέγερσης", και έτσι δεν μπόρεσα να νιώσω σε αρκετό βαθμό τη διέγερση που έγινε φανερή προσπάθεια να μου μεταδωθεί.


Edited by Kamui, 23 September 2013 - 01:34.

O6rrvsU.jpg




Also tagged with one or more of these keywords: drama, historical, hentai, psychological, winter 1991, anime review