Posted 11 August 2008 - 09:19
Είχα κάνει ένα ποστ νωρίτερα στο συγκεκριμένο θρεντ, αλλά κάπως κόλλησε ο browser, και από ότι βλέπω, τελικά δεν το ανέβασε. Anyway, τώρα έχω την ευκαιρία να απαντήσω και σε κάποια άλλα σημεία.
Οι ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα είχαν και πολιτική σημασία. Σταματούσαν όλοι οι πόλεμοι κατά τη διάρκεια τους, και οι αθλητές αγωνίζονταν για να φέρουν δόξα στους ίδιους, και στην πατρίδα τους. Σήμερα νομίζω ότι αγωνίζονται για τα φράγκα και για τους χωρηγούς τους. Αλλά το χειρώτερο είναι το ο πόλεμος που ξέσπασε στη Γεωργία. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό, στην τελετή έναρξης, ο Μπους να μιλάει με τον Πούτιν για αυτό το γεγονός!
Επίσης πιστεύω πως ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κίνα έπρεπε να αναλάβου τη διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα, και καμία από τις δύο χώρες δεν έχει αρκετή ευημερία, ώστε να μπορέσει να διαθέσει τα τεράστια ποσά που χρειάζονταν. Μπορούσαν να διατεθούν για να καλυφθούν εσωτερικές ανάγκες, και αν κάποια στιγμή στο μέλλον, οι οικονομίες αναπτύσονταν τόσο όσο να καλύπτουν τις ιδίες ανάγκες, σκεφτόμασταν και τη διοργάνωση ενός τέτοιου πανηγηριού.
Δεν θυμάμαι τι άλλο είχα γράψει, απλός να ξεκαθαρίσω ότι δεν επιτύθεμαι στους αθλητές που αγωνίζονται "τίμια" χωρίς ντόπες κλπ. Μόνο σε εκείνους που βλέπουν τον αθλητισμό σαν μέσω δική τους προβολής, και επεγγελματικής εξέλιξης.
[quote name='ATANASHIOSU']Πιστεύω πως έστω και σακατεμένοι από πολιτικούς στόχους και οικονομικά συμφέροντα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν κάτι το ιερό. Τουλάχιστον ας τους θεωρήσουμε κάτι το ιερό.[/quote]
Εγώ πάλι πιστεύω ότι οι ολυμπιακοί αγώνες είναι πλέον μόνο ένα όνομα, για να μας θυμίζει κάτι από το παρελθόν, και να μας κάνει υποσυνείδιτα να πιστεύουμε ότι είναι κάτι καλό, αποκρύπτοντας έτσι το πως έχουν κακαντήσει.
[quote name='ATANASHIOSU']Και για να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου. Όλοι κατηγορούν την Κίνα για το ανελεύθερο καθεστώς. Ποιοι μιλάνε όμως; Οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν καταξεζουμίσει τον κόσμο με τις αποικίες τους; Δηλαδή όταν η Αμερική, η Αγγλία, η Γαλλία κλπ, είχαν αποικίες, υποστήριζαν ρατσιμό κτλκτλ, γιατί κανένας δε βγήκε να μιλήσει; Το είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα ταιριάζει πλήρως. Ιστορικά η Κίνα δεν έχει κάνει αποικίες, και αυτό είναι προς τιμήν της.[/quote]
I agree with you on this one
[quote name='Seven'] ο στρατός καταναλώνει κάθε χρόνο ένα 3-4% του ΑΕΠ της Ελλάδος. Κοινώς, η Ελλάδα που έχει ΑΕΠ 360 δις, από αυτά τα τα 10-11 δις πάνε στον στρατό ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. /quote]
[quote name='Mr Ayu-Mania']Ρε παιδια, τι σχεση εχει ο ελληνικος στρατος και το ΑΕΠ μας με το παρων θεμα? Μην το πολιτικοποιειτε το θεμα σας παρακαλω, δεν υπαρχει λογος..
[/quote]
Δεν έχω στοιχεία, αλλά νομίζω ότι δίνουν 3-4 % σε δευτερεύοντες τομείς, όπως η παιδεία και η υγεία. Ο στρατός πρέπει να απορροφάει πάνω από 10% του ΑΕΠ. Και ναι, υπάρχει σύνδεση του στρατού με του ολυμπιακούς αγώνες, από τη στιγμή που στου ολυμπιονίκες δίνεται στρατιωτικός βαθμός. (Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το κάνουν αυτό. Πιθάνον για επαγγελματική αποκατάσταση όπως είπα και πιο πάνω).
[quote name='Liberty19']Δεν φερνω αντιρρηση στο γεγονος οτι και οι Κινεζοι εχουν ενα πολιτισμο πολλων ετων και οτι και αυτοι επαιξαν σημαντικο ρολο στην ιστορια του ανθρωπινου γενους αλλα η δικη μας η τελετη ηταν ολα τα λεφτα γιατι πολυ απλα η ιστορια μας ειναι αυτη που γεννησε τους ολυμπιακους Αγωνες και γι αυτο το λογο ηταν ολα μα ολα δεμενα αριστα μεταξυ τους. δεν μπορουσες να βρεις κατι που να ηταν ξεκαρφωτο. Οι ολυμπιακοι Αγωνες ηταν απλα κομματι της ιστοριας μας και γι αυτο ειχε αυτην την αρμονια η δικη μας τελετη. Ειναι απλα τα πραγματα οσο φοτουριστικες και αν γινουν οι τελετς που θα ακολουθησουν, οσα εκατομμυρια και αν ριξουν την δικη μας τελετη εναρξης μπορουμε να την ξεπερασουμε μονο εμεις. Μπορει να ακουγεται καπως αυτο που λεω αλλα ετσι ειναι...
[/quote]
Οι Κινέζοι δεν έχουν απλός έναν πολιτισμό πολλών ετών, έχουν έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στη γη, αν όχι παλαιότερο, τουλάχιστον ίσης διάρκειας με τον ελληνικό. Και μπορεί να ο πολιτισμός αυτός να μην παρήγαγε μεγάλες ιδέες, ήταν όμως υπεύθυνς για πάρα πολλές άλλες εφευρέσεις (χαρτί, μπαρούτι, πυξίδα κλπ). Και επιπλέον είναι ένας πολιτισμός που έχει συνέχεια μέσα στην ιστορία. Ίσως λόγω της έκτασης της χώρας, ένα μέρος της παρέμενε πάντα Κίνα, άσχετα από τις φυλετικές επιμοιξίες και τους κατακτητές. Την τελετή έναρξης δεν την είδα, όπως δεν θα έβλεπα και την Ελληνική, αν δεν βρησκόμουν στο χώρο εργασίας.
Γενικά είμαι κατά των ολυμπιακών. Νομίζω ότι αφού δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν (ειρήνη - τουλάχιστον εκαιχειρία) δεν έχουν λόγο υπάρξης.