Και γω έλαγα να μην γράψω, αλλά έκατσα και διάβασα 12 σελίδες (τις 2 τελευταιές τις πέρασα στα γρήγορα επειδή βαρέθηκα). Κάτι να πω και γω, να μην πάει χαμένο τόσο διάβασμα!
[quote name='zade']
1.με ποιό δικαίωμα διδάσκεται "η επίσημη θρησκεία του κράτους" στα σχολεία;
2.Ποιός καθορίζει ποιά είναι η επίσημη θρησκεία ;
3.Και στην τελική γιατί να υπάρχει επίσημη θρησκεία ;
4.Δεν είμαι ελεύθερος να αποφασίσω μόνος μου τι με αντιπροσωπέυει ; 5.Πρέπει να μου το υποδείξουν μέσω της σχολικής αγωγής τρίτοι ;[/quote]
1. Μπορούν και το κάνουν.
2. Το Σύνταγμα, που όμως προστατεύει και την ανεξηθρησκεία και απαγορεύει τον προσηλιτισμό.
3. Όλα τα κράτη, είτε μας αρέσει είτε όχι έχουν επίσημη θρησκεία. Η θρησκεία είναι αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ταυτότητας ενός λαού.
4. Είσαι
5. Όχι. Αλλά όπως θα πω και παρακάτω, για να μπορέσεις να απορρήψεις κάτι, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις σε βάθος. Δες το από την άλλη πλευρά το θέμα.
[quote name='Maya-chan']
Συνήθως το βιβλίο σου έχει μόνο τα αδιάσειστα στοιχεία και σου παρουσιάζει τις διάφορες απόψεις από ιστορικές πηγές που εκφράζουν αυτόν που τις έγραψε και όχι το συγγραφέα του βιβλίου.[/quote]
Η ιστορία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι στρατευμένη. Έχει κάποιο σκοπό δηλαδή. Ο σκοπός μπορεί να είναι από το να παρουσιάσει μια ανύπαρκτη εθνική συνέχεια μέχρι το να αμφισβητήσει την ιστορία άλλων λαών. Την ιστορία την γράφουν οι νικητές ή οι εθνικοί ιστορικοί κάθε κράτους, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής. Συνήθως ιστορία (με τη μορφή που τη διδασκόμαστε) δεν είναι η παραβολή κάποιου γεγονότος, αλλά η ερμηνεία που δίνει ο εκάστοτε συγγραφέας.
[quote name='Maya-chan']Και μετά γκρινιάζουν για τα χάλια του εκπαιδευτικού συστήματος.
Πάντος, στα Θρησκευτικά και στους χειρότερους μαθητές βάζουν 18, άντε 17.

[/quote]
Στα δικά μου χρόνια, το κυνήγι βαθμών σε γυμνάσιο και λύκειο ήταν το πιο ανούσιο πράγμα που μπορούσε να κάνει κάποιος. Αργότερα κατάλαβα ότι σημασία έχουν οι ουσιαστικές γνώσεις που αποκτάς, όχι ο βαθμός που παίρνεις. Φυσικά για τις πανελλήνιες μετρούσαν τότε μόνο τα 4 μαθήματα που δίναμε.
[quote name='Mr Ayu-Mania']
Και αμα ειστε αγορια, ενα ταξιδι στο Αγιο Ορος ειναι must.
BTW, οσοι παιρνουν απαλλαγη απο τα θρησκευτικα, δεν νομιζετε οτι θα επρεπε να παιρνουν απαλλαγη και απο τις θρησκευτικες αργιες και να πηγαινουν στο σχολειο να κανουν φυσικη η μαθηματικα?

[/quote]
Δεν θυμάμαι αν σου απάντησα στο ανάλογο θρεντ, αλλά νομίζω και γω ότι αξίζει μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Εκεί υπάρχουν φυλαγμένοι θησαυροί γνώσεις (αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα) που γλύτωσαν τις καταστροφές. Επιπλέον έχω την εντύπωση ότι εκεί οι μοναχοί είναι περισσότερο ανοικτόμυαλοι. Όσο για το δεύτερο που λες, οι αργείες είναι επίσημες, και ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από την θρησκεία τους.
[quote name='zade']Δεν παρεξηγούμαι αλλά κάτι τέτοιοι τύποι στο δημοτικό με ρώταγαν :από την Ελλάδα είσαι ;
[/quote]
[quote name='ichigo13']Φαντάζομαι ένα παιδάκι σ'αυτό το σχολείο να είναι μουσουλμάνος(διόλου απίθανο)
το πως θα νιώθει!Από άλλον πλανήτη![/quote]
Νομίζω ότι στις μέρες μας, έχουμε γίνει περισσότερο δεκτικοί στη διαφορετικότητα. Στα σχολεία πλέον υπάρχουν μαθητές από διάφορες εθνικότητες, με αποτέλεσμα να μην κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση αν κάποιος είναι άθεος ή αλλόθρησκος (δεν το λέω με αρνητική έννοια)
[quote name='_Sophia!!!_'][ξενέρωτο-private-school-mode on]
Εμείς έχουμε εκκλησία μέσα στο σχολείο!

[/ξενέρωτο-private-school-mode off][/quote]
Παλίοτερα είχαν σχολείο μέσα στην εκκλησία (αυτό θα το αναιρέσω αργότερα)
[quote name='Rushifazu Airu']
[quote name='samurai_pizza_dora']Πωπω sorry για το off topic, αλλα τι μου θυμισες τώρα somnium! Το κατηχητικο...

Ηταν απο τις πιο τραυματικες εμπειριες της ζωης μου...
[/quote]
Και γω πήγαινα κατηχητικό, αλλά είχε πλάκα. Επειδή ήμασταν μικρά, μας έλεγε ιστοριούλες σαν παραβολές, παίζαμε παιχνίδια, κάναμε γιορτές κλπ. Ίσως να είχα τύχει στον κατάλληλο άνθρωπο για αυτή τη θέση. Δεν ήταν παπάς, αυτό μπορεί να έκανε τη διαφορά. Αν και παπάδες έχει τύχει να συναντήσω που είναι αρκετά προοδευτικοί. Ιδίως όταν είναι νέοι σε ηλικία.
[quote name='Mr Ayu-Mania']Συμφωνω οτι πρεπει τα Θρησκευτικα να αναβαθμιστουν για τον απλουστατο λογο οτι με τα βιβλια και τους καθηγητες που εχουμε σημερα, κανουν τα παιδια να αντιπαθουν τον χριστιανισμο.
[/quote]
Μια αναβάθμιση τουλάχιστον είναι απαραίτητη, κυρίως από την πλευρά των διαδασκόντων.
[quote name='Sponis']
όπου θρησκεία βάλτε και ομάδα/κόμμα/παράταξη και έχουμε την εικόνα γιατί δε θα πάμε μπροστά ποτέ και θα μείνουμε να λέμε για τον πολιτισμό μας και το χρυσό αιώνα του Περικλή...[/quote]
Ο Sponis μίλησε! Δεν θα μπορούσα να συμφωνίσω περισσότερο.
[quote name='Darkchilde']
Η θρησκειολογία θα πρέπει να περιέχει όλες τις θρησκείες και θα μιλάει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας και τις ιδέες του αγνωστικισμού και της αθεϊας.
[/quote]
Και ποιος θα διδάσκει την θρησκειολογία; Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναβαθμιστεί η ελληνική παιδία γενικότερα, πράγμα που έχει να συμβεί από το 1830 να πω; Πρέπει να ιδρυθεί τμήμα θρησκειολογίας (δεν νομίζω να υπάρχει στην Ελλάδα) και οι απόφοιτοι του να αναλάβουν το έργο της διδασκαλίας. Απόφοιτοι θεολογικής και φιλοσοφίας νομίζω ότι δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν.
Και κάτι ακόμα. Όταν λες όλες τις θρησκείες, τι εννοείς όλες; Τι κύριες (π.χ. παγανισμό, δωδεκάθεϊσμο, χριστιανισμό, σιντοϊσμό, προτεσταντισμό, βουδισμό κλπ) ή όλες συνολικά τις θρησκείες όλων των λαών της γης. Ξέρω ότι ακούγομαι παράλογος αυτή τη στιγμή, αλλά κάποιες φυλές ινδιάνων έχουν πολύ ενδιαφέροντες θρύλους για τη δημιουργία του κόσμου. Γιατί να μην διαδαχθούν και αυτές. Δεν ξέρω τι γίνεται με τη θρησκειολογία αλλού στο κόσμο. Αν έχεις κάποια εικόνα, και δεν σου κάνει κόπο, ενημέρωσε μας (δεν το λέω ειρωνικά, το εννοώ)
[quote name='Darkchilde']Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και πρέπει να αποφεύγονται προπαγάνδες, ιδίως θρησκευτικές/πολιτικές προπαγάνδες. [/quote]
Truth, αλλά δυστηχώς στην Ελλάδα μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
[quote name='Darkchilde']Και ποιος σου είπε ότι οι θρησκείες προωθούν την δημοκρατία και την ελευθερία;
Παράδειγμα είναι η θεωρία της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής, η οποία πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Πάρα πολλοί χριστιανοί δεν θέλουν καν να την ακούσουν επειδή αντιβαίνει στον χριστιανισμό. Και όχι μόνο χριστιανοί αλλά πολλές θρησκείες δεν αποδέχονται την θεωρία αυτή. Επειδή αντιβαίνει στον χριστιανισμό και στην θεωρία του δημιουργισμού (δηλαδή ότι έγιναν όλα σύμφωνα με την Βίβλο ότι η γη και όλα φτιάχτηκαν κατά μαγικό τρόπο από τον Θεό κάπου 6000 χρόνια πριν...)
Και φυσικά από αυτό έχει ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ πορωμένων θρησκευτικών παρατάξεων και επιστημόνων.
[/quote]
Η θεωρία της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής, τουλάχιστον όπως την είχε διατυπώσει ο Δαρβίνος, έχει ανατραπεί από νεότερος επιστημονικές θεωρείες. Συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να θυμιθώ που το έχω διαβάσει ή τα επιχειρήματα που χρησημοποιούσαν, πάντως η επιστήμη αυτή είναι σχετικά νέα, και συνεχώς γίνονται καινούριες ανακαλύψεις που ανατρέπου κάποια δεδομένα.
Για το δεύτερο, κρίνω σκόπιμο να παραθέσω την απάντηση ενός "τύπου", στη συζήτηση που είχαμε περί εξέλιξης και προέλευσης του σύμπαντος. Του εξηγήσαμε για το big bank και όλα αυτά και γυρίζει και μας κάνει: "Βλακεία μου φαίνεται αυτό που λέτε, αφού ο Θεός έφτιαξε τη γη". Ναι υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, αλλά ελπίζω να είναι λίγες. Πιστεύω πως η θρησκεία έχει πλέον αρχήσει να κάνει ανοίγματα στην επιστήμη, και να αποδέχεται τις απόψεις της. Με δειλά βήματα, αλλά ανοίγεται. Θα δώσω παράδειγμα πιο κάτω
[quote name='Matsu']
Για να μη σχολιασω το γεγονος οτι δεν υπαρχει πουθενα νεκροταφειο για μη Χριστιανους Ορθοδοξους...δλδ, ή θα πρεπει να εισαι βαφτισμενος, ή να σε αφησουν αταφο..αυτο κι αν ειναι ανω ποταμων..
[/quote]
Όταν κάποιος έχει πεθάνει πια, φαντάζομαι ότι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολεί είναι το που θα θάψουν το σώμα του.

[quote name='Ptomahawk']Χμ, γίνεται ένα λάθος εδώ πέρα. Όταν στην Βίβλο λέει ότι ο Θεός χρειάστηκε 7 μέρες να φτιάξει τον κόσμο θα μπορούσε να συμβολίζει 7 μεγάλες χρονικές περιόδους εξέλιξης. Και λέει ότι ο άνθρωπος φτιάχτηκε προς το τέλος, που αν κάποιος κάνει αντιπαραβολή στις γνώσεις τις ανθρωπολογίας, ο άνθρωπος δεν έχει και πολλά χρόνια που εμφανίστηκε στη γη(σε σχέση με την ηλικία της πάντα).
Επιπλέον, σωστό είναι να απορρίπτουμε μία θρησκεία αφού τη γνωρίζουμε καλά. Οι απόψεις ότι η γη φτιάχτηκε πριν 6000 χρόνια είναι απόψεις εκκλησιών προτεσταντικών δογμάτων στην αμερική, η οποία δημιουργήθηκε από πουριτανούς.
Και μιας και μιλήσαμε για την θεωρία της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής, ας την εφαρμόσουμε και στον σύγχρονο κόσμο. [/quote]
Αν εξετάσει κάποιος τη θεωρία της εξέλιξης παράλληλα με την θρησκευτική αφήγηση, θα δει ότι δεν απέχουν πολύ.
Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα και έγινε το big bank
Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα και ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν
Έγινε φως από τη συγκέντρωση αερίων και στοιχείων σε αστέρια (ήλιου)
Και ο Θεός είπε να γίνει φως
Πρώτα εμφανήστικε η ζωή στη θάλασσα, ως βακτήρια κπλ
Και ο Θεός γέμισε τη θάλασσα με ζωή
Ύστερα η ζωή βγήκε στην ξηρά (αμφίβια) και στον ουρανό (πτερόσαυροι)
Και ο Θεός γέμισε τη γη με ζωά και τον ουρανό με πουλία
Στο τέλος εμφανίστηκε και ο άνθρωπος
Και ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο.
Η θεωρία της εξέλιξης προϋποθέτει κάποιες εκατοντάδες ή και χιλίαδες χρόνια. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε μια μόνο γενία.
[quote name='Mr Ayu-Mania']Η συγκεκριμενη θεωρια ειναι απλα μια θεωρια. Δεν εχει καμμια κριτικη αποδειξη. [/quote]
Είναι μια θεωρία που χρησημοποιεί αρχές άλλων επιστημών (φυσική, χημεία, βιολογία, παλαιοντολογία, γεωλογία κλπ) για να δείξει κάποια πράγματα. Καθώς έχει μόλις 150 χρόνια ζωής, φυσικό είναι νεώτερες ανακαλήψεις να αναιρούν τα παλαιότερα δεδομένα. Αυτό γίνεται με όλες τος επιστήμες.
[quote name='Darkchilde']
Να μαθαίνανε τα παιδιά να σκέφτονται και όχι να παπαγαλίζουν...[/quote]
Και πάλι δεν θα μπορούσα να συμφωνίσω περισσότερο.
[quote name='laraska1']γιατι να μην διδασκεται αυτη ως αντικειμενικη αληθεια ?
Ειναι αναλογα το τι πιστευει καποιος .[/quote]
Η μόνη αντικειμενική αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενική αλήθεια (ναι, ξέρω, αυτή η πρόταση αυτοαναιρήται)
[quote name='himawarinosekai']
1) Υπάρχει η ευρέως αποδεκτή θεωρία ότι ο Χριστιανισμός ξεκίνησε απ' τους Εβραίους γιατί αυτοί ήδη πίστευαν σε 1 Θεό, σε αντίθεση με τους περισσότερους λαούς που είχαν πολυθεΐσμό. Εκεί το έδαφος ήταν έυφορο για μια τέτοια καινοτομία.
2) Υπάρχει και η κλασική ιστορία του χριστιανού που πήγε σ' ένα βουδιστικό μοναστήρι για να διδαχθεί το βουδισμό. Ο ιερέας τον ρώτησε αν γνωρίζει καλά τη φιλοσοφία της χριστιανικής θρησκείας, και αυτός απάντησε όχι. Τότε ο ιερέας τον έστειλε πίσω στη χώρα του, να μελετησει πρώτα τη δική του θρησκεία και αν δεν ικανοποιηθεί να επιστρέψει. [/quote]
1.Από το Ιουδαϊσμό ξεκίνησαν και οι δυο θρησκείες. Λένε μάλιστα ότι ο Ιεχωβά πήγε κάποτε τους άλλους 2 Θεούς στα δικαστήρια, και επιπλέον ότι κέρδισε τη δίκη, επειδή είχε τους μάρτυρες (Αρκάς)
2. Υπάρχει μια πολύ ωραία ιστορία σχετικά με αυτό, αλλά τούτο το ποστ είναι ήδη τεράστιο.
[quote name='zade'] 1.αντικειμενικά,ακλόνητα επιχειρήματα και τεκμήρια προκειμένου να δώσουμε λογική βάση στους ισχυρισμούς μας . 2. Κι όμως κάποιοι εξακολουθούν δογματικά και μονόφθαλμα να εμμένουν στην άποψη τους .
[/quote]
Καταλαβαίνει ότι το 1. και το 2. είναι ιδίου περιεχομένου, έτσι δεν είναι; Ένα αντικειμενικό, ακλόνητο επιχείρημα, κάποιος θα μπορούσε να το αποκαλέσει δογματικό.
[quote name='zade']
Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Χίτλερ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ήταν από την πλειοψηφία. Γνωρίζουμε την ορθότητα των όσων υποστήριζε.
[/quote]
Για κάποιους αυτα που υποστήριζε ήταν ορθά. Δεν υπάρχει αντικειμενική άποψη. Υπάρχει ευραίως αποδεκτή άποψη, αλλά όχι αντικειμενική. Από την πλευρά του Χίτλερ και των οπαδών του, οι πράξεις ήταν δικαιολογημένες.
[quote name='_Sophia!!!_']Έδωσα το έναυσμα για δημιουργία topic χωρίς να το ξέρω!

[/quote]
Εμ βέβαια, αφού πάντα έτσι κάνεις. Μας αναστατώνεις πρώτα καλά καλά, και μετά κάνεις την πάπια (όχι τον Phantom).
[quote name='Matsu']
το προβλημα ειναι οτι η εξουσια ειναι στα χερια κολλημενων μυαλων, και δεν βλεπουν οτι τα κακα ειναι κακα.
[/quote]
Δεν θα μπορούσα να συμφωνίσω περισσότερο
[quote name='himawarinosekai']@Darkchilde
Πρώτα δεν θεσπίστηκε η ανεξιθρησκεία με το Σύνταγμα; O_o Μην ξεχνάς ότι πριν απ' αυτό υπήρχε μόνο το κρυφό σχολειό...
Απλώς σκάβουν τον λάκκο τους έτσι οι υπεύθυνοι, γιατί τα παιδιά καταλήγουν να τελειώνουν το σχολείο και να σιχαίνονται την εκκλησία και να την συγχέουν με το χριστιανισμό. Και να φανταστείς ότι ο Χριστός διακύρησσε την ελευθερία βούλησης....
[/quote]
Το κρφό σχολείο είναι και λίγο μύθος, καθώς σχολεία λειτουργούσαν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τώρα το τι διδάσκονταν εκεί, αυτό είναι άλλο θέμα. Στα υπόλοιπα συμφωνώ μαζί σου.
[quote name='zade']
Ενα από τα "κατορθώματα " του νέου αρχιεπεισκόπου ήταν ότι όταν είχε διοριστεί μητροπολίτης Θηβών κατόρθωσε και έδιωξε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά από τον Ελαιώνα . Αυτό δεν είναι διωγμός αλλά έγινε για την προάσπιση των δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου έ ;
[/quote]
Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να έχει κάνει. Επειδη όμως έτυχε και είδαμε τη δράση του από κοντά στα πλαίσια κάποιου σεμιναρίου (15 μέρες), είναι από τους ιερείς εκείνους που προαγούν την επιστήμη, και δέχονται να χρηματοδωτήσουν μέσω της μητροπόλεως τους, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ακόμα και για ίδρυση κάποιου παν/μιου στην περιοχή μιλούσε. Το σεμινάριο ήταν για διεθνείς σχέσεις και περιβάλλον, διαπανεπιστημιακό, καμία σχέση με θεολογία.
[quote name='pershs']
1)Η θρησκεία των Ελλήνων δεν ήταν το δωδεκάθεο?
2) Ayu θυμησέ μου λίγο το όνομα του Γ87965^&456 Π^$^%& γέννημα βυζαντινού αυτοκράτωρα που διέταξε το κλείσιμο τον ελληνικών πανεπιστήμιων και την καταστραφή των αρχαίων κειμένων (ποιήματα ΚΤΛ) τα οποία δεν ήταν ηθικά?
3)αλήθεια στον όνομα της θρυσκείας η Εκκλησία και ο Βυζαντινός αυτοκράτωρας πόσους σφάξανε για να κονομήσουν(συγνώμη ηθελά να πώ να φέρουν πίσω τον ¨Αγιο Σταυρό από τους αλόθρησκους
4)Θυμησέμου στην 7ετία της Χούντας τα μέτρα τα όποία είχανε πάρει οι τότε καλή χριστιανοί και πατριώτες απέναντι στους αλόθρησκους της Θράκης?
[/quote]
1. Ήταν μια από τις θρησκείες, ίσως η περισσότερο διαδεδομένη, όπως σήμερα ο χριστιανισμός ίσως
2. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί, ουκ ολίγες φορές. Είναι συχνό φαινόμενο μετά την επικράτηση του χριστιανισμού. Στην αναγένηση βρίκαν τη λύση, και κάλυπταν τα επίμαχα σημεία με φύλλα. Και γω διαγωνό με τέτοιες πρακτικές. Το γυμνό μπορεί να αποτελέσει μια έκφανση της τέχνης, αρκεί (για μένα) να μην είναι χυδαίο.
3. Η πίστη είναι ο εύκολος τρόπος να προωθήσεις γενοκτονίες και πολέμους. Αρκεί να πείσεις το λαό ότι δεν πολεμάει για τον βασιλία/αυτοκράτορα, αλλά για το Θεό - πράγμα αντίθετο με τις προσταγές των περισσότερων θρησκειών.
4. Η χούντα έκανε διώξεις και εναντίων των Ελλήνων. Στους μουσουλμάνους θα κώλωνε;
[quote name='odin']
Consider yourselves warned:yellowcard:[/quote]
Νομίζω ότι το ποστ μου είναι το τελειωτικό χτύπημα, καθώς δεν έχω γράψει κάτι ουαστικό επί του θέματος. Δεν έχω πάρει θέση καν! Μόνο μην το σβύσετε, έκανα μισή μέρα μέχρι να διαβάσω και να το γράψω όλο

Και κάπου αναφέρει η Matsu κάτι για τη σημαία. Θα σας δώσω τρεία hint
Σκεφτήτε:
1. Τα χρώματα της σημαίας
2. Τα χρώματα της BMW
3. Την καταγωγή του πρώτου βασιλεία της σύγχρονης Ελλάδας
Submit, και ο Θεός βοηθός
Υ.Γ. Διαβάστε το "Η ζωή μετά" του Αρκά. Ασχολίται πολύ έξυπνα με το θέμα
Edited by Namida, 19 June 2008 - 14:01.