Spoiler:
Εμένα μου την έσπασε που δεν ήταν μαζί ο Shoma και η Ringo στο τέλος - αυτή η κοπέλα πάντα άτυχη στους έρωτές της - αλλά το έσωσαν με την έννοια ότι η Ringo δε θυμόταν πια, ούτε και η Himari - αν και η Himari ουσιαστικά ακόμη γνωρίζει. Κορυφαία και πιο αγαπημένη σκηνή σε όλο το anime ο Kanba να μοιράζεται το μήλο με τον Shouma. Πιστεύω πως όλη η ουσία του anime συνοψίζεται εκεί: Για ν' αλλάξεις τη μοίρα σου, πρέπει να τη μοιραστείς με κάποιον άλλο. Υπέροχη ηρωίδα η Ringo, απ' τη αρχή μέχρι το τέλος. Ο Sanetoshi, προσωπικά, έκλεισε με μια αδιαφορία. = "Α, αυτό διαλέξατε; Ωραία, την επόμενη φορά." Δεν τον βάζω δηλαδή με τίποτα στη λίστα με τους πιο ενδιαφέροντες antagonists, ενώ τον Akio θα τον έβαζα. Αγαπημένος μου χαρακτήρας through all of this ο Shouma. Καλόψυχος, λογικός, προστατευτικός. Αν και λιγάκι loser όποτε τον καλούσε η δράση, τι να κανουμε, κανείς δεν είναι τέλειος. Χλιαρό τέλος και για τους Tabuki και Yuri, και τελικά τη Masako ποτέ δεν την συμπάθησα. (εκεί που χάρηκα που δεν έπαιζε incest με τους Kanba και Himari, έσκασε αυτό... Αμάν πια!
)
Κατά τα άλλα, αν εξαιρέσουμε κανα-δυο επεισόδια, συνολικά η σειρά ήταν πολύ όμορφη. Και οπτικά, και ακουστικά, και όσον αφορά τα μηνύματα που προσπαθούσε να περάσει, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο τα περνούσε - πανέμορφοι συμβολισμοί κτλ. Δεν είναι ευκολοχώνευτο anime, θέλει προσπάθεια να να καταλάβεις όλα όσα θέλει να σου πει. Αν έπρεπε να διαλέξω όμως ανάμεσα σ' αυτό και την Utena, θα έλεγα Utena για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της, που πιστεύω την κάνει one of a kind. Δεν ξέρω αν θα είχα διαφορετική εντύπωση αν έβλεπα όλα τα επεισόδια μαζεμένα, γιατί και το Mawaru PenguinDrum έχει τη δική του ιδιαιτερότητα.

Κατά τα άλλα, αν εξαιρέσουμε κανα-δυο επεισόδια, συνολικά η σειρά ήταν πολύ όμορφη. Και οπτικά, και ακουστικά, και όσον αφορά τα μηνύματα που προσπαθούσε να περάσει, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο τα περνούσε - πανέμορφοι συμβολισμοί κτλ. Δεν είναι ευκολοχώνευτο anime, θέλει προσπάθεια να να καταλάβεις όλα όσα θέλει να σου πει. Αν έπρεπε να διαλέξω όμως ανάμεσα σ' αυτό και την Utena, θα έλεγα Utena για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της, που πιστεύω την κάνει one of a kind. Δεν ξέρω αν θα είχα διαφορετική εντύπωση αν έβλεπα όλα τα επεισόδια μαζεμένα, γιατί και το Mawaru PenguinDrum έχει τη δική του ιδιαιτερότητα.
Κύριε Ikuhara, ο,τι και να πούμε, όσο και να αναλύσουμε, ευχαριστούμε πολύ για τις στιγμές που μας χάρισες.