Posted 21 April 2012 - 20:46
Μάλλον αυτό που θέλει να πει ο Ody είναι πως εν μέρει ζούσαν σε μια τέτοια κοινωνία, αλλά δεν άφησαν τέτοιες απόψεις να λάβουν τεράστιες διαστάσεις μέσα από τα έργα τους και αν μη τι άλλο, δεν είχαν τέτοια επιρροή τα μυθιστορήματα αυτά. Είναι σαν λέμε ότι θαυμάζουμε τους αρχαίους πεζογράφους(φυσικά και δεν θεοποιούμε) και στο τέλος να λέμε "Είχαν δούλους και είχαν σε κατώτατη θέση της γυναίκες". Φυσικά και δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός αυτό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βάζουμε σε συνάρτηση με τα έργα τους. Όταν θα μιλήσεις για μια φιλοσοφική ιδέα, για τον τρόπο γραψίματος όπως λες και εσύ δε θα προσθέσεις στο τέλος αυτό σαν επιπλέον. Αλλά όταν μιλάς για κοινωνική συμπεριφορά των αρχαίων και στάσεις ζωής, οφείλεις να το πεις αλλιώς, αν δεν το κάνεις, τότε εθελοτυφλείς.
Όπως είπες και εσύ για τον Lovecraft, θα πρέπει να τον επικρίνουμε αν άφησε ποτέ μια τέτοια ιδέα να καλύψει ένα ολόκληρο έργο του, σαν καλλιτέχνη. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει για να γνωρίζω. Και μιας και διάβασα τον Dracula δεν μου έμεινε κανένα τέτοιο κατάλοιπο που να με κάνει μετά να αλλάξω γνώμη σε κάποιο φλέγον ζήτημα. Το ότι ήταν ρατσιστής δεκτό και συζητήσιμο, αλλά δεν θα το πω όταν μιλάω για τη δουλειά του. Και ουδέποτε θα μίλαγα εξολοκλήρου με τέλεια λόγια για αυτόν, διότι αν το έκανα τότε πάει να πει ότι δαιμονοποιώ έναν άνθρωπο με τέτοιες απόψεις, άρα ενστερνίζομαι και τις απόψεις του περί του τάδε θέματος.
Συμφωνώ απόλυτα με τη λογική σου και λέω πως, όταν μιλάμε για έναν καλλιτέχνη-άνθρωπο, πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα, δηλαδή όλα αυτά που είπες και λέω. Και τα καλά και τα κακά. Όταν όμως κάνουμε αξιολόγηση έργου είναι στην κυριολεξία άτοπο το να αναφέρεις μια τέτοια πληροφορία, αν δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τον καλλιτέχνη και δεν έχει επισκιάσει την δουλειά του.
Κάποιος άλλο θα μπορούσε να αντιτάξει λόγου χάρη για το Μισίμα πως γράφει εξαιρετικά, αλλά ήταν gay. Εγώ θεωρώ πως κάτι τέτοιο δεν έχει βάση στο να κρίνω το έργο του. Άλλοι όμως το κάνουν.
Και στον Stocker που τον έχω και πρόσφατο, το να πεις ότι ήταν ρατσιστής σε μια κοινωνία ρατσιστών, δε θα μου προξενήσει καμία εντύπωση όσον αφορά το έργο του, από τη στιγμή που δεν έλαβα κανένα τέτοιο μήνυμα εκ μέρους του. Και ο λόγος που έχω στο μυαλό μου την πληροφορία αυτή, είναι ακριβώς για να μην τον δαιμονοποιήσω. Θα πω πως ο Stocker ήταν ένας εξαιρετικός συγγραφέας με τέλεια γραφή. Σαν άνθρωπος ωστόσο ήταν μπλα μπλά, κάτι που δεν εκφράζει τα δικά μου πιστεύω.

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.