Απ' όσο γνωρίζω οι βασικές επιλογές για τους απόφοιτους είναι είτε το να γίνουν δάσκαλοι καλλιτεχνικών σε σχολεία, φροντιστήρια κλπ, γραφίστες, αγιογράφοι, κάποιοι γίνονται σκηνογράφοι για θεατρικές παραστάσεις και υπάρχουν και μεταπτυχιακές σπουδές εξειδικευμένες στο video art, που συνδέεται με το game development, έστω σε ένα πειραματικό επίπεδο που δεν έχει φυσικά σχέση με τη βαριά βιομηχανία. Σίγουρα υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος ως freelancer που δεν μου έρχονται, πέρα φυσικά από το να γίνει επαγγελματίας καλλιτέχνης είτε μέσω γκαλερί, ιδιωτικές αναθέσεις, ακόμα και instagram. Το τελευταίο λίγοι νομίζω ότι το καταφέρνουν και βιοπορίζονται από αυτό.
Γενικά εννοείται ότι ο βιοπορισμός μέσω της τέχνης είναι παλούκι και κανείς δεν ασχολείται με την τέχνη έχοντας αυτό ως βασικό στόχο, αλλά αναλόγως τους συμβιβασμούς που διατίθεται να κάνει κανείς ή της προοπτικές για ακαδημαϊκή εξέλιξη, το πτυχίο της ΑΣΚΤ δεν είναι καθόλου άχρηστο μιας και είναι παμπάλαια σχολή (actually είναι η πρώτη που ιδρύθηκε από το Νεοελληνικό Κράτος, παλαιότερη και από το Καποδιστριακό) και έτσι έχει εδραιώσει προ πολλού τους τομείς επαγγελματικής της αποκατάστασης. Για το δικό μου πτυχίο καλύτερα να μην σχολιάσω.
Αυτο ειχα και εγω στο μυαλο μου, απλα ρωτησα επειδη εχουμε ατομο που οντως εβγαλε τη σχολη. Τωρα τελευταια το social media presence οντως παιζει ρολο και μπορει πιο ευκολα καποιος να τα βγαλει περα, χωρις αυτο να σημαινει βεβαια οτι ειναι ευκολο. Εγω σκοπευω να το γυρισω πιο πολυ σε κομικς/μανγκα φαση, κατι τετοιο θα με ενδιεφερε περισσοτερο, αλλα μου αρεσει πολυ και η ιδεα concept art κλπ για παιχνιδια και αλλα medium. Στην τελικη, ο,τι πρεπει για να επιβιωσω θα εκανα, απλα please τουλαχιστον να ειναι στον χωρο της τεχνης. Και ναι, συγκεκριμενα για ΑΣΚΤ το σκεφτομουν, απλα επειδη ειναι η πιο κοντινη μου σχολη και δεν θα χρειαστει να μετακομισω, συν οτι ειναι τοσο μεγαλη σε σκελος που νομιζω ειναι αδυνατον να μην κανεις διασυνδεσεις.
Εσυ τι πτυχιο εχεις ειπαμε? Ιστορια της τεχνης? Λογοτεχνια? Κατι τετοιο δεν ηταν? Σορρυ, δεν θυμαμαι ακριβως 
Πατέρας φίλου που τελείωσε την καλών τεχνών είναι καθηγητής καλλιτεχνικών. Γενικά δύσκολο σπορ η τέχνη στην Ελλάδα, δες για παράδειγμα τι έκανε στους ηθοποιούς η Κεραμεως. Πέζουν και χοντρά φράγκα αν μπορέσεις να χωθείς κάπου αλλά αυτά είναι one offs. Τώρα τα έχεις τώρα όχι.
Τα μαθαμε για τα πτυχια, πιο προφανη την απαξιωση τους προς την τεχνη δεν μπορουσαν να την κανουν
Παντως νταξει, πρωτον δεν πολυσκοπευω να μεινω Ελλαδα για δουλεια. Δευτερον, δεν με απασχολει τοσο να βγαλω χοντρα φραγκα οσο να μπορω να ζησω ικανοποιητικα, σταθερα. Δυσκολο ονειρο, αλλα ετσι ειναι τα πραγματα δυστυχως.
Επαγγελματικη αποκατασταση καλό ανέκδοτο , όντως. Μεχρι ιουνη εχω μια συμβαση στη σχολη παράλληλα με το μεταπτυχιακό οποτε καπως τη βγαζουμε, που γενικα αποφοιτοντας προφανώς (ξανα) βγαίνω πρακτικα ανεργος. Αν τυχει ευκαιρια για καποιο συνεδριο ή εκθεση ειναι η κατάσταση που κιεκει 9/10 φορες δεν ειναι ότι θα πουλησεις οποτε ναι, διδασκαλία καπως μονοδρομος tbh αν παραμεινει καποιος Ελλάδα. Αλλιως θα ζουμε απο ερευνητικά προγράμματα μια ζωη. Κατα ταλλα με καλυψε κιο καμουϊ, δεν θελω να σε απογοητευσω αλλα ναι, δύσκολος δρομος αν θες κατι πιο εικαστικό.
Πολυ κριμα αυτο που ακουω. Η ιδεα διδασκαλιας ειναι οκ, αλλα θα προτιμουσα αλλα μονοπατια σιγουρα. Φανταζομαι βλεπουμε με τα δεδομενα σε πεντε χρονια, αλλα, για να ειμαι ειλικρινης, δεν νομιζω να ειναι καλυτερα τα πραγματα τοτε. Μαλλον για εξωτερικο το βλεπω σε καθε περιπτωση. Βλεπομεν. Κατσε να μπουμε κιολας πρωτα και μετα ολα τα αλλα.
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Angel.tze: 14 Ιανουάριος 2023 - 02:50