Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * - - 1 votes

Sasurai no Shoujo Nell

fall 1979 anime review adventure historical shoujo

  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 24 January 2012 - 01:22

Rant, αν ενδιαφερεστε:

Spoiler:


 

a1726-3811uuo.jpg


Tίτλος: Kirin Meikyoku Roman Gekijo : Sasurai no Shôjo Nell
(さすらいの少女ネル)

Είδος:Κλασσική Λογοτεχνία, Περιπέτεια, Δράμα
Προέλευση:Ιαπωνία
Έτος παραγωγής:1979 - 1980
Εταιρία παραγωγής: Dax International
Επεισόδια: 26
Συγγραφέας: Κάρολος Ντίκενς (The Old Curiosity Shop)
Σκηνοθεσία: Hideo Nishimaki, Keynosuke Doya
Σενάριο:Keisuke Fujikawa
Σχέδιο χαρακτήρων: Υοshio Kabashima
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κazuo Okada
Moυσική: Harumi Ibe


Υπόθεση:

Η Νελ είναι ένα νεαρό κορίτσι που ζει στο Λονδίνο μαζί με τον παππού της, τον κύριο Τρεντ. Ο παππούς της διατηρεί ένα μικρό μαγαζί με αντίκες. Η Νελ είναι ορφανή από πατέρα. Η μητέρα της, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό της Νελ, τον Μάριο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μαγαζί αλλά και το Λονδίνο μετά από μια διαφωνία με τον παππού. Έτσι η Νελ έμεινε μαζί του και η ζωή κυλούσε ήρεμα. Μέχρι που μια μέρα ο παππούς, λόγω ενός χρέους από δάνειο προς τον τοκογλύφο κύριο Κιλπ, είναι αναγκασμένος αν δεν βρει λεφτά μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, να του παραχωρήσει το μαγαζί. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο δικηγόρος του Κιλπ, ο κύριος Μπρας, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, έβαλε στόχο να παντρευτεί τη Νελ για να απαλύνει το χρέος του παππού.
Μη δυνάμενοι να αντέξουν αυτήν την κατάσταση και στερούμενοι κάθε ελπίδας να αποκτήσουν το απαιτούμενο ποσό, ο κος Τρεντ και η Νελ δραπετεύουν και κινούν να βρουν τη μητέρα και τον αδελφό της, διασχίζοντας όλη την Αγγλία και την Ιρλανδία. Υπάρχουν φήμες πως η μητέρα και ο αδελφός μπορεί να βρίσκονται σε ένα χωριό με το όνομα "Παράδεισος".
Να όμως που ο παππούς έφυγε χωρίς να υπογράψει το συμβόλαιο παραχώρησης. Έτσι ο Κιλπ, ο Μπρας και οι μπράβοι τους βάζουν σκοπό να τους κυνηγήσουν ως τα πέρατα του νησιού προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.
Βέβαια η Νελ και ο παππούς δεν είναι τελείως μόνοι. Έχουν ενίοτε τη βοήθεια του Κιτ, ενός νεαρού που εργαζόταν στο μαγαζί τους μέχρι να γίνει το μεγάλο κακό. Ο οποίος Κιτ συνοδεύεται από έναν μυστηριώδη ξένο με άγνωστο σκοπό. Επίσης η Νελ κουβαλάει και το γατί της το Μιλό, μια πολύ αστεία μασκότ. Και το πιο σημαντικό, κουβαλά και ένα μουσικό κουτί, το μοναδικό ενθύμιο της μητέρας της που έχει ένα μενταγιόν με φωτογραφία της Νελ, της μητέρας της και του αδελφού της πριν το χωρισμό.


nell12dsu7w.jpg


Αυτά εν ολίγοις. Τώρα κάποιες περαιτέρω διευκρινήσεις: όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο θα διαπιστώσατε πως αυτή η περίληψη δεν έχει και πολλά κοινά με την πλοκή του βιβλίου. Όλα σχεδον έχουν αλλάξει και αρκετά έχουν παραληφθεί. Υπάρχει λόγος για αυτό. Η σειρά καταρχήν δεν ανήκει σε αυτές της Nippon Animation αλλά σε άλλη εταιρία. Μην περιμένετε λοιπόν να φτάσει σε πιστότητα τις σειρές World Masterpiece Theater. Όλα δείχνουν πολύ φλου. Συγκρίνετε τη σειρά πχ με μια αντίστοιχη WMT εκείνης της περιόδου (Perrine, Akage no Anne ή ακόμα και Τομ Σώγιερ). Εδώ οι χαρακτήρες κάνουν αστείες γκριμάτσες, συμμετέχουν σε σουρρεαλιστικά γκαγκ, ενώ βλέπεις τη γνωστή τεχνική που η εικόνα γίνεται σα καρέ manga για να δώσει δραματικό εφφέ. Ακόμα και οι σειρές του TMS εκείνη την περίοδο τα χρησιμοποιούσαν αυτά (πχ Sans Famille και Takarajima), τουλάχιστον όμως ακολουθούσαν το βιβλίο σε αρκετά σημεία.
Εδώ όμως δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά. Το σενάριο είναι τελείως αυθόρμητο. Δεν είναι βέβαια απαραίτητα κακό αυτό. Συνεχίζω.....


Χαρακτήρες:

Οι χαρακτήρες θα περίμενες να είναι οι χαρακτηριστικοί των 70ς και πως θα ταιριάζαν περισσότερο σε μια σειρά shoujo. Kαι αν ήταν όντως έτσι μπορεί και να μην την έβλεπα. Η σειρά μπορώ να πω συνδιάζει λίγο από όλα. Λίγο απο shojo, λίγο από δραματικές σκηνές, λίγο απο ξεκαρδιστικές σκηνές, λίγο από γλυκιές στιγμές και λίγο από σοβαρότητα που θα ταίριαζε σε μια σειρά WMT. Eίναι μια από τις λίγες σειρές που πραγματικά μπορείς να τα νιώσεις όλα μαζί.

Καταρχάς η Νελ: το βιβλίο δεν το διάβασα (προτιμώ τα ωριμότερα έργα του Ντίκενς), αλλά μπορώ να πω πως ανταποκρίνεται σε μια ντικενσιανή ηρωίδα γεμάτη νεανική αθωότητα και αφέλεια, που προθυμοποιήται να βοηθήσει τους έχοντες ανάγκη. Στη σειρά εδώ επίσης τραγουδά τη μελωδία που βγάζει το μουσικό κουτί. Μιας και έχω διαβάσει τη Μικρή Ντόριτ αλλά και τα Δύσκολα Χρόνια (Σίσσυ Τζιούπε) ανταποκρίνεται αρκετά καλά σα χαρακτήρας.




nell11uwjjl.jpg



Ο παππούς από την άλλη δεν είναι καθόλου υπόδειγμα χαρακτήρα. Σκληρός άνθρωπος μερικές φορές -μάλιστα χαστουκίζει τη Νελ- αλλά και χαρτόμουτρο. Παρά τις υποσχέσεις του στη Νελ δεν μπορεί να ξεφύγει από το τζόγο, πράγμα που γκρεμίζει την όποια εμπιστοσύνη χτίζεται μεταξύ τους.
Πραγματικά σε όλη τη σειρά, με εξαίρεση τα τελευταία επεισόδια, νιώθεις πως υπάρχει μια υποθάλπουσα ένταση μεταξύ των δυο, που κάποιες φορές έχει δυσάρεστες συνέπειες.




nell9ouklg.jpg




Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, όπως ο Κιλπ, παραμένουν πιστοί στο ρόλο τους. Ο Κιλπ και ο Μπρας είναι οι κακοί, που όμως αρκετές φορές την παθαίνουν, προκαλώντας γέλιο. Εξαίρεση τα επεισόδια στο τέλος όπου η κατάληξη είναι δραματική.






nell10aojfu.jpg



Ο Κιτ από την άλλη είναι ο πιστός φίλος της Νελ, πρόθυμος να βοηθήσει, επειδή όμως ταξιδεύει με τον άγνωστο άντρα δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης του παππού της.





nell5v6kn3.jpg



Ο άγνωστος άντρας αποκαλύπτεται στο τέλος. Εκεί όντως του δίνεται περισσότερο βάθος, ενώ μέχρι τώρα λειτουργούσε σαν από μηχανής θεός.





nell33kjd9.jpg



Η μητέρα της Νελ εμφανίζεται περιστασιακά στις αναμνήσεις της και στο τέλος που γίνεται η συνάντηση των δύο της εξηγεί γιατί έφυγε από κοντά της.

Κάθε επεισόδιο είναι αυτοτελές και συναντάμε διάφορους χαρακτήρες που είτε θέλουν να βοηθήσουν είτε να δυσχεράνουν τη Νελ και τον παππού της. Αρκετά επεισόδια είναι ιδιαίτερα δραματικά.
Πάντως στο τέλος κάθε επεισοδίου η Νελ για να ευχαριστήσει τα πρόσωπα, τους προσφέρει μια κούκλα που έφτιαξε η ίδια, τεχνική που της δίδαξε η μητέρα της.





nell6gfknh.jpg


Και τέλος το γατί ο Μιλό (o μελαχρινός γάτος αριστερά) είναι αρκετά αστείος τόσο στη φωνή, όσο και στο σχέδιο. Σε αρκετές περιπτώσεις βοηθά τη Νελ να ξεφύγει απο τα νύχια του Κιλπ.





nell4y8kif.jpg





Αnimation:

το ανιματιον, αν και λιτό, ωστόσο δεν στερείται "ψυχής". Οι χαρακτήρες είναι ζωντανοί και εκφραστικοί και φέρνουν γέλιο, νοσταλγία,χαρά, ψυχαγωγούν γενικά. Περίμενα να βαρεθώ εύκολα, αλλά όλο και κάτι καινούργιο γινόταν που μου κινούσε το ενδιαφέρον. Οι τοποθεσίες της Ιρλανδίας και της Αγγλίας για το budget της σειράς είναι ικανοποιητικές, αν και μην περιμένετε λεπτομέρειες όπως πχ στη σειρά Perrine. Γενικά υπάρχει μια ελευθερία κινήσεων που πλέον δύσκολα θα έβλεπες στις καινούργιες σειρές. Οι χαρακτήρες κινούνται συνεχώς, σε αντίθεση με τη στασιμότητα αρκετών χαρακτήρων σε νεότερες σειρες (βλέπε πχ Shojo Cosette). Aυτό βοηθά στην εκφραστικότητα. Γενικά μπορεί να μην έχουν την ποιότητα της αφρόκρεμας των σειρών Nippon Animation, αλλά έχουν μια δική τους ιδιαίτερη ποιότητα που πρέπει να τη ζήσεις για να την καταλάβεις. Είναι κάτι που σε κερδίζει από μόνο του, χωρίς να σε αναγκάζει με διάφορα εφφέ ή παραμορφώσεις όπως γίνεται επι το πλείστον στις νέες σειρές. Το σχέδιο χαρακτήρων είναι από τον γνωστό Υοshio Kabashima και πραγματικά κάνει τους χαρακτήρες να ξεχωρίζουν. Έχει κάτι το ποιοτικό πάνω του ακόμα και αν πέρασαν τόσα χρόνια.








nell1hnj0b.jpg


Μουσική/ήχος:

Λίγα πράγματα και εδώ.Με εξαίρεση τη μελωδία του μουσικού κουτιού αλλά και μιας άλλης γνωστής μελωδίας που ακούγεται, δεν θα ακούσετε και πολλά. Τα ηχητικά εφφέ το ίδιο. Ευτυχώς τουλάχιστον που η έστω και λιτή μουσική χρησιμοποιήται κατάλληλα στις δραματικές και αστείες καταστάσεις. Ιδίως το αστείο νιαούρισμα του γατιού.



nell23ej3d.jpg




Γενικό συμπέρασμα:

Είναι μια σειρά που ομολογουμένως μου άφησε θετικές εντυπώσεις. Σίγουρα δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας και ακόμα και στην εποχή της υπήρχαν πολύ καλύτερες σειρές στο είδος τους. Και εγώ ομολογώ πως μου άρεσαν πολύ περισσότερο οι παραπάνω σειρές με παρομοια πλοκή, όπως οι Με Οικογένεια και Χωρίς Οικογένεια απο Nippon Animation και TMS αντίστοιχα εκείνη την περίοδο. Αλλά παρ'όλα αυτά και με έναν δικό της τρόπο, κατόρθωσε και αυτή να κερδίσει μια θέση στην καρδιά μου. Και ας μην ακολουθά πιστά το βιβλίο. Ίσως είναι και καλύτερα έτσι στην τελική...Το τέλος, αν και διαφέρει ριζικά από το βιβλίο, δεν σε αφήνει ασυγκίνητο, όπως και όλη η σειρά γενικότερα.

Τώρα η ερώτηση που όλοι περιμένατε: Να τη δώ μπας και αξίζει τον κόπο;





nell723j4l.jpg



Εγώ θα τη συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Το θέμα είναι που θα τη βρείτε. Το πρώτο επεισόδιο έχει υποτιτλιστεί από τους ARR και μπορείτε να το δείτε για να βγάλετε συμπεράσματα. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα βρείτε είτε μεταγλωττισμένα σε φθηνή τιμή είτε από ιαπωνικά raw. Γιατί τo ιαπωνικό DVD είναι πανάκριβο. Eγώ προμηθεύθηκα τη γαλλική έκδοση από τη Declic Images. Mερικά τραγούδια της Νελ έμειναν αμεταγλώττιστα, αλλά μπορεί να έγινε και εσκεμμένα γιατί το στόμα της καλύπτεται από το αυτί του γατιού.
Τώρα αν δεν μπορείτε να τη βρείτε αλλά από την άλλη σας αρέσει το είδος και επιθυμείτε να δείτε παρόμοιες σειρές, τότε θα συνιστούσα τις:

Perrine Monogatari: πιστή διασκευή του Με Οικογένεια του Μαλώ, μέλος των θρυλικών σειρών WMT. H καλύτερη απλά επιλογή.
Sans Famille: εφάμιλλη σε ποιότητα διασκευή του Χωρίς Οικογένεια αλλά από άλλο στούντιο.
Remi the homeless girl: υποδεέστερη των άλλων δύο, αλλά για αρκετούς ίσως κινήσει μερικές ευαίσθητες χορδές, κάτι που απέτυχε στην περίπτωσή μου.
Maeterlinck's Blue Bird: δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες στην πιστότητα αλλά είναι από τους συντελεστές της Νελ και το σενάριο σε αρκετές περιπτώσεις είναι και εδώ αστείο, παραμυθένιο, δραματικό αλλά και σουρρεαλιστικό. Έχει και καλύτερο animation, όπως και ηχητική επένδυση.





nell8mukak.jpg



Αυτά! Ευχαριστώ προκαταβολικά για την ανάγνωση και ελπίζω να σας άρεσε. Και στο anime.gr ακόμα και στις παρουσιάσεις έχουν αλλάξει οι εποχές και πλέον αδυνατώ να ανταποκριθώ στις σύγχρονες απαιτήσεις.




Εισαγωγή και τίτλοι τέλους

[media]http://www.youtube.com/watch?v=gcBPPzL-KWQ[/media]
[media]http://www.youtube.com/watch?v=REmYWVFaEIQ[/media]


Edited by Kai, 15 June 2017 - 10:36.


#2 twin

twin

    follow the white rabbit.

  • Members
  • 89 posts

Posted 24 January 2012 - 13:04

πολύ ωραίος Πετράν.

Με συγκίνησε η εισαγωγή.
Εγώ πρωτογράφτηκα εξαιτίας του WMT review σου.:Crying2:
Posted Image

#3 Kamen Tantei Zura

Kamen Tantei Zura

    Ore-sama

  • Members
  • 836 posts

Posted 24 January 2012 - 15:50

Η αλήθεια ήταν ότι σκεφτόμουν να το παρακολουθήσω κάποια στιγμή, όπως και το Χωρίς Οικογένεια επίσης, αλλά είχα τους ενδοιασμούς μου. Κυρίως για το συγκεκριμένο.
Χαίρομαι που βλέπω μια τόσο ακριβής και ιδιαίτερα λεπτομερής περιγραφή της σειράς και ιδιαίτερα των χαρακτήρων που με ενδιαφέρει και περισσότερο, γιατί η αλήθεια είναι ότι στο νετ δεν υπήρχαν τέτοιες.
Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση.

#4 filmmusic

filmmusic

    Starting...

  • Members
  • 439 posts
  • LocationAthens

Posted 24 June 2012 - 16:03

Θα ήθελα να το δω, αλλά πολύ χλωμό αφού δεν υπάρχει με υπότιτλους.
Και δεν ξέρω και Γαλλικά! ;)
Παρακαλώ να είστε λίγο πιο ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ όταν μιλάτε με αγνώστους στο internet.

#5 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 24 June 2012 - 17:22

ναι, δυστηχως ειναι μια απο τις παραγκωνισμενες σειρες πλεον.

τουλαχιστον διαβασε το βιβλιο!

το ξανασιαξα λιγο το review γιατι ειχε ανακατευτει απο τη μετακομιση στο νεο layout



Also tagged with one or more of these keywords: fall 1979, anime review, adventure, historical, shoujo