Καταχωρήθηκε 03 Οκτώβριος 2008 - 15:15
Και γω δεν μπορώ να πω ότι μελετήσει εις βάθος κάποιο βιβλίο φιλοσοφίας, και ότι γνωρίζω τα διάφορα ρεύματα. Κάποια μαθήματα που κάναμε στη σχολή, με τίποτα δεν κάλυπταν ούτε το φ της φιλοσοφίας, πόσο μάλλον όλο το εύρος της.
Από ανατολική φιλοσοφία κάτι ξέρω, λίγο Ταο και λίγο Ζεν λίγο μπουσίντο. Τα ρεύματα (αν αποκαλούνται ρεύματα) έχουν πολύ βασικές αρχές, που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, επειδή τα έχω γνωρίσει περισσότερο μέσα από ρήσεις και γνωμικά, και πάλι δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη εικόνα.
Όσο για τις θρησκείες, πιστεύω ότι δεν είναι αυτές καθ αυτές που οδηγούν στη μαζικοποίηση, αλλά οι ερμηνίες τους. Νομίζω ο Αθανασίου ανέφερε ένα παράδειγμα πιο πάνω. Ο χριστιανισμός και ο ιουδαισμός είναι θρησκείες της αγάπης. Ο χριστιανισμός επιπλέον αναφέρεται στην ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμα και αν κάποιος δεν δέχεται τα διδάγματα, αν τις δει μέσα από ένα φιλοσοφικό πρίσμα (δεν εννοώ να τις ερμηνεύσει φιλοσοφικά ή να αποδείξει την ύπαρξη ή μη του Θεού φιλοσοφικά) μπορεί να αντλίσει πράγματα για τη ζωή του. Νομίζω ότι αρχικός σκοπός της θρησκειάς ήταν να ερμηνεύσει την προέλευση της ζωής, και να απαντήσει στα ερωτήματα περί θανάτου ή να εξηγήσει φαινόμενα, ανεξήγητα για εκείνους τους ανθρώπους.
Τώρα για την επιστήμη. Δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα, και πολλές φορές καταλήγει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Κάποιες φορές παραδέχεται τα λάθη της και προχοράει, κάποιες άλλες αρνήται πεισματικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως με την ιστορία, την παλαιοντολογία, τη γεωλογία και την ανθρωπολογία. Εκτός αν ανφέρεστε και μόνο σε θετικές επιστήμες, από τις οποίες δεν έχω ιδεά, αλλά και πάλι υπάρχουν φαινόμενα που δεν εξηγούνται από τη φυσική (π.χ. κεραυνοί που φεύγουν προς το διάστημα, και όχι προς τη γη, κρυστάλλινα κρανία κλπ). Όσο ορθολογιστής και να είναι κάποιος, από τη στιγμή που δηλώνει ότι δέχεται μόνο ότι αποδεικνύει η επιστήμη, ενώ γύρω του υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα, για μένα εθελοτυφλεί.
Μέχρι τώρα δεν είπα ποια φιλοσοφία ακολουθώ ή σε ποια πιστεύω. Δεν ξέρω αν αολουθώ κάποιο ρεύμα. Για μένα σημασία έχει ότι κάνεις, να το κάνεις με την καρδία σου, και να αφιερώνεσαι σε αυτό. Επίσης, έχει σημασία να τολμάς. Ποτέ δεν θα μάθει τι θα γινόταν στην περίπτωση που...., αν δεν το κάνεις. Και γενικά προτιμώ να μετανιώνω για πράγματα που έκανα, παρά για εκείνα που δεν έκανα.
Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τα αποδεκτούμε επειδή έτσι είναι. Δεν τα επιλέξαμε, και πιθανόν δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Γεννήθηκα στην Ελλάδα. Δεν το επέλεξα, ούτε μπορώ να το αλλάξω. Και να μεταναστεύσω, το γεγονός αυτό δεν αλλάζει. Όμως αν δεν είμαι ευχαριστημένος με την Ελλάδα, δεν εχει νόημα να κάθομαι και να γκρινίαζω. Ή σηκώνομαι και φεύγω, ή κάνω ότι μπορώ για να αλλάξω την κατάσταση ή την αποδέχομαι και προχοράω.
Θα θέλα να πω αυτό που έλεγα παλίοτερα. Ζήσε κάθε μέρα της ζωής σου, σαν να είναι τελευταία. Αλλά δεν γίνεται. Αν ζούσε ο καθένας την κάθε μέρα του σαν την τελευταία, ο κόσμος θα καταστρεφόταν. Για αυτό λέω ζήσε κάθε μέρα, όσο καλύτερα μπορείς, χωρίς να μετανιώνεις για ότι κάνεις. Όχι όμως να δρας χωρίς σκέψη. Αυτά