@ hyuga
Εγώ είμαι περισσότερο της Στωικής φιλοσοφίας...(αντιπρόσωποι Ζηνων,Παναίτιος,Ποεσειδώνιος) δηλαδή στη φιλοσοφία που πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρεπει να ζουν σύμφωνα με τη φύση κα ιτη λογική.,άρα με απ΄λότητα,και ήθος,με απάθεια ή αποχή από τις ηδονές ,με ειρήνη και εγκράτεια ....Επίσης και της κυνικής φιλοσοφίας (Αντισθένης)που πιστεύει ότι ο άνθρωπος πρεπει να ζει με αρετή και για να το πετύχει αυτό πρεπει να απαλλαγει από τις εξωτερικές ανάγκες να γίνει λιτός σαςν κύων(σκύλος) αυτάρκης,φυσικός...
Η στωική φιλοσοφία, όπως και η κυνική μου είναι αρκετά αγαπητή. Πιστεύω πως είναι καλό να περιορίζουμε τις ηδονές, αλλά όχι να απέχουμε τελείως. Δηλαδή να μη γινόμαστε σκλάβοι των επιθυμιών μας αλλά να απολαμβάνουμαι τα λίγα και καλά. Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα ευχάριστα και όχι κακά. Ομορφαίνουν τη ζωή μας.
Η κυνική φιλοσοφία, πήγαινε κόντρα στο κατεστημένο της εποχής. Ο Διογένης φημιζόταν για τη λιτότητά του. Σίγουρα χρειάζεται λίγο απλότηττα και ομώτητα κόντρα στο υπερκαναναλοτικό κατεστημένο της εποχής.
Την αρετή, αλλά πως ακριβώς την ορίζεις;
@ Darkchilde
Νομίζω ότι η θρησκεία και γενικά η έννοια του θεού δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδειχτεί. Είναι θέμα πίστης και όχι επιστήμης. Δυστυχώς αρκετές φορές ακούω "φιλοσοφικά επιχειρήματα για την ύπαρξη θεού" και αναστενάζω. Το αν κάτι δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Πρέπει δηλαδή να γίνει διαχωρισμός της γνώσης. Υπάρχει επιστημονική γνώση και εμπειρική γνώση που βασίζει την πίστη. Επιστημονικά δε γίνεται να πούμε πως υπάρχει θεός, αλλά ούτε και το αντίθετο. Είναι άσχετα μεταξύ τους.
Βλέπω πως έχει μια αρκετά αρνητική οπτική προς τη θρησκεία. Νομίζω όμως πως η θρησκείς, πέρα φυσικά από τα κακά τους, έχουν βοηθήσει τον άνθρωπο και έχουν παράγει τέχνη και πολιτισμό. Το ότι έχει αρνητικά στοιχεία, δε σημαίνει ότι δεν έχει και θετικά. Το σωστό είναι να είμαστε στεκομαστε κριτικά. Να κρίνουμε τα κακά και να επιδοκιμάζουμε τα καλά. Ο απλός άνθρωπος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ότι δεν είναι σωστό π.χ. να σκοτώνει. Οι περισσόετερες θρησκείες απαγορεύουν το φόνο. Για τις παλαιότερες εποχές αυτό ήταν ένα βήμα μπροστά νομίζω. Το ότι για όναμα της θρησκείας έγιναν πόλεμοι και κακά δε σημαίνει ότι φταίει η θρησκεία αλλά οι φορείς της. Είναι σα να μου λες ότι ένας που πληγώθηκε από έναν κακό γιατρό θα πρέπει να κατηγορεί την Ιατρική! Βέβαια το κακό είναι ότι αρκετοί θρησκευτικοί φορείς είναι κακοί. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι όλοι, ή ότι η θρησκεία καταστρέφει τον άνθρωπο. Αν πεις σε κάποιον Ιάπωνα π.χ. ότι η εισαγωγή του Βουδισμού στην Ιαπωνία είναι κακή ή καταστροφική, μάλλον θα γελάσει. Μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού πολιτισμού και της σκέψης βασίζεται στο Βουδισμό. Το ίδιο ισχύει και για άλλους λαούς.
@ roriconfan
Θα συμφωνήσω μαζί σου. Αλλά νομίζω ότι θα βοηθούσε περισσότερο να έχεις μια πιο θετική τάση απέναντι στους άλλους. Με άλλα λόγια υπάρχουν αρκετοί παράγοντες. Οικογενιακό περιβάλλον, παιδεία, φίλοι, Μ.Μ.Ε. Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και άτομα που όσο και να τους μιλάς δεν καταλαβαίνουν τίποτα... Καλό θα ήταν να εμπιστεύεσαι περισσότερο τους ανθρώπους.
@ titi
Σύμφωνα με τη σοφιστική σχολή, ακόμα και να υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, τα κριτήρια του κάθε ανθρώπου διαφέρουν, και έτσι στον καθένα γίνεται αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο. Επίσης δε νομίζω ότι η επιλογή κάποιας σχολής περιορίζει τον άνθρωπο. Προσωπικά έχω επιλέξει τη σοφιστική σχολή γιατί με πείθει, και από την προσωπική μου εμπειρία παρατηρώ ότι είναι σωστή. Η σοφιστική είναι ένα εργαλείο αποσύνθεσης της φιλοσοφίας περισσότερο παρά φιλοσοφική σχολή που περιορίζει. Σου λέει ότι καμία φιλοσοφία δεν είναι σωστή ή αληθής για αυτό και ερευνώ διάφορα φιλοσοφικά συστήμα έτσι ώστε να βρω τις αρχές που ο καθένας στήνει το φιλοσοφικό του στοχασμό.
@ Sacrous
Ερωτήματα: Πως θα καταλάβουμε ότι βρήκαμε την αλήθεια που είναι μέσα μας; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι έχουμε μέσα μας την αλήθεια; Η επιστήμη λέει μερικά πράγματα τα οποία ισχύουν για το γήινο κόσμο. Μπορεί ο διαστημικός κόσμος να έχει άλλους κανόνες φυσικής που να επιτρέπουν δημιουργία από το τίποτα. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο θεός πρέπει να υπάρχει γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η φύση.
Τι σε κάνει να πιστεύεις στη μετενσάρκωση και στη μοίρα;
@ Seirios
Οι απόψεις είναι κοντά στις δικές μου. Αυτό που λέει ο Νίτσε σχετικά με το σύστημα μήπως γνωρίζεις που αρκιβώς το λέει (βιβλίο, κεφάλαιο) . Δε νομίζω ότι είναι κακό να ανήκει κάποιος κάπου, αλλά η μαζοποίηση και η συστηματοποίηση είναι σίγουρα κακό.
Ο έξυπνος είναι αυτός που ξέρει να μη δημιουργεί προβλήματα!
@ IlPalazzo, Melkor, Ptomahawk.
Γράψτε μερικά πράγματα ακόμα και αιτιολογήστε τις απόψεις σας. Δε με ενδιαφέρει το τι σκέπτεστε αλλά το γιατί το σκέπτεστε.
@ ayaubu
Έτσι όπως το έγραψες θυμίζει λίγο Χούντα... Μερικές φορές νομίζω πως πρέπει να προκαλείς και όχι να αφήνεις μια κακή κατάσταση να συνεχιστεί. Μερικές φορές σκέπτομαι πως αργά ή γρήγορα κάποτε όλοι θα πεθάνουμε. Για αυτό πρέπει να έχουμε θάρρος και να αντιστεκόμαστε στις κακές καταστάσεις ακόμα και αν υποφέρουμε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε για τη ζωή μας τόσο ώστε να χάνουμε τη ζωή μου. Όταν υπάρχουν προβλήματα πρέπει να υπάρχει και δραστηριοποίηση.
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από ATANASHIOSU: 02 Οκτώβριος 2008 - 15:55