Kαι εγώ τον καταλαβαίνω και το έχω πει ξανά ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί στην θέση του που θα δέχονταν ψύχραιμα και με πραότητα γεγονότα ανάλογα με αυτά που έμαθε ο Sasuke από τον Madara και με αυτά που βίωσε σε ολόκληρη την ζωή του.
Σε αυτό το οποίο πιστεύω ότι έχει δίκιο ο Danzo είναι ότι με το να στρέφεται ενάντια στο Konoha ουσιαστικά κάνει τη θυσία του αδερφού του (και της clan του αν το πάμε ένα βήμα παραπέρα) ανώφελη. Kαι το γεγονός ότι έχει φτάσει σε σημείο να σκοτώνει σχεδόν αδιακρίτως (πέρα από το ότι το έχει δηλώσει και ο ίδιος ξεκάθαρα) δείχνει ότι ουσιαστικά βγάζει το (δικαιολογημένο) άχτι του σε όποιον πέσει στο δρόμο του.
Δεν μπορώ να τον κακίσω μεν (όπως δεν θα κάκιζα πχ. ένα θύμα κακοποίησης που θα φλίπαρε) αλλά αυτό δεν κάνει και την όλη στάση του σωστή.
Να παρατηρήσω μόνο σε αυτό το σημείο ότι όσα λέει ο Danzo είναι και λίγο υποκριτικά. Κάνει κήρυγμα επανηλλειμένα για τον ρόλο του Shinobi και το πόσο λογικές είναι οι θυσίες στο όνομα του Konoha αλλά παιδιά μη γελιόμαστε πολύ που νοιάστηκε για το Konoha. Την πάρτη του κοιτάει μόνο και την προσωπική του ανέλιξη. Αν νοιαζόταν πραγματικά όταν την έπεφτε ο Pain θα έστελνε τους Roots να βοηθήσουν δεν θα καθόταν να κοιτάει από μια γωνιά τρίβοντας τα χεράκια του χαιρέκακα καθώς η Konoha γινόταν ερείπια. Επίσης δεν θα εγκατέλειπε το Συμβούλιο τρέχοντας να γλιτώσει με το που είδε τους Madara και Sasuke. Θα είχα πολύ καλύτερη γνώμη για τον χαρακτήρα αν τα όσα λέει για τον ρόλο του shinobi ήταν διατεθειμένος να τα εφαρμόσει και ο ίδιος.
Όπως το κατάλαβα εγώ, ο Sasuke μετά τον θάνατο του Itachi έμαθε ουσιαστικά ότι τόσα χρόνια είχε έναν άνθρωπο που νοιαζόταν γι αυτόν, μια "οικογένεια" θα μπορούσε να πει ίσως κανείς, που τόσο καιρό θεωρούσε ότι είχε χάσει. Συνειδητοποιώντας το αυτό λοιπόν, νιώθει πολύ πιο έντονα τον χαμό του Itachi.
Η πράξεις του από την αρχή δεν είχαν ούτε κίνητρο ούτε στόχο την συνέχιση του έργου του Itachi. Δεν τον ενδιαφέρει η λογική που ακολούθησε ο Itachi, αυτό που τον νοιάζει είναι ότι έχασε τον αδελφό που μόλις ανακάλυψε ότι είχε, και αυτό έγινε εν μέρη εξ' αιτίας αυτής της λογικής. Αυτήν την απώλεια δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν ούτε τα ιδεολογήματα του Danzo, αλλά ούτε και οι πεποιθήσεις του Itachi. Αυτά, άλλωστε, ήταν που χρησιμοποιούσαν ως μέσο την θυσία του Itachi, θα ήταν αδιανόητο να δεχτεί τώρα κάτι τέτοιο ο Sasuke διότι η ύπαρξη του αδερφού του ήταν αυταξία γι' αυτόν.
Tώρα σε σχέση με τον Danzo, δεν ξέρω αν θα τον έλεγα υποκριτή, αν και σίγουρα σε κάποια σημεία σου βγάζει κάτι τέτοιο.
Αλλά όταν μπλέκει κανείς με την λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" εκεί καταλήγει συνήθως πιστεύω. Όταν χρησιμοποιείς ως μέσα πράγματα που έχουν άμεση αξία από μόνα τους όπως πχ οι ίδιες οι ζωές ανθρώπων και οι ανθρώπινες σχέσεις για την δική σου υποκειμενική αντίληψη κάποιων πιο γενικών και αφηρημένων ιδεών όπως το "γενικό καλό" και η "ειρήνη", τότε είναι λογικό ότι όλα καταλήγουν να εξυπηρετούν εν τέλει τη δική σου αντίληψη των πραγμάτων, όλα γίνονται μέσα της δική σου λογικής. Αν πχ αυτή λέει ότι η ηγεσία της Konoha δεν εξυπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον του χωριού τότε θα κάνεις αυτό που έκανε ο Danzo στην επίθεση του Pain. Όσο πιο πολύ κυριαρχεί στο μυαλό σου αυτή η λογική δεν σταματάς πουθενά και σε τπτ όσο έχεις μια ιδέα που να δικαιολογεί της πράξεις σου. Και επειδή ο άνθρωπος δεν είναι ένα ον που δρα αποκλειστικά με την λογική, αναμενόμενο είναι μακροπρόθεσμα να φτάνεις να λειτουργείς υποσυνείδητα και με εγωιστικά ή και άλλα άγνωστα κίνητρα.
Edit: Btw, μου έχει κάνει εντύπωση ότι το Naruto παρά την ελαφρότητά του έχει πραγματικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ο Kishi παρότι το ρίχνει στο χαλαρό που και πού φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια σημεία.
Edited by Gilmaru, 26 December 2009 - 00:36.