Ενδιαφέρον θέμα και έχω να πω αρκετά πάνω σε αυτό (no emoticons this time/time to get serious).
για μενα "εθνος" και "πατριδα" ειναι συνωνυμα. Δεν νομιζω οτι υπαρχει διαφορα.
Με αυτό διαφωνώ πέρα για πέρα.Πατρίδα είναι ο τόπος που κατοικείς και νιώθεις δικό σου.Έθνος είναι ο λαός που σε περιβάλλει και στον οποίο υποτίθεται ότι ανήκεις και εσύ.
Βασικά αυτό που κάποιοι ονομάζουνε πατρίδα - έθνος τα μισώ θανάσημα είναι ένα μαύρο χάλι (στο οποίο σίγουρα κάπου έχω βάλει και εγώ το λυθαράκι μου για να γίνει έτσι) και βελτίωση δεν βλέπω ο σταρχιδισμός του ¨Ελληνα είναι ότι χειρότερο έχει να δείξει η ανθρωπώτητα μετά τους αμερικάνους , ψυχωμαμά που σκωτώνει τα παιδιά της.
Η γενέτηρα της δημοκρατίας που στο ονομά της έχουμε κάνει τα χειρότερα
υποστοδρομικοί καραγκιόζηδες που επειδή η Ελλάδα και οι ¨Ελληνες ήαν κάποτε κα΄τι νομίζουν ότι έχουν και το δικαίωμα να καυχιώντε γι αυτό ενώ ουσιαστικά αυτή την στιγμή περνάμε έναν ακόμα σκοτεινό αιώνα. Με τον τοπικησμό(σε εθνικό επίπεδο) να μας κάνει 3 φορές χειρότερους από τους βαρβαρους 100000 χρόνια πριν ... πες μου τι ακριβώς να μου αρέσει ?
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου.
Είμαι κατά της έννοιας του έθνους-κράτος. Δε μου αρέσει να περιορίζω τον εαυτό μου και τη σκέψη μου στα όρια μιας χώρας. Λυπάμαι για τα κακά της Ελλάδας, όσο για τα κακά κάθε άλλης χώρας και εύχομαι το καλό όλων των ανθρώπων.
Αποδέχομαι την Ελληνική πολιτιστική μου ταυτότητα, αλλά δεν περιορίζομαι στα γεωγραφικά σύνορα του ελληνικού κράτους. Αισθάνομαι χαρά για τον ελληνικό πολιτισμό και αγαπώ τον ελληνικό πολιτισμό. Σέβομαι όμως και εκτιμώ τα καλά των άλλων πολιτισμών και προσπαθώ να βρω τα θετικά τους στοιχεία.
Οραματίζομαι ένα κόσμο χωρίς σύνορα, χωρίς εχθρούς και χωρίς πολέμους. Είμαι υπέρ της παγκοσμιοποίησης, αλλά κατά της παναμερικανοποίησης. Πολεμάω ότι παράγει πόλεμο, μίση και έχθρα ανάμεσα στους ανθρώπους. Δε διακρίνω ανάμεσα σε "εμείς" και "οι άλλοι".
Συμμερίζομαι την ίδια άποψη με σένα,αλλά όλοι ξέρουμε ότι έναν σωστός κόσμος είναι ένα ουτοπικό όνειρο δυστυχώς.
Συνεχίζω για τον διαχωρισμό πατρίδας-έθνους.
Ένας Έλληνας του εξωτερικού, πχ γεννημένος στην Αργεντινή ανήκει στο ελληνικό έθνος.
Ο ίδιος αυτός Έλληνας στην καταγωγή όμως θεωρεί πατρίδα του την Αργεντινή και όχι την Ελλάδα, γιατί γεννήθηκε εκεί, μεγάλωσε εκεί και έχει αναμνήσεις από εκεί.
Πολλές φορές, άνθρωποι που αποκτούν κάποιο δέσιμο(αναμνήσεις, βιώματα) με κάποιο τόπο, συχνά αναφέρουν πως νιώθουν αυτό τον τόπο σαν πατρίδα τους. Δηλαδή η πατρίδα καθορίζεται αρκετά από τι θεωρούμε εμείς ως πατρίδα μας.
Για αυτό και ο στρατός όταν σου στέλνει το χαρτί να υπηρετήσεις δεν λέει να υπηρετήσεις την χώρα σου, αλλά την πατρίδα σου, γιατί ο όρος πατρίδα για πολλούς ανθρώπους είναι πιο συναισθηματικός. Μπορεί να αδιαφορείς για το τί γίνεται στην άκρη της χώρας, οπότε και ο όρος χώρα να μην σου προξενεί κάποιο ερέθισμα, αλλά όταν γίνεται αναφορά στον όρο πατρίδα, γίνεται επίκληση (έμμεση) στις αναμνήσεις σου και σε αυτά που θεωρείς αγαπημένα.(καλώς ή κακώς εγώ πχ θα ενδιαφερθώ περισσότερο για την θεσσαλονίκη που είμαι φοιτητής και έχω αναμνήσεις παρά για την Σπάρτη που δεν έχω καμία επαφή παρά μόνο μέσα από τα βιβλία)
Να δεις εδώ πόσο δίκαιο έχεις.Και μην λες τίποτα άλλο για τον στρατό.Ποιο σκάρτος κοινωνικός θεσμός δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ.
Για παράδειγμα, στο χωριό που ζω, μια τρύπα στη μέση του πουθενά, έχω πολύ άσχημη γνώμη για τους περισσότερους συγχωριανούς μου. Όχι μόνο είναι αμόρφωτοι, όχι μόνο αναλώνονται σε χαζομάρες αντί σε ουσιαστικές ασχολίες, όχι μόνο είναι παρτάκηδες, όχι μόνο είναι κλεφτοκοτάδες… αλλά με κοροϊδεύουνε κι όλας που δεν είμαι σαν αυτούς. Που δηλαδή δεν είμαι φανατικός με το ποδόσφαιρο ή τα πολιτικά ρουσφέτια και που ασχολούμαι με «Μίκυ Μάους» και με κόμιξ κοτζάμ μαντράχαλος. Και φυσικά, όταν τους εξηγώ ότι δεν είναι για παιδιά όλα αυτά, μπαινάκης, βγαινάκης είναι όλοι τους. Πώς να δείχνεις σεβασμό προς κάτι τέτοια άτομα;
Σεβασμό μπορείς να δείχνεις.Γιατί εσύ προφανώς τους βλέπεις τι είναι και τι κάνουν και δεν θα ήθελες να είσαι σαν και αυτούς "βοηθώντας" την ενίσχυση της κατάστασης που επιβάλλουν στην κοινωνία (δηλαδή τον κλειστό τρόπο σκέψης,την ασέβεια προς τον συνάνθρωπο και τις απόψεις του και γενικά την ανωριμότητα τους).
Πάμε λοιπόν στις δικές μου απόψεις.Έχοντας γεννηθεί και ζήσει στην Γερμανία για 9 χρόνια συνολικά (και κάνοντας το λάθος να επιστρέψουμε στα 12 μου στην Ελλάδα) οι απόψεις μου διαφέρουν ραγδαία από τον μέσο Έλληνα.Αυτό δεν με βοήθησε προφανώς ποτέ στην κοινωνική μου ζωή σε αυτό τον τόπο.Οι απόψεις μου λοιπόν είναι οι ακόλουθες.Ως πατρίδα νιώθω και τις δύο χώρες,με μια κλίση προς την Γερμανία.Εδώ μιλάω καθαρά και μόνο για την γεωγραφική περιοχή και την ανάπτυξη και ομορφιά της κάθε μίας.Σαν έθνος/λαός...θα το πω βατά...ο -σύγχρονος- ελληνικός λαός με αηδιάζει .Και θα εξηγήσω γιατί σε λίγο.Όλα αυτά τα χρόνια ζω με την απορία.Πως μπορεί ο μέσος άνθρωπος να είναι τόσο μεγάλο σκουπίδι;Τι εννοώ.
Έχοντας ζήσει στην Γερμανία και δει την λογική και το ενδιαφέρον του κόσμου για τον συνάνθρωπο του και το περιβάλλον,καθώς και την "δίψα" τους για ανάπτυξη,βελτίωση αλλά και προστασία του περιβάλλοντος,όταν ήρθα εδώ έπεσα από τα σύννεφα.Με χτύπησε άσχημα όλη η κατάσταση.Ασχημιά χώρου,ελάχιστο πράσινο,ρατσισμός,αναίσθητοι άνθρωποι (για να το πω πολιτισμένα) και ότι άλλο δεν είχα δει ποτέ μου στην Γερμανία.Το κακό ήταν ότι όλα αυτά,όσο και να προσπάθησα να τα αντικρούσω,με επηρέασαν αρνητικά στον χαρακτήρα μου,με αποτέλεσμα (αν και δεν φαίνετε με τίποτα στον χαρακτήρα μου),εσωτερικά να αναβράζω με αηδία και μίσος για όλα αυτά.Ακόμα και να προσπαθείς να τα αποφύγεις αυτά έρχονται σε σένα θέλεις δεν θέλεις και δεν ξεκολλάνε από πάνω σου.
Πάμε από την αρχή.Ο χαρακτήρας μου είναι ο εξής.Σέβομαι όλους τους ανθρώπους και κανείς δεν θα πει ότι του φέρθηκα άσχημα ή τον αδίκησα με πρόθεση,γιατί δεν κάνω τέτοια.ΠΟΤΕ.Σέβομαι αυτόν τον τόπο,την ομορφιά του και την πολιτιστική κληρονομιά του που σε κάνει περίφανο.Σέβομαι κυρίως εκείνους τους ανθρώπους που προσφέρουν σε αυτή την χώρα με το έργο τους,όπως οι διάφοροι αθλητές,φιλανθρωπικοί οργανισμοί κ.τ.λ..Αυτό όμως που δεν ανέχομαι,απεχθάνομαι και μισώ (και λυπάμαι πραγματικά που αναγκάστηκα να νιώθω έτσι καθώς δεν μου αρέσει καθόλου) είναι η ανωριμότητα που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.Και δεν μιλάω για την ανωριμότητα όπως την αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία.Για τον μέσο άνθρωπο επικρατεί η άποψη ότι η ωριμότητα έρχεται με την ηλικία.Είμαι τελείως ασύμφωνος με αυτό.Αντιθέτως,η πλειοψηφία των ανθρώπων όσο μεγαλώνει γίνετε όλο και πιο ανώριμη.Από μικρό αθώο παιδί ο άνθρωπος μεγαλώνοντας αφωμειώνει όλο και πιο πολλά σκάρτα στοιχεία και χαίρετε κιόλας,γιατί "είναι μαγκιά".Μεγαλώνοντας απορρίπτει όλο και πιο πολλά στοιχεία που δεν τον ενδιαφέρουν γίνοντας όλο και πιο κλειστό/στενόμυαλος και λαμβάνοντας στάση ασέβειας απέναντι σε τομείς που έχει απορρίψει και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτούς.Μεγαλώνοντας βρίσκει όλο και περισσότερους τρόπους και τομείς για να εκμεταλλευτεί τον συνάνθρωπο του και να ευημερήσει αυτός.Και το χειρότερο,όσο περισσότερο κάνει κάτι τέτοιο,τόσο λιγότερο ένοχος νιώθει (αν ένιωσε ποτέ εξαρχής βέβαια) και στο τέλος το χέρετε κιόλας.Μεγαλώνοντας γίνετε πιο ειδικός στο ψέμα και στην υποκρισία απ'όσο ήταν σαν παιδί.Εντάσετε στην μαζικοποίηση και πάει με την κοινή γνώμη για να είναι "in" και "σωστός" στα μάτια τον άλλων που εν τέλη είναι και οι ίδιοι το ίδιο ανάποδοι με αυτόν.Νοιάζετε για το τι λένε οι άλλοι γι'αυτόν και όχι για το τι είναι σωστό.Έχει την εντύπωση ότι ωρίμασε λίγο περισσότερο απο την μια στιγμή στην άλλη όταν καπνίσει το πρώτο του τσιγάρο,όταν πιει το πρώτο του ποτό ή όταν *cencored* για πρώτη φορά.Ένα έχω να πω σε όλα αυτά.Πάτε καλά βρε!?!?Γιατί αγκαλιάζετε στην σαπίλα και το κακό;Γιατί δεν νοιάζεστε για τον συνάνθρωπο σας και τον κόσμο γενικότερα;Τι είναι πιο εύκολο;Να νοιάζεται ο καθένας για πάρτι του και να είναι μόνο αυτός για τον αυτό του ή (αν ο κόσμος ήταν όντως όριμος) να νοιάζεται πάνω απ'όλα για τον συνάνθρωπο του με αποτέλεσμα να έχει 6 δις άτομα να νιάζονται γι'αυτόν;1 ή 6 δις.Θέλει πολύ σκέψη;Αλλά μια στιγμή.Όλα αυτά που θεωρώ αυτονόητα ότι θα έπρεπε να ισχύουν έχουν κατηγοριοποιηθεί ήδη.Αποκαλούνται "φλώρικα".Γιατί βλέπετε κάτι τέτοια δεν σε κάνουν "μάγκα",που προφανώς είναι αυτό που πρέπει να είναι ο "σωστός" άνθρωπος.Όπως και να έχει, τέτοιες ουτοπίες δεν γίνονται και δεν θα γίνουν σε αυτό τον κόσμο.Γιατί ο κόσμος είναι ανώριμος και δεν το βλέπει.Τι πιο ανώριμο και παιδικό υπάρχει από το να "μαλώνουν" μεταξύ τους κράτοι και να πολεμάνε λες και είναι μικρά παιδιά;Στα δικά μου μάτια αυτό είναι η απόλυτη ανωριμότητα.Ο μέσος άνθρωπος, και κυρίως ο Έλληνας ακόμα περισσότερο, είναι αυτό το είδος ατόμου που αναφέρω πάνω.Μεσα στην σαπίλα,την αδιαφορία,τις διαμάχες και όλα μα όλα τα υπόλοιπα.Μόνο το καλό δεν βλέπω.Υπερβάλλω;Δεν νομίζω καθόλου.Υπάρχουν -ΕΥΤΥΧΩΣ- και ελάχιστες εξαιρέσεις,αλλά πάνω κάτω ο μέσος άνθρωπος δυστυχώς είναι αυτός.Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε ένας λαός,ένα έθνος,ένας πλανήτης,και αυτό λόγο αυτής της κατάστασης.Ο καθένας θέλει να είναι "πάνω απ'ολα",να το παίζει φίρμα,να εκμεταλλεύεται καταστάσεις και άτομα και γενικά να επιδείδετε σε καταστάσεις για το ποιος θα προκαλέσει πιο πολύ κακό από τον άλλο.Αντιθέτως δεν νομίζω να κρατήσουμε και πολύ ακόμα.Ιδιαίτερα τώρα που αρχίζουν οι σοβαρές κλιματικές αλλαγές, ελλείψεις καυσίμων και σύντομα επαρκής ποσότητας πόσιμου νερού και τροφής.Θα εμφανιστεί το άσχημο πρόσωπο της ανθρωπότητας για άλλη μια φορά,αλλά αυτή θα είναι και η τελευταία.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σκληρά και επικριτικά,αλλά πέστε μου,έχω άδικο;Ποιος μπορεί να πει πραγματικά ότι νοιάζεται για όλους και για όλα (και όταν λέω όλους και όλα εννοώ ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ και όχι μόνο γνωστούς και φίλους);Ποιος μπορεί να πει πραγματικά ότι δεν λέει ψέματα και δεν υποκρίνετε;Ποιος μπορεί να πει πραγματικά ότι δεν πιστεύει πως είναι ώριμος επειδή το παίζει μάγκας και κάνει όλα τα συναφή που εμπεριέχει αυτός ο τυποτένιος χαρακτηρισμός;Ποιος μπορεί να πει πραγματικά ότι δεν χλευάζει απόψεις,ιδέες και άτομα για πράγματα που απορρίπτει ο ίδιος και οπότε δεν είναι στενόμυαλος και επιδειξίας;Well,μπορεί κανείς;
Σαν χαρακτήρας πάντα είχα μια ξεκάθαρη άποψη για το τι είναι σωστό και λάθος,ότι -προφανώς- πρέπει να κάνεις πάντα το σωστό και γενικά με καταβάλει ένα τεράστιο αίσθημα δικαίου.Ποτέ δεν είμουν υποστηρικτής του "γκρι" και δεν πιστεύω ότι είναι ανάγκη να υπάρχει εφόσον μπορεί να αποφευχθεί.Όταν ακούω ανοησίες του τύπου (όχι προς εμένα,γενικά) ότι δεν είσαι όριμος,αν δεν αποδχτείς το γκρι -επειδή ο κόσμος δεν δουλεύει έτσι-,δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω με την αθλιότητα της κατάστασης.Γιατί δεν δουλεύει ο κόσμος έτσι;Γιατί αποδέχεσε το γκρι!Και οπότε η έλλειψη ωριμότητας είναι αυτό ακριβώς το γεγονός,γιατί ο άνθρωπος δεν κατανοεί ότι ευθύνεται για την αθλιότητα του.
Η ωριμότητα είναι κάτι που αποκτά κανείς με τον τρόπο σκέψης και τον χαρακτήρα του και όχι με τα λόγια και την εξωτερική συμπεριφορά και προβολή του.Για μένα ένας 14χρονος μπορεί να είναι πιο ώριμος και από έναν 80άρη ανάλογα με τον τρόπο σκέψης του.Δεν έχει σημασία το πάθος που τον διακρίνει για τα ενδιαφέροντα του και αν έχει γελοία/αστεία συμπεριφορά στα μάτια των άλλων.Αν το μυαλό και η ψυχή του είναι στην σωστή θέση είναι πιο ώριμος από όσο θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος "σοβαρός/ώριμος".
Όπως είπα θεωρώ τον στρατό την απολυτότητα της ανωριμότητας.Εκεί μέσα υπάρχουν όλα όσα ανέφερα πιο πάνω και με αηδιάζουν.Όλα μα όλα.Και από την στιγμή που μια χώρα και η πλειοψηφία των πολιτών της το αποδέχεται και το θεωρεί κάτι καλό κιόλας,αυτό δείχνει τον χαρακτήρα του λαού και το πόσο "ώριμος" είναι ψυχολογικά.Μετά τι αλλαγές να περιμένει κανείς;Όταν πάψουν να υπάρχουν οι στρατοί τότε μόνο θα μπορεί να πει κανείς ότι η ανθρωπότητα ωρίμασε λίγο και να έχει ελπίδες για ένα καλύτερο κόσμο.Αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ.Το ίδιο και με την πολιτική.Τι νόημα έχει κάθε 4 χρόνια ψηφίζει ο λαός ποιος θα τρώει πιο πολλά χρήματα για τα επόμενα 4 χρόνια και τίποτα άλλο;Άλλαξε κάτι όλο αυτόν τον καιρό;Όχι φυσικά.Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας.Σταματήστε να ασχολείστε με "αριστερά & δεξιά" και δώστε αυτό που τους αξίζει.Λευκό.
Βοηθείστε τον συνάνθρωπο σας και αφήστε τους άλλους να παίζουν το θέατρο τους και να ζούνε μια ζωή με μάσκες.Νοιαστείτε για τον κόσμο.Και όχι μόνο "για την χώρα μου" ή πιο απλά την πάρτι μου για να το πούμε όπως έχει.
Για να μην ειδωθούν όλα αυτά ως μια επίθεση προς διάφορα άτομα που θα αναγνωρίσουν διάφορα από στοιχεία που αναγράφω πιο πάνω, στο άτομο τους,τον χαρακτήρα τους και την ζωή τους,θέλω να τονίσω ότι επίτηδες τα έγραψα έτσι βατά και χύμα για να το συνειδητοποιήσουν και ίσως να βελτιωθούν στην ζωή τους.Αν νιώθουν προσβλημένα τα εν λόγο άτομα αυτό είναι καλό,γιατί αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζουν ότι αυτά τα στοιχεία πάνω τους είναι λάθος από μόνοι τους και υπάρχει η πρόθεση να τα αλλάξουν.Για όποιον θέλει να με βρίσει επειδή θέλει να ξεφύγει από την πραγματικότητα και δεν έχει μάθει να εκφράζετε ώριμα και πολιτισμένα,ας το κάνει ελεύθερα.Δεν θα κερδίσει κανείς τίποτα και σίγουρα δεν θα με ενοχλήσει καθόλου,καθώς δεν αχολούμε με τέτοιες ανωριμότητες.