Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Είναι πτωτική ή ανοδική η πορεία των σύγχρονων anime;


  • Please log in to reply
150 replies to this topic

Poll: Κατάντια ή Εξέλιξη; (219 member(s) have cast votes)

Κατάντια ή Εξέλιξη;

  1. Κατάντια (9 votes [8.04%] - View)

    Percentage of vote: 8.04%

  2. Εξέλιξη (29 votes [25.89%] - View)

    Percentage of vote: 25.89%

  3. Σημάδια Κατάντιας (14 votes [12.50%] - View)

    Percentage of vote: 12.50%

  4. Σημάδια Εξέλιξης (14 votes [12.50%] - View)

    Percentage of vote: 12.50%

  5. Σταθερή Πορεία Με Πτωτικές Τάσεις (16 votes [14.29%] - View)

    Percentage of vote: 14.29%

  6. Voted Σταθερή Πορεία Με Ανοδικές Τάσεις (30 votes [26.79%] - View)

    Percentage of vote: 26.79%

Vote Guests cannot vote

#61 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 09 February 2012 - 21:27

Απλά γενικά πιστεύω σιγά σιγά άλλαξαν αρκετά πράγματα στα anime. Το θέμα είναι πχ, αυτή η αλλαγή δεν έγινε τώρα ήταν μια συνεχή διαδικασία από την αρχή. Εγώ anime της δεκαετία του 90 έχω δει πολύ λίγα και πιο παλιά ακόμα λιγότερα. Κάποιος που έχει δει πολλά τέτοια ή που τέλος πάντων του αρέσουν μπορεί να πει, τότε ήταν καλύτερα τα anime. Εγώ όμως για να κάτσω να δω παλιά anime εν γένη δεν παίζει. Και καλά δεν παίζει τώρα που βλέπω ελάχιστες σειρές, δεν έπαιζε και όταν έβλεπα πολλές. Αν θα έβλεπα παλιές σειρές θα ήταν μόνο οι πολύ γνωστές και βασικά δεν θα ήταν σειρές θα ήταν ταινίες :P

Οπότε είναι ότι άλλαξε πχ το target group απλώς; Η όντως έχουμε αλλαγή στην ποιότητα; Πάντως να πω ότι και σε άλλους τομείς όπως είπα πιο πριν τα λένε αυτά. Μια άλλη ασχολία που μου αρέσει είναι τα παιχνίδια. Πλέον παίζω πολύ λιγότερα παιχνίδια από ότι πριν μερικά χρόνια, παρόλα αυτά δεν νιώθω ότι έχει παρακμάσει η βιομηχανία των παιχνιδιών. Ειδικά λόγω των indie games μάλλον θα έλεγα ότι είναι σε άνθηση.

Τώρα ως προς το moe, καταρχήν να πω ότι ο ορισμός του moe έχει να κάνει με το συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν βλέπει τους ανάλογους χαρακτήρες και ίσως κατ επέκταση η έννοια αποδόθηκε στους ίδιους τους χαρακτήρες. Τέλος πάντων, εγώ δεν μπορώ να πω ότι είμαι τύπος που δεν μου αρέσει το moe, το έχω αποδείξει ας το πούμε άλλωστε με διάφορες σειρές που είδα σχετικά πρόσφατα και μου άρεσαν όπως πχ το Saki και το Madoka. Παρόλα αυτά παλιότερα πολύ περισσότερο μου άρεζαν τέτοιες σειρές για προσωπικούς λόγους. Τώρα μου αρέσει το moe, αλλά σε συγκεκριμένα πλαίσια. Πχ θέλω να συνδυάζονται με άλλα στοιχεία, όπως drama ή και shounen και να υπάρχει μια άλφα ιστορία. Τέλος πάντων έχω γίνει πολύ πιο επιλεκτικός.

Απλά ένα θέμα είναι ότι ίσως βρίσκω σχετικά λίγες σειρές σήμερα (δηλαδή για τα σημερινά μου γούστα) που να με τραβάνε τόσο. Το ερώτημα είναι, is it just me ας το πούμε;
phmava.php

#62 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 09 February 2012 - 21:28

Mα το εχω ξαναπει πως αν θεωρω οτι υπαρχει ενα προβλημα ειναι οι ιδιοι οι fans και οι παραλογισμοι που διαβαζω καθημερινα στο νετ.

Και κατ επεκταση τα περισσοτερα fansub groups πχ και το γεγονος οτι καλες σειρες μενουν αμεταφραστες και με αλλες καταπιανονται καμια δεκαπενταρια γιατι νταξ ΠΡΕΠΕΙ να δουμε σε τελειο quality το Mirai Nikki μας οκ επιβαλλεται.Εκει βρισκεται ο καρκινος παιδια,οι εταιρειες παραγωγης απλα ανταποκρινονται στη ζητηση.

Να τελειωσει καποιος το Hyatari Ryoukou μεχρι το καλοκαιρι και μετα ολα οκ πειτε οτι θελετε.
Α και τι κανουν οι slump subs γαμωτο!

Είναι δυνατόν η πορεία των σύγχρονων anime να κρίνεται από το ποιες σειρές θα διαλέξουν να μεταφράσουν οι fansubbers; :erk:

Ανοίξτε ένα άλλο thread για να γκρινιάξετε γι' αυτό.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#63 Trivia Spitting Monster

Trivia Spitting Monster

    Moe Baby Jorōgumo

  • Members
  • 369 posts
  • LocationThessaloniki

Posted 09 February 2012 - 21:31

Mα το εχω ξαναπει πως αν θεωρω οτι υπαρχει ενα προβλημα ειναι οι ιδιοι οι fans και οι παραλογισμοι που διαβαζω καθημερινα στο νετ.

...

Εκει βρισκεται ο καρκινος παιδια,οι εταιρειες παραγωγης απλα ανταποκρινονται στη ζητηση


Μα αυτό που λέμε είναι το εξής: μήπως οι εταιρίες "εκπαιδεύουν" το κοινό στο να ζητά συγκεκριμένα πράγματα με την υπερπροσφορά, το merchandising και τη διαφήμιση, και άρα διαμορφώνουν το γούστο του, εις βάρος πιο τολμηρών σειρών, που ενδεχομένως (όχι πάντα) να αξίζουν περισσότερη υποστήριξη;

Posted Image

We must be nothing less than fabulous.

^MyAnimeList^


#64 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 09 February 2012 - 21:34

Ακόμη κι αν είχαμε μια ή και περισσότερες seasons full από "ποιοτικά" anime, οι fans πάλι θα παραπονιόντουσαν και θα λέγανε "Δεν βγάζουν καμιά χαζομαρίτσα να περάσει η ώρα". Αν βρεθεί ένα άτομο που μπορεί να το αρνηθεί αυτό, θα τα ρίξω όλα στην βιομηχανία.

Η οποία προφανώς και δεν βγάζει τα πάντα για να τα βλέπουν οι πάντες και φυσικά δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά βρίσκει και τα κάνει και μπράβο της. Θα έβαζε ποτέ περισσότερο fanservice σε κάτι που δεν θα έπιανε; Όχι φυσικά. Από τη στιγμή που το κάνει και έχει από κάτω κάτι εκατομμύρια άτομα να χειροκροτούν και να το επιβραβεύουν αγοράζοντάς το, είναι λογικό.

Επίσης, επειδή παλιές σειρές που ξεχωρίζαν από άλλες από άποψη σεναρίου/χαρακτήρων κλπ έχουν αντέξει στον χρόνο πλασάρονται πλέον ως must see ή classic και όλοι πέφτουν πάνω σε αυτές και μένουν σ' αυτές (πολλές φορές λέγοντας ότι τους αρέσουν μόνο και μόνο για να πάνε μαζί με την πλειοψηφία) δεν σημαίνει πως δεν είχαν βγει παρέα με άλλες σειρές που βγήκαν για το fanservice και μόνο και τώρα δεν τις θυμάται σχεδόν κανείς. Να μην αναφέρουμε ότι κάποια διαμαντάκια ανακαλύπτονται από το κοινό αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Θα περάσει άλλη μια δεκαετία και θα λένε τα ίδια για την τωρινή.

Προς τι τόσος πόνος; Τελειώσανε τα "ποιοτικά" anime που μπορούμε να δούμε πριν αναπαυτούμε εις τόπο χλοερό; Ή αν τριπλασιαζόταν ο αριθμός τους θα καταφέρναμε να τα δούμε όλα; Και στο κάτω-κάτω πώς ορίζουμε ακριβώς την ποιότητα; Last time I checked ήταν τελείως υποκειμενικό το θέμα.

Και τέλος I do like quality shit like this one. Είναι κι αυτό ένα είδος ποιότητας ανάμεσα σε αυτά που δεν χαρακτηρίζονται ως "ποιότητα".

Για να μην μιλήσουμε για τους fans που δεν ξέρουν τι θέλουν. :hahaha: Κλασσικό παράδειγμα σχόλια όπως "Μόνο βρακάκια βλέπαμε" σε threads echhi anime. Δηλαδή όταν διαβάζει κάποιος μια υπόθεση και βλέπει ένα ωραιότατο ecchi tag από κάτω, τι ακριβώς πρέπει να περιμένει; Έναν πρωταγωνιστή που θα γράφει διατριβή πάνω στα πλούσια ψυχικά χαρίσματα της κοπέλας που του αρέσει;".

Μα αυτό που λέμε είναι το εξής: μήπως οι εταιρίες "εκπαιδεύουν" το κοινό στο να ζητά συγκεκριμένα πράγματα με την υπερπροσφορά, το merchandising και τη διαφήμιση, και άρα διαμορφώνουν το γούστο του, εις βάρος πιο τολμηρών σειρών, που ενδεχομένως (όχι πάντα) να αξίζουν περισσότερη υποστήριξη;


Γιατί πρέπει πάντα να υποτιμάμε την νοημοσύνη των θεατών και να τα ρίχνουμε όλα στην βιομηχανία; Δεν θα την βόλευε να εκπαιδεύσει το κοινό να προτιμάει άλλα πράγματα αν μπορούσε να το κάνει τόσο εύκολα;

ySss0UF.jpg


#65 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 09 February 2012 - 21:42

Kαλά δεν νομίζω ποτέ να είχαμε έλλειψη από χαζομαρούλες να δούμε. ΧP Αλλά και να συνέβαινε κάποια χρονια αυτό μας έχουν αφήσει παρακαταθήκη οι προηγούμενες μην ανησυχείς Kai.

Tέλος πάντων. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο ποιοτικό το θέμα (αν και μια πιο ισσοροπημένη ποσότητα quality - χαζομαρούλας δεν θα με χάλαγε). Απλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος anime το οποίο τις τελευταίες χρονιες τείνει να εξαφανιστεί. Kαι μιλάω για το καλό action sci fi/dystopia. Πριν από κάποια χρόνια είχαμε το bebop, το ergo proxy, το to terra, το Casshern sins και τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε.. το Mouretsu Pirates και το No.6 Αυτό προσωπικά είναι το genre που μου έχει λείψει όσο τίποτα άλλο. Έχουμε γεμίσει από πυροβόλα υπερδυνάμεις και τα συναφή και από ουσία ούτε δράμι.

#66 Hanzo

Hanzo

    Relief Pitcher

  • Members
  • 943 posts

Posted 09 February 2012 - 21:45

Είναι δυνατόν η πορεία των σύγχρονων anime να κρίνεται από το ποιες σειρές θα διαλέξουν να μεταφράσουν οι fansubbers; :erk:


Προφανως αναφερθηκα στους fans γενικοτερα,Ιαπωνες και μη.

Μα αυτό που λέμε είναι το εξής: μήπως οι εταιρίες "εκπαιδεύουν" το κοινό στο να ζητά συγκεκριμένα πράγματα με την υπερπροσφορά, το merchandising και τη διαφήμιση, και άρα διαμορφώνουν το γούστο του, εις βάρος πιο τολμηρών σειρών, που ενδεχομένως (όχι πάντα) να αξίζουν περισσότερη υποστήριξη;


Αυτο θεωρω πως ειναι λαθος,γιατι η χρονια ενασχοληση με το χωρο σε καθιστα πιο συνειδητοποιημενο νταξ,ενω ο καινουργιος/ανεκπαιδευτος και ανεπηρεαστος απο τις σατανικες εταιρειες θα παει να δει και ενα καρο βλακειες επειδη του γυαλισε το εξωφυλλο ας πουμε.Αλλα δεν ειναι κατι που μπορω να ειμαι σιγουρος για το τι συμβαινει οκ.


Για να μην μιλήσουμε για τους fans που δεν ξέρουν τι θέλουν.

Βασικα αυτο.Πραγματικη συγχηση
-παραπονιουνται οτι εχουμε γεμισει cute girls doing cute things, χαρακτηριζουν βαρετο homolust το kimi to boku.
-θελουν deep σειρες απ τη μια,αλλα pretentious υπερεκτιμημενα (και κλισε!) το tatami και το mpd
-θελουν hot blooded shonen μαχες,δεν βλεπουν smile precure και prince of tennis

Edited by Hanzo, 09 February 2012 - 21:58.

Posted Image


This is the sig I have prepared for myself and if you don't like it don't be rude about it.

#67 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 09 February 2012 - 21:48

Αν οι μάζες δεν επηρεαζόντουσαν (το μάζες δεν το λέω υποτιμητικά) δεν θα υπήρχε η βιομηχανία της διαφήμισης.

xbJ3b2w.jpeg


#68 Trivia Spitting Monster

Trivia Spitting Monster

    Moe Baby Jorōgumo

  • Members
  • 369 posts
  • LocationThessaloniki

Posted 09 February 2012 - 21:51

Γιατί πρέπει πάντα να υποτιμάμε την νοημοσύνη των θεατών και να τα ρίχνουμε όλα στην βιομηχανία; Δεν θα την βόλευε να εκπαιδεύσει το κοινό να προτιμάει άλλα πράγματα αν μπορούσε να το κάνει τόσο εύκολα;


Δεν είναι ό,τι υποτιμάω τη νοημοσύνη των θεατών (μπαίνω στον πειρασμό, είναι η αλήθεια, όταν λένε πως μπορούν να δουν intelligent movies, αλλά όταν σκάει το Tree of Life, ζητάει τα λεφτά τους πίσω, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα). Αλλά το "μεγάλο κοινό" (κακός όρος κι αυτός, ομογενοποιητικός, λες και κάθε θεατής δεν είναι τελείως ξεχωριστή προσωπικότητα από μόνος του) βλέπει τα anime σαν πρόσκαιρη διασκέδαση και θέλει να περιορίζεται εκεί. Στο χωριό μου το λέμε pop-corn entertainment. Αλλά υπάρχει κι ένα σεβαστό ποσοστό (μικρότερο, αλλά υπάρχει) που τα βλέπει σαν τέχνη και θέλει και περισσότερα πράγματα. Ε, αυτό το ποσοστό καταπιέζεται εις βάρους του μεγαλύτερου (με την ίδια λογική, φυσικά, που τις τελευταίες δεκαετίες οι arthouse ταινίες δεν έχουν την ίδια απήχηση με τα blockbusters. Δεν υπονοώ πως το ένα είναι καλύτερο απ' το άλλο, αλλά το πρώτο είναι όλο και πιο δύσκολο να υλοποιηθεί). Αυτό είναι το μοναδικό μου πρόβλημα. Που ένα σωρό άτομα προτιμάνε panty shots από μια καλή ιστορία γιατί... δεν ξέρουν τίποτε άλλο!

Posted Image

We must be nothing less than fabulous.

^MyAnimeList^


#69 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 09 February 2012 - 22:02

Βασικα αυτο.Πραγματικη συγχηση
-παραπονιουνται οτι εχουμε γεμισει cute girls doing cute things, χαρακτηριζουν βαρετο homolust το kimi to boku.
-θελουν deep σειρες απ τη μια,αλλα pretentious υπερεκτιμημενα (και κλισε!) το tatami και το mpd
-θελουν hot blooded shonen μαχες,δεν βλεπουν smile precure και prince of tennis


Kαμία σύγχιση παίδες. Προφανώς δεν είναι οι ίδιοι που τα λένε κάθε φορά αυτά. Είναι σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικά fandom.Την κοινότητα anime σαν σύνολο ποτέ δεν πρόκειται να την ικανοποιήσεις.

#70 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 09 February 2012 - 22:05

Το θέμα είναι σε τι βαθμό αφήνει ο θεατής να δεχτεί πλύση εγκεφάλου. Αν δεν τα ήθελε ο κώλος μας (σόρυ κιόλας) δεν θα την βόλευε και τη βιομηχανία να δώσει έμφαση σε τέτοια κομμάτια. Δεν είναι τυχαίο ότι άλλα πατώνουν σε πωλήσεις και άλλα όχι. Αν νοιαζόταν τόσο πολύ οι fans όσο θέλουμε να πιστεύουμε, όχι μόνο δεν θα είχαν αφεθεί στο τι πλασάρει η βιομηχανία και τι όχι αλλά θα κάνανε και τα αδύνατα/δυνατά να υποστηρίξουν αυτό που θεωρούν ποιοτικό. Τώρα αν το θέμα μας τελικά είναι γιατί έχουμε γεμίζει από άλλα genres ενώ άλλα δεν τα δίνουν σημασία σ' αυτά που μας αρέσουν, τα οποία και θεωρούμε ποιοτικά, ο καθένας έχει να πει τον πόνο του. Γιατί δεν βγαίνουν anime με childcare, ε; Γιατί;

Από πότε η τέχνη όμως πρέπει να διαχωρίζεται από την διασκέδαση; Γιατί το ένα πρέπει να περιορίζει το άλλο; Κριτικοί είμαστε; Βγάζουμε λεφτά από αυτό; Ο κάθε θεατής βλέπει ό,τι του αρέσει επιλεκτικά. Αν αρχίζουμε ν' αναλωνόμαστε σε γενικούς όρους και το βλέπουμε τελείως μονόπλευρα το θέμα, στο τέλος η συζήτηση θα καταλήξει στο "Το ανώτερο είδος θεατή καταπιέζεται από την κακή βιομηχανία και τους άμυαλους."

ySss0UF.jpg


#71 Hanzo

Hanzo

    Relief Pitcher

  • Members
  • 943 posts

Posted 09 February 2012 - 22:09

Kαμία σύγχιση παίδες. Προφανώς δεν είναι οι ίδιοι που τα λένε κάθε φορά αυτά. Είναι σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικά fandom.Την κοινότητα anime σαν σύνολο ποτέ δεν πρόκειται να την ικανοποιήσεις.



Nαι ειναι...οι ιδιοι.Τσεκαρε μερικα site οπως anidb forums η και anime.gr!H Kai εδωσε ηδη ενα παραδειγμα πριν.

Eπισης με τους τιτλους που βγαινουν καθε χρονια οκ πρεπει να ψαχνεις κατι πολυ εξειδικευμενο για να μεινεις πραγματικα παραπονεμενος.Και εγω μπορει να μην εχω το baseball η καλο detective anime καθε χρονο αλλα οκ ας πουμε τι να γινει,καλα περναμε και ετσι.

Μηπως οσοι παραπονιουνται,απλα γκρινιαζουν επειδη ετσι και δεν μπαινουν καν στην διαδικασια να δουνε οτι βγαινει?

Α και τα fandom που λες ειναι επισης κατι προβληματικο και αστειο."Εγω παιδια μονο μεκα." "Δωστε βυζια ρε!" "Ποιοτητα μονο για εξυπνους ανθρωπους με καλο γουστο σαν εμενα"
Posted Image


This is the sig I have prepared for myself and if you don't like it don't be rude about it.

#72 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 09 February 2012 - 22:11

Βασικά αυτό το ερώτημα για το αν η βιομηχανία εκπαιδεύει τους θεατές είναι σαν το ερώτημα με το αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα. Καταρχήν πάντα υπήρχαν πιο εμπορικές σειρές είτε είναι anime είτε οτιδήποτε άλλο. Η αλήθεια είναι ότι εκτός ιαπωνίας τουλάχιστον παλιότερα (και μάλλον πριν προλάβω να ξεκινήσω εγώ τα anime) από ότι κατάλαβα τα anime ήταν για τους ψαγμένους ας το πούμε. Ήταν αρκετά πιο underground. Και λογικό αυτό γιατί δεν υπήρχε το internet τότε. Τώρα ξέρω γω υπάρχει το crunchyroll όπου ειδικά αν είσαι Αμερική μια μεγάλη μερίδα από anime μπορείς να τα βλέπει σχεδόν αφού προβληθούν Ιαπωνία (και λίγο μετά, μη νόμιμα βασικά και όλοι οι υπόλοιποι). Θα περίμενε κανείς λοιπόν να πει ότι το target group παλιότερα ήταν άτομα που θελαν κάτι εναλλακτικό πράγμα που σιγά σιγά άλλαξε.

Από την άλλη έτσι κι αλλιώς η αλήθεια είναι πως εν γένη εμείς στην δύση δεν επηρεάζουμε τόσο την βιομηχανία. Δεν λέω τα δίνουμε κι εμείς τα λεφτά μας αλλά οι Ιάπωνες otaku έχουν το πρώτο χέρι, αυτοί βλέπουν καταρχήν τις σειρές στην τηλεόραση (που μόνο τις διαφημίσεις να σκεφτείς είναι χρήμα) και φυσικά αυτοί δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρημάτων για dvd (τα οποία είναι πανάκριβα σε σχέση με το πως έχουμε συνηθίσει στην δύση) φιγούρες και διάφορα άλλα. Αυτό που συμβαίνει σχεδόν πάντα (από όσο το θυμάμαι εγώ τουλάχιστον) το τι είναι popular στην Ιαπωνία διαφέρει από το τι είναι popular έξω.

Ας πούμε το δικό μας το forum να σκεφτούμε. Είμαι σίγουρος ότι αν τα studio anime περίμεναν από τους χρήστες αυτού του forum για να πλουτίσουν, η ποικιλία των anime θα ήταν κάπως διαφορετική. Το θέμα δεν είναι μόνο "ποιότητα" με την έννοια ενός έργου πχ που σου δίνει τροφή για σκέψη ή οτιδήποτε. Είναι πιο γενικό.
phmava.php

#73 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 09 February 2012 - 22:12

Είναι δυνατόν η πορεία των σύγχρονων anime να κρίνεται από το ποιες σειρές θα διαλέξουν να μεταφράσουν οι fansubbers; :erk:

Ανοίξτε ένα άλλο thread για να γκρινιάξετε γι' αυτό.


Δε νομίζω πως οι fansubbers ριχνουν κλήρο ή αποφασίζουν τι σειρές θα μεταφράσουν με βάση τι έτυχε τους αρέσει απλά.
Μπορεί οι εταιρίες να μην φτιάχνουν τα anime με βάση τους fansubbers, αλλά το κοινό και τα κανάλια (τις τάσεις δηλαδη) απο τα οποία πρόκειται να βγάλουν κέρδος, αλλά απο τη στιγμή που και οι fansubbers "εξάγουν τα προϊόντα τους" με ανάλογο τρόπο, δηλαδή για να πιάσουν στο ευρύ κοινό, αυτό δημιουργεί έναν κύκλο που επηρεάζει τα anime σε παγκόσμιο επίπεδο, και πρωταρχικά εμάς που τα βλέπουμε απο τους fansubbers.

Τώρα όσον αφορά την ποιότητα και την υπόλοιπη βιομηχανία βρίσκομαι κάπου στη μέση.
Θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.
Όταν η παραγωγή βρίσκεται στην αρχή της, βγαίνουν λιγότερα προϊόντα, που στοχεύουν κυριως σε αυτό που περιμένει να δει ο κόσμος, και αυτό που αγαπάει γενικά.
Όσο η βιομηχανία μεγαλώνει και η παραγωγή αυξάνεται, κάποιοι βάζουν στο χώρο πρωτοποριακές ιδέες που κάνουν τη διαφορά, άλλοι απευθύνονται σε συγκεκριμένα κοινά με βάση τα γούστα τους, και άλλοι ακολουθούν απλά τις τάσεις με στόχο την οικονομική αποκατάσταση.
Επόμενο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των anime που βγαίνουν σε κάθε season να είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.Τώρα το αν αυτή η ανάλογη πλειοψηφία μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του κάποτε είναι άλλο θέμα, απλά στα άνιμε του τότε και του σήμερα οι fans αναζητούν διαφορετικά πράγματα.

Δε θα έλεγα πως τα anime που βγαίνουν τώρα είναι άσχημα, κάθε άλλο, αλλά σκεπτόμενος πόσα πιθανά και εύκολα προς εκμετάλευση και λαντσάρισμα σενάρια και settings δεν έχουν αξιοποιηθεί, (κυρίως σε ιστορικό/μυθολογικό/λογοτεχνικό τομεα) σίγουρα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα.
Δε χρειάζεται να βγαίνει το απόλυτο ταλέντο που θα δημιουργήσει σειρές όπως το mawaru penguin drum και εμείς να απαιτούμε αυτό να συμβαίνει σε κάθε σεζόν για να είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά το γεγονός οτι ιδέες υπάρχουν, μέσα υπάρχουν, και όσο ειρωνικό και αν ακούγεται... λεφτά υπάρχουν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα.

Αυτό που θα επιθυμούσα και θα έκανε το ενδιαφέρον μου να αυξηθεί απέναντι στα νέα anime θα ήταν να ξεφύγουν απο τα στερεότυπα και να αρχίσουν να ανταποκρίνονται σε πραγματικά ευρύ κοινό.
Δηλαδή κάθε σεζόν θα τη δεις να ανακοινώνεται στο τάδε forum, θα μιλήσουν οι "επαγγελματίες έμπειροι fans" για τις απαιτήσεις τους, θα μιλήσουν για θέματα όπως αυτό λες και λύνουν το κυπριακό ζήτημα, ενώ οι ίδιοι ουσιαστικά δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλουν γιατί συχνά θα βρεθούν παγιδευμένοι ανάμεσα στο pleasure vs quality/past vs present bollocks, και τα άνιμε κάθε σεζον θα κάνουν ασταμάτητα τον κύκλο τους χωρίς να αφήνουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στο γενικό τομέα της τέχνης.
Για μένα ένα πραγματικά εξαιρετικό anime είναι αυτό που θα μπορούσε να το απολαύσει και να το εκτιμήσει οποιοσδήποτε έμπειρος θεατής, χωρίς το γεγονός οτι είναι "anime" (που ο όρος πάντα ήταν τόσο αραιός και ανούσιος με τα τόσα διαφορετικά είδη σχεδίου και ανάπτυξης που υπάρχουν) να του δίνει ξεχωριστά κριτήρια.
Και όπως έχει αποδείξει ο χώρος του κινηματογράφου πχ, καλές ταινίες συνεχίζουν να βγαίνουν και να τις εκτιμάει ένα σταθερό κοινό, και δε χρειάζεται να δωθεί και μια περιουσία για να δημιουργηθουν.(στον τομέα των anime βασικά χρειάζεται, αλλά αφου τα σκάνε που τα σκάνε ας πάνε κάπου με νόημα τουλάχιστον)

Οπότε το συμπέρασμά μου είναι οτι όσο και αν τα anime εξελίζονται/προωδεύουν, αν δεν κάνει ο χώρος το επόμενο βήμα ως τέχνη, δεν πρόκειται να γίνει μια ουσιαστική διαφορά απο εποχές/τάσεις/εξαιρέσεις και αναλώσιμες ιδέες κ.ο.κ

Edited by Kamui, 09 February 2012 - 22:17.

O6rrvsU.jpg


#74 Kamen Tantei Zura

Kamen Tantei Zura

    Ore-sama

  • Members
  • 836 posts

Posted 09 February 2012 - 22:14

Kαι μιλάω για το καλό action sci fi/dystopia.


Πόση ώρα περίμενα να το δω να το γράφει κάποιος.

Αυτό που με πείραξε περισσότερο σε αυτό το thread; Οκ λέτε ότι δεν ασχολείστε με την ποιότητα, το δέχομαι κτλ.
Ασχολείστε με το θέμα ecchi/moe/loli μπλα μπλα. Το ότι ίσως μέσα στην κοινότητα του anime.gr δεν υπάρχουν τόσοι φανς του συγκεκριμένου είδους δεν σημαίνει ότι είναι και βλακείες. Τα περισσότερα παράπονα που βλέπω εδώ μέσα είναι αφού δουν το anime. Ξες ότι δεν θα σου αρέσει γιατί το βλέπεις δηλαδή; Ωραία, παραπονιέστε για το θέμα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός που βγαίνει είναι ecchi κτλ. Εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό αποδέχεται τα συγκεκριμένα γιατί οι βιομηχανίες να μην βγάλουν αυτά; Όλα προέρχονται από το κοινό. Πώς θα βγάλει λεφτά;


Και παραθέτω αυτό το ποστ του Hanzo

Μα συμφωνω σε ολα οσα γραφεις προφανως.

Μιλαω καθαρα για προκαταληψεις τετοιου τυπου που συνατω πολυ συχνα να γραφονται απο δω και απο εκει.

Εχει μαχες και ρομποτ στο διαστημα και αντρικο manly cast=masterpiece
Αγορια η κοριτσια σε λυκειο,γυμνασιο η δημοτικο?!=βαρετο ανεμπνευστο και ρηχο
Αναλογια κοριτσιων μεγαλυτερη απ οτι αγοριων?= harem shit,dropped
Το αντιθετο?=homo shit dropped


Αυτό ακριβώς!
Όλα είναι βλακείες αν το πάμε έτσι.
Το θέμα ποιότητας από άποψη σεναρίου/χαρακτήρων είναι τελείως υποκειμενικό. Ο καθένας το βλέπει διαφορετικά.
Την ποιότητα πιστεύω που όλοι θέλετε να συζητήσετε είναι στο θέμα ότι είτε επικεντρώνονται στο eye-candy animation είτε καθόλου υποβαθμίζοντας την σειρά αν κιόλας δεν σου αρέσει το σενάριο κτλ

Ποιος ορίζει την ποιότητα σε ταινίες και σε άνιμε;
Ποιος ορίζει μάλλον ότι τα άνιμε θα έπρεπε να βλέπονται ως τέχνη; Η τέχνη συνεπάγεται και την διασκέδαση. Δεν θα δεις μια ταινία για να την κατακρίνεις να κοιτάς κάθε λεπτομέρεια και το κάθε τι. Θα την δεις για να διασκεδάσεις. Ας γίνουμε όλοι κριτικοί ταινιών στο τέλος.

Προφανώς και η μάζα επηρεάζεται. Και φαίνεται ιδιαίτερα εδώ μέσα σε πολλές μορφές.
Ή πρόκειται για ένα άτομο που έχει δει πολλά ή για ένα γνωστό ή γιατί το thread έχει πολλά replies. Ένα άτομο θα επιλέξει κάτι που είναι κοινώς αποδεκτό και όχι κάτι άσχετο. Γιατί βλέπει ότι εδώ μέσα είναι κοινώς αποδεκτό το συγκεκριμένο. Τι με απώθησε προσωπικά να δω το Mawaru στην αρχή για παράδειγμα; Το hype που έτρωγε. Αν δεν ήταν ο Hanzo-Kamui-Kai δεν πρόκειται να το συνέχιζα.
Ή το άλλο; Ας πάρουμε παράδειγμα το Cowboy Bebop. Που ο Kenny πχ λέει ότι για να το λέει είναι καλό. Οκ, αφήνουμε αυτό στην άκρη. Βλέπω ότι το συγκεκριμένο όλοι οι Έλληνες το έχουνε ως ένα από τα αριστουργήματα. Ναι, εγώ δεν το έχω δει γιατί δεν έτυχε. Έχω δει άλλα όμως. Όταν ακούω όμως το "Καλά δεν έχει δει τέτοιο ποιοτικό anime;" με εκνευρίζει αφάνταστα. Μπορεί να το δω και να του βάλω 5 ξέρω γω. Εφόσον μπορώ να καταλάβω κάτι θα μου αρέσει εμένα γιατί να δω κάτι που η μάζα λέει ότι είναι καλό;
Αυτό κάνουν και οι βιομηχανίες, ότι αρέσει στην μάζα (και το ξέρω θα το επαναλάβω πάλι)

Από πότε ορίζεται η ποιότητα με το είδος που μας αρέσει; Οκ, προσωπικά μ'αρέσουν πολύ οι κωμωδίες. Τυχαίνει μια χρονιά όλα να είναι drama action από εδώ από εκεί κτλ θα αρχίσω να λέω ότι δεν βγαίνουν ποιοτικά anime;
Αν ήταν έτσι θα άκουγα τους fans των sports κάθε μέρα.
Ο καθένας ορίζει το καλό με την δικιά του οπτική γωνία. Και εφόσον η μάζα υποκινείται από πολλούς παράγοντες, εκεί θα στοχεύσει η βιομηχανία.

Για μένα ένα πραγματικά εξαιρετικό anime είναι αυτό που θα μπορούσε να το απολαύσει και να το εκτιμήσει οποιοσδήποτε έμπειρος θεατής, χωρίς το γεγονός οτι είναι "anime" (που ο όρος πάντα ήταν τόσο αραιός και ανούσιος με τα τόσα διαφορετικά είδη σχεδίου και ανάπτυξης που υπάρχουν) να του δίνει ξεχωριστά κριτήρια.


Αυτό που έγραψε ο Kamui. Όταν έβαλα στον πατέρα μου να δει μία από τις παλιές δημιουργίες του Tezuka, όσο γνωστός και να είναι, ναι κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ικανοποιήσει και μεγαλύτερης ηλικίας κοινού αλλά και μικρότερης.

#75 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 09 February 2012 - 22:19

Nαι ειναι...οι ιδιοι.Τσεκαρε μερικα site οπως anidb forums η και anime.gr!H Kai εδωσε ηδη ενα παραδειγμα πριν.


Στο anidb forum επίσης είχα δει ότι "μπορείς να ρίξεις γκόμενα με το Lucky Star, γιατί οι ελληνίδες γυναίκες είναι ηλίθιες και πέφτουν με κάτι τέτοια" και ότι "στον κομμουνισμό δεν μπορείς να παντρευτείς επειδή η σύζυγος δεν θα είναι δική σου αλλά όλης της γειτονιάς". Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα anime related posts είναι πιο σοβαρά?

Και από πότε τα 5-6 άτομα που ποστάρουν συστηματικά στο anidb σε κάθε thread που περνάει εκφράζουν όλη την κοινότητα? Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να θελει να το παίξει old man grumpus και να δειχτεί ως ποιοτικός θάβοντας συστηματικά αντικειμενικά καλά shows για να δείξει πόσο ανώτερο γούστο έχει δεν μου λέει κάτι σε συλλογικό επίπεδο.

Edit: Σίγουρα η διασκέδαση μετράει για το πόσο επιτυχημένο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά δεν έχουν όλες οι σειρές αυτοσκοπό να σε διασκεδάσουν. Κάποιες είναι πιο "δύσκολες". Πχ το Texhnolyze το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολη σειρά. Με ψυχοπλάκωσε σε υπερβολικό βαθμό. Δεν πρόκειται να πω όμως ότι αυτό δεν είναι καλό γιατί προφανώς και αντισταθμίζει σε άλλους τομείς.

Αντίθετα το Νο,6 το καταδιασκέδασα. Να έχει πάει όλη η μέρα σκατά να έχω περάσει τα πάνδεινα, και να βάζω επεισόδιο και να ξεραίνομαι στο γέλιο και να μου φτιάχνει η διάθεση. Επίσης δεν νομίζω ότι θα το έλεγα ποτέ τέχνη, ή καλή σειρά. Πραγματικά την σειρά την αγαπάω γι αυτό, αλλά ντάξει, δεν την παλεύει κάστανο όπως και να το κάνουμε.

Φυσικά δεν υπάρχουν μόνο τα άκρα.I am just making a point.

Edited by iristella, 09 February 2012 - 22:25.