Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Walt Disney


  • Please log in to reply
225 replies to this topic

#181 filmmusic

filmmusic

    Starting...

  • Members
  • 439 posts
  • LocationAthens

Posted 10 October 2013 - 17:15

Μιας και μιλάτε για Disney, ας βάλω το top 10 μου! (έτσι μου'ρθε :hehehe: )

 

1. Πεντάμορφη και το Τέρας

2. Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι

3. Φαντασία

4. Πινόκιο

5. Μπάμπι

6. Ο Βασιλιά των Λιονταριών

7. Αλαντίν

8. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

9. Η Παναγία των Παρισίων

10. Σταχτοπούτα

 

Η Ωραία Κοιμωμένη αν και αρέσει σε πολλούς, δεν ξέρω, κάτι δε μου καθόταν καλά.

Έκανε μια μεγάλη κοιλιά μου φαίνεται στο πρώτο μέρος..

Βέβαια και αυτή θα ήταν μέσα στια 20 πρώτες και όχι στις χειρότερες.

 

η Disney για μένα έχει πάρει την κάτω βόλτα!

Τώρα θα συγκριθούν το Τangled και το επερχόμενο Frozen όπως βλέπω, με τα παραπάνω αριστουργήματα;

Αυτά είναι της πλάκας τώρα για τα παιδάκια των multiplex. Καμία καλλιτεχνική αξία!


Edited by filmmusic, 10 October 2013 - 17:17.

Παρακαλώ να είστε λίγο πιο ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ όταν μιλάτε με αγνώστους στο internet.

#182 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 10 October 2013 - 17:43

Τangled ε; ποιος θα το περιμενε. πορδη σε ταινια Ντισνευ!

 

δεν ξερω, μετα την Lion King, δεν μου εκατσε καμια μεταγενεστερη ταινια. Ισως η Ποκαχοντας να συγκαταλεγεται στις καλες ταινιες.

Η τελευταια ταινια, η Πριγκηπισσα και ο Βατραχος, σκετη απαγοητευση

 

 

 

διαφωνω για το aladdin πολυ ωραια και ειδικα η αγγλικη εκδοση εκδοση με robin williams απο τις αγαπημενες μου. Ισως φταιει οταν το ειχα δει μικρος σε βιντεοκασσετα το λατρεψα XD.

 

Eπισης απιστευτη ταινια ειναι και το Beauty and the beast.

 

 

ωραια ταινια ο Αλαντιν, απλα θα προτιμουσα να ειχε καλυτερους χαρακτηρες, περαν του R.Williams. Ο Αμπου , ο Ιαγος και το μαγικο χαλι καλυτεροι απο τον Τζαφαρ και τη Τζασμιν φανηκαν....

 

καποιες αλλες ταινιες:

 

Sleeping Beauty: αν και την ειχα δει, την ειχα ξεχασει τελειως, εκτος απο την τελευταια σκηνη με το δρακο. παρα πολυ καλη ταινια, αλλα δυστηχως η Aurora ειναι ισως η πιο αδυναμη γυναικεια παρουσια της Ντισνευ. αντιθετα εδω, πρωταγωνιστης ειναι ο πριγκηπας, η κακια μαγισσα (ισως η κορυφαια "κακια μαγισσα" ολων) και οι 3 νεραιδες. κλασσικες οι σκηνες που τρυπιεται η Ωραια απο τον αργαλειο αλλα και η φυγη και μονομαχια του πριγκηπα με τη μαγισσα. το στυλ ειναι μοναδικο

 

Cinderella: βαρετη ταινια με εξαιρεση καποιες αστειες σκηνες με τη γατα και τα ποντικια, αλλα και τη μεταμορφωση απο τη νεραιδα. η πρωταγωνιστρια, αν και καλυτερη της Ωραιας, δυστηχως και εδω ειναι εκνευριστικη και νιωθεις πως καλα κανουν και τη βασανιζουν η μητρια και οι κορες της.

 

The Lady and the Tramp:  αν δεν ηταν το τελος, θα μιλουσα για ταινια αριστουργημα. το να κρινεις την υψηλη κοινωνια, αλλα να δεχεσαι να μεινεις μαζι τους, παει κοντρα σε οσα ελεγε ο Αλητης. κατα τα αλλα, ιδιως η αρχη αλλα και η σκηνη με τα μακαρονια, μενουν αξεχαστες.επισης συμπαθω τα κοκερακια αρκετα, γαματα σκυλια....

 

Basil the Great Mouse Detective: ισως η πιο υποτιμημενη ταινια της Ντισνευ, μιας και εκεινη τη χρονια προβληθηκε το πολυ ανωτερο "An American Tail". Ωστοσο η ταινια δεν ειναι τελειως για τα μπαζα. Βεβαια απο animation δεν μοιαζει καθολου για ταινια Ντισνευ, παρα για φθηνη τηλεοπτικη παραγωγη. Με εξαιρεση την τελευταια σκηνη στο ρολοι, οπου χρησιμοποιουν εξολοκληρου CGI και ειναι αρκετα καλα σκηνοθετημενη.Μετα την αποτυχια της Black Cauldron , αυτη η ταινια βοηθησε το στουντιο να επανελθει στα ποδια του.



#183 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 06 November 2013 - 19:14

Mickey Mouse in Vietnam is a 16mm underground short movie. The director was Lee Savage, the producer and head designer was Milton Glaser. It features the Disney character Mickey Mouse being shipped to Vietnam during the war. Moments after arriving, he is shot dead. It was produced independently in 1969 and has a total running time of one minute.

There is no sound accompanied with this video and there never has been.

 

Youtube Video



#184 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

    名前のない怪物

  • Review Team
  • 2,153 posts

Posted 21 November 2013 - 02:46

Πω πω καημένα παιδάκια τι τραβήξατε στις πρώτε 5 σελίδες με τους disney fanatics... Κάθε θρεντ έχει και τη δική του ιστορία :P

 

Είμαι κι εγώ από αυτούς τους βλάσφημους που μου αρέσουν τα anime και τα του Disney. Καλώς ή κακώς όλοι μεγαλώσαμε λίγο-πολύ με τα παραμύθια των αδερφών Grimm ή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν etc. Τώρα με την εξέλιξη της έβδομης τέχνης, κειμίλια των παιδικών χρόνων  αποτυπώθηκαν σε παλιότερες εποχές του 20ού και να συνεχίζουν να αποτυπώνονται με το πέρασα του χρόνου.

 

Πολλοί κατακρίνουν αυτά τα παραμύθια για το περιεχόμενό τους και έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες θεωρίες για τα "προπαγανδιστικά" στοιχεία των ταινιών του Disney, στα οποία εγώ απαντώ όμως με το "μπούρδες και τρίχες κατσαρές". Δε λέω πως οι ιστορίες είναι αψεγάδιαστές, απλώς θεωρώ πως όποια επιρροή υπήρξε σε αυτές, υπήρξε σαν ντύσιμο της ιστορίας. Παράδειγμα: τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ χαρακτηρίζονται εξ'ορισμού από τα κοινωνικά πρότυπα της τότε εποχής τους και έτσι το να τα πούμε ρατσιστικά είναι άτοπο και άσκοπο. Εκτός αυτού, τα παραμύθια αν τα διαβάσετε από το πρωτότυπο, έχουν πολλές ωμές περιγραφές, σκηνές βίας(πχ. οι κανιβαλιστικές εικόνες στη Χιονάτη), ωμή απεικόνιση του θέματος και της εικόνας τους θανάτου και σκοπό είχαν να δώσουν διδάγματα στα παιδιά ή τροφή για σκέψη για μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση(πχ. η κακιά μητρία, η προσπάθεια ενός γονέα να αναθρέψει μια οικογένεια κλπ....)

 

Τώρα ήρθε ο Disney και ξέθαψε τόσα παραμύθια, αλλά όπως ειπώθηκε και σε προηγούμενες σελίδες, τα διασκεύσε σε μεγαλύτερο βαθμό απ'οσο πιστεύουμε και έτσι με τα σύγχρονα δεδομένα, ακριβώς λόγω των ταινιών, νομίζουμε ότι τα παραμύθια γεννήθηκαν με αυτήν τη μορφή. Γενικώς η εποχή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο και οι επόμενες δεκαετίες, χαρακτηρίζονταν από έναν αέρα πουριτανισμού, γι'αυτό και η απεικόνιση των παραμυθιών είναι τόσο "ζαχαρένια" και αθώα και συνήθως αυτά καταλήγουν σε χαρούμενο τέλος. Αυτό ήταν η γενική ιδέα και μόδα, και ο Disney ασυναίσθητα, και έτσι μεγαλωμένος, θα ήθελε να δείξει τη φωτεινή πλευρά στα παιδιά, παρά την πιο σκοτεινή. Σε παλιότερες εποχές είχαν κατηγορηθεί τα παραμύθια ότι "δηλητηρίαζαν" τα μυαλά των παιδιών, ήταν τόσο φθοροποιά, που δεν ετοίμαζαν τα παιδιά για να βγουν στην κοινωνία, τα έκαναν να πετούν στα σύννεφα και άλλες τέτοιες χαζές απόψεις, συνεπώς δεν εκπλήσσομαι όταν ακούω να προκύπτουν τόσα σχόλια για να ενοχοποιήσουν τα παραμύθια, ακόμα και μελέτες. Επίσης, δείτε το Monster, άμα θέλετε να δείτε την επίδραση των παραμυθιών και ένα τέλειο anime :P όχι δεν κάνω διαφήμιση!!!!

 

Αυτές οι ταινίες και τα παραμύθια θα είναι πάντοτε αγαπητά στα παιδιά όλων των εποχών, νομίζω, κυρίως γιατί κοιτούν να σου περάσουν μηνύματα που είναι εύπεπτα στο στάδιο αυτό της ζωής, οπού το παιδί αναπτύσσεται βιολογικά και γνωστικά. Θεωρώ ανεκτίμητη την αξία των παραμυθιών και την παρουσία τους στη παιδική ηλικία, διότι το παιδί μπορεί να αποκομίσει πολλά. Πολλοί ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές έχουν ασχοληθεί με το θέμα και έχουν ανακαλύψει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Η πιο σημαντική από αυτούς, που δημιούργησε κι ένα ρεύμα στη ψυχαναλυτική προσέγγιση, είναι η Melanie Klein, όπως επίσης και ο Bruno Bettelheim και το εξαιρετικό του βιβλίο "The Uses of Enchantment: The Meaning and Importance of Fairy Tales".

 


Και μετά από την κουραστική εισήγηση, να πω οσάν παιδί κι εγώ που ήμουν κάποτε πως αγαπώ τις ταινίες Disney(και μη), όσον αφορά τα παραμύθια. Από τις πολύ πολύ αγαπημένες μου ταινίες, η Mulan(1998). Θυμάμαι ακόμα που 4 χρονών είχαμε πάει στο σινεμά οικογενειακώς για τη δούμε, όταν είχει πρωτοβγεί, και από τότε δέθηκα απίστευτα με την ταινία. Είναι η ταινία Disney που έχω πάνω από 30 φορές στην κυριολεξία και ακόμα τη βλέπω πού και πού. Η συγκεκριμένη ταινία είναι αγαπημένη για πολλούς λόγους. Έχει δυναμικότατη πρωταγωνσίτρια, που πάει κόντρα στις παραδόσεις, θολώνει τα νερά με τον αέρα της, κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για την ίδια και την οικογένειά της. Με εισήγαγε σε έναν νέο πολιτισμό που μου ήταν άγνωστος. Με έβαλε στη διαδικασία να ψάξω περισσότερο γι'αυτόν και στην τελική να τον συμπαθήσω απεριόριστα. Είχε εξαιρετικά τραγούδια, απίστευτες ατάκες και αστείους διαλόγους. Δε γίνεται να μισήσεις το Μούσου-Φιλιππίδη-Έντι Μέρφι :P. Βασισμένο κιόλας σε αληθινό πρόσωπο, γυναίκα που κατάφερε να γίνει στρατηγός στη Κίνα.

 

Κατά καιρούς κάνω disney reruns, και ξανα βλέπω ταινίες που ίσως δε θυμόμουν και τόσο καλά. Φαίνεται πως αυτές οι ταινίες έχουν τόσα μηνύματα που δυσκολεύεσαι να τα αντιληφθείς όταν είσαι πιο μικρός. Καλό είναι να δείτε πάλι, όσοι δεν το κάνετε.

 

Το Lion King, εξίσου καλό, αλλά εντάξει δεν το θεωρώ από τα αγαπημένα μου. Ήμουν παιδικό σταθμό όταν το είδα πρώτη φορά και μου είχε αφήσει τράυμα ο θάνατος του Μουφάσα :P Ο πιο ωραίος εκεί μέσα ο Ραφίκι.

 

Τη Sleeping Beauty την είδα πολύ πρόσφατα μιας και δε τη θυμόμουν καθόλου. Αν εξαιρέσεις τη σχεδόν ανύπαρκτη πρωταγωνίστρια, μου έκαναν τρομερή εντύπωση οι φωνές των ηθοποιών και τα πολύ ωραία τραγούδια, το πολύ ενδιαφέρον animation και φυσικά η villain! Maleficent από τις καλύτερες "μάγισσες" των παραμυθιών, θα ήταν πραγματικά πολύ όμορφο αν είχαμε και ένα background για το χαρακτήρα της. Η voice actress της απίθανη και το animation της τρομερό. Οι κεραυνοί, τα αγκάθια, το κοστούμι της, τα μάτια της και οι πράσινες φωτιές, απίστευτα. Οι νεράιδες είχαν πλάκα και ο μεθύστακας αυλικός με την κιθάρα :P Ανατριχιαστική η σκηνή με το spindle and spool thing και το αποχαυνωμένο βλέμμα της Briar Rose.

 

The hunchback of Notre Dame, εξαιρετική επίσης για τα μηνύματά της. Αστεία τα γκάργκοιλς, και άλλος ένας πολύ ενδιαφέρων, conflicted villain, με τοπ νοτς τραγούδι το Hellfire! Σκηνοθεσία τέλεια, και απίστευτοι στίχοι που δείχνουν τη σύγκρουση ενός καθολικού παπά με τον εαυτό του.

 

Hercules, αλλό ξεκαρδιστικό αγαπημένο. Ο σάτυρος, τα τραγούδια, τα αστεία. Priceless.

 

Και κλείνω με το Tangled, γιατί κουράστηκα και θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα αξιόλογα και ωραία, but ok... Πολλοί είδα παραπονέθηκαν για το ότι τώρα πια δεν βγαίνουν τόσο καλά cartoons, σε σχέση με παλιά της Disney. Συμφωνώ, μέσα στο ρεύμα τις εμπορευματοποίησης των ταινιών παραμυθιών είναι δύσκολο να βρεις ωραία καινούργια παραμυθάκια. Ο παραπάνω τίτλος για μένα αποτελεί ταινία-εξαίρεση στο κανόνα. Εξαιρετικό cast, τρομεροί διάλογοι, όμορφα αστεία, ωραία τραγούδια και ανιμέισον. Μου έκανε τόσο εντύπωση γιατί είχα λυθεί στα γέλια με τούτο το τεμάχιο. Μου άφησε τρομερή εντύπωση και ωραίο aftertaste!

 

Και άλλα πολλά μετά όπως, The Beauty and the Beast(εκείνη η αφήγηση της ιστορίας με την κατάρα και τη μάγισσα και το γυαλικό με το τριαντάφυλλο ακόμα κρίπι και όσομ), Η Cinderella που προσωπικά μου άρεσε πολύ περισσότερο από το σκέτο παραμύθι που είχα ακούσει μικρός και το θεωρούσα εμετικό), Alladin, Robin Hood(επίσης αγαπημένο), 101 Dalmatian Dogs etc etc.

Spoiler:

 

και αυτό που χαρακτηρίζει πολλούς από εμάς :P

av0oVpZ_700b_v1_zps5288deec.jpg

 

*goes for nani*


84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.


#185 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 21 November 2013 - 13:53

Πολλοί κατακρίνουν αυτά τα παραμύθια για το περιεχόμενό τους και έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες θεωρίες για τα "προπαγανδιστικά" στοιχεία των ταινιών του Disney, στα οποία εγώ απαντώ όμως με το "μπούρδες και τρίχες κατσαρές"


Έχει ξαναγίνει η συζήτηση αλλά καθόλου μπούρδες και καθόλου τρίχες κατσαρές τα όσα προσάπτουν κατά καιρούς στα παραμύθια και πολλές από τις ιστορίες τις Disney. Ναι αποτελούν καθρέφτη εποχών με συγκεκριμένες αντιλήψεις αλλά παρόλαυτά ζούμε στην σημερινή εποχή και με βάση τα δικά μας δεδομένα κρίνουμε κατά πόσο είναι θεμιτό να αναπαράγονται συγκεκριμένα πρότυπα και tropes. Και δεδομένου ότι κάποιες από τις πιο empowering για τις γυναίκες ιστορίες έχουν γραφτεί σε χρόνια που  η θέση της γυναίκας ήταν ανύπαρκτη στα μάτια της κοινωνίας δεν νομίζω ότι αποτελεί δικαιολογία πραγματικά.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ντύσιμο της ιστορίας και όχι Major Plot point το γεγονός ότι η Ariel θυσιάζει το μεγαλύτερό της ταλέντο, τη φωνή της προκειμένου να παρει ποδια για να συναντήσει κάποιον που απλά είδε μία φορά. Η το ότι το Beauty and the beast θα μπορούσε να λέγεται "Stockholme syndrome the animation". Πιστεύω όμως ότι είναι συνειδητή επιλογή της Disney να παρουσιαστούν κάποια πράγματα με τον τρόπο που έγινε αυτό.

Κάνει αυτό απαγορευτικές τις ιστορίες? Φυσικά και όχι. Εϊναι όλες το ίδιο προβληματικές; Επίσης όχι. Απλά όταν βλέπουμε κάτι καλό είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τι είναι προβληματικό και τι όχι.

#186 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 21 November 2013 - 14:47

συμφωνω με ιρι. και περι του λογου το αληθες:

 

ακομα και για μη βιαια παραμυθια, η ρωσικη διασκευη του Winnie the Pooh  ειναι πολυ καλυτερη απο αυτη της Ντισνευ

 

 

Youtube Video



#187 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

    名前のない怪物

  • Review Team
  • 2,153 posts

Posted 21 November 2013 - 18:03

Έχει ξαναγίνει η συζήτηση αλλά καθόλου μπούρδες και καθόλου τρίχες κατσαρές τα όσα προσάπτουν κατά καιρούς στα παραμύθια και πολλές από τις ιστορίες τις Disney. Ναι αποτελούν καθρέφτη εποχών με συγκεκριμένες αντιλήψεις αλλά παρόλαυτά ζούμε στην σημερινή εποχή και με βάση τα δικά μας δεδομένα κρίνουμε κατά πόσο είναι θεμιτό να αναπαράγονται συγκεκριμένα πρότυπα και tropes. Και δεδομένου ότι κάποιες από τις πιο empowering για τις γυναίκες ιστορίες έχουν γραφτεί σε χρόνια που  η θέση της γυναίκας ήταν ανύπαρκτη στα μάτια της κοινωνίας δεν νομίζω ότι αποτελεί δικαιολογία πραγματικά.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ντύσιμο της ιστορίας και όχι Major Plot point το γεγονός ότι η Ariel θυσιάζει το μεγαλύτερό της ταλέντο, τη φωνή της προκειμένου να παρει ποδια για να συναντήσει κάποιον που απλά είδε μία φορά. Η το ότι το Beauty and the beast θα μπορούσε να λέγεται "Stockholme syndrome the animation". Πιστεύω όμως ότι είναι συνειδητή επιλογή της Disney να παρουσιαστούν κάποια πράγματα με τον τρόπο που έγινε αυτό.

Κάνει αυτό απαγορευτικές τις ιστορίες? Φυσικά και όχι. Εϊναι όλες το ίδιο προβληματικές; Επίσης όχι. Απλά όταν βλέπουμε κάτι καλό είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τι είναι προβληματικό και τι όχι.

Ναι οκ, ακούστηκα υπερβολικός, λάθος μου, κυρίως γιατί αναφερόμουν στις άλλες απόψεις περί ιστορικών ανακριβειών και ρατσιστικών φαινομένων(όχι τόσο τον μισογυνισμό που τις διακατέχει, που κι εγώ διαφωνώ επί τούτου). Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου. Η θέση της γυναίκας στις ταινίες της Disney είναι φυσικά κάτι που μπορούμε πια να το κρίνουμε και να το κατακρίνουμε ή στην καλύτερη να το τονίσουμε, αλλά ως εκεί, με την έννοια δηλαδή να μην επαναληφθεί σε νέα ταινία της Disney.

 

Στο να κάνει αυτό εξ ορισμού τις παλιότερες ταινίες να χάνουν από ποιότητα διαφωνώ, καθαρά λόγω κοινωνικού πλαισίου.


84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.


#188 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 21 November 2013 - 18:33

Ρατσιστικών φαινομένων? Εννοείς το whitewashing που περνάνε οι χαρακτήρες οι οποίοι υποτίθεται ότι ανήκουν σε κάποια άλλη φυλή; Ντάξει από την θέση που βρίσκεσαι εσύ και εγώ μπορεί αυτό να μην είναι τόσο μεγάλο θέμα για κάποιον άλλο όμως ο οποίος ανήκει σε μία άλλη φυλή και το βλέπει αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό να μην ισχύει το ίδιο.

Όταν εννοείς να μην επαναληφθεί σε νέα ταινία της Disney εννοείς όπως το Frozen? Το οποίο είναι διασκευή του "Snowqueen" μία από τις λίγες female empowering ιστορίες του Andersen Και το οποίο το πετσόκοψαν και του άλλαξαν τον αδόξαστο προκειμένου να χωρέσει στα Disney standards και cliches? Όπου ο Head of animation δήλωνε το πόσο δύσκολο είναι να κάνεις animate γυναίκες και να ξεχωρίζουν μεταξύ τους (πραγμα που παραδόξως δεν συμβαίνει με τους male characters because?) επειδή πρεπει να τους βαλεις συναισθηματα αλλα να δείχνουν και όμορφες παραλληλα;

Ή μήπως εννοούμε την Merilda από το Brave την οποία προκειμένου να βάλουν μαζί με τις υπόλοιπες πριγκηπέσσες της Disney την περάσανε από οπτική ανακαίνιση λες και πήγε σε make over reality. Cause why settle for pretty amazing when you can be just pretty?

Ας πούμε λοιπόν πώς στο παρόν κοινωνικό πλαίσιο το να υπάρχει misrepresentation και αδυναμία στο να δώσεις στους χαρακτήρες σου περισσότερη ουσία από τα (τυποποιημένα) εξωτερικά χαρακτηριστικά και το φύλο τους δεν είναι δείκτης ποιότητας. :)

 



#189 Toriko

Toriko

    Toriko

  • Members
  • 708 posts
  • LocationFUCKING SPACE!!!

Posted 21 November 2013 - 19:36

 

 

ακομα και για μη βιαια παραμυθια, η ρωσικη διασκευη του Winnie the Pooh  ειναι πολυ καλυτερη απο αυτη της Ντισνευ

 

 

Youtube Video

 

Hταν η 1η εκδοση του Winnie που ειχα δει και μαλιστα η αγαπημενη μου ;)
Την εχω ακομα σε κασσετα


Edited by Toriko, 21 November 2013 - 19:36.

header.jpg?t=1485907896


#190 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 21 November 2013 - 21:21

Mόλις χθες είδα για πρώτη φορά τον Ρομπέν των Δασών με ελληνική μεταγλώτιση. Όταν ήμουν μίκρος το είχα δει μονάχα με τις αγγλικές φωνές όπως είχε προβληθεί στο Mega (και στην συνέχεια το έγραψα σε κασέτα για να το βλέπω ξανά και ξανά). Ακόμα και σήμερα αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου ταινίες της Disney. Αν και την εν λόγω ταινία την προτιμώ με τις αγγλικές φωνές (συνήθως ταινίες της Disney όπως το Aλαντίν τις απολαμβάνω αρκετά και με την ελληνική τους μεταγλώτιση)  έχει κι η ελληνική μεταγλώτιση την πλάκα της. Ειδικά το συγκεκριμένο σκηνικό είναι όλα τα λεφτά:

Youtube Video

O Ρομπέν των Δασών της Disney μαζί με τον Ρομπέν των Δασών - Οι Ήρωες με τα Κολάν αποτελούν τις αγαπημένες μου διασκευές του Ρομπέν των Δασών (καλή κι η anime σειρά αλλά δεν ήμουν και τρελός fan).

 

Και μιας και πιάσαμε τις ελληνικές μεταγλωτίσεις το υπέρτατο πολιτισμικό σοκ είναι ν' ακούς σε ελληνική μεταγλώτιση της Disney την λέξη "τσούλα" (και μάλιστα δε και στην ελληνική τηλεόραση):

Youtube Video

Eνώ από την άλλη άμα εμπεριέχεται η λέξη "τσούλα" σε παλιές, ελληνικές κωμικές σειρές ή ταινίες τώρα θα βλέπεις να την λογοκρίνουν στις επαναλήψεις τους. Ελληνική τηλεόραση σου λένε μετά που μέχρι και την λέξη "μπάφο" λογοκρίνουν. :bahhh:


Edited by Vetus, 21 November 2013 - 21:25.


#191 Kain

Kain

    ♠️

  • Members
  • 194 posts

Posted 21 November 2013 - 22:04

Και μιας και πιάσαμε τις ελληνικές μεταγλωτίσεις το υπέρτατο πολιτισμικό σοκ είναι ν' ακούς σε ελληνική μεταγλώτιση της Disney την λέξη "τσούλα" (και μάλιστα δε και στην ελληνική τηλεόραση):

Youtube Video

 

Dafuq! :terror2:  Και μάλιστα σε repeat!

Πώς στην ευχή πέρασε αυτό από τα ραντάρ; :dazed:

Καλή φάση! :riiight:


sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png


#192 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 21 November 2013 - 22:50

Δεν καταλαβαίνω γιατί η εποχή και το κοινωνικό πλαίσιο κάτω από το οποίο δημιουργείται κάτι μπορεί να μας αποτρέψει από το να το κριτικάρουμε. Σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη ώστε να καταλάβουμε την αιτία πίσω από κάποια προβλήματα και κακά πρότυπα, αλλά η δικαιολόγηση τους δεν τα κάνει ξαφνικά ανύπαρκτα.

Επίσης, δε θεωρώ ότι το να κρίνεις κάτι με "ειλικρινή κριτήρια" ταυτίζεται με το "σημερινά κριτήρια". Το πώς βλέπουμε τα πράγματα σήμερα δεν είναι σε κάθε περίπτωση αποτέλεσμα επιρροής από συγκεκριμένες κοινωνικές νόρμες του σήμερα.

Ζούμε σε μια εποχή που ενισχύει την ελεύθερη και λογική σκέψη στο δυτικό κόσμο περισσότερο από κάθε άλλη. Δεν κρίνω το παρελθόν με βάση το τι βλέπω γύρω μου σήμερα, απλά γεννήθηκα σε μια εποχή και σε κάποιες συνθήκες που μου επιτρέπουν να παίρνω περισσότερα ερεθίσματα και να σκέφτομαι όσο πιο ορθολογικά μπορώ. Ένα παραμύθι με επικίνδυνα και ανόητα μηνύματα είναι ένα προβληματικό παραμύθι. Δεν μπορεί να είναι κακό για ένα "σήμερα" και καλό για ένα παρελθοντικό ή μελλοντικό "σήμερα". Απλά τα κριτήρια με τα οποία έβλεπαν οι περισσότεροι άνθρωποι τον κόσμο και τη ζωή πριν αιώνες και δεκαετίες είναι λιγότερο ορθολογικά από τα σημερινά. Το αν η σημερινή εποχή έχει διατηρήσει πολλά προβλήματα ή έχει προκαλέσει άλλα δεν έχει σχέση με το πώς ήταν το παρελθόν εξαρχής.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια εταιρία που συνεχίζει να δημιουργεί τόσα χρόνια μετά το θάνατο του Disney (o οποίος όχι ακριβώς άδικα έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικές και αντισημιτικές τάσεις) και ακολουθεί σε γενικές γραμμές την ίδια τακτική (πολύ καλό το παράδειγμα Merilda που αναφέρει η Iristella)

 

Επιπλέον, δε νομίζω ότι τα κοινωνικά μυνήματα και οι επιρροές που αναφέρεις λειτουργούν ως "ντύσιμο", αλλά ως ουσία. Το ντύσιμο των παραμυθιών είναι οι χαρακτήρες και τα γεγονότα τους, η ουσία τους είναι οι συμβολισμοί και το νόημα πίσω από αυτά. Όταν αυτά επηρεάζονται ή ακόμα και καθορίζονται από προβληματικά κοινωνικά στερεότυπα, περισσότερο πλήττεται η ουσία τους, παρά το "ντύσιμό" τους.

 

By the way, όσα μηνύματα και συμβολισμούς και να φέρουν συχνά τα παραμύθια, δε νομίζω ότι γίνονται συχνά αντιληπτά και να επηρεάζουν ουσιαστικά τα παιδιά, ιδίως της γεννιάς μας και των επόμενων. Από την προσωπική μου εμπειρία τουλάχιστον, ούτε εμένα ούτε κάποιο συνομήλικο από τον περίγυρό μου θυμάμαι να είναι ιδιαίτερα δεμένος ή να έδινε ιδιαίτερη σημασία στα νοήματα των παραμυθιών, παρά να το βλέπει απλά σα μέσο απασχόλησης. Θυμάμαι ότι στα 5 μου διασκέδαζα αρκετά παίζοντας κάτι point and click παιχνίδια με τη mulan και την Παναγία των Παρισίων, αλλά όσα μου έμειναν δεν παύουν να είναι επιφανειακά. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αυτές οι επιφανειακές μνήμες δεν μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που μαθαίνει ένα παιδί να βλέπει τον κόσμο. Έτσι, τα στερεότυπα σχετικά με το ντύσιμο, τη συμπεριφορά των φύλων, την παρουσίαση των φυλών καταλήγουν να επηρεάζουν τα παιδιά περισσότερο από τα υποτιθέμενα μυνήματα ηθικής που βρίσκονται σε αυτά, τα οποία αν δεν κάνω λάθος στα περισσότερα παραμύθια της Disney φαίνονται να ενισχύουν περισσότερο την ακολούθηση φυσικών ορμών παρά τη φαντασία και τη διάθεση για αυτοδημιουργία, όπως θα περίμενε κανείς να δει σε ένα παραμύθι.

 

Αυτό φυσικά δεν τα κάνει όλα σκάρτα ούτε κάνει τα πιο πρόσφατα παιδικά κινούμενα σχέδια καλά, αλλά καλό είναι να κριτικάρουμε κάποια πράγματα, αν όχι σε μια διάθεση σύγκρουσης με το παρελθόν, έστω σαν ένα αίτημα για επανάσταση στο χώρο του fiction for kids.


O6rrvsU.jpg


#193 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 21 November 2013 - 23:22

Dafuq! :terror2:  Και μάλιστα σε repeat!

Πώς στην ευχή πέρασε αυτό από τα ραντάρ; :dazed:

Καλή φάση! :riiight:

 

 

παιζει ρολο πως το Disney Channel ειναι συνδρομητικο

στα δημοσια καναλια δε νομιζω να προβαλαν αυτην την ταινια, τουλαχιστον οχι στην πρωινη ζωνη



#194 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

    名前のない怪物

  • Review Team
  • 2,153 posts

Posted 22 November 2013 - 00:45

Τα λάθη αυτά που συναντάμε στις μεταφορές των παραμυθιών, περνούσαν απαρατήρητα στο σκηνοθέτη του τότε και του τώρα, ακριβώς επειδή ήταν και είναι biased. Το σχόλιο "να μην επαναληφθεί σε νέα ταινία" ήταν για να υποδείξω τη θέση της άποψής μου, δεν είμαι στην αυταπάτη ότι έγινε αυτό τα επόμενα χρόνια ή γίνεται, και δε θεωρώ πως η Disney περνάει νέα χρυσή εποχή. Το frozen δεν το γνώριζα μέχρι πρόσφατα, με άφησε παγερά αδιάφορο η πλοκή του, και η μεταφορά της Βασίλισσας του Χιονού του Andersen είναι για μένα από τα αγαπημένα μου cartoons εκτός disney, καθώς το είχα σε VHS μικρός και το έβλεπα συνέχεια. 

 

Μάλλον οι ταινίες διαστρεβλώνουν περισσότερο την αξία που μπορεί να έχει το αυθεντικό παραμύθι.

 

Οκ, κι εγώ μιλάω εκ του ασφαλούς με την προσωπική μου οπτική, επειδή δεν είδα στην πραγματική ζωή ένα παραμύθι να έχει αυτήν την καταστροφική επιρροή στην κριτική σκέψη των παιδιών, που αναφέρεις Kamui. Και μάλλον είμαι υπερβολικά αισιόδοξος για την κριτική σκέψη των άλλων, my bad.

 

Kamui, αυτό για τις φυσικές ορμές έναντι της δημιουργικότητας δεν το θεωρώ τόσο απόλυτο, πολλές ταινίες παραμυθιών έχουν δείξει το αντίθετο.

Θεωρώ πως όταν παρακολουθούμε ένα παραμύθι, καλύτερα να χωρίζουμε τα καλά και τα κακά και να κρατάμε την καλή ουσία. Είναι μια άσκηση για το νου.

 

Iri, μπορείς να δώσεις κάποιο παράδειγμα για το "whitewashing"; Ι'm not sure i fully-followed your point.


84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.


#195 Mr. Brightside

Mr. Brightside

    Le secret du Roi

  • Members
  • 425 posts

Posted 22 November 2013 - 16:14

παιζει ρολο πως το Disney Channel ειναι συνδρομητικο

στα δημοσια καναλια δε νομιζω να προβαλαν αυτην την ταινια, τουλαχιστον οχι στην πρωινη ζωνη

 

Όταν τα κρατικά πριν μερικα χρονια είχαν συμφωνία με την Ντίσνευ και έπαιζαν συνέχεια ταινίες και σειρές της, η συγκεκριμένη σκηνή προβαλλόταν όπως ακριβώς είναι στο απόσπασμα που έχεις βάλει, είτε η ταινία έπαιζε, πρωι, μεσημέρι ή βράδυ.

 

(Αυτη η σκηνή ειναι απο τις αγαπημένες μου)