Όποιος θεώρησε ότι είναι σωστό να αφήσεις έναν λαό, ιδιαίτερα τον ελληνικό λαό, να πάρει άμεσες αποφάσεις για την οικονομία της χώρας μέσω δημοψηφίσματος είναι αφελής στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Αρχικά, ένα δημοψήφισμα στη σημερινή μορφή της "δημοκρατίας" υποδηλώνει την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την οποία ο ίδιος ο λαός, υποτίθεται πάντα, επέλεξε. Οχι μόνο αυτό, ένα δημοψήφισμα δείχνει και αδυναμία στην κυβέρνηση η οποία όχι μόνο πιθανόν δεν ξέρει τις κατάλληλες κινήσεις για το καλύτερο μέλλον του τόπου, αλλά επίσης πιστεύει ότι και σε περίπτωση που έκανε σωστές κινήσεις ο λαός δεν θα το εκτιμούσε γιατί δεν θα αντιλαμβανόταν οτι κινήθηκε σωστά.
Όταν ένα περίπου 70%( statistics are courtesy of my ass and are here just to make a point) του κυβερνούμενου λαού δεν έχει καν ιδέα τι είναι τα λεφτά και από που έρχονται, δεν νομίζω οτι η άποψη και οι "αποφάσεις" του έχουν κάποια αξία.
Προσωπικά πιστεύω ότι κανένας λαός στην ιστορία του κόσμου δεν ήταν ικανός να πάρει σωστές αποφάσεις απο μόνος του χωρίς να έχουν την ανάγκη ενός ηγέτη. Εννοείται, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πρόκειται να αλλάξει σύντομα ή και πότε, γιατί εάν δεν βρεθεί τρόπος να γεννιέται ο καθένας από εμάς αντικειμενικά ίσος με όλους τους υπολοίπους δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν άτομα με μεγαλύτερο και λαμπρότερο όραμα για το μέλλον του λαού και της χώρας, που ταυτόχρονα έχουν και την ικανότητα να το καταφέρνουν.
Η δημοκρατία πατάει στην ευθύνη του κόσμου. Όπως η πολιτική μας ανωριμότητα και ανευθυνότητα μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε, έτσι και θα συνεχίσει να γίνεται αν αρνούμαστε να πάρουμε οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη και απόφαση. Μέσω της ανάληψης ευθύνης και βλέποντας τις , θετικές ή αρνητικές, συνέπειες των επιλογών μας, ωριμάζουμε πολιτικά και μακροπρόθεσμα ωφελείται και ωριμάζει και η κοινωνία. Και εκεί πατάει η δημοκρατία.
Όλοι εσείς που θεωρείται λάθος να καλείται να αποφασίσει ο κόσμος, με επιχείρημα την δήθεν "μετάθεση ευθυνών" από μεριάς της κυβέρνησης στην ουσία ζητάτε πολιτική αυθαιρεσία. Την ίδια πολιτική αυθαιρεσία η οποία μας έφερε στην κρίση όσο βρισκόμασταν σαν κοινωνία σε πολιτικό λίθαργο. Η ευθύνη βρίσκεται εκεί που είναι και η δύναμη, και σε μια δημοκρατία η δύναμη, όπως και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών.
Αν κάποιος δεν είναι "φαν" της δημοκρατίας, το καταλαβαίνω, αλλά μπορείς να το πει ξεκάθαρα. Ο λαός δεν "εμπιστεύεται" μια κυβέρνηση να τον κυβερνήσει, δεν επιλέγει κυβερνήτη, επιλέγει εκπροσώπους με ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Όταν αυτό το περιεχόμενο με βάση το οποίο έχουν εκλεγεί δεν ορίζει τι θα κάνουν σε μία κομβική στιγμή οφείλουν να καλέσουν τον λαό να επιλέξει και αυτός οφείλει να πάρει την πολιτική ευθύνη της επιλογής του. Αν δεν μας αρέσει η ευθύνη να βάλουμε έναν σπουδασμένο σατράπη να μας κυβερνά ως ειδήμων επί των πάντων και να μην ασχολούμαστε, γιατί πολύ απλά χωρίς πολιτική ευθύνη η δημοκρατία δεν λειτουργεί.
Edited by Gilmaru, 27 June 2015 - 23:29.