Λαθος τα λεει η κυρα-Λωρα... Δεν υπαρχει καποια ιδεολογικη βαση πισω απο το φαινομενο των Kogals.. Ειναι απλα ενα fashion-lifestyle statement οπως ολα τα αλλα που παρατηρει κανεις στην Ιαπωνια, και διαρκει απο την ηλικια 16 μεχρι 25 το πολυ.. Ειναι απλα κοριτσια που "περνανε καλα" και η σχεσεις τους με μεγαλυτερους salary-men εχει βαση τα $$$$$ και τις Prada τσαντουλες που θα αγορασουν οι μικρες με αυτα. Το χαρακτηριστικο με τις γιαπωνεζες ειναι οτι στην πλειοψηφεια τους τεινουν να "σοβαρευουν" καθως πλησιαζουν τα 30. Και θα δουλεψουν, και θα παντρευτουν, και θα κανουν και παιδι.. Επισης υπαρχουν και πολλες περιπτωσεις που ειναι part-time kogals. Καθως πρεπει δεσποινιδες-υπαλληλοι μεσα στην εβδομαδα, wild party animals το σαβατοκυριακο. Η υπογεννητικοτητα της Ιαπωνιας δεν οφειλεται σε συνηδειτη επιλογη, αλλα στον εξαντλητικο τροπο ζωης των εργασιομανων Ιαπωνων και της προωθησης του καταναλωτισμου ως μονης διεξοδου ευχαριστησης. Αλλωστε δεν θελει και πολυ για να υπαρξει υπογεννητικοτητα σε μια χωρα, οταν χρειαζεται μεσος ορος γεννησεων πανω απο 2.1 για να διατηρειται η αυξητικη ταση του πλυθυσμου.
Μα αυτο ακριβως: Statement. Ακομα και με τους νομους της αγορας μπορεις να εκφρασεις αυτο που εισαι. Δεν ειπαμε να γινει επανασταση και να καταρρευσει ο καπιταλισμος.Απλα σε σχεση με τις προηγουμενες δεκαετιες κατι τετοιο αποτελει τεραστια προοδο.
Βεβαια μπορει καποιος/καποια να υποστηριζει ιδεες του φεμινισμου, χωρις να ειναι ο ιδιος μελος του κινηματος, οπως το εχουν κανει η πλειοψηφια απο τις γυναικες και καποιοι απο τους αντρες και ας απεχθανονται το φεμινισμο.
Να διευκρινισω:
Φυλο εχει δυο σημασιες:
Sex, που αναφερεται στις βιολογικες διαφορες
Gender, που αναφερεται στις κοινωνικες διαφορες. Παραφραζοντας τη φραση της Simone de Beauvoir, αντρας, γυναικα, γκει, transexual κλπ. καθοριζεται απο αυτο που κανεις και οχι απο αυτο που εισαι. Οποτε εδω οι διαφορες ειναι λιγοτερο σαφεις και συνεχως μεταλασσονται
Προς τη Nighteyes:
α σορρυ. Νομιζα οτι μιλουσες κυριως για τη θεση της γυναικας στην Ιαπωνια και απλα ανεφερα καποια παραδειγματα οτι ακομα και εκει τα πραγματα αλλαζουν.
Oσο για τη "θεωρια της καθαρσης" δηλ. το οτι "τετοια παιχνιδια όχι μόνο δεν κάνουν κακό στο κοινωνικό σύνολο, αλλά καλό γιατί έτσι εκτονώνεται ο άλλος στο παιχνίδι και γι αυτό δεν έχουν τόσο πολλά θύματα βιασμών στην Ιαπωνία" να παραθεσω ενα αποσπασμα απο το βιβλιο "Παιδαγωγικη Ψυχολογια" του Γ.Καψαλη
"Υπαρχουν βεβαια και αυτοι που υποστηριζουν πως η παρακολουθηση βιαιων σκηνων στην τηλεοραση ειναι ωφελιμη, γιατι δινει τη δυνατοτητα στο θεατη να ταυτιζεται με τον ηρωα και να ζει μαζι του τις βιαιες πραξεις και με τον τροπο αυτο να αποκαθαιρεται απο τις επιθετικες τασεις ή ορμες. Προκειται για τους θιασωτες της "θεωριας τις καθαρσης". Η καθαρση ως ιδεα ξεκινα απο τον Αριστοτελη, απο οπου την παραλαμβανει η Ψυχαναληση του S.Freud, για να την διαμορφωσει σε ολοκληρη θεωρια. Η θεωρια αυτη δεχεται πως η ελευθερη εκφραση των συναισθηματων μειωνει την ενταση των συγκρουσεων, απελευθερωνει τις δημιουργικες δυνατοτητες του ατομου και οδηγει οπωσδηποτε σε θεραπευτικα αποτελεσματα. Η εξυψωση (sublimation) ειναι ο ιδεωδης τροπος καθαρσης,αφου διοχετευει τις εντασεις σε κοινωνικα αποδεκτες δραστηριοτητες, ετσι ωστε απο το αρνητικο να προκυπτει κατι το θετικο.
Μεταφερμενη στην επιθετικη συμπεριφορα η θεωρια της καθαρσης δεχεται πως ειτε η αμεση εκδηλωση επιθετικοτητας ειτε η ταυτιση με ενα επιθετικο προτυπο συντελει στην εκτονωση επιθετικων συναισθηματων ή τάσεων και συμβάλλει έτσι και έστω και προσωρινα στην αναστολη εκδηλωσης επιθετικης συμπεριφορας. Η θεωρια αυτη ειχε παλιοτερα πολλους οπαδους, οχι μονο αναμεσα στο ευρυ κοινο αλλα και στον επιστημονικο κοσμο. Κατω ομως απο την πιεση των πειραματικων ερευνων κυριως του A.Bandura και L.Berkowitz, ο κυριος επιστημονικος εκπροσωπος S.Feshbach (1970) αναγκαστηκε να μεταβαλει τις αρχικες του θεσεις και να δεχθει πως η αμεση παρατηρηση πραγματικης βιας ευνοει την εκδηλωση επιθετικης συμπεριφορας, γιατι η ταυτιση με ενα πραγματικο προτυπο (μοντελο) αποδεσμευει τις δυναμεις της αυτοσυγκρατησης."