Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!
Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Anime vs. Hollywood
Posted 17 March 2008 - 14:09
Βασικά αναρωτιόμουνα τελευταία... Ποιά είναι η συσχέτιση μεταξύ ανιμέ και mainstream ταινίες στον κινηματογράφο ή και σειρές για εσάς?
Υπήρχε μια περίοδος που ταινίες του Holywood δε μπορούσα να τις δω ούτε ζωγραφιστές (χαχαχα....χα... εμ ναι). Μου φαινόταν πολύ παράξενο το live action και ξενέρωνα. Μετά από 2-3 ταινίες που συνήθισα, ξαναθυμήθηκα έναν από τους λόγους που άρχισα να βλέπω ανιμέ σε πρώτη φάση... Το ότι η τεράστια πλειοψηφία τους είναι ρηχές και με αφήνανε αδιάφορο. Γενικά προβλέψιμοι χαρακτήρες και καταστάσεις (άσπρο-μαύρο, καλός-κακός), συνήθως εκνευριστικό χιούμορ, κλπ. Και εκτός των άλλων, μέσα σε 1.5 ώρα, εκ των οποίων η μισή καταναλώνεται στο να προσπαθεί η ταινία να με πείσει οτι ο πρωταγωνιστής είναι cool με την Jaguar του και με το macbook κλπ. Γενικά, δεν είναι πολλές ταινίες που να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες.
Στα ανιμέ τώρα, είναι αρκετά δύσκολο να φτιάξεις μια καλή σειρά χωρίς να αναπτύξεις χαρακτήρες. Βέβαια, κι εδώ βρίσκεις πολλές "ασπρόμαυρες" προσωπικότητες, αλλά συνήθως τουλάχιστον, ο κακός είναι πιο cool από το "ναι είμαι ο βρωμο<insert country that americans hate, συνήθως Γερμανοί και Ρώσοι> και θέλω να κατακτήσω τον πλανήτη γιατί ξύπνησα στραβά". Και σου δίνεται και το κίνητρο αλλά και ο χρόνος για να ταυτιστείς/σου αρέσει ένας χαρακτήρας. Ναι δεν λέω, ωραία η Jolie στο Gone in 60", αλλά ούτε καν θυμάμαι τι ρόλο έπαιζε στην ταινία. Την προσψπικότητα της Tohsaka Rin ή της Chidori δεν την φτάνει με την καμία, ας πούμε. Και επίσης, δεν βλέπεις συνεχώς την ίδια φάτσα, εννοώντας ότι οι διάσημοι ηθοποιοί παίζουν σε πολλές ταινίες, ψιλοσπαστικό.
Επίσης, το σενάριο στα ανιμέ συνήθως προέρχεται από manga ή visual novels και κατά συνέπεια είναι καλοδουλεμένο, και δεν έχει μόνο σκοπό το να με εντυπωσιάσει για 1.5 ώρα. Δε θέλω να συγκρίνω εξαιρετικές περιπτώσεις από κάθε πλευρά (6th sense, Fight Club, seven, etc, Death Note, Monster, Bebop etc) (γιατί καταρχήν δε θα βγει καμία άκρη), αλλά τις μέσες καταστάσεις, πχ. μια κωμωδία που νοικιάζω από το video club και τη βλέπω το σαβ/κο με την παρέα έναντι ενός ανιμέ για το οποίο διαβάζω καλά λόγια σε ένα forum. Σπανίως η ταινία θα με συναρπάσει, και ιδίως στον ίδιο βαθμό με το ανιμέ. Και για αυτές τις ταινίες που προέρχονται από βιβλία, αρκετά συχνά απλά το καταστρέφουν και ξενερώνω ποιό πολύ (πχ Lorf of the Rings, Da Vinci)
Υπάρχουν επίσης και κάποια ανιμέ που δεν έχουν αντίστοιχες ταινίες. Ακόμα και τα naruto/bleach-οηδή που βρίζω, Initial D, Eyeshield 21, Hikaru no Go κλπ, δε μπορείς να βρεις αντίστοιχα (και στα πρώτα 300 επισόδεια είναι καλα). Από την άλλη βέβαια, πολεμικές ταινίες (Full Metal Jacket, Enemy at the Gates, Band of Brothers, ...) δεν βρίσκεις σε ανιμέ. (Άσχετο, μιας και μου 'ρθε τώρα... φανταστείτε Gunslinger Girl σε Holywoodιανή έκδοση. Πολύ αμφιβάλλω αν θα ήταν κάτι διαφορετικό από στεγνοί πυροβολισμοί και bullet-time σε στυλ matrix).
Από την άλλη, και τα ανιμέ έχουν αρκετά επαναλαμβανόμενα στοιχεία. Εντάξει τα narutoειδή έφτασα να τα σιχαθώ και να τα αποφεύγω (εκτός από kenshin). Εκεί συνήθως είναι "μπάσταρδε θα σε μαμήσω", flashback, 3 επισόδεια η μάχη, κλπ. Το οποίο είναι βέβαια αντίστοιχο με τη πλειοψηφία των ταινιών δράσης. Αλλά καταντάει σπαστικό το να βλέπεις 17χρονους πρωταγωνιστές στο τελευταίο έτος στο σχολείο, να είναι απλά τόσο ηλίθιος που να μην καταλαβαίνει ότι τον γουστάρει η γκόμενα ενώ του το λέει κατάμουτρα, κλπ. Γενικά, έχω χάσει τον προηγούμενο ενθουσιασμό που είχα με τα ανιμέ από τότε που πρωτοάρχισα, αλλά εξακολουθώ να τα προτιμώ.
Έχει να κάνει με το ότι βλέπω επιλεκτικά τα "διασημότερα" ανιμέ, μιάς και σαφώς η παραγωγή στην Ιαπωνία είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν την οποία μπορώ να δω? (Fansub κλπ). Αλλά και ταινίες δε μπορώ να πω οτί δεν τις επιλέγω... οπότε δε ξέρω.
Όσο για σειρές όπως Heroes, Prisonbreak κλπ, είμαι διατεθειμένος να τις δω κάποια στιγμή, γιατί φαίνεται ότι έχουν παραπάνω από απλές ταινίες. Και από ότι ακούω γενικά, τελευταία ο κόσμος είναι πιο ενθουσιασμένος με σειρές παρά με ταινίες.
Σκέψεις?
Posted 17 March 2008 - 14:21
Προσωπικά καταναλώνω ΠΟΛΥ περισσότερα άνιμε παρά χολυγουντιανά!
Posted 17 March 2008 - 15:55
τελευταια ειμαι πιο πολυ in anime αλλα μ'αρεσουν κ οι ταινιες ισαξια,καθως κι αυτες, αναλογα με την κατηγορια,μπορουν κ να υπερτερουν σε ορισμενους τομεις εναντι των ανιμε(μερικες κωμοδιες εχουν καλυτερα αστεια,μερικες ταινιες δρασης καλυτερη δραση κτλ)
Και τα 2 ωραια ειναι για μενα
Posted 17 March 2008 - 16:06

|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||
Posted 17 March 2008 - 18:24
Posted 17 March 2008 - 18:37
And the winner is... books.
+1000
Στο θεμα μας. Για μενα και τα δυο ειναι ωραια, αν και τελευταια το Χολιγουντ αρχιζει να γινεται βαρετο με τις επαναλαμβανομενες και ανουσιες ταινιες του...
Περισσοτερο προτιμω τις κινεζικες και γιαπωνεζικες ταινιες.... Ειναι πιο αληθινες.
Posted 17 March 2008 - 18:46
βλεπω πιο πολυ ανιμε και σπανια καμια ταινια καλη , πιο καλα θεατρο παρα σινεμα . Τα ανιμε υπερισχυουν στο δραματικο στοιχειο , αλλα και στο στορι και στα μυνηματα . Επιτελους δηλαδη , τι βρισκουν στους ηθοποιυς και τους λατρευουν σε καθε εμφανιση τους ; πιστευω απλα πως μας εχουν πεισει ολους πως αξιζουν για να κερδιζουν πιο πολλα . Δυστηχως οι πιο πολλοι την εχουν πατησει να ''λατρευουν'' ενα ειδωλο στην κυριολεξια χωρις αντικρυσμα , μαλιστα θεωρω πως οι πιο πολυ ειναι αποτυχημενοι απο αυτους , απλα δειτε τη ζωη τους .
τα ανιμε ουσιατικα τα βαζω πιο πανω , οι εξαιρεσεις μετριουνται στα δαχτυλα , .
Αλλωστε τα ανιμε τα παρακολουθουμε πολλες φορες υστερα απο την πρωτη φορα και χωρις αυτα να κανουν το ντορο λογω διαφημισης , αντιθετα τις πιο πολλες πανακριβες υπερπαραγωγες , που αν δεν γινονταν θα ειχαμε σωσει τον πλανητη , οταν τις βλεπεις αναρωτιεσαι αν ηταν καλο και προσπαθεις να το αποδεχτεις ενοσω οι αλλοι το αποδεχονται για να μην ειναι ''αουτ'', μαζικη κουλτουρα λεγαμε ;
οι ταινιες πλεον δεν προσφερουν τιποτα , σαν τεχνη την ηθοποιεια μονο στα θεατρα την απολαμβανεις .
Posted 17 March 2008 - 18:46
Posted 17 March 2008 - 18:54

Posted 17 March 2008 - 19:59
Posted 17 March 2008 - 20:33
ΣωστόςAnd the winner is... books.
on topic τώρα συγκρίνεις ασύγκριτα ταινίες με σειρές, αν σύγκρινες σει΄ρες με σειρές είναι άλλο... ταινίες live action ταινίες anime άλλο...
Δεν πέρνω θέση αλλά κάνω ένα πόιντ στο ανιμε μπορείς να πετύχεις κάτι πιο εύκολα όσον αφορά ατμόσφαιρα κτλ από ότι σε μια ταινία... και εξάλου δεν υπάρχςι μόνο το χόλυγουντ ευτυχως... (δεν το παίζω υπεράνω όλοι βλέπουμε τις ¨αμερικανιές" μας όπως τις λέμε στην παρέα)

Posted 17 March 2008 - 20:36
Posted 17 March 2008 - 21:02
διαφωνο διοτι ειμαι Hollywood fun αλλα και αnime fun αλλα θα πω μια πολυ χαζη ερωτιση και πειτεμαι χαζο και τα αλλα ενα anime δειχνη 3 βασικους hero πχ λεο εμενα τον γιανη τον κωστα την μαρια μπορει να το βλεπω αυτο το anime γιατη εχι εναν κακο πχ των νικο και αυτος ο νικος ειναι κακος και πολι δυνατος και ολι μας 8ελουμε ποτε να μην χασει ελα πως μια μερα μπενι στον δρομω του νικου ο καλος κωστα (ο κωστας ειναι αδιναμος του κερατα )και αρχιζει ο το ξυλω που αυτο το ξυλω κραταει 34 episode και στα 34 θα δειχνη ο νικος να λιονει τον κωστα στεις μπουνιες να τον εχει κανει ενα με το χωμα και ξαφνικα ερχεται θαυμα σκαει μυτι μαρια του λει μην χασεις σε αγαπω και τσαπ ο κωστας σκαει 2 μπουνιες και νικος ειναι νεκρος περιμενα 34 episode για να δω τον κακο που πιγενα να πεθαινη με 2 μπουνιες γιατη να μιν το εβλεπα την εξελιχη σε 2 ωρες αντι σε 34 episode ?????
No offense, αλλά πιστεύω το νήμα άξιζε μόνο και μόνο για αυτό το ποστ
Δεν πιστεύω ότι συγκρίνω και τόσο ανόμοια πράγματα. Και άμα βάλω κάτω ταινίες όπως Ghost in the Shell (την πρώτη), How's Moving Castle, 5cm/sec και OVAs κλπ, άνετα συναγωνίζονται (τις οποίες βλέπουν αρκετά άνετα και άτομα που δεν ασχολούνται με ανιμέ). Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των μεν είναι ταινίες και των δε σειρές. Λίγες αμερικάνικες σειρές μου κινουν το ενδιαφέρον, και κυρίως πρόσφατες.
Πέρα από αυτό όμως, σκοπός μου ήτανε η σύγκριση της διασκέδασης που παίρνω, και όχι ποιό είναι καλύτερο, καθώς είναι καθαρά υποκειμενικό κάτι τέτοιο. Το ότι είναι σειρές έναντυ ταινιών ίσως είναι και ένας από τους λόγους που τα κάνουν ενδιαφέροντα. Δεν διαφωνώ με αυτό που λες, Vash, αλλά το αποτέλεσμα σκέφτομαι... Σύγκρινε 5 ταινίες με μια σειρά ξέρω γω.
Btw, Visual Novels > Books?
Posted 18 March 2008 - 00:53
Posted 18 March 2008 - 01:33
η συζητηση anime vs. Holywood ειναι πολυ μονομερης:df13952b:. Ειναι σαν να λεμε shounen anime vs. Κινηματογραφος. Αν θελετε και την αποψη μου, το Hollywood ειναι αυτο που δεν πρεπει να δεις απο cine, με ελαχιστες εξαιρεσεις. Αν συγκρινουμε παντως τα μεγαλα anime studios με τα μεγαλα h/wood studios, οι Αμερικανοι πραγματικα δεν εχουν να πουν τιποτα στο συνολο...