Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

D&D world


  • Please log in to reply
331 replies to this topic

#316 Ptomahawk

Ptomahawk

    Σενιορ Ρεσερτσερ στα ΒeeTas

  • Members
  • 700 posts

Posted 28 November 2011 - 17:32

Θα συμφωνήσω ως προς ότι η 4th edition σκοτώνει την φαντασία περιορίζοντας τη δημιουργική σκέψη των παικτών. Στην 4 ο χαρακτήρας σου δημιουργείται για να χωρέσει σε καλούπι των κανόνων. Σε παλαιότερες και δη στην 2 ο χαρακτήρας φτιάχνεται ώστε να είναι συμβατός με τους κανόνες αλλά να μην μπαίνει σε καλούπι.

Από την άλλη έχω αλλάξει πολλούς παίκτες κατά καιρούς τόσο στο μεγάλο campaign που παίζω από το 2008 όσο και σε short campaigns των 3-4 sessions.

Ακόμα και οι έμπειροι παίκτες έχουν έναν χαρακτήρα ως άνθρωποι, που πολλές φορές μπαίνει στον paper χαρακτήρα τους. Το πώς τον φαντάζονται και το τί είδος "ανθρώπου" θα είναι, συνήθως αποτυπώνεται τελείως διαφορετικά από αυτό που σου περιγράφουν στην αρχή.

Αυτό που έχω βρει, είναι γενικά ότι στην αρχή του campaign ή κάποιου κεφαλαίου του, πρέπει να τρώω minimum μια ώρα όπου θα τους εξηγώ το setting και διάφορες κοινωνικές αντιδράσεις προκειμένου να έχουν ένα μπούσουλα.

Πριν αποφασίσω να κάνω μακροσκελή εισαγωγή στο setting μου τύχαιναν παίκτες που δεν ξέραν τί "άνθρωπος" θα ήταν ο χαρακτήρας τους και καταλλήγαν να κάνουν πιο στερεοτυπικούς χαρακτήρες και από τα στερεότυπα. Χαρακτήρες που όχι δεν θα ταίριαζαν στο setting που χρησιμοποιώ εγώ αλλά δεν θα ταίριαζαν σε κανένα setting εκτός και αν το campaign διαδραματίζεται σε settings όπου η παράνοια και τα 7 θανάσημα αμαρτήματα είναι κοινά χαρακτηριστικά επί 1,000,000, του μέσου ανθρώπου.

Βέβαια μια παρατήρησή μου είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες έχουν ερμηνεύσει τα rpg ως μικρόκοσμο όπου μπορούν να κάνουν τα πάντα και ο GM βρίσκεται εκεί για να καλύπτει τις ανάγκες της νοσηρής φαντασίας τους και όχι ως ιστορίες που θα πραγματοποιηθούν και χωρίς τους χαρακτήρες τους.
Posted Image

#317 Samu

Samu

    The Measure & The Code

  • Members
  • 91 posts

Posted 28 November 2011 - 17:57

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Τυχαίνει πολλές φορές κάποιος παίχτης να μην μπορεί να αποτυπώσει σωστά τον χαρακτήρα που θέλει, ή να μην τον εκλάβω εγώ σωστά. Αλλά καθώς το παιχνίδι προχωράει μέσα από τις επιλογές του και την συμπεριφορά του βλέπεις τι ακριβώς είναι αυτό που θέλει και του βγαίνει και προσαρμοζεσαι. Υπάρχουν επίσης και βετεράνοι παίχτες, που απλά δεν τους βγαίνει να παίξουν κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα ένας παίζει μόνο lawfull good και του βγαίνει φυσικά, αλλά για οτιδήποτε άλλο, άστα.

Αυτό που έχω βρει, είναι γενικά ότι στην αρχή του campaign ή κάποιου κεφαλαίου του, πρέπει να τρώω minimum μια ώρα όπου θα τους εξηγώ το setting και διάφορες κοινωνικές αντιδράσεις προκειμένου να έχουν ένα μπούσουλα.

Πριν αποφασίσω να κάνω μακροσκελή εισαγωγή στο setting μου τύχαιναν παίκτες που δεν ξέραν τί "άνθρωπος" θα ήταν ο χαρακτήρας τους και καταλλήγαν να κάνουν πιο στερεοτυπικούς χαρακτήρες και από τα στερεότυπα. Χαρακτήρες που όχι δεν θα ταίριαζαν στο setting που χρησιμοποιώ εγώ αλλά δεν θα ταίριαζαν σε κανένα setting εκτός και αν το campaign διαδραματίζεται σε settings όπου η παράνοια και τα 7 θανάσημα αμαρτήματα είναι κοινά χαρακτηριστικά επί 1,000,000, του μέσου ανθρώπου.

Είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Έχοντας ερεθίσματα που δέχονται από παράγοντες όπως τα ηλεκτρονικά rpg, είχαν μια σκαλωμένη αντίληψη για την συμπεριφορά τόσο των ανθρώπων (NPCs) και του κοινωνικού περίγυρου in game, όσο και το τι αντιπροσωπεύουν τα classes.

Posted Image
















Posted Image


#318 Yo! Master

Yo! Master

    Tiefling Compatible

  • Members
  • 538 posts

Posted 28 November 2011 - 19:11

Και εδώ ακριβώς είναι που διαψεύδεται το "inherent lack of information". Γιατί η μόνη άγνοια που έχει είναι της μεθοδολογίας που υπάρχει. Ξέρει ήδη μέσα από την λογική του ότι θα μπορεί να κάνει attack, να προσπαθήσει να μιλήσει με έναν NPC, να διανυκτερεύσει ο χαρακτήρας του σε ένα πανδοχείο. Του λείπουν μόνο το πως γίνεται αυτό (πχ D20 gia attack) και το μαθαίνει in game.


Όταν μιλούσα πως κάποιος που αρχίζει RPGs (ή οποιοδήποτε άλλο hobby) είναι by default uniformed δε μιλούσα για το για το τι γίνεται στο τραπέζι: character creation, actual gameplay, όλα τα άλλα που ανέφερες (& το άμα ξέρει τους κανόνες από ένα παιχνίδι είναι mostly orthogonal - το να τους έχει διαβάσει δεν τον κάνει περισσότερο ή λιγότερο uniformed), αλλά:

i) το πως διαφοροποιούνται στην ουσία τα διαφορετικά συστήματα
ii) το πως η διαφοροποίηση αυτήν intersects με τις προσωπικές τους προτιμήσεις
iii) το ότι το πιο πιθανό δε ξέρει καν ακόμη ποιες είναι οι προσωπικές τους προτιμήσεις του begin with

Κάποιος που αρχίζει δε ξέρει τις ειδοποιούς διαφορές μεταξύ, π.χ. D&D 3.x, D&D 4e, Castles & Crusades, Runequest, The Burning Wheel, Palladium Fantasy, Storming the Wizard's Castle, Legends of Anglerre, που in first sight όλα είναι 'D&D-esque / Tolkien-esque vanilla fantasy' αλλά εξακολουθούν να έχουν διαφορές μεταξύ τους (ορισμένες φορές, ριζικές διαφορές).

Class vs. classless, Levels vs. point-buy, διαφορετικά συστήματα μαγείας, διαφορετικά skill systems, διαφορετικά play assumptions, διαφορετικά dice resolutions, crunch heavy vs. rules-lightm, & skill-based vs. stats-focused, & άλλα πιο 'esoteric' στοιχεία: traditional vs. indie, action resolution vs. scene ή conflict resolution, soft traits vs. hard traits, authorative control, stake setting, narrativist / gamist / simulationist / emulationist / dramatist bends, etc., είναι όλα system design elements που εμφανίζονται μεταξύ διαφορετικών εκ των παραπάνω παιχνίδια. Όλα τους, & το implementation τους, είναι σημαντικά ζητήματα (γιατί system matters, αφού κάνει κατ'αναλογία shape το ίδιο το gameplay) που έχουν να κάνουν με το άμα αρέσει σε κάποιον ένα παιχνίδι ή όχι.

Και κάποιος που αρχίζει δε ξέρει ποια από τα στοιχεία αυτά έχει το κάθε ένα από τα RPGs, τι συνεπάγονται στο actual gameplay όλα αυτά, ή - και το πιο σημαντικό - ποιες από τις διαφορετικές προσεγγίσεις προτιμάει.
(το να ξέρει, που 100% δεν πρόκειται, όλη τη gaming design lingo που παρέθεσαν παραπάνω είναι άσχετο, μιας & ξέροντας / δε ξέροντας την ο ίδιος αυτά εξακολουθούν να είναι ζητήματα που κάνουν inform το κάθε RPG)

Ομολογουμένως, στην πράξη το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος δε θα έρθει ποτέ σε επαφή με κανένα από τα παραπάνω, πέρα -ίσως- των διαφορετικών εκδόσεων του D&D, & άμα κάνει stick around αυτό που θα καταλήξει να παίζει είναι η έκδοση του D&D της παρέας του / των ατόμων που μπόρεσε να βρει, οπότε informed / uniformed το ίδιο είναι.

Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει προσωπικές προτιμήσεις που δεν καλύπτονται καλύτερα από ένα ή από άλλο από αυτά τα παιχνίδια, ακόμη & αν αυτές είναι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφορετικών εκδόσεων του D&D (οι οποίες, όπως έχω ξαναπεί, μπορεί να είναι αισθητές αλλά when it comes down to it είναι ψιλοπράγματα σε σχέση με τη γκάμα των RPGs που υπάρχουν εκεί έξω, ακόμη & με τα άλλα υπερ-mainstream παιχνίδια, όπως το WoD).

(Μπορεί πολύ απλά να συμβιβάζεται να παίξει τη συγκεκριμένη έκδοση που είναι η μόνη που του δύναται - στο κάτω-κάτω το να παίζεις με τους φίλους σου είναι μεγάλο draw όποιες & να είναι οι actual προτιμήσεις σου - ή απλά δε συνέχισε το πράγμα, ένας ακόμη που κοίταξε "those RPG things", έπαιξε σε κάποιο βαθμό casually, αλλά did not stick around γιατί δε βρήκε κάτι που να τον αντιπροσωπεύει, γιατί δεν κατάφερε ποτέ να περάσει στην άλλη πλευρά του information bottleneck - ή & να πέρασε ποτέ δε βρήκε κάποιον να παίξει αυτό το πιο άλλο / πιο 'περίεργο' RPG που του γυάλισε. Και ένα τελευταίο σχόλιο είναι ότι οτιδήποτε ζητήματα για informed & educated choice αναφορικά με καινούργιους στο hobby γίνονται colored από το sheer novelty του όλο θέματος: είναι cool ότι παίζει RPGs, οι λεπτομέρειες είναι ακριβώς αυτό, λεπτομέρειες. I.e. όλα αυτά μια πορεία που συμβαίνει καθημερινά & σε τόσο κόσμο για όλα τα hobbies.)


tl;dr: Δεν αναφέρομαι στο πως κάποιος καινούργιος θα φτιάξει το χαρακτήρα του με το σύστημα με το οποίο θα έχει την intro εμπειρία του & άμα ξέρει τους βασικούς κανόνες αλλά πιο preliminary επιλογές, όπως του πιο σύστημα προτιμά & θέλει να παίξει, που θα καταλήξει σε αυτό σαν educated choice.

In other words, κανένας που μόλις αρχίζει ποτέ δεν είπε "Προτιμώ το Runequest, αντί του D&D. Και ο λόγος είναι ότι είναι classless & skill-based."

(αλλά, more or less, θα παίξει ότι του βάλει κάποιος μπροστά / έχει ακούσει / παίζουν αυτοί με τους οποίους θα παίξει)



Υ.Γ. Και άμα η ανταπάντηση είναι "but system doesn't matter!" τότε τα σχόλια για το πόσο κάνει suck η 4e είναι πολύ περίεργα, to say the least...


Αν τώρα ήθελες απλά να μου πεις ότι δεν έιναι άσκοπη συζήτηση καλός, αλλά please no sarcasm τύπου "*shrug* και *roll-eyes*", το καταλαβαίνω ότι απλά εκφράζεσαι έτσι αλλά δεν τα πολυπάω.

Και παρόλ'αυτά εξακολουθεί να μην είμαι -εγώ- αυτός που χλευάζει κάποιο σύστημα (κάτι all too common σε αυτό το thread) & κατ'επέκταση αυτούς που τους αρέσει - στους οποίος συμπεριλαμβάνονται co-forumites που κάνουν post σε αυτό το ίδιο το thread.

Spoiler: Because, apparently, basic decorum is not as cool as MOAR EDITION WARS

Edited by Yo! Master, 28 November 2011 - 20:58.

----
I'm from Greece so i can say Tzimisce with ease.

#319 Yo! Master

Yo! Master

    Tiefling Compatible

  • Members
  • 538 posts

Posted 28 November 2011 - 19:20

In any case, όλοι μας should rather play Reign, to begin with.

Ή άντε, έστω Houses of the Blooded ή The One Ring

;)
----
I'm from Greece so i can say Tzimisce with ease.

#320 Samu

Samu

    The Measure & The Code

  • Members
  • 91 posts

Posted 29 November 2011 - 00:07

Τις απαντήσεις μπορείς να τις βρεις σε προηγούμενο ποστ μου.

Ο λόγος που σου ζήτησα (και είπα please, γιατί ακριβώς στο ζήτησα και ευγενικά κιόλλας) να αποφεύγεις τέτοιου είδους σαρκασμού είναι γιατί δεν πολυσυχνάζω σε forum και μπορεί κάποιο να το πάρω στραβά ενώ δεν θα έπρεπε. Για να αποφύγω παρεξηγήσεις στο ζήτησα.
Αν τώρα εσένα η απάντηση σου είναι αυτή

Και παρόλ'αυτά εξακολουθεί να μην είμαι -εγώ- αυτός που χλευάζει κάποιο σύστημα (κάτι all too common σε αυτό το thread) & κατ'επέκταση αυτούς που τους αρέσει - στους οποίος συμπεριλαμβάνονται co-forumites που κάνουν post σε αυτό το ίδιο το thread.

Spoiler: Because, apparently, basic decorum is not as cool as MOAR EDITION WARS

τότε τι να σου πω...

Posted Image
















Posted Image


#321 Yo! Master

Yo! Master

    Tiefling Compatible

  • Members
  • 538 posts

Posted 29 November 2011 - 00:22

O λόγος που σου ζήτησα (και είπα please, γιατί ακριβώς στο ζήτησα και ευγενικά κιόλλας) να αποφεύγεις τέτοιου είδους σαρκασμού είναι γιατί δεν πολυσυχνάζω σε forum και μπορεί κάποιο να το πάρω στραβά ενώ δεν θα έπρεπε. Για να αποφύγω παρεξηγήσεις στο ζήτησα.


You know what, respect is a river that flows both ways.

Γιατί αφού η 4e (η οποιαδήποτε έκδοση ή παιχνίδι, δεν έχει σημασία) είναι "άθλια", "σκοτώνει την φαντασία περιορίζοντας τη δημιουργική σκέψη των παικτών", και όλα τα διάφορα που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς στο thread τότε αυτοί που την παίζουν & της αρέσκονται τι ακριβώς είναι? Ειλικρινή απάντηση, μη ντρεπόσαστε.

Εκτός άμα θέλεις να μου πεις ότι σχόλια του πόσο ένα παιχνίδι suxx0rz είναι ανεξάρτητα συσχετισμών προς τους fan του.

Ειρωνικό το ποιος δε θέλεις παρεξηγήσεις...

Edited by Yo! Master, 29 November 2011 - 00:27.

----
I'm from Greece so i can say Tzimisce with ease.

#322 Samu

Samu

    The Measure & The Code

  • Members
  • 91 posts

Posted 29 November 2011 - 00:46

Ειρωνικό το ποιος δε θέλεις παρεξηγήσεις...

Ναι δεν θέλω παρεξηγήσεις, αλλά εδώ σου μιλάω για μήλα και εσύ απαντάς για πορτοκάλια.

Έχω την εντύπωση ότι μιλάω με ένα άτομο 30 χρονών σωστά; Ένα άτομο που μπορεί να κρίνει και να διακρίνει την ατομική και προσωπική άποψη.

Είπα πουθενά κάτι για τα άτομα που παίζουν 4e; Δικαίωμά τους να παίζουν ό,τι θέλουν. Φυσικά και τα σχόλια για μία έκδοση δεν αφορά τα άτομα. Και αυτό που παίζω εγώ μπορεί ο οποιοσδήποτε που θα το δει να το πει μπουρδα και ηλιθιότητα. Μπορεί να με προβληματίσει αλλά θα σταματήσω να το παίζω; Όχι, γιατί εγώ αυτό γουστάρω και με εκφράζει. Αν σταματήσει να με εκφράζει τότε θα το αλλάξω.
Η ειλικρινή μου απάντηση για αυτούς που παίζουν 4e; Δεν με νοιάζει τι κάνουν. Την άποψη μου εξέφρασα για κάτι υλικό. Αν κάποιος έπρεπε να έχει πρόβλημα είναι η WoTC που την έβγαλε, όχι εσύ.

Αν θες να την στηρίξεις λοιπόν, δώσε μου να καταλάβω τι βλέπεις εσύ σε αυτήν για να το δω και εγώ. Δείξε μου ότι κάνω λάθος και αν κάτι που είπα σε ενόχλησε πες το, όχι να φτάνουμε σε επόμενη σελίδα για να βγει ότι έχεις πρόβλημα με αυτά που είπα.

Posted Image
















Posted Image


#323 Ptomahawk

Ptomahawk

    Σενιορ Ρεσερτσερ στα ΒeeTas

  • Members
  • 700 posts

Posted 29 November 2011 - 00:52

Είναι dms που βαριούνται να σκεφτούν ώστε να μπαλώσουν τα RP κενά που έχει η τέταρτη φτιάχνοντας οι ίδιοι σχετικούς κανόνες. Έτσι παίζουν με ένα σύστημα που είναι τροχοπέδη στη δημιουργική διαδικασία.
Είναι παίκτες που δεν έχουν υπομονή-διάθεση να ασχοληθούν πραγματικά σοβαρά με τον χαρακτήρα τους και λόγω της έλλειψης φαντασίας νιώθουν ικανοποιημένοι με το καλούπι που τους προσφέρει η 4.

Είχα παίκτες που προηγουμένως ανήκαν και στις 2 αυτές κατηγορίες και έχω παίξει ως παίκτης την 4η.

Όπως είπε ένας φίλος μου που μισεί το DnD και γενικά οποιοδίποτε d20, "Αν η 2η ήταν μια μέτρια έκδοση και η 3η κάτι εύπεπτο για να παίζεται σαν επιτραπέζιο, τότε η 4η είναι για να κάνουν grinding όσοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν συνδρομή στο WoW"
Posted Image

#324 Yo! Master

Yo! Master

    Tiefling Compatible

  • Members
  • 538 posts

Posted 29 November 2011 - 01:23

Είπα πουθενά κάτι για τα άτομα που παίζουν 4e; Δικαίωμά τους να παίζουν ό,τι θέλουν. Φυσικά και τα σχόλια για μία έκδοση δεν αφορά τα άτομα. Και αυτό που παίζω εγώ μπορεί ο οποιοσδήποτε που θα το δει να το πει μπουρδα και ηλιθιότητα. Μπορεί να με προβληματίσει αλλά θα σταματήσω να το παίζω; Όχι, γιατί εγώ αυτό γουστάρω και με εκφράζει. Αν σταματήσει να με εκφράζει τότε θα το αλλάξω.
Η ειλικρινή μου απάντηση για αυτούς που παίζουν 4e; Δεν με νοιάζει τι κάνουν. Την άποψη μου εξέφρασα για κάτι υλικό. Αν κάποιος έπρεπε να έχει πρόβλημα είναι η WoTC που την έβγαλε, όχι εσύ.


Huh, βρε για δες το είπε.

"Δε λέω κάτι για κανέναν. Απλώς ότι αυτά που τους αρέσουν suxx0rz. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί παρεξηγούνται. Εγώ πέρα του ότι είμαι πνεύμα καλής θέλησης δε θα είχα πρόβλημα στη θέση τους."

Αν θες να την στηρίξεις λοιπόν, δώσε μου να καταλάβω τι βλέπεις εσύ σε αυτήν για να το δω και εγώ. Δείξε μου ότι κάνω λάθος και αν κάτι που είπα σε ενόχλησε πες το, όχι να φτάνουμε σε επόμενη σελίδα για να βγει ότι έχεις πρόβλημα με αυτά που είπα.

i) Θα ήμουν πιο διατεθειμένος να κάνω μία συζήτηση για το τι μου αρέσει άμα το starting ground του άλλου party δεν ήταν "it sucks, αυταπόδεικτα'. Α shortage of discussing in good faith.

ii) Όλα τα διάφορα που έγραψα στα 2 μεγάλα μου posts είναι ανεξάρτητα με τη συζήτηση για την όποια έκδοση or whatever. Όχι obfuscation για πλαγίως να σου πω οτιδήποτε για κάτι άλλο - που δεν είναι ότι ο tec-goblin ή εγώ το κρατήσαμε κρυφό εξ αρχής.


Και by the way, δε συμμετέχει μόνο εσύ & τα όποια σχόλια δεν ήταν μόνο για σένα (παρά του πως ίσως να φάνηκε από το quoting μου).

Point in case:

Είναι dms που βαριούνται να σκεφτούν ώστε να μπαλώσουν τα RP κενά που έχει η τέταρτη φτιάχνοντας οι ίδιοι σχετικούς κανόνες. Έτσι παίζουν με ένα σύστημα που είναι τροχοπέδη στη δημιουργική διαδικασία.
Είναι παίκτες που δεν έχουν υπομονή-διάθεση να ασχοληθούν πραγματικά σοβαρά με τον χαρακτήρα τους και λόγω της έλλειψης φαντασίας νιώθουν ικανοποιημένοι με το καλούπι που τους προσφέρει η 4.


Φανερά, όχι σχόλια για άτομα.
----
I'm from Greece so i can say Tzimisce with ease.

#325 tec-goblin

tec-goblin

    Starting...

  • Members
  • 4 posts

Posted 29 November 2011 - 06:22

Αν εννοείς αυτό δεν βλέπω το λόγο που μπήκα στον κόπο να το ξαναδιαβάσω.


"πολύ ταιριαστά mechanics (στη συγκεκριμένη φάση η 4η δουλεύει ρολόι: οι χαρακτήρες δεν χρειάζονται πολλά μαγικά αντικείμενα και βαριές πανοπλίες, οι warlocks ταιριάζουν πολύ ως templars που καταστρέφουν τη φύση για να κερδίσουν δύναμη και οι primal και psionic χαρακτήρες ταιριάζουν χωρίς να σπάνε τίποτα)."

Μπορώ να κάνω μεγάλη ανάλυση για την επιλεκτική όραση εδώ πέρα αλλά βαριέμαι :sigh2:

Με τον Ptomahawk δεν πρόκειται να ασχοληθώ και πολύ. Αν προτιμάει να ξοδεύει χρόνο για να διορθώνει κανόνες και να balancάρει πράγματα αντί ας πούμε να φτιάχνει campaign wikis, να βρίσκει εικόνες για κάθε χαρακτήρα κλπ, μεγειά του με χαρά του.
Για το θέμα πάντως της δημιουργικής διαδικασίας, το πόσες επιλογές έχει σε μια non-combat κατάσταση κάποιος με τα skills που του έδινε η 3.5 (είσαι l10 βάρβαρος; σκάσε και μη μιλάς τώρα γιατί έχεις diplomacy -1) και πόσες έχει με τα skills που του δίνει η 4η (είσαι l10 βάρβαρος που θες να γίνεις αρχηγός της φυλής; μίλα τώρα με diplomacy +10)... απλά δεν συγκρίνονται.

#326 Yo! Master

Yo! Master

    Tiefling Compatible

  • Members
  • 538 posts

Posted 29 November 2011 - 09:00

Εν κατακλείδι, κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι που παίζει εξαιτίας του τι λένε random άτομα online, ούτε τέτοια με κόφτουν καθόλου προσωπικά, & when it comes down to it η άποψη μου πάντα ήταν ότι άμα ένα group περνάνε όλοι καλά more power to them & μακάρι να συνεχίζουν. :thumbup: :thumbup: There is no badwrong fun.

Αλλά:

i) Petty tribalism & "you're doing it wrong!" συμπεριφορά για το πως προτιμά κάποιος να παίζει την pretty pretty elf princess του & να σκοτώνει imaginary orcs είναι δυστυχώς όχι απλώς μόνο all too common αλλά το default mode ενός πολύ μεγάλου μέρους του hobby, δημιουργώντας ένα toxic περιβάλλον, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν & τόσοι πολύ RPGers το begin with (ειδικά στα μέρη μας).

(Δεν είναι λίγες οι φορές που το πρώτο πράμα που έχω ακούσει κάποιον να λέει όταν συναντάει κάποιον άλλον RPGer είναι "αυτό που παίζεις sucks", ακόμη & σε εντελώς καινούργια άτομα. Guess πόσο ευπρόσδεκτος νοιώθει ο οποιοσδήποτε σε τέτοιες καταστάσεις. Highlight η φορά που έτρεχα ένα one-shot στο Δρακοφοίνικα με κάτι κοπέλες που έπαιζαν πρώτη φορά και ένας τύπος ένιωσε την ιδιαίτερη ανάγκη να μας πλησιάσει, να ανακοινώσει "πόσο ******* είναι η 4e" & all that jazz, & να παρεξηγηθεί όταν του είπαμε "Dude, we don't care, go away".

Και για τις απαντήσεις του στυλ "ε, αυτό μόνο κάποιοι το κάνουν, δεν είναι πια & όλοι" & "εγώ το μόνο που είπα είναι ότι το παιχνίδι που παίζει είναι μάπα", guess what, έτσι ακριβώς γίνονται enabled τα toxic environments. To αφήνω σαν άσκηση στον αναγνώστη για το ποιοι δύνανται σε τέτοιες & άλλα enabling factors.)

&

ii) This is forum. By default είμαστε εδώ to lightheartedly chat around. Όταν κάποιος κάνει post κάτι it's a tacit approval αυτό να γίνει discussed & commented upon. Με κόφτουν / δε με κόφτουν αυτά που λέγονται αφού απομακρυνθώ από το PC (& όπως κάναμε establish είναι το latter) postάρω κάτι γιατί αντλώ κάποιο inherent entertainment value (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) από την ίδια την πράξη, αλλιώς δεν το κάνω to begin with.

Edited by Yo! Master, 29 November 2011 - 09:08.

----
I'm from Greece so i can say Tzimisce with ease.

#327 plotolp

plotolp

    Anime Freak

  • Members
  • 364 posts
  • LocationAthens

Posted 16 January 2012 - 23:31

Έγινε επίσημη ανακοίνωση για new edition! (Πολύ την λένε είδη 5th Edition:))

http://www.wizards.com/dnd/Article.aspx?x=dnd/4ll/20120109
http://www.enworld.org/index.php?page=dnd5e

#328 valadorn

valadorn

    Fantasiac

  • Members
  • 378 posts

Posted 18 January 2012 - 01:13

Έγινε επίσημη ανακοίνωση για new edition! (Πολύ την λένε είδη 5th Edition:))

http://www.wizards.com/dnd/Article.aspx?x=dnd/4ll/20120109
http://www.enworld.org/index.php?page=dnd5e


Αιντε μηπως δουμε ασπρη μερα!!!...

#329 Valeria

Valeria

    Starting...

  • Members
  • 0 posts

Posted 08 February 2012 - 16:04

Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω τα βιβλία για το DnD? Μου είπαν κάτι φίλοι να μαζευτούμε να παίξουμε, να το ξαναθυμηθούμε :D

#330 Yo! Master

Yo! Master

    Tiefling Compatible

  • Members
  • 538 posts

Posted 08 February 2012 - 16:20

Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω τα βιβλία για το DnD? Μου είπαν κάτι φίλοι να μαζευτούμε να παίξουμε, να το ξαναθυμηθούμε :D

Τι ακριβώς θέλεις?

Ποια έκδοση?

Physical copies για αγορά? Pdfs για αγορά? Pdfs για download?


In any case, το τελευταίο είναι & το πιο εύκολο: τα κλασσικά μέρη (Demonoid, PirateBay, κλπ.) σίγουρα έχουν torrents από όλες τις εκδόσεις.
----
I'm from Greece so i can say Tzimisce with ease.