Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo

Ye old books thread! (books forever!) ~αχταρμάς inside~

• This topic is locked This topic is locked
1118 replies to this topic

#1051 OdyMonaxos

OdyMonaxos

It's nothing personal

• Members
  • 623 posts

Posted 19 April 2012 - 19:33

Προσωπικά το μισώ το catching fire. Υπερβολικά νωθρό. Υπερβολικό. Όλα περιστρέφονται γύρω από ένα έφηβο κοριτσάκι με μυαλό κουρκούτι. Το οποίο μας πρήζει τν εγκέφαλο με τα συναισθήματά της. Που όλοι κεντράρουν σε αυτό επειδή είναι μπετά. Η πλοκή είναι σάπια, η γραφή εκνευριστική, η ροή οικτρή, η δράση για τα μπάζα. Και το πρώτο βιβλίο έκανε διάφορα φάουλ. Αλλά εδώ δεν πήγε σωστά τίποτα!!! Από αγώνες πείνας το καναν twilight!!! Έχασε όλη την ένταση που διέκρινε το προηγούμενο βιβλίο, παραμέρισε όλη τη σκοτεινή πλευρά του, και δεν φρόντισε να αναπληρώσει τίποτα με κάτι της προκοπής.

Μην με προκαλέσετε για βαθειά ανάλυση why it sucks the previous' books fans, το αντιπαθώ τόσο που φρικάρω μόνο στην ιδέα της ανάλυσης.

any suggestions please?

Bram Stoker
και το Salems Lot, του Στήβεν Κίνγκ. Κατά προτίμηση από την παλιά έκδοση που την μετέφρασε ένας τρόμπας που σκότωνε τα αγγλικά ονόματα. Burke=Μπούρκε!!!!!!!

#1052 Kunoichi.meriinawa

Kunoichi.meriinawa

Gangnam style! #whoneedsswag

• Members
  • 143 posts
  • LocationStars

Posted 19 April 2012 - 22:39

Από αγώνες πείνας το καναν twilight!!!

Όου δηλαδή μπορεί να το διαβάσω τελικά!!! :kill4u:

Bram Stoker

Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρίσκω horror novelist-Έχεις να μου προτείνεις κανένα συγκεκριμένα ή να ψάξω κάποιο στα κουτουρού??? (ίσως και ένα μικρό summary θα ήταν καλό- just a copy-paste ^.^ )

και το Salems Lot, του Στήβεν Κίνγκ. Κατά προτίμηση από την παλιά έκδοση που την μετέφρασε ένας τρόμπας που σκότωνε τα αγγλικά ονόματα. Burke=Μπούρκε!!!!!!!

Μου θυμίζει τους Έλληνες manga translators (βλ. Sasuke=Σάσουκε :terror2: )... Θα κοιτάξω αν μπορώ να βρω παλαιότερη έκδοση στην αρχαία βιβλιοθήκη της πόλης μου thanx :riiight:
__ __ __ __ __ __ __ __ __ __
Υ.Σ. Έχει διαβάσει κανείς τη σειρά της Κληρονομιάς?? (a.k.a eragon) Θα ήθελα να μου πει και κάποιος άλλος αν βρίσκει το drag του Παολίνι υπερβολικό ή έχω κάτι εγώ.. Διαβάζω το 4ο στα Αγγλικά και δεν τελειώνει το άτιμο με τίποτα!!!! xDD
Posted Image

#1053 OdyMonaxos

OdyMonaxos

It's nothing personal

• Members
  • 623 posts

Posted 19 April 2012 - 22:55

Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρίσκω horror novelist-Έχεις να μου προτείνεις κανένα συγκεκριμένα ή να ψάξω κάποιο στα κουτουρού??? (ίσως και ένα μικρό summary θα ήταν καλό- just a copy-paste ^.^ )

Bram Stoker

DRACULA

#1054 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

名前のない怪物

• Review Team
  • 2,153 posts

Posted 21 April 2012 - 15:32

Εξαίσιο έργο το έχω διαβάσει από το πρωτότυπο και μπορώ να πω από τα πιο ωραία μυθιστορήματα. Βίαιο, σκοτεινό, ανατριχιαστικό, ρομαντικό, μεστότατο σε νοήματα και σε αναφορές. Βέβαια είναι δύσκολο έργο. You should brace yourself, before reading it.

Εγώ, όλως τυχαίως, το καλοκαίρι που το διάβαζα κοιμόμουν μόλις ξημέρωνε, παρέα με τον Count ένα πράγμα. Ακόμα θυμάμαι που κλείνω το βιβλίο, πάω στην τουαλέτα νυσταγμένος και κοιτάω το παράθυρο και βλέπω τα πανέμορφα χρώματα της Αυγής. Χαμογελάω και πέφτω για ύπνο. Οι καλύτερες μέρες ever! Μέσα στο πετσί του βιβλίου. :drink:

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.

#1055 Anelis

Anelis

random frantic action

• Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 21 April 2012 - 18:58

Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι είναι ρατσιστικό και μισογυνιστικό, αλλά οκ, είναι κλασσικό.
Προσωπικά έχω απογοητευτεί πολύ από τα μυθιστορήματα με βαμπίρ. Από το Dracula μέχρι το Interview with the vampire με έχουν απογοητεύσει κάργα. Μόνο το Shakespeare Undead ευχαριστήθηκα, που ήταν σατιρικό και με έκανε και γέλασα.

Posted Image

#1056 OdyMonaxos

OdyMonaxos

It's nothing personal

• Members
  • 623 posts

Posted 21 April 2012 - 19:07

Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι είναι ρατσιστικό και μισογυνιστικό, αλλά οκ, είναι κλασσικό.
Προσωπικά έχω απογοητευτεί πολύ από τα μυθιστορήματα με βαμπίρ. Από το Dracula μέχρι το Interview with the vampire με έχουν απογοητεύσει κάργα. Μόνο το Shakespeare Undead ευχαριστήθηκα, που ήταν σατιρικό και με έκανε και γέλασα.

Άμα περάσουμε την παγκόσμια καλλιτεχνική παραγωγή από το κόσκινο της political correcteness, θα χάσουμε σχεδόν τα πάντα. Από τον Τόλκιν που βάζει στη θέση των κακών ανθρώπων τους μελαψούς ανατολίτες, τον Κόναν που είναι το αρχέτυπο του Άριου (λέξη κράχτης) πολεμιστή, μέχρι και τον Τεντέν που βασίστηκε στον αρχηγό της βελγικής ακροδεξιάς που αργότερα έγινε αξιωματικός στα Waffen SS. Μην μιλήσω για το Βάγκνερ.

Anelis, διάβασε το Salem's lot, είναι κλασσική πλοκή αλλά πολύ καλοδουλεμένη ατμόσφαιρα. 500 φορές πιο σκοτεινό από το Δράκουλα.

#1057 Anelis

Anelis

random frantic action

• Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 21 April 2012 - 19:30

Γι αυτό είπα "ας μην ξεχνάμε". Δεν είναι λογικό να αγνοούμε βασικά προβλήματα σε ένα κείμενο, και δε χρειάζεται "κόσκινο"¨όταν μιλάμε για τέτοιες χοντράδες, και να τα ανεβάζουμε σε τόσο ψηλό βάθρο. Το ίδιο ισχύει και με τον αγαπημένο μου ρατσιστή, τον Λάβκραφτ. Αγαπάω τον Κθούλου, αλλά κάποιες παρασπονδίες του δεν ξεχνιούνται, γι αυτό και δεν είναι δυνατόν να λέω μόνο καλά λόγια γι αυτόν. Και στην τελική γιατί να μην επισημάνεις το πόσο ρατσιστικά είναι κάποια από τα κόμικ του Τεντεν; Επειδή είναι παλιό; Επειδή κάποια άλλα είναι πολύ καλογραμμένα; Ε, και; Αυτό δεν αλλάζει τα γεγονότα. Δεν είναι ότι του αφαιρείς την αξία του, αλλά δεν εθελοτυφλείς κιόλας.

Και από τη στιγμή που ο Τόλκιν ακόμα θεωρείται από πολλούς, που παραβλέπουν όλα του τα στραβά, ως "αλάθητος" συγγραφέας, θα έλεγα ότι μάλλον κάνει κακό το να μην επισημαίνονται αυτά.
Και μίλα για τον Βάγκνερ όσο θέλεις.

Για το Salem's Lot τα έχω πει. Είναι στο ράφι και περιμένει να διαβαστεί, μόλις ξεχάσω λίγο την ταινία, έτσι ώστε να το απολαύσω καλύτερα. :)

Posted Image

#1058 OdyMonaxos

OdyMonaxos

It's nothing personal

• Members
  • 623 posts

Posted 21 April 2012 - 19:42

Είναι τόσο στο πνεύμα της εποχής όλοι τους, που το θεωρώ αρνητικό να τα επισημαίνουμε. Είναι σαν να προσπαθούμε να τα βάλουμε στη σύγχρονη εποχή που ποτέ δεν θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί.

Οι ταινίες του Κίνγκ γενικά είναι αίσχος. Ακόμα δεν έχω διαβάσει το Κοράκι αφού το 'χα δει σε ταινία, και μάλιστα μεταγλωττισμένη στα γερμανικά. You have my sympathies!!!

#1059 Anelis

Anelis

random frantic action

• Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 21 April 2012 - 19:49

Είναι τόσο στο πνεύμα της εποχής όλοι τους, που το θεωρώ αρνητικό να τα επισημαίνουμε. Είναι σαν να προσπαθούμε να τα βάλουμε στη σύγχρονη εποχή που ποτέ δεν θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί.

Οι ταινίες του Κίνγκ γενικά είναι αίσχος. Ακόμα δεν έχω διαβάσει το Κοράκι αφού το 'χα δει σε ταινία, και μάλιστα μεταγλωττισμένη στα γερμανικά. You have my sympathies!!!

Ένα καλό έργο τέχνης δε βρίσκεται σε χωροχρονικό κενό. Γι αυτό τα κλασσικά αριστουργήματα κερδίζουν πολλές φορές το επίθετο "διαχρονικά". Ο Λάφκραφτ πχ δεν ήταν στο πνεύμα της εποχής του. Οι υπόλοιποι ευαισθητοποιημένοι συγγραφείς της εποχής του δεν ήταν ρατσιστές όπως αυτός. Το ίδιο και για το δημιουργό του Τεντεν, το ίδιο για τον Τόλκιν κτλ κτλ. Το να λες ότι είναι αρνητικό να επισημαίνουμε τα αρνητικά είναι το λιγότερο αστείο. Δεν παίρνουν συγχωροχάρτι. Δε χρειάζεται να κλείσουμε τα μάτια μας στο ότι ο Στόκερ ήταν ένας φαλοκράτης ρατσιστής, για να εκτιμήσουμε το πόσο ωραία γράφει και την υπέροχη ατμόσφαιρα τρόμου που βγάζει. Δε χρειάζεται να θεοποιούμε κανέναν, και οι εθελοντικές παρωπίδες δεν είναι μόνο λάθος τακτική, αλλά και επικίνδυνη.

Όσο για τα sympathies σου, μάλλον αχρείαστα θα πάνε, γιατί η τηλεταινία του Salem's Lot ήταν υπέροχη. :P

Posted Image

#1060 OdyMonaxos

OdyMonaxos

It's nothing personal

• Members
  • 623 posts

Posted 21 April 2012 - 20:04

Ο Στόκερ ήταν ένας φαλλοκράτης ρατσιστής σε μια κοινωνία φαλλοκρατών ρατσιστών. Είναι αρνητικό; Ο Ερζέ ήταν ένα από τους μυριάδες εχθρούς του κομμουνισμού εκείνη την εποχή. Και την εποχή του Λάβκραφτ ακόμα υπήρχαν μπόλικοι ρατσιστές, συγγραφείς και μη. Δεν χρειάζεται να τους κατηγορούμε σαν ρατσιστές όταν ζούσαν σε μια κοινωνία με τέτοιο σκεπτικό. Εκτός κι αν το παραξήλωναν, που κανένας τους δεν το έκανε. Ακόμα και ο ακραίος για τα σημερινά δεδομένα και κυρίως για τα εβραϊκά λόμπυ (και τις φτωχές σε πνευστά ορχήστρες) Βάγκνερ ζούσε σε μια κοινωνία που είχε το στοιχείο του αντισημιτισμού. Δεν μπορούμε να τους δαιμονοποιήσουμε. Γιατί είναι επικίνδυνη τακτική;

Και ένα διαχρονικό βιβλίο δεν είναι ούτε εκτός ούτε πέρα από το πνεύμα της εποχής. Σημαίνει πως μπορεί να μιλήσει και στους αναγνώστες άλλης εποχής. Βέβαια, ο Μουσολίνι είχε διατάξει και ανέβασαν τον Καίσαρα του Σαίξπηρ σαν έργο υπέρ του φασισμού...

#1061 The Tragic Prince

The Tragic Prince

心消えたこのせかいに 

• Members
  • 1,344 posts

Posted 21 April 2012 - 20:23

Το 1ο εργο του Ερζε για τον τεντεν ετσι κι αλλιως δημιουργηθικε επειδη ο εκδοτης του στην εφημεριδα οπου δουλευε του ζητησε να γραψει μια ιστορια οπου θα ηταν αντικομουνιστικη προπαγανδα. εργο οπου και ο ιδιος ο ερζε ασχετως απο τις πεποιθησεις του αργοτερα κατεκρινε. Οπως και η 2η ιστορια του τεντεν στην αφρικη οπου ειναι γεματη απο ρατσιστικα στερεοτυπα για τους μαυρους. Αργοτερα βεβαια οι πρωτες ιστοριες του με εξαιρεση την 1η ξανασχεδιαστικαν αφαιροντας πολλα απο αυτα τα στερεοτυπα. Η ''δικαιολογια'' ηταν οτι οπως πολλοι ανθρωποι της εποχης πιστευε οτι οντως ετσι ειχαν τα πραγματα σχετικα με τα στερεοτυπα αυτα. Δεν παιρνω το μερος του σχετικα με τις αντηληψεις αυτες απλα αυτα ειναι τα facts απ οσο γνωριζω τουλαχιστον.

#1062 Anelis

Anelis

random frantic action

• Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 21 April 2012 - 20:26

Εγώ δε σου μίλησα όμως για δαιμονοποίηση. Το να φέρεσαι σα να μην έχει σημασία ή υπόσταση το γεγονός ότι είναι ρατσιστές/γουατέβερ σαφώς και είναι επικίνδυνο. Σε όλες τις εποχές υπήρχαν και θα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Αυτό όμως δεν τους δικαιώνει, ούτε αλλάζει την πραγματικότητα. Γιατί οι μόνες λύσεις για σένα είναι τα άκρα, όταν έχω ήδη ξεκαθαρίσει ότι δε μιλάω για κάτι τέτοιο; Γιατί ο Στόκερ πρέπει να είναι "τέλειος συγγραφέας" και όχι "πολύ καλός συγγραφέας θρίλερ με φαλλοκρατικά και ρατσιστικά σχόλια ~κατάλοιπά ή όχι της εποχής του"; Γιατί αντί για τη δεύτερη επιλογή το τραβάς στα άκρα και το πας στη δαιμονοποίηση; Δεν είναι οι μοναδικές δύο εκδοχές αυτές.
Όπως υπήρχαν πολλοί πολέμιοι του κομουνισμού την εποχή του Ερζέ, υπήρχαν και πολλοί υπέρμαχοι. Ο Ερζέ έκανε μια επιλογή και όλοι είμαστε υπόλογοι για τις επιλογές μας. Δεν είναι ότι ζούσε σε ένα κόσμο όπου κανείς ποτέ δεν είχε διαφορετική άποψη. Σαφώς και όχι. Στην εποχή του Λάβκραφτ, όλοι οι λόγιοι της εποχής, ακόμα και οι φίλοι του, ήξεραν ότι είναι ρατσιστής και προσπαθούσαν να τον "επαναφέρουν στον ίσιο δρόμο". Πολλοί μάλιστα ήταν απογοητευμένοι από τη στάση του. Δεν τον κατηγορείς σα ρατσιστή. Ήταν ρατσιστής, τελεία και παύλα. Είναι γεγονός. Το να το αναγνωρίζεις αυτό δε σημαίνει ούτε ότι τον δαιμονοποιείς, ούτε ότι τον ρίχνεις στα σκουπίδια. Σημαίνει απλά ότι αναγνωρίζεις τι διαβάζεις,

Προφανώς και δεν είπα ότι δεν είναι εκτός πνεύματος της εποχής. Νομίζω παρερμήνευσες.
Διαχρονικό στον Στόκερ ~του μπι α λιτλ μπιτ μπακ ον τόπικ~ δεν είναι ο ρατσισμός. Είναι το πόσο ωραία γράφει, πράγμα που υπερβαίνει την εποχή του.

Posted Image

#1063 Osama Bin Laden

Osama Bin Laden

Confused Earl

• Members
  • 844 posts

Posted 21 April 2012 - 20:45

Για τον μόνο που θα διαφωνίσω είναι ο Tolkien (δεν έχω διαβασει Lovercraft και Stoker). O Tolkien μέσα στα έργα του έχει πάρα πολλούς "άσπρους" κακούς πολύ χειρότερους από τους μαύρους. Morgoth, Sauron, Saruman, οι Nazgul κ.ο.κ. είναι politically correct τύποι, για τα δεδομένα της εποχής του Tolkien (εργατικοί, υπάκουοι, "καλοί") που γίνονται πραγματικά "κακοί". Δεν θεωρώ ότι ο συγγραφέας ανέφερε τους μαύρους σαν "κάκους", εάν θυμάμε καλά μάλιστα τονίζει το ότι είναι μισθοφόροι. Δεν λέω ότι ο Tolkien δεν ήταν συντηρητικός σαν άνθρωπος (και σαν συγγραφέας), αλλά όχι και ρατσιστής ρε παιδιά.

Για τον Erze συμφωνώ. Εξαιρετικός συγγραφέας και σχεδιαστής, αλλά το "Στη χώρα των Σοβιέτ" και είναι από τις χειρότερες προπαγάνδες που έχω διαβάσει ποτέ σε κόμιξ. Κατάφερε να ξεπεράσει και τους Αμερικανούς σε αυτόν τον τομέα.

#1064 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

名前のない怪物

• Review Team
  • 2,153 posts

Posted 21 April 2012 - 20:46

Μάλλον αυτό που θέλει να πει ο Ody είναι πως εν μέρει ζούσαν σε μια τέτοια κοινωνία, αλλά δεν άφησαν τέτοιες απόψεις να λάβουν τεράστιες διαστάσεις μέσα από τα έργα τους και αν μη τι άλλο, δεν είχαν τέτοια επιρροή τα μυθιστορήματα αυτά. Είναι σαν λέμε ότι θαυμάζουμε τους αρχαίους πεζογράφους(φυσικά και δεν θεοποιούμε) και στο τέλος να λέμε "Είχαν δούλους και είχαν σε κατώτατη θέση της γυναίκες". Φυσικά και δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός αυτό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βάζουμε σε συνάρτηση με τα έργα τους. Όταν θα μιλήσεις για μια φιλοσοφική ιδέα, για τον τρόπο γραψίματος όπως λες και εσύ δε θα προσθέσεις στο τέλος αυτό σαν επιπλέον. Αλλά όταν μιλάς για κοινωνική συμπεριφορά των αρχαίων και στάσεις ζωής, οφείλεις να το πεις αλλιώς, αν δεν το κάνεις, τότε εθελοτυφλείς.

Όπως είπες και εσύ για τον Lovecraft, θα πρέπει να τον επικρίνουμε αν άφησε ποτέ μια τέτοια ιδέα να καλύψει ένα ολόκληρο έργο του, σαν καλλιτέχνη. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει για να γνωρίζω. Και μιας και διάβασα τον Dracula δεν μου έμεινε κανένα τέτοιο κατάλοιπο που να με κάνει μετά να αλλάξω γνώμη σε κάποιο φλέγον ζήτημα. Το ότι ήταν ρατσιστής δεκτό και συζητήσιμο, αλλά δεν θα το πω όταν μιλάω για τη δουλειά του. Και ουδέποτε θα μίλαγα εξολοκλήρου με τέλεια λόγια για αυτόν, διότι αν το έκανα τότε πάει να πει ότι δαιμονοποιώ έναν άνθρωπο με τέτοιες απόψεις, άρα ενστερνίζομαι και τις απόψεις του περί του τάδε θέματος.

Συμφωνώ απόλυτα με τη λογική σου και λέω πως, όταν μιλάμε για έναν καλλιτέχνη-άνθρωπο, πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα, δηλαδή όλα αυτά που είπες και λέω. Και τα καλά και τα κακά. Όταν όμως κάνουμε αξιολόγηση έργου είναι στην κυριολεξία άτοπο το να αναφέρεις μια τέτοια πληροφορία, αν δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τον καλλιτέχνη και δεν έχει επισκιάσει την δουλειά του.

Κάποιος άλλο θα μπορούσε να αντιτάξει λόγου χάρη για το Μισίμα πως γράφει εξαιρετικά, αλλά ήταν gay. Εγώ θεωρώ πως κάτι τέτοιο δεν έχει βάση στο να κρίνω το έργο του. Άλλοι όμως το κάνουν.
Και στον Stocker που τον έχω και πρόσφατο, το να πεις ότι ήταν ρατσιστής σε μια κοινωνία ρατσιστών, δε θα μου προξενήσει καμία εντύπωση όσον αφορά το έργο του, από τη στιγμή που δεν έλαβα κανένα τέτοιο μήνυμα εκ μέρους του. Και ο λόγος που έχω στο μυαλό μου την πληροφορία αυτή, είναι ακριβώς για να μην τον δαιμονοποιήσω. Θα πω πως ο Stocker ήταν ένας εξαιρετικός συγγραφέας με τέλεια γραφή. Σαν άνθρωπος ωστόσο ήταν μπλα μπλά, κάτι που δεν εκφράζει τα δικά μου πιστεύω.

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.

#1065 OdyMonaxos

OdyMonaxos

It's nothing personal

• Members
  • 623 posts

Posted 21 April 2012 - 20:55

Το ξέρω πως πολλοί κύριοι που διαβάζω είναι ρατσιστές, μισογύνιδες κτλ κτλ κτλ. Δεν μ' ενδιαφέρει. Είναι αμελητέο στοιχείο, αναγνωρίζεται εύκολα, δεν κινδυνεύω, και περισσότερο με ενοχλεί η κακή ανάπτυξη της Μίνα Χάρκερ και ο ελάχιστος χρόνος κι ενασχόληση με τους ανατολίτες στον Τόλκιν, παρά τα τυχόν στοιχεία που αντιπροσωπεύουν απόψεις του συγγραφέα. Και τον Τόλκιν τον δίαλεξα επίτηδες, επειδή είναι σχετικά ακραίο να το πάρουμε σαν ρατσιστικό στοιχείο. Ιστορικά όλες οι μεγάλες εισβολές στην Ευρώπη πχ έγιναν από την ανατολή.

Δεν μ' αρέσει να τα επισημαίνω αυτά τα στοιχεία. Γιατί; Απλά κάποιος μπορεί να καταδικάσει ένα έργο για κάποιο τέτοιο στοιχείο χωρίς λόγο και αιτία. Τι θα αλλάξει αν τα επισημαίνω; Ότι θα δίνω σημασία σε ανούσια στοιχεία. Απλά δεν μ' ενδιαφέρουν. Και ακόμα δεν κατάλαβα γιατί είναι επικίνδυνο αυτό. Θα γίνω ρατσιστής; Θα κάνω τους άλλους ρατσιστές;

Για τον Τεντεν, νομίζω πως ο Ερζέ ο ίδιος το είχε πει, πως είχε εμπνευστεί τη φιγούρα αυτή από τον Ντεγκρέλ, που πριν αναρριχηθεί στην ηγεσία των ρεξιστών, ήταν δαιμόνιος δημοσιογράφος, ακολουθώντας βέβαια μια κατεύθυνση. Τα μυαλά πάντως σίγουρα αλλάζουν, και ήταν μια ταραγμένη εποχή.

Και δεν μιλάμε για καμιά ακραία περίπτωση. Δεν είπα δα και το mein Kampf εγχειρίδιο πολιτικών ιδεών.