Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
- - - - -

Διδασκαλία θρησκευτικών στην 1,2-βάθμια εκπαίδευση

• Please log in to reply
387 replies to this topic

Poll: Πότε πρέπει να ξεκινάει η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του σχολείου; (137 member(s) have cast votes)

Πότε πρέπει να ξεκινάει η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του σχολείου;

1. Στις πρωτες τρεις ταξεις του δημοτικου (21 votes [15.33%] - View)

Percentage of vote: 15.33%

2. Στις τρεις τελευταιες ταξεις του δημοτικου (16 votes [11.68%] - View)

Percentage of vote: 11.68%

3. Στο γυμνασιο (14 votes [10.22%] - View)

Percentage of vote: 10.22%

4. Στο λυκειο (13 votes [9.49%] - View)

Percentage of vote: 9.49%

5. Να μην υφισταται τετοια διαπαιδαγωγηση στο σχολικο περιβαλλον (73 votes [53.28%] - View)

Percentage of vote: 53.28%

Vote Guests cannot vote

#271 somnium

somnium

女神道

• Members
  • 356 posts

Posted 20 June 2008 - 12:18

Τα μόνα θρησκευτικά που άξιζαν ήταν ή της 2ας ή της 3ης λυκείου(νομίζω το πρώτο) τα οποία μιλούσαν για όλες τις θρησκείες και ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα.Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι:puke:

Μιας και αναφερθηκε κι αυτο, στο βιβλιο, στο οποιο αναφερεται ο Jiraiya, αν και παρουσιαζε αρκετα καλα τις αλλες θρησκειες, ειχε κατι απιστευτες λασπολογιες εκει που υποτιθεται οτι περιεγραφε κατι φιλοσοφους. (Feuerbach, Niezsche κ.α.) Ηταν κατι απαραδεκτα κειμενακια του στυλ ταδε φιλοσοφος vs. θεος που νικουσε ο θεος (spoiler:P).
Αν μορφωθηκε κανεις απ' αυτο....:frozen:

Posted Image

#272 samurai_pizza_dora

samurai_pizza_dora

Just do it!

• Members
  • 774 posts

Posted 01 September 2008 - 14:41

Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χωρίς να αναφέρουν τον λόγο της συγκεκριμένης επιλογής, θα μπορούν να έχουν εφεξής οι μαθητές στα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη προς τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνεται ότι για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, «απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής».

Ουσιαστικά έπειτα από αυτή την εξέλιξη, απλοποιείται η διαδικασία για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, αφού θα έχουν το δικαίωμα απαλλαγής ακόμη και όσοι μαθητές δεν είναι αλλόθρησκοι.

Η εγκύκλιος πάντως θα πυροδοτήσει σίγουρα αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους, ενώ το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ορισμένοι ιεράρχες έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της εγκυκλίου και αναμένεται να εκφραστούν αντιρρήσεις τις επόμενες ημέρες από τη συντηρητική πτέρυγα της ιεραρχίας.

Μέχρι στιγμής πάντως, η πλειονότητα των ιεραρχών τηρεί στάση αναμονής αφού δεν θέλει να τοποθετηθεί επί του θέματος, πριν εκφραστεί επίσημα η θέση της Εκκλησίας στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών, πάντως, τόνισε ότι με αυτή την εγκύκλιο «η Πολιτεία στρέφεται κατά της Εκκλησίας».

Για θετικό βήμα, κάνουν λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ο αντιπρόεδρος της ανώτατης συνομοσπονδίας γονέων μαθητών Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ρύθμιση κινείται στο πλαίσιο των προβλέψεων του Συντάγματος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να έχει γίνει και νωρίτερα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών στα ελληνικά σχολεία είναι αλλόθρησκοι.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα η διαδικασία για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών ήταν η ίδια, με τη διαφορά ότι όσοι δήλωναν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, έπρεπε να το αιτιολογήσουν, λέγοντας ότι έχουν διαφορετικό θρήσκευμα.

Κατά τα λοιπά, στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, τονίζει την ανάγκη διευκόλυνσης της εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ετσι, σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ, «οι αλλοδαποί μαθητές που δεν δύνανται να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία με ληξιαρχική πράξη γέννησης».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣONLINE 31/07/2008

Καλα δεν θελω να ξαναναψω τη συζητηση, αλλα νομιζω οτι αυτο το μετρο ειναι μια βελτιωση.^^

#273 phm

phm

Anime Ghost

• Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 01 September 2008 - 15:07

Αυτά είναι :P

Και στην τελική οι χριστιανοί δεν ζημιώνονται, θα κάνουν το μάθημα τους κανονικά. Απλά θα πειράξει μερικούς γιατί δεν θα γίνεται πλέον επιβολή της αλήθειας :hahaha:
phmava.php

#274 zade

zade

23/11/2016

• Members
  • 759 posts

Posted 01 September 2008 - 15:14

EΠΙΤΕΛΟΥΣ. Να δω τι θα μου πούνε αυτοί που λέγανε ότι αυτά που πρότεινα ήτανε αντισυνταγματικά .

Συστατικά: Κρέας ανθρώπινο 50%, Kόκκαλα 20% Αίμα ανθρώπινο: 10% ,μαλτοδεξτρίνη,άμυλο πατάτας ,πολυαμίδιο.Συντηρητικά:Βενζοϊκό Νάτριο,Σορβικό Κάλιο.
Posted Image
Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Βλέπε Avatar.

#275 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

Anime Fan

• Members
  • 313 posts
  • Location札幌

Posted 01 September 2008 - 15:47

...

Edited by ATANASHIOSU, 24 January 2009 - 06:16.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.

#276 kakashi sensei

kakashi sensei

pitsilistis

• Members
  • 746 posts
  • Locationplateia eleytherias

Posted 01 September 2008 - 18:22

εγω ειμαι κατα της καταργησης (ή εστω μετατροπης τους σε μαθημα επιλογης).
οχι επειδη ειμαι βαθια θρησκευομενος αλλα αν γινουν τα θρησκευτικα μαθημα επιλογης επειδη μπορει να προσβαλει ή να μην ενδιαφερει καποιον αλλοθρησκο μαθητη τι θα εμποδισει τους αλλοεθνους-αλλοθρησκους μαθητες να απαιτησουν κατι αναλογο για το μαθημα της ιστοριας.
στο κατω-κατω τι τον νοιαζει εναν αλβανο μαθητη τι εκανε ο κολοκοτρωνης για την ανεξαρτησια της ελλαδας το 1821 ή ακομα μπορει να προσβληθουν οι σκοπιανοι για τον "σλαβο" μεγα αλεξανδροβιτς.

#277 Zouhan

Zouhan

業火に鋼鉄

• Members
  • 397 posts

Posted 01 September 2008 - 18:38

εγω ειμαι κατα της καταργησης (ή εστω μετατροπης τους σε μαθημα επιλογης).
οχι επειδη ειμαι βαθια θρησκευομενος αλλα αν γινουν τα θρησκευτικα μαθημα επιλογης επειδη μπορει να προσβαλει ή να μην ενδιαφερει καποιον αλλοθρησκο μαθητη τι θα εμποδισει τους αλλοεθνους-αλλοθρησκους μαθητες να απαιτησουν κατι αναλογο για το μαθημα της ιστοριας.
στο κατω-κατω τι τον νοιαζει εναν αλβανο μαθητη τι εκανε ο κολοκοτρωνης για την ανεξαρτησια της ελλαδας το 1821 ή ακομα μπορει να προσβληθουν οι σκοπιανοι για τον "σλαβο" μεγα αλεξανδροβιτς.

Θα διαφωνήσω μαζί σου. Άλλο θρησκεια/οργανωμένη πιστη και άλλο ιστορία. Και αυτο διότι τα θρησκευτικα πιστευω του κάθενος μας είναι διαφορετικα. Διαφορετικη ερμηνεια θα δώσω εγω για το νόημα του Χριστιανισμου και διαφορετικη εσυ. Κανενας δεν μπορει να μου επιβαλει το τι σημαινει Χριστιανισμος μεσω ενος, κατα γενικη νομιζω ομολογια, κακογραμμενου βιβλιου, που εμπεριεχει εντελως υποκειμενικες εννοιες. Η ιστορία όμως έχει να κάνει με γεγονότα που εχουν αποδειχθει επιστημονικα πως συνεβησαν (και αυτο παλι ως ενα βαθμό, γιατι τιποτα δεν μπορει να ειναι απολυτα αντικειμενικο, απο τηστιγμη που παιζουν συμφεροντα απο πισω). Και σε καθε περιπτωση, η ελληνικη ιστορια και καθε ιστορια αποτελουν κομματια της παγκοσμιας ιστοριας τα οποια, πιστευω, ολοι εχουμε την υποχρεωση να μελετησουμε.

#278 hyuga

hyuga

hey hey ningen sucker

• Members
  • 307 posts

Posted 01 September 2008 - 19:03

Η θρησκεία ειναι το όπιον του λαού...Έχω την εντύπωση πως μονο στην Ελλάδα ειναι υποχρεωτικό μαθημα..αλλά μπορει κ να κανω λάθος..παντως δεν μου άρεσε σαν μάθημα΄.πολύς δογματισμός..μόνο στην 3 λυκείου που μιλούσαμε για άλλεσ θρησκείες ήταν ενδιαφερον ..βλεπαμε τη θρησκεία σαν μέρος του πολιτισμού κ όχι σαν δογμα που επρεπε να υπακούμε...η θρησκεια μας τώρα έχει εβραικά κατάλοιπα...τι σχέση έχουμε εμείς με τον μωυσή?????????

#279 odin

odin

Lord of valhalla

• Retired Staff
  • 1,535 posts

Posted 01 September 2008 - 19:20

Μην αρχίσουμε όμως τα σχόλια παιδιά με προς&cons επί συγκεκριμένων θρησκειών,πέρα από το ότι θα ξεφύγουμε με μαθηματική ακρίβεια δεν είναι και το θέμα μας,το thread βλέπει το ζήτημα κύριος από εκπαιδευτική σκοπια:nod:

#280 samurai_pizza_dora

samurai_pizza_dora

Just do it!

• Members
  • 774 posts

Posted 01 September 2008 - 19:23

Καλα, νομίζω οτι μόνο ο zade και ο phm εκαναν τον κοπο να διαβασουν εστω και τις 2 πρωτες σειρες απο το post moy...-_-:frozen: Οχι τπτ αλλα τωρα συζητατε χωρις λογο πραγματα που δεν ισχυουν

Προς πληροφορηση και των υπολοίπων! ^_^

Πανω ειναι γραμμενο οτι τα θρησκευτικα απο φέτος είναι προαιρετικο μαθημα, απο το οποιο μπορει να παιρνει απαλλαγη οποιοσδηποτε μαθητης με μια απλη υπευθυνη δηλωση,χωρις να αναφερει το λογο για τον οποιο θελει απαλλαγη. Απλως επειδη ετσι γουσταρει στην τελικη!:tensai:

#281 Locked n loaded

Locked n loaded

Starting...

• Members
  • 20 posts

Posted 01 September 2008 - 19:37

Και εγώ ρωτάω...Αυτοί που θα πάρουν απαλλαγή θα κάνουν κενό και θα βγαίνουν έξω απο τη τάξη τη ώρα των θρησκευτηκών ή θα κάνουν κάποιο άλλο μάθημα/δραστηριότητα? Γιατί δεν νομίζω οι περισσότεροι που θα πάρουν απαλλαγή θα την πάρουν επειδή είναι <αλλόθρησκοι> ή <άθεοι> :bahhh:
Posted Image

#282 kyoshuke

kyoshuke

Retrovertigo

• Members
  • 155 posts

Posted 01 September 2008 - 20:08

Και εγώ ρωτάω...Αυτοί που θα πάρουν απαλλαγή θα κάνουν κενό και θα βγαίνουν έξω απο τη τάξη τη ώρα των θρησκευτηκών ή θα κάνουν κάποιο άλλο μάθημα/δραστηριότητα? Γιατί δεν νομίζω οι περισσότεροι που θα πάρουν απαλλαγή θα την πάρουν επειδή είναι <αλλόθρησκοι> ή <άθεοι> :bahhh:

Από τη στιγμή που πρόκειται για προαιρετικό μάθημα δεν τους αναγκάζει κανείς να πουν αν και γιατί δεν το επιλέγουν.
Σιγά μην κάνουν αλλο μάθημα/δραστηριότητα.Για ελληνική παιδεία και εκπαίδευση μιλάμε.

#283 Locked n loaded

Locked n loaded

Starting...

• Members
  • 20 posts

Posted 01 September 2008 - 20:14

Τότε τι με εμποδίζει απ' το να έχω μια ώρα για χαβαλέ? :hahaha::congrats:
Posted Image

#284 Glaurung

Glaurung

Anime Fan

• Members
  • 234 posts

Posted 03 September 2008 - 16:29

Εγώ προσωπικά δεν πολύ πιστεύω στον “ Ένα και μοναδικό Θεό ”, χωρίς να θέλω να προσβάλω κάποιους που πιστεύουν. Όταν έρχεται η ώρα του μαθήματος όμως , ο καθηγητής δεν έχει πάντα τον απαιτούμενο σεβασμό στην δική μου άποψη ,με αποτέλεσμα να έρχονται ερωτήσεις από τους άλλους του είδους “Πιστεύεις ή δεν πιστεύεις άνθρωπέ μου ? Τι το κουράζουμε το θέμα τότε … ”. Το μάθημα δηλαδή είναι για να έχει τον ρόλο του κατηχητικού για αυτούς που πιστεύουν και να κάτσουν σε μια γωνία οι άλλοι και να βγάλουν τον σκασμό ? Όπως και εμείς δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε το μάθημα , έτσι και αυτοί θα έπρεπε να δέχονται τέτοιου είδους συζητήσεις, που είναι και πολύ καλύτερες από κάθε βιβλίο .
Πάλι καλά που στο δικό μου το σχολείο είχαμε σε γενικές γραμμές καλούς καθηγητές και ήταν σχετικά σπάνιο φαινόμενο. :drink:

#285 Dark_Venus

Dark_Venus

Error 404

• Members
  • 161 posts

Posted 03 September 2008 - 16:31

νομιζω το καλυτερο ειναι να μην υπαρχει διδασκαλία θρησκευτικων στην πρωτοβαθμια και στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση.το θεωρω ανουσιο...αν ειναι να παρουμε το θρησκευτικο μηνυμα απο καπου ας ειναι απο την οικογένεια μας...